TY KOKOSSS.....LINUX RULEZZZZZ

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
johny128
Začátečník
Začátečník

TY KOKOSSS.....LINUX RULEZZZZZ

Příspěvek od johny128 »

Ludia,niekde tu najdete aj moj clanok kde sa vas pytam ze aku distribuciu linuxu mi odporucate a tak.Cez noc a co som bol v skole mi to stiahlo linux mandrake 10 ktory ste mi odporucali.2.1GB 8).
Tak ci onak,stiahol som, napalil, nainstalova 8)
Ty kokos, uz len ked som videl tu instalacku tak som vedel ze to nebude zle :oops: , rozdelenie diskov vobec nebolelo a nakoniec som sa prekusal aj do samotneho linuxu(uz po instalaci).Kuaaa,UZ MI NEBERTE LINUX MANDRAKE.Ten OS je uzasny, ludia, ako som mohol doteraz zit na windowse :? :? :? ???
Vsak toto je geniaaaalne.

Akurat som narazil na jednu chybicku.......Neviete(hlupa otazka,jasne ze viete) co tu ma nahradzat ulohu priezkumnika?Teda, ako sa mozem pohybovat po diskoch,hlavne ma zaujima moje windowsacke D:/ na ktorom mam vsetky potrebne data.Cez vyhladavanie som sa brodil tymi priecinkami a objavil som to moje byvale D:/ :-D takze som ho nastastie nijak nezmazal.Ale ako sa da po nom normalne pohybovat,kukat filmiky na nom a tak?Proste nejaky priezkumnik tu kde najdem.

PS:mam to nainstalovane asi 30 minut, takze preto taka krepa otazka, ale aj tak sa mi zda ze linux je proste the best(presvedcil ma za 30 minut, takze to ziadna sunka nebude)
X-diablo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-diablo »

Jsou dvě možnosti jak se pohybovat v adresářích, buďto může pomocí konzolového příkazového řádku, což pro začátečníka není sice vhodné, ale pokud jsi začínal na MS-DOS tak by to neměl být zas až takový problém. Druhou možností je v grafickém prostředí xWindows použít prohlížeč konqueror - tj. podobně jako ve windows explorer.

základní příkaz pro pohyb v příkazové řádce je CD (jako v DOSu)
příklad CD /mnt/hdd1/hry - tímto se dostaneš do adresáře hry na svém prvním disku.
Poku se cheě dostat o úroveň výš zadáš cd.. ale to už jistě znáš.

Adresář /mnt obsahuje všechny úložná zařízení které v počítači jsou, ja to obdoba složky Tento počítač ve WIN.
tj.: hdd1, hdd2, CDROM,CDRW, FDD atd.

V konqueroru už je to jednodušší, prostě najedeš v adresářovém strom na /mnt a může hledat soubory co potřebuješ, linux má i tu výhodu, že zvládne disky i s FAT32 a FAT16, takže můžeš přenášet soubory po disku i mezi kamarády co mají jaště Wokýnka.

Jako začátečníkovy bych ale doporučil přečíst si nějakou literaturu nebo alespoň přečíst si nějaké ty rady na http://www.root.cz/ a číst časopis http://www.abclinuxu.sk/ a http://www.mandrake.sk/
Z literatury bych doporučil "Přecházíme na Linux" - Martin Kysela od nakladatelství Computer Press, avšak nevím jestli se ti ji bude chtít kupovat když je česky. :)
Obrázek
X-Diablo Inside™

AMD Athlon 3500+ (AM2), ASUS M2N-E nForce 570, A-Data 3GB RAM 667MHz, Sapphire ATI Radeon HD2600XT 256MB GDDR3, Seagate BCuda 7200.10 250GB SATAII
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

X-diablo píše: Adresář /mnt obsahuje všechny úložná zařízení které v počítači jsou, ja to obdoba složky Tento počítač ve WIN.
Nejsou tam všechny, jen ty, které si tam připojíš. A zdaleka to není obdoba Tohoto Počítače... :wink:

Takže jinak : v Linuxu se dá (no, ono to vlastně ani jinak nejde :-) )připojit jakýkoliv oddíl disku jako adresář. Ty se obvykle vytvářejí v adresáři /mnt (ale může být kdekoliv). Defaultně by tam Windowsovej disk neměl být vidět. Musí ho nejdřív připojit. Tedy :
Nejdřív vytvoříme adresář pro připojení, např.

Kód: Vybrat vše

mkdir /mnt/data
a pak tam ten disk připojíme :

mount -t vfat /dev/hdXY /mnt/data
/dev/hdXY v tomto případě určuje diskový oddíl, který chceme připojit. Logika je jednoduchá - v adresáři /dev jsou uloženy odkazy na bloková zařízení (doporučuju literaturu, jenom ve zkratce - každé HW zařízení v PC má svůj soubor v /dev a tím je na něj možno přistupovat. Tato komunikace je strašně jednoduchá - odehrává se totiž jako čtení a zápis do toho souboru. Zkus si zapsat "ahoj" na paralelní port (/dev/lp0) a sleduj tiskárnu :-) ). Odkazy na disk mají tvar hdX a hdXY, kdy X označuje disk (a - pri. master, b - pri. slave, c - sek. master, d - sek. slave) a Y označuje oddíl. Například taklhe :

/dev/hdb5 
tj. první logický disk (to snad znáš - můžeš mít čtyři primární oddíly a dva rozšířený, ve kterých můžeš vytvářet logický jednotky) v rozšřeném oddíle na disku připojeném jako primární slave. Od 1 do 4 se číslují primární oddíly, 5 a víc jsou logické jednotky v rozšířeném oddílu.

Když chceš, aby se ti ten disk (oddíl) připojoval automaicky při startu systému, musíš se o něm zmínit v douboru /etc/fstab. Nemám teď zrovna Linux po ruce, abych na to kouknul, ale ten zápis bude vypadat asi takhle :

/dev/hda3 (třeba)         /mnt/data        vfat         defaults         0 0
To uvidíš, až se do toho souboru koukneš, prostě to uděláš podle toho, jak tam jsou zapsané už připojené disky.

A na prolejzání souborů styl průzkumník je v KDE Konqueror (to, co se ti otevře po kliknutí na Home na ploše), a v Gnome teď zrovna nevim, ale něco velmi podobnýho...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

X-diablo píše:
Adresář /mnt obsahuje všechny úložná zařízení které v počítači jsou, ja to obdoba složky Tento počítač ve WIN.
jo,dal som si conquera a tam file:/mnt/win_d/ a uz braztim po starom disku.
2TomV : Ten disk tam uz bol, nic netrebalo pripojovat.Ale aj tak sa na tie prikazy mrknem,moc dik

2X-Diablo: to ze je ta kniha po cesky vobec nevadi, ja mam doma vsetky knihy o pc po cesky a okrem toho aj fora kam chodim su po cesky.Idem si mrknut na cpress ze kolko stoji, zatia vsetkym moc dakujem

Linux RULEZZZ
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

No vidis Linux forever ----- Wokna will be dead :) :twisted:
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

janof píše:No vidis Linux forever ----- Wokna will be dead :) :twisted:
presne,LINUX FOREVER 8-) :twisted:
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

nebyl by tu někdo tak hodný, nevzal pár cédéček, stáhnul mandrake a poslal mi to???
-kupovat se mi to nechce a na dialupu to nestáhnu :(
Francie ... sladká Francie
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

sovicka2001 píše:nebyl by tu někdo tak hodný, nevzal pár cédéček, stáhnul mandrake a poslal mi to???
Nestahuj Mandarinku, stáhni si Gentoo... :P Ne, jestli chceš, klidně ti to stáhnu, ale nemám volný céda... :-(
ManchesterUnited
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ManchesterUnited »

sovicka2001 píše:nebyl by tu někdo tak hodný, nevzal pár cédéček, stáhnul mandrake a poslal mi to???
Ja bych Ti to taky klidne stah, ale zrovna zejtra uz nebudu online az do 20. dubna :) ale potom bych to klidne stah....
CPU: i9-9900K + NZXT Kraken X53, MB: GIGABYTE Z390 D, MEMORY: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming series Aegis, VGA: GIGABYTE GeForce RTX 2080Ti GAMING OC 11G, DVDRW: ASUS SDRW-08U9M-U, HDD: SSD Samsung 970 EVO 1TB, CASE: NZXT H510 Matte Black, ZDROJ: SilverStone Essential Gold Semi-modular 750W, SOUND: M-Audio M-Track DUO, REPRO: Logitech Z207, MOUSE: Logitech MX Master 3, LCD: Dell SE2417HG, Powered by iPhone 14 Pro 128GB Notebook: ASUS ZenBook UX430UQ-GV218T
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

TomV píše:
Nestahuj Mandarinku, stáhni si Gentoo... :P Ne, jestli chceš, klidně ti to stáhnu, ale nemám volný céda... :-(
ten gentoo je lepsi ako debian alebo ako redhat alebo je to to iste co sa tyka hlavne z tej serverovej casti nie desktop ale aj ten popripade :?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

janof píše:
TomV píše: Nestahuj Mandarinku, stáhni si Gentoo... :P Ne, jestli chceš, klidně ti to stáhnu, ale nemám volný céda... :-(
ten gentoo je lepsi ako debian alebo ako redhat alebo je to to iste co sa tyka hlavne z tej serverovej casti nie desktop ale aj ten popripade :?
Ne, naopak - Gentoo je perfektní distribuce na desktop. Lepší jsem ještě neviděl. Na rozdíl od MDK, RH (Fedory), SuSE a podobných binárních distribucí je pekelně rychlá a HLAVNĚ - máš tam 100% přehled o instalovaným softwaru. Ostatní distribuce ti při startu spouštěj spoustu kravin, který na desktopu nepotřebuješ, zatímco Gentoo spouští jen to, co mu řekneš, aby spouštěl. Má navíc geniální systém správy instalovaného softwaru - kam se hrabe RPM. Na server bych ho zase moc necpal. Tam bych dal nějakou binárku, třeba RH9, nebo nový SuSE.

Shrnuto a podtrženo - neznám lepší distribuci Linuxu na desktop pokročilého uživatele, než od základů zkompilované a pořádně vyladěné Gentoo.
Nevýhoda je, že není lama-friendly... Na začátky je asi nejlehčí MDK, nebo SuSE.
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

TomV píše:
janof píše:ten gentoo je lepsi ako debian alebo ako redhat alebo je to to iste co sa tyka hlavne z tej serverovej casti nie desktop ale aj ten popripade :?
Ne, naopak - Gentoo je perfektní distribuce na desktop. Lepší jsem ještě neviděl. Na rozdíl od MDK, RH (Fedory), SuSE a podobných binárních distribucí je pekelně rychlá a HLAVNĚ - máš tam 100% přehled o instalovaným softwaru. Ostatní distribuce ti při startu spouštěj spoustu kravin, který na desktopu nepotřebuješ, zatímco Gentoo spouští jen to, co mu řekneš, aby spouštěl. Má navíc geniální systém správy instalovaného softwaru - kam se hrabe RPM. Na server bych ho zase moc necpal. Tam bych dal nějakou binárku, třeba RH9, nebo nový SuSE.

Shrnuto a podtrženo - neznám lepší distribuci Linuxu na desktop pokročilého uživatele, než od základů zkompilované a pořádně vyladěné Gentoo.
Nevýhoda je, že není lama-friendly... Na začátky je asi nejlehčí MDK, nebo SuSE.
ono ja mam na svojej p233@290mmx RH9 a ide dost pomaly mam tam 128mb ram cize odporucas dat tam radsej gentoo kedze pises ze je rychlejsi je to ako tesktop nie server :)
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

wow, jsem asi extrémní lama... o gentoo jsem ještě neslyšel :(

a není tady někdo z prahy, že bych mu přives cd a on by mi vypálil stáhlý linux???
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

janof píše:ono ja mam na svojej p233@290mmx RH9 a ide dost pomaly mam tam 128mb ram cize odporucas dat tam radsej gentoo kedze pises ze je rychlejsi je to ako tesktop nie server :)
Jo, tak tady asi ani Gentoo nepomůže. Jeho výkon spočívá v tom, že má nejen jádro zkompilované přímo pro daný systém (procesor), ale i veškerý software je pro něj optimalizován. Běžná binární distribuce má balíčky (kvůli kompatibilitě) kompilované pro i386, ty novější pak pro i686. A když si já doma nainstaluju Gentoo, tak budu mít všechny balíčky optimalizované pro AthlonXP (nové gcc 3.2 už rozlišuje Athlon, AthlonXP, AthlonMP) a na výkonu je to dost znát.

Nejde o to, že by samotný Linux (tedy kernel a programy) neuměl běžet svižně na Pentiu 290 se 128MB paměti, hlavní problém je v grafickém desktopovém prostředí, které je (nové KDE a Gnome) co do HW nároků strašně nenažrané... :-( A s tím ani Gentoo nepomůže jelikož optimalizace pro i586 oproti i386 u binárních distribucí moc výkonu nepřidá... Výhody Gentoo se naplno projeví až na nadupaných počítačích (P4, AXP), kde jsou optimalizace pro starší architektury jednak zbytečné a jednak v podstatě i brzda...

Jediná výhoda Gentoo proti tomu RedHatu je v tomto případě fakt, že zatímco RH spouští mrtě zbytečných démonů, který na desktopu nepotřebuješ, Gentoo samo nespustí skoro nic, když mu neřekneš...

Tady bych zkusil porabat se v chkconfigu a vyházet služby, které opravdu nepotřebuješ...

A taky můžeš zkusit nainstalovat a používat míň žravé desktopové prostředí - třeba WindowMaker.
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

TomV píše:
janof píše:ono ja mam na svojej p233@290mmx RH9 a ide dost pomaly mam tam 128mb ram cize odporucas dat tam radsej gentoo kedze pises ze je rychlejsi je to ako tesktop nie server :)
Jo, tak tady asi ani Gentoo nepomůže. Jeho výkon spočívá v tom, že má nejen jádro zkompilované přímo pro daný systém (procesor), ale i veškerý software je pro něj optimalizován. Běžná binární distribuce má balíčky (kvůli kompatibilitě) kompilované pro i386, ty novější pak pro i686. A když si já doma nainstaluju Gentoo, tak budu mít všechny balíčky optimalizované pro AthlonXP (nové gcc 3.2 už rozlišuje Athlon, AthlonXP, AthlonMP) a na výkonu je to dost znát.

Nejde o to, že by samotný Linux (tedy kernel a programy) neuměl běžet svižně na Pentiu 290 se 128MB paměti, hlavní problém je v grafickém desktopovém prostředí, které je (nové KDE a Gnome) co do HW nároků strašně nenažrané... :-( A s tím ani Gentoo nepomůže jelikož optimalizace pro i586 oproti i386 u binárních distribucí moc výkonu nepřidá... Výhody Gentoo se naplno projeví až na nadupaných počítačích (P4, AXP), kde jsou optimalizace pro starší architektury jednak zbytečné a jednak v podstatě i brzda...

Jediná výhoda Gentoo proti tomu RedHatu je v tomto případě fakt, že zatímco RH spouští mrtě zbytečných démonů, který na desktopu nepotřebuješ, Gentoo samo nespustí skoro nic, když mu neřekneš...

Tady bych zkusil porabat se v chkconfigu a vyházet služby, které opravdu nepotřebuješ...

A taky můžeš zkusit nainstalovat a používat míň žravé desktopové prostředí - třeba WindowMaker.
ja mam doma P4 NORTHWOOD
ktoru verziu gentoo si mam nainstalovat
i386
PPC
SPARC
AMD 64 - tu viem ze urcite nie
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

unnamed píše:
TomV píše: Jo, tak tady asi ani Gentoo nepomůže. Jeho výkon spočívá v tom, že má nejen jádro zkompilované přímo pro daný systém (procesor), ale i veškerý software je pro něj optimalizován. Běžná binární distribuce má balíčky (kvůli kompatibilitě) kompilované pro i386, ty novější pak pro i686. A když si já doma nainstaluju Gentoo, tak budu mít všechny balíčky optimalizované pro AthlonXP (nové gcc 3.2 už rozlišuje Athlon, AthlonXP, AthlonMP) a na výkonu je to dost znát.

ja mam doma P4 NORTHWOOD
i386
PPC
SPARC
i386 to si stiahni :)
ppc je power pc amd64 je pre 64bit amdcka :lol:
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

není tady někdo z prahy, že bych mu přives cd a on by mi vypálil stáhlý linux???

fakt bych to potřeboval...
vždyť to stačí třeba přes noc stáhnout, vypálit a já vám pak přinesu nový céda... (přinesu třeba nějaký artefakty... ...kromě finančních, jinak bych si to koupil ) :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

unnamed píše: ja mam doma P4 NORTHWOOD
i386
PPC
SPARC
Stáhni si i386, aby se ti spustil instalátor a pak to s pomocí příručky všechno zkompiluj pro P4. Ale chce to rychlej Internet...
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“