i3 či i5?

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
CrocoRay
Nováček
Nováček

i3 či i5?

Příspěvek od CrocoRay »

Čau,

no už jsem tenhle příspěvek dával k jednomu článku v magazínu, ale možná, že tady se dočkám odpovědi trochu rychleji.

Mám procesor Core 2 duo E7400 2,8 ghz a grafiku GTX 650 2 GB. Vím, že ani grafika není nic extra, ale na hraní i těch náročnějších her by při středních a nízkých detailech měla postačit. Problém mám spíše s procesorem, který mi sestavu už docela brzdí. Např. u NFS: Rivals mám prakticky nulové rozdíly fps mezi nastavením nejnižšího možného rozlišení při nejnižších detailech a nastavením rozlišení 1920x1080 při středních detailech. Obojí mi běží průměrně tak na 15 fps. Občas se to vyhoupne i na těch 30, ale celkově to hratelné moc není.

Dále bych si ještě rád v blízké době zahrál Assassin´s Creed IV a pokud by vyšlo GTA V na PC, tak i to bych zkusil.

Jen pořád přemýšlím, jestli bych si teď měl pořídit procesor nějakou i3-4130 anebo třeba i5-4670 3,4 ghz. Jde o to, že pak za nějakých rok a půl bych chtěl upgradovat, ale procesor by se mi kvůli výše zmíněných her šiknul už hned. A pokud bych si už připlatil za tu i5, tak bych očekával, že pak po tom roce a půl už vyměním pouze tu grafiku. Ale nevím, kam se posunou technologie, nároky her a zda bych za ten rok a půl nemusel už rovnou měnit oboje, protože ta i5 už by mi taky začínala brzdit GPU. Co byste doporučili? Koupit si teď levnější a kdyžtak později si už rovnou připlatit jak u procesoru, tak u grafiky anebo už teď investovat trochu více do toho procesoru?

Jde mi hlavně o ty výše zmíněné hry (plus možná ještě nějaké další jako třeba vycházející Watch Dogs) a tímpádem bych se chtěl ještě zeptat, zda má někdo nějaké zkušenosti s hraním NFS: Rivals na tom procáku i3 a celkově jaké má zkušenosti s hrami. Na tom mojem E7400 je to opravdu prakticky nehratelné a to i s jakýmkoliv snížením detailů či rozlišení.

A v případě, že by GTA 5 vyšlo na PC, tak mám zase strach, že tam už by mi ta i3 taky nestačila, ale to už můžu asi jen spekulovat.
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: i3 či i5?

Příspěvek od cameroncz »

Zdravim,

Pokud to rozpočet dovoluje, tak bych vzal 4670k a klidně nějakou levnější B85 desku, s tím že by se později vyměnila za pořádnou Z87 a přetaktovalo by se. U toho 4670k bych se nebál že by za rok nebo dva neměl dost výkonu, to by byla investice podle odhadu tak na 4 - 5 let dopředu.

Pokud by to rozpočet nedovoloval, tak holt vzít tu i3. Rozdíl oproti tomu co máš teď bude obrovský, ale ve hrách, které jsou náročnější na CPU by se mohla projevit jako brzda.

Takže se vše odvíjí od rozpočtu. Když tak napiš kolik by si byl ochotný investovat a můžeme poradit konkrétní komponenty.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

já naopak doporučuju podle financí vzít lepší desku Z87 a až vyjdou refereshované CPUčka od Intelu tak Procesor prodat a koupit pravě novinku v taktovatelné verzi. Nove CPU budou mit pajku + bude k dispozici taktovatelné pentium + dobře taktovatelný haswell s pajkou pod IHS zni fakt lakavě.

když to udělate jak říkal kolega tak to je sice pěkne že budete mit starší CPU ale tak taktovat nepujde (pasta pod IHS) a že bude deska suprova ale nebudete právě moc taktovat ten CPU je podle mě nesmysl.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
CrocoRay
Nováček
Nováček

Příspěvek od CrocoRay »

O rozpočet ani tak moc nejde jako spíše o to, abych si teď momentálně zahrál těch pár her, na které mám chuť nebo případně ty, které právě vyjdou v tomto období. Jinak pokud bych měl uvést částku, jakou bych chtěl momentálně investovat, tak to bude okolo 4-7 000. Tu vyšší sumu jsem ochotný v případě, že by to byla investice opravdu na ty 4 roky dopředu, jak uvádíš. Momentálně jsem ale v situaci, kdy při dělání jednoho certifikátu nemám jednak moc času na hry a tudíž ani nechci moc rozhazovat za nadstandard, ale za ty dva roky by se situace mohla změnit, kdy už by mě nic neomezovalo a mohl bych si pořídit už rovnou celou novou sestavu nebo podle situace jen pořídil grafiku, pokud by zbytek ještě sloužil. Jinak do taktování se nějak nehrnu a už bych rovnou radši upgradoval.

btw: já jsem taky z Frýdlantu n. O. :-)
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Ok hele v letě maj vyjit jak sem řekl (myslím že to byl tenhle thread :-D ) Re-freshnute Intely. Počkal bych na ně.

jestli cheš investici na 4 roky, tak podle posledních zkušeností i3;i5;i7 ti co maji i5 s "K" a přetaktovaný tento CPU jak to jde tak sou vysmátí a dlouho budou.

i5 2500K, i5 3570K a i5 4670K jsou ekvivalentní nástupci sami po sobě (Sandy bridge; Ivy Bridge; Haswell) a jde o to že první varka Sandy (i5 2500K/i7 2600K) šli taktovat i k 5Ghz nebo je zvladaly. Pak přišel o 7% výkonější Sandy (7% na takt/MHz), ale nešel tak taktovat (taky k tomu přispěla sviňská pasta pod IHS), takže ses dostal nejčastěji k 4,5/4,6/ max 4,7 Ghz, ale výkon ti vykompenzovalo těch 7% na takt. Poslední je Haswell ten je zase výkonnější o nějakých 5% nad Ivy Bridge (zase na takt), ale opět jde taktovat méně, nejčastěji tak kolem 4,3/4,4 Ghz.

Důvod proč to postuju je, že ten re-fresh nebude silnější na takt, ale měl by zvednout taktovací potenciál -> měl bys mít silné CPU na nějakou dobu pokud to nataktuješ.

argument proč se o tohle opíram je ten, že ti kdo si koupili i5 2500K a nebo i7 2600K před pár lety a dostali se k 5Ghz nebo na 5Ghz tak vlastně na tom jsou stejně s výkonem jako dnešní CPU (možná o zanedbatelné procento míň v hrách).

takže nejlepe bych počkal na tohle, nebo koupil i3 s Z87 deskou (do Z87 refreshnute CPUčka maj pry šlapat) ale nemůžu ti říct jak se na te z87 bude dát taktovat tyhle CPUčka, protože aby Intel zvýšil prodejnost aktualizovanějších desek s chipsetem Z98 (který přijde s CPUčkama) může vymyslet nějakou kulišárnu :(

Tady například je thread kde řešili pánové smysl i5 a i7 (i7 má logické jadra zvané skratkou HT) a jde vidět nejenom, že nemá pro hráče moc valný smysl kupovat i7, ale dokonce že úplně první i5 před Sandy Bridge (tuším že se nazyvají Nehalem ??) maji velmi slušný vykon jsou li přetaktovaná, nemluvě o Sandy atd :)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Pokud jsou finance, doporučuju jít rovnou do i5-tky, ideálně K-čkové verze s deskou Z87 umožňující OC. Rozhodně se nemusíš bát, že by si měl za dva roky nouzi s výkonem CPU.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“