přechod z AMD na Intel bez reinstalu Widlí
Moderátor: Loki5567
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
přechod z AMD na Intel bez reinstalu Widlí
Ahoj,
včera jsem poskládal novou sestavu (jen ram+desku+cpu) - Intelem i5 4670k a deskou GIGABYTE Z87-D3HP
předtím jsem měl AMD Phenom II 955 a Asus M3A78-T, disky jsem kvůli jednomu pata zařízení provozoval v IDE... Po včerejším zkoušení mi ale systém s Windows 7 (retail) nenaběhl
i když jsem odinstaloval ovladače typu zvukovka,síť ... AHCI jsem přepnul samozřejmě do modu IDE
usb zařízení a grafiku jsem neměnil od toho jsem drivery v systému nechal ....
napadá vás proč tedy jakmile se sahne na boot disku tak se sestava do 3s restartuje?
resp. co ještě odinstalovat za HW nebo SW aby se to chytlo?
paradoxní je že když vezmu disku z NB a zkusil jsem ho připojit jako bootovací tak to s Intel Core i7-2630QM naběhlo (na původní phenom sestavě)
má někdo nějaké rady?
včera jsem poskládal novou sestavu (jen ram+desku+cpu) - Intelem i5 4670k a deskou GIGABYTE Z87-D3HP
předtím jsem měl AMD Phenom II 955 a Asus M3A78-T, disky jsem kvůli jednomu pata zařízení provozoval v IDE... Po včerejším zkoušení mi ale systém s Windows 7 (retail) nenaběhl
i když jsem odinstaloval ovladače typu zvukovka,síť ... AHCI jsem přepnul samozřejmě do modu IDE
usb zařízení a grafiku jsem neměnil od toho jsem drivery v systému nechal ....
napadá vás proč tedy jakmile se sahne na boot disku tak se sestava do 3s restartuje?
resp. co ještě odinstalovat za HW nebo SW aby se to chytlo?
paradoxní je že když vezmu disku z NB a zkusil jsem ho připojit jako bootovací tak to s Intel Core i7-2630QM naběhlo (na původní phenom sestavě)
má někdo nějaké rady?
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
- del42sa
- Pokročilý

Re: přechod z AMD na Intel bez reinstalu Widlí
Jo, reinstal windows 
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- _Jesper_
- Začátečník

Riesil som toto iste ked som tiez prechadzal z AMD na Intel a dobra rada pre teba znie : Reinstalacii Windowsu sa nevyhnes , je to nevyhnutne ak neches stale riesit nejaky problem preco ti nejdo toto a tamto
Ak mas SSD v kombinacii s HDD , tak si stiahni Parted Magic , sprav secure erase na SSD : http://www.overclock.net/t/1227597/how- ... rted-magic urob aj WIPE Erase na HDD , kompletne vymazes vsetko z diskov po starej instalacii a ked budes instalovat novy windows tak maj odpojeny HDD , nechaj nech sa vsetky casti nainstaluju na SSD pretoze ti to moze spravit taku srandu , ze zapojis HDD a 100MB cast ti nainstaluje na iny HDD. Hlavne si niekde na USB urob zalohu ovladacov , stiahni si najnovsie od tadeto : http://www.station-drivers.com/index.ph ... a-z87-d3hp
AMD Ryzen R7 9800X3D | AiO Fractal Lumen S36 aRGB | ASUS ROG Strix X670E - E Gaming Wifi | G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB AMD EXPO 6000MHz CL30 | NVIDIA ASUS ASTRAL RTX 5080 OC 16GB | Samsung SSD 870 EVO 500GB 2x | Toshiba P300 2TB 2x | Samsung M2 SSD NVMe 980 PRO 500GB | Samsung M2 SSD NVMe 970 EVO Plus 250GB | SEASONIC Prime PX-1000 Platinum | AOC Q27G2S IPS 1440p 165Hz | Fractal Design Define R6 TG USB-C Gunmetal | Fractal Aspect 12 & 14 aRGB PWM | aRGB HUB Cougar Core Box V2
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Co takhle nekompatibilita AMD a Intel IDE/AHCI řadiče*obelix* píše:napadá vás proč tedy jakmile se sahne na boot disku tak se sestava do 3s restartuje?
Prostě reinstall
- zombux
- Odborník PCT

nespekuluj a udělej čistý install. ty dvě-tři hodiny tě fakt nezabijou.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to jsem slyšet nechtěl ... to je u mě dycky na tejden práce než tam všechno naženu...
ještě zkusím pustit pc s původní sestavou a odinstalit všechny drivery .. možná jsem zapoměl odistalovat i overdrive ...
vím že s tím systémem z NB mi nic netrotlilo ... tak uvidim no
jen jsem právě myslel jestli nemam něco špatně v biosu třeba
ještě zkusím pustit pc s původní sestavou a odinstalit všechny drivery .. možná jsem zapoměl odistalovat i overdrive ...
- del42sa
- Pokročilý

lidé málokdy říkají to co chceme slyšet 
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- zombux
- Odborník PCT

pak zbývá asi jen popřát hodně štěstí 
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Butch
- Středně pokročilý

Pak je priste zbytecne zadat o radu zde na foru, kdyz si to stejne udelas podle sebe.
Reinstall bude na pul dne treba vcetne vsech updatu apod..., ale pokud ho neudelas, tak budes problemy resit treba mesic nez ten reinstall stejne udelas. Tak si vyber.
Reinstall bude na pul dne treba vcetne vsech updatu apod..., ale pokud ho neudelas, tak budes problemy resit treba mesic nez ten reinstall stejne udelas. Tak si vyber.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- _Jesper_
- Začátečník

Komu niet rady , tomu niet pomoci*obelix* píše:to jsem slyšet nechtěl ... to je u mě dycky na tejden práce než tam všechno naženu...
AMD Ryzen R7 9800X3D | AiO Fractal Lumen S36 aRGB | ASUS ROG Strix X670E - E Gaming Wifi | G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB AMD EXPO 6000MHz CL30 | NVIDIA ASUS ASTRAL RTX 5080 OC 16GB | Samsung SSD 870 EVO 500GB 2x | Toshiba P300 2TB 2x | Samsung M2 SSD NVMe 980 PRO 500GB | Samsung M2 SSD NVMe 970 EVO Plus 250GB | SEASONIC Prime PX-1000 Platinum | AOC Q27G2S IPS 1440p 165Hz | Fractal Design Define R6 TG USB-C Gunmetal | Fractal Aspect 12 & 14 aRGB PWM | aRGB HUB Cougar Core Box V2
- MiliNess
- Začátečník

-
V nastavení BIOSu přepnout rozhraní hostitelského diskového řadiče na IDE, pak jsou k přístupu k disku používány standardní ovladače MS. Dále musíš odstranit AHCI ovladač od AMD, odstranit např. filtr PCIe sběrnice 3GIO, vlastně odinstalovat komplet vše od AMD. Na požádání to občas dělám, nicméně jak tu bylo řečeno, je s tím spousta práce. Pak je dobré ve správci zařízení odinstalovat všechna nepřítomná zařízení (viz. envonmentální proměnná DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES)
nebo přímo editovat výčtový klíč registru (je třeba nastavit si oprávnění nebo spustit RegEdit pod účtem Local system). Při dalším spuštění OS se správce PnP postará o detekci nového HW, v tom problém není. Pokud víš kam sáhnout (např. jak vyřadit ovladače filtru) je to v pohodě, pokud nevíš, pak je nová instalace OS přijatelnější.
nebo přímo editovat výčtový klíč registru (je třeba nastavit si oprávnění nebo spustit RegEdit pod účtem Local system). Při dalším spuštění OS se správce PnP postará o detekci nového HW, v tom problém není. Pokud víš kam sáhnout (např. jak vyřadit ovladače filtru) je to v pohodě, pokud nevíš, pak je nová instalace OS přijatelnější.
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
takže, dopadlo to následovně
na sestavě NB jsem odinstaloval všechny drivery (úplně vše)
pak jsem odinstaloval i nepřítomná zařízení
a systém bez problému naběhl a vše se nainstalovalo bez problému
vyzkoušel jsem 20 her a prakticky všechny (asi 60 programů)
vše jde nicméně pak nevím proč mi ruplo v kouli a systém jsem přeinstaloval i tak
takže v zásadě si myslim: když se odinstaluje vše co má tak to nijak nezlobí (jen se fakt musí odebrat úplně vše), ale když už člověk po 4 letech mění HW tak ta přeinstalace systému má taky něco dosebe, každopádně je to na svižnosti víc poznat a člověk začíná na čistym systému kterej mu určitě vydrží zas o kus dýl než ten původní...
každopádně nesnášim přeinstalace
na sestavě NB jsem odinstaloval všechny drivery (úplně vše)
pak jsem odinstaloval i nepřítomná zařízení
a systém bez problému naběhl a vše se nainstalovalo bez problému
vyzkoušel jsem 20 her a prakticky všechny (asi 60 programů)
vše jde nicméně pak nevím proč mi ruplo v kouli a systém jsem přeinstaloval i tak
takže v zásadě si myslim: když se odinstaluje vše co má tak to nijak nezlobí (jen se fakt musí odebrat úplně vše), ale když už člověk po 4 letech mění HW tak ta přeinstalace systému má taky něco dosebe, každopádně je to na svižnosti víc poznat a člověk začíná na čistym systému kterej mu určitě vydrží zas o kus dýl než ten původní...
každopádně nesnášim přeinstalace
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Nejsi ženská? Jinak dobrý 
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
proč myslíš
?
něco jako ve stylu, mělo by se tu vyluxovat protože je středa i když je uklizeno
?
něco jako ve stylu, mělo by se tu vyluxovat protože je středa i když je uklizeno
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Něco ve stylu "budu na foru bulet několik dní, že nechci udělat reinstall, vymyslím a udělám spoustu neužitečných věcí a potom, když všechno kupodivu funguje, stejně udělám reinstall" 
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
já nebulim jen jsem línej
jako každej chlap ...
no nic nebudu tu dělat zbytečně OT
:D
no nic nebudu tu dělat zbytečně OT