Notebook - problém RAM nebo řadič
Moderátor: Don
- mir77
- Začátečník
Notebook - problém RAM nebo řadič
Ahoj,
chtěl bych si potvrdil dedukci. Acer Aspire 5552g, 2x 2GB DDR3. Sem tam vytuhne, zdá se, že v případech, kdy se s ním nějak pohne, ale nelze to potvrdil. Šel jsem v první řadě po disku, ale dle SMARTu je ok. Rozebral jsem ho, vyčistil, přepastoval. Teploty jsou ok.
Pustil jsem memtest z flashky. Na poprvé to tak do hodinky zbuchlo. Každej další pokus vypnul dřív. Řekněme do pěti minut. Prostě to běží a najednou se PC vypne. Skoro jako by se přehrál. Ale teploty ok.
Prime95 se maximálním vytížením CPU po dobu 4 hodin 71-72 °C. Je tam AMD Athlon II X2 P340. Když jsem pustil Prime95 se zaměřením na RAM a k tomu nějakej OCCT, tak mi to restartovalo PC asi dvakrát nebo třikrát. Opět, teploty OK.
Pak jsem testoval paměťové moduly každý zvlášť a ten samý problém. Vyndal jsem je a zkusil jsem v jiném notebook a hodinu memtest jak nic. Když jsem dal 1x 4 GB DDR3 modul do toho Aceru, tak to na memtestu spadlo taky.
Předpokládám, že je řadič v háji. Nějaká možnost, jak to dále otestovat, abych si byl jistý?
//PET5: Přesun do správné sekce
chtěl bych si potvrdil dedukci. Acer Aspire 5552g, 2x 2GB DDR3. Sem tam vytuhne, zdá se, že v případech, kdy se s ním nějak pohne, ale nelze to potvrdil. Šel jsem v první řadě po disku, ale dle SMARTu je ok. Rozebral jsem ho, vyčistil, přepastoval. Teploty jsou ok.
Pustil jsem memtest z flashky. Na poprvé to tak do hodinky zbuchlo. Každej další pokus vypnul dřív. Řekněme do pěti minut. Prostě to běží a najednou se PC vypne. Skoro jako by se přehrál. Ale teploty ok.
Prime95 se maximálním vytížením CPU po dobu 4 hodin 71-72 °C. Je tam AMD Athlon II X2 P340. Když jsem pustil Prime95 se zaměřením na RAM a k tomu nějakej OCCT, tak mi to restartovalo PC asi dvakrát nebo třikrát. Opět, teploty OK.
Pak jsem testoval paměťové moduly každý zvlášť a ten samý problém. Vyndal jsem je a zkusil jsem v jiném notebook a hodinu memtest jak nic. Když jsem dal 1x 4 GB DDR3 modul do toho Aceru, tak to na memtestu spadlo taky.
Předpokládám, že je řadič v háji. Nějaká možnost, jak to dále otestovat, abych si byl jistý?
//PET5: Přesun do správné sekce
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
- KubaCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Notebook - problém RAM nebo řadič
Za zkoušku by možná stálo, zkusit "zapéct" základní desku, jestli tam nebude někde studený spoj. Nevím, zda se základní desky z notebooků dají také "zapéct" v troubě.
- mir77
- Začátečník
No to jsem, přiznám se, dokonce dělal na svém starém Fujitsu s GeForce 7600 Go, kde bylo rozvolnění spojů důsledkem absolutní nefunkčnosti notebooku. Pomohlo to. Dočasně. A je to dost extrémní řešení.
- KubaCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ten notebook nefunguje, tak už se tam nic zkazit nedá, ne? Pokud funguje, ale špatně, tak záleží na tom, zda se to dá přežít a jestli je člověk ochotný používat ten notebook s tím, že se občas vypne.
- mir77
- Začátečník
Funguje. Sem tam to vytuhne. Není to na denní bázi. Ale je to dost časté na to, aby to nebyla náhoda.
- KubaCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ti to nevadí, tak není potřeba "zapékat", až ti to začne vadit, tak to "upečeš" a uvidíš, jak to dopadne. Jinak se to asi stejně řešit nedá, když píšeš, že jsi ho vyčistil. Jedině nějak zkusit chladit RAM moduly, jestli se nepřehřívají.
- mir77
- Začátečník
Mně to nevadí. Moje PC to není
Být to moje PC, tak už je z domu. Každopádně díky za názor na věc. Zapékání až nakonec ![Wink ;)](./images/smilies/wink1.gif)
![Happy :D](./images/smilies/happy.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/wink1.gif)
- KubaCZ
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo tak, to se s tím bude trápit někdo jiný.
Ale zkusit nějak chladit RAMky a pak je zkusit zatížit, jestli to spadne nebo ne, by možná stálo za to. Třeba položit pod notebook ventilátor který bude foukat na RAM a zatížit a kdyby to nespadlo, tak to chlazení potom nějak vymyslet lépe, třeba by stačily i nějaké pasivy.
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
- mir77
- Začátečník
Jo, takovýhle ptákoviny jsem už zkoušel s tím starým Fujitsu. Uvidíme, možná si s tím pohraji po státnicích, ale tam není prostor pro žádný wifikundace. Prostě Acer, no. Životnost není jejich předností.