Upgrade za 15k (CPU, grafika + s tim spojene)

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Jeremiasz
Nováček
Nováček

Upgrade za 15k (CPU, grafika + s tim spojene)

Příspěvek od Jeremiasz »

Zdravim,
jsem celkem aktivni hrac, do ted jsem hral na Xbox360 lec nove konzole me nepresvedcily, sparoval jsem Xbox gamepad s PC, otestoval a presvedcil se, ze to skvele funguje a rozhodl se ze spacham upgrade sveho PC radeji nez kupovat PS4

pozadavky
samozrejme maximalni vykon za danou investici
rozpocet 15k neni neprekrocitelny, ale nejak v rozumne mire.
neumim taktovat, nehodlam s tim delat zadny dalsi tunning
nepredpokladam dalsi upgrade vyjma grafiky, dokud bude procesor jakz takz stacit (tzn dokud rozchodim hry v rozumne plynulosti aspon na stredni detaily)
grafika musi byt mensich rozmeru, mam za ni namontovany 3. HDD, ktery limituje jeji delku na cca 24 cm. Jinde do case se nevejde, jedine dat ho do pozice na DVD, 5,25 pozice mam 3 nad sebou, horni obsazena DVD mechanikou, ve spodni uz jeden disk mam, nevim jestli si muzu z duvodu potencialniho prehrivani disku dovolit mezi ne nacpat jeste tento disk, ktery mam nasroubovany zvlast za kartou, to ssd bych asi nekam jinam nacpal. Pokud bych mohl mit oba HDD a DVD v jedne sachte hned nad sebou, karta by se tam dala dat i delsi.

aktualne mam nasledujici:

Intel Core i3-3220
Kingston HyperX blu 8GB (kit 2x 4GB) 1600MHz CL9 XMP
Kingston SSDNow V300 120GB (SV300S37A/120G)
MSI B75A-G43 http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000001LEG
vse ulozeno v Thermaltake Bach http://www.thermaltakeusa.com/ttWWW/Pro ... 45&ID=1424
zdroj je nejaky Fortron 450W
grafika nestoji za rec, pred casem mi shorela, tak jsem ji nahradil nejakym smeckem za par korun.

predpokladam tedy, ze to bude chtit krome CPU a grafiky i novy zdroj a chladic na CPU (aktualni ma svuj puvodni od vyrobce).
Na obrazkach vypadaji ty chladice na CPU obrovsky, nevim jak vysokej si muzu dovolit:)
zdroje maji asi taky ruzny rozmery, i tady si nejsem jist podle ceho se orientovat, protoze rozmery svyho aktualniho zdroje neznam, zaroven nevim jaky vykon, nechci to nijak zbytecne naddimenzovat.

co se grafiky tyka, me osobne prijde pomerne sympaticka tahle: http://www.softcom.cz/eshop/asus-gtx...s_d139113.html ale prd se v tom vyznam, takze nevim, ale prijde mi slusna a mala :D
CPU pravdepodobne Intel Core i5-3570K, i7 asi nema moc vyznam, co jsem koukal na srovnani, tak nejvykonnejsi i7 do 1155 pridava v prumeru kolem 6fps oproti tomuhle a tech 1500kc rozdilu ceny dam radeji do neceho jinyho nebo usetrim
Naposledy upravil(a) Jeremiasz dne pon 10. bře 2014, 13:32, celkem upraveno 1 x.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Re: Upgrade za 15k (CPU, grafika + s tim spojene)

Příspěvek od Dithius »

1) 3570K je nesmysl protože když máš Chipset B75 tak nemůžeš taktovat. ti co chcou taktovat tak musí mít K procesor a sním i zakladní desku s z77 chipsetem a ta je drahá. a když už kupovat desku tak ne pro Ivybridge tedy CPU 3XXX ale Haswell a to v podobě i5 4670K

2) grafiku chceš nVidii nebo Ati ? nebo ti to je jedno ? ono totiž pořad koluji různé předsudky atd
3) Zdroj by měl asi být s modulární kabeláži aby ti to šetřilo místo :)
4) i7 ti nepřida v některých hrách výkon ale v některých až hodně, například BF4 kde už umí využivat více jader takže kdyby na to byly peníze proč ne :)

za mě takto:
http://www.czc.cz/intel-core-i7-3770_2/107647/produkt
http://www.czc.cz/msi-n760-tf-2gd5-oc-g ... 69/produkt
http://www.czc.cz/seasonic-s12g-550-550w/145290/produkt
http://www.czc.cz/silentiumpc-fortis-he ... 76/produkt

je to za 16 427,- ale můžeš vyhodit chladič CPU na jeden měsíc a těch 800,- si došetřit tim srazíš cenu. ta 760 ti výkonově bude dost stačit a dá se pěkně a jednoduše taktovat v MSI Afterburneru takže doporučuju si stím pohrát :) výkon zadarmo je příjemná věc a není to takové laborování jak s CPU (ikdyž to je neska taky docela legrace oproti minulým časům)

případně můžeš vzít pro další sražení ceny i5 3570 ale to bych do budoucna nedoporučoval vzhledem k penězům které máš.

taky je třeba říct že rozdil mezi Ivy Bridge a Haswell to je generačně v modelech např: i5 3570K vs 4670K (ekvivalentní modely i5) je takřka žádny ve výkonu takže nemá moc smysl investovat v tvém případě do haswell

můžeš kouknout po bazarech. Nějací nadšenci se můžou zbavovat i7 do 1155 jako 3770 a 2600 (sandy bridge tam dát můžeš taky ale tam už ten vykon jde trošku znát že je dole) výhoda je že pokud najdeš bazarové CPU i7 tak Cpučka se nekazí tak tam se není třeba moc obavat že by CPU bylo poškozeno :)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

Dithius zadání je cituji:
grafika musi byt mensich rozmeru, mam za ni namontovany 3. HDD, ktery limituje jeji delku na cca 24 cm.
délka té MSI gaming je skoro 26cm...
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Já bych s tou sestavou nedělal nic a pouze bych dokoupil tuto grafiku:
http://www.czc.cz/msi-n760-2gd5-oc-itx/ ... f3ig7o1p93
nebo tu, co jsi si sám vytipoval:
http://www.czc.cz/asus-gtx760-dcmoc-2gd ... f3ig7o1p93
Kratší a výkonnější grafické karty se neprodávají. Ten procesor bych měnil až v případě, že by výkon přestal výrazně dostačovat. Pokud nebudeš taktovat, tak by měl i ten zdroj stačit.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

diky za reakce!
@ Dithius - je fakt, ze co rikas o te i7 dava smysl celkove tvuj navrh zni dobre, diky!
@ PET5 - ja prave u toho zdroje nevim, jak to funguje, jak zjistim, jestli je to jeste dost nebo ne:) Predpokladam ze kdyby byl vyrazny deficit "stavy" tak to ani nenajede a kdyby to jen kolisalo ve spickach, zrejme by se to projevilo nestabilitou systemu a padanim? nebo je to jinak? procesor bych chtel vymenit casem, koukal jsem, ze ctyrjadra jsou pomerne casto podporovana, ale souhlasim, ze to lze udelat az casem, hlavne grafiku si vymeni kazda lama, dokonce i ja, ale CPU, vetrak a zdroj, to uz bych musel na to nekoho sehnat
a jeste 2 dotazy:
v cem je rozdil mezi tema dvema kartama? vsiml jsem si akorat, ze jedna podporuje DX11.1 a druha DX11.2
kdyby se mi podarilo hejbnout s diskem (pripadne je problem je mit hned nad sebou? 2 HDD a DVD? zahriva se to hodne?) jakou jinou grafiku by jste doporucili bez nutnosti menit zdroj a s ohledem na budouci zmenu procesoru na onu doporucovanou i7?)

btw DX 12 bude predstaven 20. března, predpokladam, ze nasledne behem par mesicu by se to melo projevit na predstaveni novych karet s podporou DX12 a poklesu (snad i zasadnim) tech, ktere jej nepodporuji. Nema smysl si pockat?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

U toho Fortonu je to trochu loterie. Papírově by měl na tu GTX 760 stačit, nicméně je už starší, takže se může chovat nestandardně. Chce to vyzkoušet, nebo zrovna investovat do kvalitnějšího zdroje.
Rozdíl mezi těmi krátkými GTX 760 je minimální, parametrově jsou stejné. Vzal bych tu levnější MSI.
S tím chlazením disků v pozici pod DVD je v použité skříni ve formátu desktop vždy trochu problém. Proč nemůžeš použít ten koš na disky uprostřed skříně, nebo ten přídavný držák u víka skříně?
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

jo no....ten kos na HDD.... vedet tak kde skoncil :D a Pridavny drzak u vika, tam prave jeden disk mam, ale je to bohuzel tak kravsky za to je situovany za sbernici grafiky, takze to omezuje pouzitelnou delku karty, pokud tam tan HDD mam danej
Ad zdroj - prave, on ten zdroj je puvodni, nejakej patek uz ma a sice se v tom prd vyznam, ale myslim si, ze s touhle kartou by to asi bylo na hrane jeho moznosti a to nikdy neni dobre. Ale zdroj uz si sam asi nevymenim, jsem na tyhle veci celkem levej, do neceho strejchnu a uz neprijdu na to, proc to nejede:) takze kdyz budu menit zdroj, tak i procesor a protoze nic me nevytaci tak, jako nestabini a padajici system (ikdyby to bylo jen jednou za cas:), asi to fakt udelam vsechno naraz, akorat jak jsem si rikal vejs, vzhledem k tomu, ze uz tenhle mesic vyleze DX12, mozna pockam, co to udela s cenama a pripadne s novejma kartama na trhu s podporou novych DirectX. Proste chci s timhle upgradem v pohode a konkurenceschopne a bez dalsich investic prezit soucasnou generaci konzoli a doufam, ze ta dalsi (generace) prijde s necim kulervoucim:)
Prave jsem na svem X360 rozjel GTA V takze to me na cas zabavi a nekdy v lete to vezmu nekam do servisu (pripadne kdyby nekdo schopny z Brna byl ochoten mi to za uplatu smontovat...) at to upgradnou. ten soucasny procesor, kartu a mozna i zdroj nekde na Aukru za rozumny peniz snad udam
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

Vcera jsem prohrabal sklep a nasel tu sachtu do case, takze muzu presunout disk na stred a nainstalit grafarnu libovolnych rozmeru:) takze uvidime co prijde s podporou DX 12
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

No vidíš, nic se ve správné domácnosti neztratí. :wink:
DX 12 by podle prvních indícií měla šlapat i na současných grafikách, ale raději si počkáme na první prezentaci.
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

jsem se rozhodl pro Nvidii, proste zvyk, jen ted nevim kterou, jestli.N760 2 GB nebo radeji 4
http://www.czc.cz/msi-n760-tf-2gd5-oc-g ... ce+GTX+760
http://www.czc.cz/msi-n760-tf-4gd5-oc/133677/produkt
nebo zustat u dvou GB, prihodit tech 1600kc a jit rovnou do N770
http://www.czc.cz/msi-n770-tf-2gd5-oc/1 ... ce+GTX+770

je mezi nema rozdil cca 1600Kc, coz neni nic zavratnyho, ale kdyby byl 770 zbytecne naddimenzovana, proc ty kacky neusetrit. taky nevim, jestli rozdil 2 nebo 4 GB, ktere opticky vypadaji jako hodne meji ve skutecnosti takovy prinos, aby ospravedlnily rozdil 1000Kc
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

4gb na 760 je nesmysl... Jestli to rozpočet dovolí, ber rovnou 770 ;)
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

a jeste jeden napad - vyplati se prihodit tisicovku a koupit
http://www.msi.com/product/vga/N760_HAWK.html
nez levnejsi 760
http://www.mironet.cz/msi-n760-tf-2gd5o ... +dp193551/
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Co už radši zainvestovat pořádně a pořídit http://www.alza.cz/msi-n770-tf-2gd5-oc-d433488.htm ?
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

no jo, jasne, ale tak je to furt dokola, vzdycky "staci prihodit 1000Kc a bude to hafo lepsi", uz si musim stanovit hranici:) a tu jsem dal (a i zvysil proti puvodnimu) na 17.000Kc max

nebo

se vykaslat na i7, vzit Intel Core i5-3550 3.30 GHz a pak by ta 770 byla ve stanovenem rozpoctu, vypadalo by to takhle:

Intel Core i5-3550 3.30 GHz ---> 5 125,-

Be quiet CPU Shadow Rock TopFlow SR1-48-135 chladič ---> 1 234,-

MSI N770 TF 2GD5OC Gaming GeForce GTX770 1098MHz 2GB GDDR5 7010MHz 256bit PCIe 3.0 2xDVI+DisplayPort+HDMI ---> 8 344,-

SilentiumPC zdroj 600W Deus G1 80PLUS Bronze 120mm fan PFC ---> 1 669,-
---------------------------------
Cena celkem 16 371,-
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Pokud to bude čistě na hry, tak bych raději preferoval 770GTX před i7.

Jinak bych možná raději vzal 3570, je o něco málo výkonnější.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

diky vsem za konzultace. no jako vzdy kdyz se radi, tak se zasel ten blbej cervicek co hlodal a hlodal, az dohlodal, takze nakonec jsem dal pruchod rozmarilosti a objednal jak MSI N770 TF 2GD5, tak Intel Core i7 processor Ivy Bridge i7-3770 3,40 GHz
tak doufam, ze to chvili vydrzi, idealne stejne dlouho jako tahle generace konzoli :)
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Dobry vyber, ta sestava prezije i generaci následující :)
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Jeremiasz píše:diky vsem za konzultace. no jako vzdy kdyz se radi, tak se zasel ten blbej cervicek co hlodal a hlodal, az dohlodal, takze nakonec jsem dal pruchod rozmarilosti a objednal jak MSI N770 TF 2GD5, tak Intel Core i7 processor Ivy Bridge i7-3770 3,40 GHz
tak doufam, ze to chvili vydrzi, idealne stejne dlouho jako tahle generace konzoli :)

marnivostí bych to nenazýval spíš sňatkem z rozumu, tohle fakt není špatná koupě, ještě kdyby ten 3770 byl K s Z77 chipsetem :p mlask zaviděl bych :D
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
Jeremiasz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jeremiasz »

mno takze je to po kupe, ale ukazalo se, ze problemy, ktere jsem prisuzoval archaicke graficke karte jsou mnohem hlubsicho razu, popsal jsem to v relevantnim vlaknu

Obsah PCT fóra » Ostatní hardware » Počítačové sestavy » Problémy s PC sestavami » nova GK, cisty reinstal win7, stale stejny problem sesekanim

cize pri spusteni her War Thunder, Hitman absolutions, Assasins creed IV nezavisle na nastavenych detailech (!) se hra skubne co cca 10-15 vterin, v tom pripade FPS klesne na vterinu nekam i na 1-6 (jinak na fullHD ful detail stabilne 50-60, nicmene ke stejnemu sekani dochazi i pri orezani nastaveni na ultralow detailu a min rozliseni)
3D Mark a WOT absolutne bez problemu, vse plynule, vsechny testy 3Dmarku stabilni
Hitman vyzaduje spusteny steam klient, pokud mam steam klienta pustenyho, zadrhava se mi i video z TV karty.
Pri pusteni interniho benchmarku hitmana se poprve hra skubne uz pri najezdu kamery na branu, FPS normalne kolem 60, pri tomhle zaseku spadne na 5 a to pak jeste cca 4x nez dojede benchmark do konce
Pri spusteni War Thunder fps cca 65 a ve stejnych periodach klesa na 20 sem tam k 10 i mene
vzdy se sekne kruzor a to uz v login obrazovce nebo v hangaru
pri spusteni nekterych her slysim ve stejne periode zvuk jako kdyz vytahnete a zasunete neco do USB
teplotu jsem nemeril, ale evidentne na to nema vliv, projevy problemu se objevi napr u WarThunder kdyz ho pustim hned po startu uz v login screenu, takze zadny cas ani prostor se prehrat.

tyhe symptomy byly pred a jsou i po HW upgradu a ciste reinstalaci Win7
vsechny updaty na system, ovladace jsou aktualni

Intel Core i7 processor Ivy Bridge i7-3770 3, 40 GHz
Kingston HyperX blu 8GB (kit 2x 4GB) 1600MHz CL9 XMP
Kingston SSDNow V300 120GB (SV300S37A/120G) + 2x 1TB samsung
MSI B75A-G43 http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000001LEG
msi-n770-tf-2gd5-oc
SilentiumPC zdroj 650W Deus M1

asi Vam nemusim rikat, ze me to dost vytaci

nejaka idea? protoze ja jsem v koncich jak s napadama tak s nervama a pomalu si zacinam vycitat, ze jsem se na to nevyprdl a nesel do PS4
Dadu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dadu »

Máte čistě nainstalovaný OS nebo jste HW jen naplácal dovnitř?
Poked né tak bych to udělal možná je někde skrytý sajrajt. Nebo alespon odinstalovat ovládače GPU a projen driver cleanerem, restart a nové ovládače.
Boinc zřejmě neprovozujete, některé projekty jsou agresivní.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“