Ako zálohovať dáta?

Instalace, nastavení, řešení problémů, rady... apod.
Odpovědět
lenusska
Nováček
Nováček

Ako zálohovať dáta?

Příspěvek od lenusska »

Ahojte, ako zálohujete dáta? Niekde som raz čítala o nejakom vraj dobrom naj-zálohovacom programe, ale keďže som si vždy zálohovala veci tak, že som si Moje dokumenty proste len niekam prekopírovala, ma to veľmi nezaujalo a pustila som to z hlavy. Lenže som zistila, že to moje zálohovanie veľmi dobré nie je, pretože vždy kopírujem s novými vecami duplicitne aj tie isté staré a tak musím kvôli miestu staré zálohy mazať. A to je práve ten problém. Niekedy sa totiž stane, že nejaký dokument, napríklad fotka, sa (a neviem prečo) pokazí. Alebo niektorý dokument z ničoho nič už nejde otvoriť. Alebo niečo si nevedomky sama zbabrem - čo nie je zasa taký problém :D A keďže staré zálohy vždy vymažem, mám k dispozícii len nejakú tú najnovšiu - už len v tej zbabranej verzii.

Bolo by teda dobré, keby som si mohla všetko dnes zazálohovať a zajtra by sa mi tam pridali veci už len nové, čiže napríklad len jeden dokument. A tak by som si pôvodné staré veci v zálohe neinovovala a v prípade poruchy dokumentu si ho v zálohe v pôvodnom stave našla.

Rada by som si v zálohovacom programe ale ponastavovala, podľa čoho vlastne má zálohovať. Lebo nové dokumenty môžu byť rôzne.
Napríklad: (teda čo mňa napadá :D )
1. môže byť klasicky vytvorený nový dokument so svojim originálnym názvom,
2. premenovaný dokument, čiže starý, ale s novým názvom,
3.a. inovovaný dokument, názov má ponechaný, ale má zmenenú veľkosť, aj dátum zmeny,
3.b. inovovaný dokument, názov má ponechaný, veľkosť má ponechanú (pretože zmením len písmeno v ňom, napríklad oprava korešpodencie), zmení sa ale dátum zmeny dokumentu,
4. alebo vytvorím dokument taký istý, s tým istým názvom, len v inom adresári, čiže bude mať len nový dátum vytvorenia,
5. alebo vytvorím kópiu už existujúceho dokumentu, ale do iného adresára, čiže nebude na ňom zmenené úplne nič, len sa bude nachádzať inde. Samozrejme jeho záloha je nanič a len zaberá miesto (napríklad film),
6. iné ma už nenapadá, nechám si rada poradiť.

Tiež by som si asi rada vybrala, akým spôsobom to má zazálohovať.
Napríklad by mi vyhovovalo, keby mi to hádzalo všetko na jednu kopu do jedného adresára. Ako keď sa hádžu veci do počítačového koša, v ktorom môžu mať aj rovnaký názov. Lenže neviem či je to možné aj pri zálohovaní, keďže sa nejedná o kôš, lebo v bežnom adresári veci s rovnakým názvom byť nemôžu. Ale napríklad vedela by som si predstaviť pekné riešenie, ktoré poznám z ukladania dokumentu z emailu, a to, keď si dokument z neho omylom dám do počítača uložiť znovu, uloží ho s rovnakým názvom, ale priradí mu číslo (napríklad 1, atď., podľa počtu rovnakých uložení).
Možno je však výhodnejšia nejaká iná forma zálohovania, o ktorej netuším, preto si rada nechám poradiť samozrejme aj v tomto.

Keďže viem, že nám ženám sa vyhovieť v plnej miere vždy nedá :D (aj keď zasa Truecrypt, čo ste mi tu poradili, je pre mňa najsuper :D ), a keď sa dá vyznať v tom, čo som tu popísala - až teraz vidím, koľko toho je :D, poradili by ste mi nejaké bezplatné dobré programy na zálohovanie, alebo nejaký naj?

A v čom sú tie ostatné menej dobré, či nedobré? Spoľahlivo nezazálohujú? Alebo dokonca snáď niečo aj vymažú? Alebo majú len nedobrú grafickú architektúru, alebo obmedzené, či zbytočne prekomplikované možnosti?
Kalba222
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Re: Ako zálohovať dáta?

Příspěvek od Kalba222 »

lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

A ja som sa tak rozpísala :D Je k tomu nejaký dobrý návod? Kde je vysvetlené všetko. Snáď celý internet som prehľadala. Už na začiatku inštalácie sú pojmy, ktorým vôbec nerozumiem, mám si vybrať voľby z mne neznámych pojmov :evil:
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Ďakujem, že si mi chcel pomôcť. Ja som sa ozaj s vyhľadávaním mordovala, aj tie dve stránky som videla. Ale snažila som sa nájsť niečo už k samotnej inštalácii. Čiže aby som rozumela čo vôbec robím. Lebo si ju chcem urobiť tak, aby mi čo najviac vyhovovala. No a práve už tým samotným pojmom pri inštalácii nerozumiem a tak som myslela, či nexistuje nejaký super návod, niečo ako ku True Crypt. Tam je ozaj všetko do bodky.
Napríklad stránka
http://www.eopcservis.cz/zalohovani-dat.html
vysvetľuje už tú samotnú inštaláciu, ale čo je to:

* Vytváří skript pre bezobslužné instalace
* Nainstalovat requester stínové kopie svazku

Tomu prvému som možno pochopila vďaka týmto stránkam
http://sospreskoly.org/etki/instalovani ... e-pocitace

ale to druhé nemám šancu vedieť. A to som sa pri hľadaní dostala až ku čítaniu akejsi diplomovky o zálohovaní a podobným prácam. Samotným slovíčkam rozumiem, ale významu tých volieb má šancu pochopiť snáď len IT odborník :evil:
Asi nechcem vytvoriť skript, ale určite neviem či chcem nainštalovať tieňové kópie. Čo to znamená?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

FAQ od autora CB
Do I need to use Volume Shadow Copies?
Not if it’s not necessary. Volume Shadow Copy Services is a technology that can be used to copy files that are locked or in exclusive use by some other application. The creation of the snapshot is pretty fast, but there is no need to force the system to make a shadow copy if you know that none of the files to backup will be in use.
tedy Volume shadow copy requester si nainstaluj.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Ďakujem :D Prekladač si s tým poradil takto:
https://translate.google.sk/?hl=sk&tab= ... 20in%20use.

Predtým som o tom cez google nenašla nič priame, no v článkoch to bolo spájané s obnovou, tak som to pochopila tak, že je to na to,
ak by som si chcela po strate originálnych dát nejakým jednoduchým spôsobom zo zálohy vyrobiť spätne nejaký originál. Ale neviem.

Skúsim sa opýtať inak: o čo prídem, ak si to nenainštalujem?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Umoznuje zalohovat i soubory, ktery jsou v tu chvili zamceny (pouzivany jinym procesem). Z jakyho duvodu vahas s instalaci? Tech par MB navic hraje nejakou roli?
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Takže to nemá nič spoločné s nejakým automatickým obnovovaním??? Lebo nechcem v žiadnom prípade zo zálohy nič automaticky oživovať, a teda pokiaľ možno ani mať takú funkciu vôbec predinštalovanú. To aby som v slabej chvíľke nemala možnosť spustiť ju :D Takže preto sa desím zaškrtnutia tej nejasnej voľby inštalácie :D V zálohách by som si potrebný dokument vždy najradšej našla sama.

Určite budem zálohovať v čase, keď práve dokumenty používať nebudem. Čiže by nemali byť zamknuté (používané iným procesom). Teoreticky. Pretože niekedy sa mi však stane, že nemôžem odobrať USB kľúč alebo preniesť dokument, pretože ho vraj využíva práve nejaký program. Všimla som si, že je to napríklad v prípade, keď síce dopozerám fotky a zatvorím ich, ale ACDSee sa nezatvorí úplne, a musím mu dole v lište dať povel ukončiť. Je to teda len a len na takéto a podobné prípady, kvôli ktorým to treba zaškrtnúť?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Backup softwary obecně automaticky neobnovujou, to by byla uplná pitomost.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Pitomost som tak trocha napísala ja :D Síce vo vete
lenusska píše: To aby som v slabej chvíľke nemala možnosť spustiť ju
je to akosi spomenuté, no napísať som to mala asi nejako takto:
Takže to nemá nič spoločné s nejakým automatickým obnovovaním - napríklad jednoduchým zatlačením tlačítka, spustením???

Nemá :?:

A teda: je to teda len a len na takéto
lenusska píše: Určite budem zálohovať v čase, keď práve dokumenty používať nebudem. Čiže by nemali byť zamknuté (používané iným procesom). Teoreticky. Pretože niekedy sa mi však stane, že nemôžem odobrať USB kľúč alebo preniesť dokument, pretože ho vraj využíva práve nejaký program. Všimla som si, že je to napríklad v prípade, keď síce dopozerám fotky a zatvorím ich, ale ACDSee sa nezatvorí úplne, a musím mu dole v lište dať povel ukončiť.
a podobné prípady, kvôli ktorým to treba zaškrtnúť?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Je to backup software, ne recovery, takže žádný recovery funkce nemá. Umí pouze zálohovat. Z prostředí softwaru žádným způsobem nelze zálohu obnovit, jsou to normálně kopírovaný soubory a složky do zadanýho umístění podle zvolených parametrů, žádná věda.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Ďakujem :D Ja som toho na nete dosť poprečitovala, a už sa mi to asi pomiešalo :D To jeden nevie, čo je lepšie: mať čím viac informácií, alebo radšej prázdnu hlavu a svätý pokoj :D
Napríklad u Acronis True Image píšu, že slúži na zálohovanie, ale že tiež dokáže v prípade potreby rýchlo obnoviť obsah celého pevného disku, alebo zvolených diskových oddielov.
No a keďže predtým ten *requester stínové kopie* som videla spájaný v článkoch s obnovou, mix bol na svete :D
Lebo my ženy sme niekedy aj troška domýšľavé :D

Celý FAQ CB
http://www.cobiansoft.com/cobianbackup_faq.htm
som si dala do Prekladača, aby som sa dozvedela čím viac, ale to tvoje vysvetlenie som tam nenašla. Kde si toho môžem prečítať ešte viac, aby sa tu nemusela donekonečna vypytovať :?:
Ten podrobnejší návod alebo vysvetlenie ku CB neexistuje :?:
Jirka_T
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jirka_T »

lenusska píše:A to je práve ten problém. Niekedy sa totiž stane, že nejaký dokument, napríklad fotka, sa (a neviem prečo) pokazí. Alebo niektorý dokument z ničoho nič už nejde otvoriť. Alebo niečo si nevedomky sama zbabrem - čo nie je zasa taký problém :D A keďže staré zálohy vždy vymažem, mám k dispozícii len nejakú tú najnovšiu - už len v tej zbabranej verzii.
Na tohle bych se být tebou zaměřil. Že se "pokazí" nebo z ničeho nic nejde dokument otevřít není normální. Může to být:

1. vadný nebo částečně vadný hardware počítače ( zejména harddisku)
2. příliš velká rychlost a nedočkavost obsluhy
3. kombinace obojího

Dále je dobré si uvědomit co to je originál. Například u fotky je to to, co vyfotí fotoaparát. Tento "dokument" je dobré mít "navěky" zálohovaný (nejlépe na různých médiích a místech) a hlavně ho neupravovat a neměnit.
Pokud chci tuto fotku upravit, použiji kopii originálu, tu upravím a například pošlu jako přílohu mailu kamarádovi. Tuto upravenou kopii ale už nebudu zálohovat, protože zálohuji veškeré svoje odchozí i příchozí maily a v té záloze je i ona upravená fotka...
Tohle uvádím jako příklad k zamyšlení a ne jako návod...

Jakýkoli zálohovací software nevyřeší ten základní problém - jak zálohy organizovat a případné chyby a závady hardware...
PC1: CPU: Core I3-3225, MB: ASUS P8H77-M, RAM: 16GB DDR3 1600, HD:Samsung SSD 850 EVO 250GB, OS: W10 Pro x64 Cz
NB: HP EliteBook 2540P, CPU: Intel Core I5, 8GB RAM, HD Samsung 850 EVO 250 GB, W10 Pro x64 Cz
PC2: I5-2500K, GIGABYTE GA-B75N, RAM 8GB DDR3 1600, SSD SAMSUNG EVO 120GB, W10 - Insider aktuální
Odpovědět

Zpět na „Ostatní programy“