Gigabyte MA790X-UD3P /-UD4P (AM2+, 790X+SB750)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Shorty
Začátečník
Začátečník

Gigabyte MA790X-UD3P /-UD4P (AM2+, 790X+SB750)

Příspěvek od Shorty »

Zdravím všechny, mám problém na této desce zprovoznit CnQ. Mám ho povolený v biosu, ale nefunguje. A navíc mi jedou otáčky na CPU Fanu pořád na 100%, i když jsem třeba jenom na netu.
Myslel jsem že deska bude regulovat i ty otáčky.

Zkoušel jsem i speedfan, nastavil jsem si ho podle návodu zde:
http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2007010011
ale po zaškrtnutí položky automatická rychlost opět vyletí otáčky CPU FAN na 100 % :x
Jinak BIOS mám F3b.

Nevíte někdo jak se to dá rozchodit? Hlavně ty otáčky na plno mě štvou, hučí to jak vysavač(chladič mám BOX)
MB:Gigabyte MA790X-UD3P, CPU:Phenom X3 720 BE 2.8 GHz, RAM:Kingston HyperX 4GB Black Edition 1066MHz, GK:Sapphire 4870 1GB Vapor-X 750/3600 MHz, HDD:Seagate 320GB AAKS, PSU:Seasonic Energy Knight 500W, FAN:2x NexusD12SL, LCD: 22" Philips 220CW9FB
glu
Začátečník
Začátečník

Re: Gigabyte MA790XUD3P

Příspěvek od glu »

Zkus v moznostech napajeni nastavit schema minimalni spotreba, v pripade os XP si bud budes muset stahnout ze stranek vyrobce desky nebo z instalacniho cd k desce nainstalovat Amd cpu driver. Otacky cpu fanu by se mely dat nastavit v biosu pravdepodobne v hardware monitoringu, ale nejspis to bude souviset prave s tim nefunkcnim CnQ. Pokud jsi zkusenejsi, muzes si zkusit nastavit "vlastni CnQ" v softech K10stat, PhenomMsrTsweaker nebo ForceKnQ, kde si nastavis nasobic a napeti cpu (pripadne i nb) az pro 4 P-stavy v zavislosti na zatizeni cpu, ale bude to chtit otestovat na stabilitu.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

No a co nainstalovat CaQ driver?
Shorty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shorty »

CnQ driver jsem instaloval hned se všema ovladačema. Jinak v BIOSU tuším nelze nějak nastavit přímo otáčky ventilátoru, co vím tak tam byla položka auto a PWM.
Možná to přímo sem nepatří, ale potřeboval bych aspoň poradit jak nastavit speedfan,aby se po spuštění uchovalo nastavení,které jsem tam nastavil. Po restartu se totiž vždycky otáčky nastaví zpět na 100%...

EDIT: Tak na ten Speedfan už jsem přišel,jede OK.
MB:Gigabyte MA790X-UD3P, CPU:Phenom X3 720 BE 2.8 GHz, RAM:Kingston HyperX 4GB Black Edition 1066MHz, GK:Sapphire 4870 1GB Vapor-X 750/3600 MHz, HDD:Seagate 320GB AAKS, PSU:Seasonic Energy Knight 500W, FAN:2x NexusD12SL, LCD: 22" Philips 220CW9FB
Shorty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shorty »

Jinak řeším na této desce ještě problém s RAMkama, mám osazený 2x2GB Kingston HyperX, ale nefungují mi v dual channelu. Kdyby náhodou někoho něco napadlo, řeším to tu:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 4#p7848794
KamonCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KamonCZ »

Shorty píše:CnQ driver jsem instaloval hned se všema ovladačema. Jinak v BIOSU tuším nelze nějak nastavit přímo otáčky ventilátoru, co vím tak tam byla položka auto a PWM.
Možná to přímo sem nepatří, ale potřeboval bych aspoň poradit jak nastavit speedfan,aby se po spuštění uchovalo nastavení,které jsem tam nastavil. Po restartu se totiž vždycky otáčky nastaví zpět na 100%...

EDIT: Tak na ten Speedfan už jsem přišel,jede OK.
Jestli pouzivas XP tak musis nastavit v napajeni nejnizsi spotreba aby sel CnQ.
CPU: AMD PhenomII X4 960T - Zalman CNPS9700 LED, MB: Gigabyte MA790X-UD3P, Ram: 2 x 2GB Kingston HyperX 1060 MHz, VGA: Saphhire HD5750 1024MB, HDD: OCZ Agility 30GB system, Seagate 80GB, DVD: ASUS DRW-2014L1T, POWER: Enermax Liberty 400, MONITOR: LCD Samsung 940BW 19" widescreen
streps83
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od streps83 »

Cus ja mam taky tu desku a mam problem s ovladaci.mam Win7 a kdyz dam spravce systemu tak mam u vseho co je spojene s deskou ovladace ob Microsoftu z roku 2006.na cd co bylo k desce sem vse nainstaloval co tam je.prosim o rady dekuji.jo a jak poznam ze RAMMKY jedou v dualu?
streps83
Začátečník
Začátečník

problem s DDR2 u na desce MB GIGABYTE MA790X-UD3P - AMD 790X

Příspěvek od streps83 »

zdar lidi mam problem u teto desky MB GIGABYTE MA790X-UD3P - AMD 790X mam tyto pameti 4096MB DDR2 1066MHz CL5 Kingston ktere jsou tech 1066Mhz ale bios ukaze jen 800Mhz a Win7 take.diky
Shorty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shorty »

musíš pamětem přidat volty v BIOSU na 2.2 V a pak manuálně nastavit frekvenci
Reptile
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Reptile »

nevim jestli je nutné přidávat volty. ja sem je natvrdo nastavil v biosu na x5.33 a neřešim. Jinak včera jsem si koupil tuhle desku z peněz mé milované 790fx - UD5P po reklamaci..a jsem docela naštvanej. první postřehy a problémy:

1) Při instalaci W7 (origo) všechno trvá asi 10minut než se začne dít novej krok aniž by se něco mezitim dělo. prostě nic. ani disk nehrabe. ani cd-rom nebliká nic. Stejně jako když spustim GHOST z usb, který má pár kb, tak než se vůbec program spustí tak čekam tak 30-40s. což u UD5P bylo během 1-3 sekund... přijde mi že celá deska je nějaká zpomalená..jako by tam někde něco vázlo ...

2) Když mam píchnutou klávesnici do usb portu tak konec. bliká podtržítko a zelenej divnej znak uprostřed černý obrazovky. pak sem hodim foto. Když klávesnici odpojim. Naběhne AHCI load a směle dál pokračuju do woken

3) Když z W7 dam reset Samsung disk se vypne a do načítání AHCI menu se nezapne a až potom je slyšet že se zapne..a SMART samozřejmě zahlásí chybu. Ale když PC místo resetu vypnu a pak zapnu tak disk se normálně roztočí

4) Včera jsem dal nový wokna, dneska ráno se naistalovalo hafo aktualizací a po zapnutí pc zamrzne...něco s grafikou... problikne obraz. tma. roztočení větráku na GPU

....že já jsem musel updatovat ten bios na UD5P!!! vrrrrrrrrrrr!!! tak nevim jestli mam vrátit tuhle desku nebo se zkusit podívat jestli se to dá všechno vyřešit -což pochybuju
CPU:Intel Core i5 2500k @ 4,7GHz - 1,27V Cooler:Thermalright Silver Arrow MB:Asus P8P67 B3 RAM:4x4GB Kingston HyperX 1600Mhz GPU: MSI Radeon RX 5600 XT MECH OC 1820/1780 HDD:Samsung SSD 840 EVO 120GB, Samsung 1TB, Samsung 1,5TB, Seagate 2TB, Seagate 4TB Case:Thermaltake VH8000BWS Armor+ Mx PSU:Seasonic X-560 Gold Writer:Samsung SH-S223C Mouse:Razer Diamondback + Logitech MX 1100 Keyboard:Logitech Cordless Desktop Wave Pro
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Nejde pc

Příspěvek od Suke001 »

Takze sem se trochu hral mam desku gigabyte GA-MA790X-UD3P a procesor amd x3 720.Chtel sem si odemknout 4.jadro podle navodu, pc se restartovalo a uz nenabehlo .po nejake dobe se jak kdyby chce zapnout ale nez se cokoliv objevi tak zase zdechne... Prosim o radu dik
BPH
Začátečník
Začátečník

Re: Nejde pc

Příspěvek od BPH »

Clear CMOS si zkoušel nebo vyndat nachvilku baterku na desce.Pak by měl najet bios na default a to 4jádro je patrně nefunkční..
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Baterku sem zkousel nachvili vydelat a nepomaha.Clear CMOS sem nezkousel nwm co to je tak si to du najit
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

tak uz sem ten bios restartl dik za radu BPH 8-)
BPH
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BPH »

Jo je to neduh konkrétního biosu desky,že pokud ho nastavíš na odemknutí toho čtvrtýho jádra a je nefunkční tak prostě deska nenajede jen s původním nastavením.
bandolier.wz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bandolier.wz »

Reptile píše:

2) Když mam píchnutou klávesnici do usb portu tak konec. bliká podtržítko a zelenej divnej znak uprostřed černý obrazovky. pak sem hodim foto. Když klávesnici odpojim. Naběhne AHCI load a směle dál pokračuju do woken
taky mi obcas pri zapnuti pc nabehlo zelene Ň, a musel jsem restartnout pc
po updatu na bios F6 to prestalo
:listen: BVaudio A300SE + VMA-II S :listen:
Vintr
Nováček
Nováček

GA-MA790X-UD3P (rev. 1.x) RAID

Příspěvek od Vintr »

Ahoj, zdravím.
potřeboval bych pomoct s návodem jak nastavit raid0 na desce GA-MA790X-UD3P (rev. 1.x), již jsem v koncích. mel jsem raid 0 na desce M2N sli deluxe, tam jsem s nastavením neměl větších problémů, ale co mi odešla a já si pořídil náhradu od gigabyte jsem riti.
Můj postup při nastavování RAIDU
- mám naprosto stejné dva HDD
- v bisu jsem nastavil u sata - RAID
- po spuštění jsem nastavil disky (gtrl + f) - raid 0
- po uložení a restartu mi PC načte bios načte raid a (zobrazí disk jako jeden) a hotovo, dál nejsem schopen se dostat.

Myslím tím, že nejsem schopen najet do biosu, vždy se PC zastaví u načtení raidu, zobrazí ho a konec. To stejné jsem zkusil na druhých konektorech SAT2 (myslím, že to jsou GSAT2), tam jsem udělal to stejné (bios, raid u GSAT2) a PC pracuje normálně, můžu instalovat systém nainstaluji systém na jiný dsky, ale při instalaci Win7 nevidím disk v raidu a Win 7 ho taky nevidí. Když nainstaluji utilitku na raid tak disky vidím, můžu nastavit raid, ale ve win7 nevidím disk.

Můžete mi prosím poradit jak na RAID?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: GA-MA790X-UD3P (rev. 1.x) RAID

Příspěvek od Lokomotiva »

Mně to sice není z tvého popisu moc jasné - v čem je problém - ale zkusím to:
1) Chceš na to diskové pole RAID 0 nainstalovat systém?
Pokud ano, měl bys ostatní disky v PC odpojit (datové nebo napájecí kabely) a zapojit je až po instalaci.
2) Chceš mít OS na jiném disku a na diskovém poli mít jen data?
Tak zase nainstaluj s připojeným jen diskem na který instaluješ OS.
A po ukončené instalaci vlez do Správce disků a diskové pole, které jsi pak složil v té RAIDotvorné utilitě BIOSu inicializuj a naformátuj.
Máš na desce BIOS aspoň F6?
Vintr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vintr »

Ukazuje mi to F4.
Zkusím to popsat srozumitelněji.
1) chci na raid0 nainstalovat systém, důvod, dva disky o rychlosti 10.0000 ot, jeden o kapacitě 40 gb, na systém potřebuji 80 gb.
2) když nastavím raid v biosu a dále jsem ho konfiguroval po načtení systému (ctrl+f) Raid0 uložil a restaltoval,tak se mi načte bios, pak se zjišťuje zda jsou připojené disky v raid, nahlásí, že ok a konec. Nemůžu nainstalovat nic, jen restartovat stanrartně ctrl+alt+del. Prostě mě to dál nepustí. Když to tak mám tak se nemůžu dostat do nastavení biosu (při startu zmáčknu delete), zapnu PC, zazní "pípnutí", objeví se obrazovka z volbou (pro vstup do biosu , - F..... něco, delete atd) a ať zvolím cokoli tak systém dojede pouze k tomu, že raid OK a hotovo-čeká, na co nevím. Jediná volba co mi zbývá a na co PC reaguje je ctrl+alt+del a to můžu dělat pořád dokola a dokola. Jediná věc co mi zbyla byla odpojení jednoho disku a systém nahlásí, že raid je porušen a pakl mě to pustí do biosu, případně do botování (na instalaci systému). Toto je při nastavení raidu u normálních sata konektorů, již mě z toho ..... U předchozí desky to bylo podobný, ale nezastavilo se to po odsouhlasení raidu prostě frčelo to dál, raid byl okamžitě vidět, šla dělat instalace atd.
3) když disky zapnu do Gsata2 tak raid nastavím, ale již mě to pustí dál na instalací, dostanu se dál, prostě můžu pracovate se stanicí v biosu atd., ale mám problém, že ten raid PC, respektive instalační program Win7 nevidí, ikdyž by měl.

upgrade biosu by pomohlo? myslím si, že tam je F4
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Vintr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vintr »

Bios je aktualizován na F6.
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“