Vodní chlazení - vybíráme jednotlivé díly

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
flakk
Začátečník
Začátečník

Re: Vodní chlazení - vybíráme jednotlivé díly

Příspěvek od flakk »

Dotaz. Dokáže panel Aquaero 5 LT regulovat ventilátory bez PWM, tzn. tří pinové (Noctua NF-P12)?
Napadla mě myšlenka, že bych bez zátěže, tzn. v idle ve windows měl přes panel vypnuté ventilátory a při zátěži a rostoucí tepotě by se postupně rozbíhaly.
Nyní mám v idle teplotu asi 30-33C (teď přesně nevím, nepíši z domu). V zátěži přes adpatér U.L.N.A. (ten odpor v kabelu co snižuje otáčky) jsou tepoty kolem 40-41,5C. Šlo by to?
Samozřejmě bych do toho regulátoru píchnul i pumpu Aqua Computer D5 Pump - USB version. Předpokládám, že výstup aquabus z té pumpy by šel přímo do regulátoru a už bych čerpadlo nemusel mít do USB zapojené. Pumpu mám staženou na 33%, tak snad by to bez pasivu regulátor utáhnul.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Aquaero řady 5 má tři 3pin a jeden 4pin PWM konektor. Na každém může být x fanů.
Pokud máš D5 verzi USB a zapojíš jí přes aquabus do aquaera tak ta pumpa nijak nezatěžuje aquaero (myslím tím, že přes něj do pumpy nejde napájení) takže otázka zda to aquaero utáhne je irelevantní :idea:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Takže to chápu dobře, že mohu ovládat tři ventilátory přes ten tří pin. V Aquasite si nastavím, poměr otáček fanů v závislosti na vzrůstající teplotě a bude to. Jenom mi teď došlo, že pokud by byly ve windows vypnuté, tak tím pádem nebudu mít žádné airflow (podtlak). Přední nasávací ventilátor nepoužívám.

Jinak ještě jeden dotaz. Jaká teplota kapaliny je pro vodníka obecně kritická? Předpokládám, že limitem bude čerpadlo (60C). Kdybych přes aquaero 5 stáhl ty fany ješto níže. Teplota kolem 50C by se ještě dala? Vzroste pak lineárně aji teplota na cpu a gpu? Tzn. voda z 40C na 50C, takže komponenty skokem nahoru taky o 10C?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Jak funguje aquasuite http://www.legitreviews.com/aqua-comput ... iew_1813/6

Na každý 3pin můžeš pověsit i více než jeden ventilátor ;-)

To aquaero má samozřejmě flash paměť, ten ovládací SW není potřeba aby běžel, cokoliv co v tom SW nastavíš se okamžitě uloží do pamětí zařízení a samozřejmě se jím to zařízení řídí, i když aquasuite neběží...takže to opravdu není tak, že dokud nenastartuje aquasuite tak nic neběží :lol:

Obecně doporučuji držet teplotu vody do 40 stupňů. Jinak ano, delta T je +- stále stejné, takže o kolik se zvedne teplota kapaliny, o tolik se zvedne teplota komponent.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Díky za odpovědi :) Ještě se zeptám, u toho aquaera 5 jsou přiloženy Čtyři teplotní senzory, cca 70cm délka. To jsou obyčejné čidla "do luftu" nebo nějaké G1/4" přímo do vody? Kdyby byly do vody, tak by to bylo super :lol:
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Obyč http://www.alphacool.cz/produkt/Teplotn ... _90cm.html

Čtyři teplotní čidla do vody stejně nepotřebuješ, stačí jedno :idea:
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Když už jsem se nechal ukecat na Aquaero 5, tak ty teplotní čidla hodlám využít :mrgreen:
Takže jedno půjde do zdroje a bude řídit otáčky jeho ventilatoru, druhý půjde do skříně a bude řídit odsávání vzduchu ze skříně, třetí půjde ven a bude měřit venkovní teplotu vzduchu a posledním budu hlídat některý blok ve skříní ... a k tomu dva teploměry na měření vody před a za radiatorem :D

Teploměrů není nikdy dost! :twisted:
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

:lol: teploměry FTW :lol:
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

zdravím mate někdo skušenost s Cooler Master Eisberg 240L Prestige ? a pripadne prí vyměně kapaliny kolik ji tam mam nalít ?
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

To HunterGtNet: Řekl bych že tolik, kolik se vleze :D. Odhadoval bych to s rezervou na 2,5-3,0 deci kapaliny.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

co za blok na VRM ke grafice?
připadá mi, že na r9 290 neni místo na nic co se běžně prodává
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Bez úprav tam nenarveš podle mě nic. S úpravama bych navrhoval Koolance MVR-40 a udělat si na něj uchycení + heat plate, který by se musel z poloviny odříznout (na délku). Ale stejně bych raději vzal full cover :roll:
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

nj ale full cover bohužel nepoužiješ na další grafice a s docela velkou ztrátou ho musíš prodat... taky jsem přemýšlel pro grafiku nějaké chlazení, když teď bude vodník na procáku, tak v bedně stejně budu mít horký vzduch z téhle grafiky..
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Tak si spočítej cenu dobrého bloku na jádro, dostatečného množství pasivů na RAM a mosfety, kvalitní teplovodivé oboustranně lepivé teplovodivé pásky a ventilátoru na jejich ofukování a dostaneš se na cenu kolem 2 tisíce. Full cover máš za 2500...a bude chladit mnohem lépe, bez přídavného fanu a mnohem snadněji se nainstaluje. Ano, po dvou letech je reálná cena toho bloku poloviční, takže pokud někdo mění karty co půl roku, tak je to blbost, ale při životnosti 2 roky a více se to myslím vyplatí.
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

pokud ale koupíš pasivy, tak ti většinou jdou i na další grafiky, to samé blok na jádro
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Já mám právě pár box chladičů, tak jsem z toho udělal pasiv na vrm, ale bez pořádnýho průvanu jsem pořád přes 100stupňů.
Asi mi zbyde jen mvr 40 a opracovat k tomu kus hliníku.
Jen nevim, jestli brát tu 40 nebo 100 verzi.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

100ku tam podle me nijak rozumne neuchytis, je moc dlouha.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Blbe, ale zas by víc chladila
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

No jestli si myslíš, že by byl nějaký rozdíl v teplotách, tak si myslíš špatně :roll:
flakk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od flakk »

Měnil jsem vodu v okruhu a nebyl jsem schopen rozjet čerpadlo na plno. Mám AQ D5 USB verzi. Než jsem vypnul PC, tak jsem v aquasuite nastavil otáčky na max. Vypnu PC, vypustím vodu, naleju do zásobníku novou a zapnu zdroj přes zkratovací propojku. Pumpa se rozjede, ale strašně málo, jako by na mých původních 33% co mám běžně nastaveno. Což se mi pak blbě zavodňoval okruh ...

Moje otázka: Jak mám přinutit pumpu, když není řízena z desky, aby jela naplno? Zkoušel jsem ji napájet i přes vlastní zdroj, 12 V do molexu. Na pumpě je 8-24V, ale odvahu přidat víc jsem neměl. Čerpadlo se samozřejmě vůbec nerozběhlo, neslyšel jsem ho vrčet. Možná jelo, ale neznatelně.

Mimochodem, teplota vody mi v letních třicátkách vyšplhala až k 48C při hraní :) Na začátku roku jsem uvažoval o aquaeru 5LT a lepší regulaci. Vypadá to, že alespoň jeden 2x120mm radiátor budu muset přikoupit. Sice nevím, kam ho nacpu :lol:
Odpovědět

Zpět na „Voda“