Sjednocení oddílů systémového disku, Win 8.1

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 8 a 8.1.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Sjednocení oddílů systémového disku, Win 8.1

Příspěvek od freEDelL »

Zdravím Vás kolegové,
delší dobu jsem se tu neukázal a potřeboval bych po vás radu. Do NTB jsem si dal 120GB SSD a myslel jsem si, že by mi to mohlo čistě na systém a nějaké potřebné programy stačit. Nicméně ihned po instalaci se na disku vytvořili další oddíly, které nejsou zaplněné ale jsou pro mne nepoužitelné. Myslíte si, že by bylo možné oddíly sjednotit, ale abych znovu nemusel dělat reinstall Windows?

Pro vaše info se jedná o Windows 8.1 a ntb v podpisu ;-)

Díky moc za rady
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
AMD Ryzen 5 1600X @3,9GHz @ 1,2V + SilentiumPC Fera3, ADATA XPG Z1 16GB DDR4 2400MHz @3066MHz 16-18-18-38 @1,36V, MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, SSD WD Green 120GB & SSD WD Green 240GB, 1TB WD Blue, Fortron Hydro 500W

DELL XPS 13, Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 256GB SSD + 2x DELL Ultrasharp U2414H & docking station
k-dave
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Sjednocení oddílů systémového disku, Win 8.1

Příspěvek od k-dave »

Sjednotit to jde přes nějaký software (Acronis - disk director, Partition Magic(nevím jestli se ještě vyvíjí), Linux - Gnome Partition Editor). Dal bych přednost nejnovějším verzím.

Při takových operacích s disky se ale vždy riskuje ztráta-dat\nutnost-přeinstalace (třeba když při průběhu vypadne-proud\vybije-se-baterka). Doporučuji zálohu dat.
Práce: DELL Inspiron 5720, i7, 8GB, nvidia GT 630 M, Kingston SSD, WinIndex = 6,8... Doma: Digitální domácnost vytvořena síťovým propojením různého, jakžtakž funkčního haraburdí.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Bude to ale mít jeden menší vedlejší dopad.
Nespustíš operační systém a nebude možno notebook uvést do továrního nastavení. Spouštění počítače zde probíhá prostřednictvím UEFI, životně důležité jsou tedy EFI oddíl (260MB), MSR oddíl - ten není ve správci disků vidět, první oddíl slouží přímo Windows 8.1 pro uvedení do výchozího stavu (1GB), dva poslední oddíly patří výrobci notebooku. Na jednom jsou různé nástroje, druhý obsahuje zálohu operačního systému. Nic zbytečného, co by se dalo bez následků zlikvidovat nebo sjednotit, zde tedy nevidím.
k-dave
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od k-dave »

V případě 128 GB SSD bych samozřejmě doporučil skladovat image továrního nastavení, zálohy NTB a OEM instalace na jiném externím zařízení, pro uvolnění prostoru na SSD. UEFI boot režim se dá změnit na klasický Legacy a potom nebude potřeba ani ten EFI oddíl, to už pravděpodobně vyžaduje přeinstalaci os.
Práce: DELL Inspiron 5720, i7, 8GB, nvidia GT 630 M, Kingston SSD, WinIndex = 6,8... Doma: Digitální domácnost vytvořena síťovým propojením různého, jakžtakž funkčního haraburdí.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Partition Magic rozhodně nepoužívat na systémech od Windows Vista dál, co mám zkušenost tak naposledy nějak rozumně fungoval v dobách Windows 2000, snad ještě XP. Acronis vždycky fungoval jak má, doporučím ten.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Zde není co sjednotit, všechno jsou oddíly systému, jako následek instalace v UEFI mode. Pokud vás to znervózňuje a chcete mít všechno v jednom oddílu, je třeba udělat instalaci systému v LEGACY mode a formátovat disk před instalací na formát NTFS. Udělejte si botovací medium a při instalaci v úvodní obrazovce zmáčkněte shift+F10 a spustí se vám příkazový řádek do něj napište diskpart + enter, dále zadejte následující příkazy a po každém zmáčkněte enter.
list disk
select disk a zadejte číslo disku ve vašem případě asi 0
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs= NTFS quick
exit
exit
a dále můžete pokračovat v instalaci systému a budete mít jenom jeden oddíl na celém disku
jestli je to UEFI nebo LEGACY nainstalovaný Windows je to celkem jedno
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

k-dave píše:UEFI boot režim se dá změnit na klasický Legacy a potom nebude potřeba ani ten EFI oddíl, to už pravděpodobně vyžaduje přeinstalaci os.
Není potřeba reinstalovat.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Zbytečné a krkolomné řešení, které nesplňuje požadavek tazatele. Myslím, že tazatel měl na mysli toto
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Máš na mysli to své řešení?
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

MiliNess nechápu vaši otázku. Můžete ji trochu blíže specifikovat? Pravda je, že jsem nečetl až do konce příspěvek tazatele, a až teprve teď si všímám, že toho chce dosáhnout, aniž by přeinstaloval Windows. A to bohužel nepůjde. Tím, že změní EFI oddíl na LEGACY se nezbaví ostatních oddílů, vlastně mění jeden oddíl za druhým, a zůstane to totožné. Měl jsem za to, že prostě chce mít vše v jednom oddílu, jak jsem výše poukázal, a jiná cesta není. Pokud znáte jiné řešení, tak se rád poučím, můžete ho zde uvést. Tímto mým postupem by samozřejmě přišel o ty oddíly od výrobce, ale kdo je vlastně potřebuje... Jasně, obsahují zálohu systému, ale k tomu ještě spoustu dalších zbytečných nepoužitelných programů. Já jsem navrhl jednoduché řešení, protože Win8 má svůj program na obnovení systému, a taky jednodušeji se dá pracovat s nějakým zálohovacím programem, např. Acronis, když je vše v jednom oddílu.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Já jsem naopak nepochopil, na co jsi vlastně reagoval ty, tímto
izigoneanu píše:Zbytečné a krkolomné řešení, které nesplňuje požadavek tazatele. Myslím, že tazatel měl na mysli toto
na můj příspěvek
MiliNess píše:Není potřeba reinstalovat.
Reagoval jsem na odpověď od k-dave
k-dave píše:UEFI boot režim se dá změnit na klasický Legacy a potom nebude potřeba ani ten EFI oddíl, to už pravděpodobně vyžaduje přeinstalaci os.
což je možné i bez reinstalace operačního systému. Windows totiž obsahují jak EFI zavaděč winload.efi, tak legacy winload.exe. Je třeba pouze vytvořit systémový svazek na aktivním oddílu disku, který je rozdělený ve stylu MBR. Je tedy nutný ještě jeden disk. Zde je k dispozici ještě druhý disk rozdělený ve stylu MBR, kde lze vytvořit aktivní oddíl pro systémový svazek, vybavený bootstrap kódem (VBR). Lze ale klidně použít i paměťovou kartu ve čtečce. Možné to tedy je.
Tím, že změní EFI oddíl na LEGACY
to samozřejmě nelze, bez konverze GPT rozdělení na styl MBR. Pokud to udělá a jeden z primárních oddílů, které mu po převodu vzniknou nastaví jako aktivní a vybaví ho VBR zavaděčem (+ zavaděčem v MBR sektoru), může v nějakém partition manageru ostatní oddíly (vyjma toho, kde je spouštěcí svazek s instalací Windows) odstranit.

Osobně nechápu tazatele, proč mu např. vadí 260MB EFI oddíl. Jestliže nemá zájem o případný návrat do továrního nastavení, zlikvidoval bych poslední dva oddíly a zbytek bych neřešil.
Jinak dávám přednost UEFI způsobu zavádění.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

MiliNess píše: Je třeba pouze vytvořit systémový svazek na aktivním oddílu disku, který je rozdělený ve stylu MBR. Je tedy nutný ještě jeden disk. Zde je k dispozici ještě druhý disk rozdělený ve stylu MBR, kde lze vytvořit aktivní oddíl pro systémový svazek, vybavený bootstrap kódem (VBR). Lze ale klidně použít i paměťovou kartu ve čtečce. Možné to tedy je...

to samozřejmě nelze, bez konverze GPT rozdělení na styl MBR. Pokud to udělá a jeden z primárních oddílů, které mu po převodu vzniknou nastaví jako aktivní a vybaví ho VBR zavaděčem (+ zavaděčem v MBR sektoru), může v nějakém partition manageru ostatní oddíly (vyjma toho, kde je spouštěcí svazek s instalací Windows) odstranit.
To je opravdu jasné a jednoduché řešení pro člověka (předpokládám nováčka), který si tu přijde pro radu...
Vždyť mu ani nevysvětlíte jak by to měl udělat a místo toho příliš odborně radíte nějaké postupy konverze atd... z kterých bude mýt akorát popletenou hlavu
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

MiliNess píše: Osobně nechápu tazatele, proč mu např. vadí 260MB EFI oddíl.í.
To není náš problém, uniká vám podstata věci.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

izigoneanu píše:
MiliNess píše: Osobně nechápu tazatele, proč mu např. vadí 260MB EFI oddíl.í.
To není náš problém, uniká vám podstata věci.
To rozhodně ano. Nikdy jsem nebyl moc bystrý. Co naděláme....
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

A když už jsme u toho pletení hlavy, tak
select disk a zadejte číslo disku ve vašem případě asi 0
clean
Asi? v případě příkazu CLEAN není pro ASI místo. Pakliže jsi si vědom, co příkaz CLEAN provádí, jistě chápeš.
a dále můžete pokračovat v instalaci systému a budete mít jenom jeden oddíl na celém disku
Jestli je to UEFI nebo LEGACY nainstalovaný Windows je to celkem jedno
Což je kravina neb Windows v UEFI potřebují EFI oddíl formátovaný ve FAT32 a také MSR oddíl, který tazatel na disku také má, správa diskú ve Windows ho ale nezobrazuje. Samotný Windows 8/8.1 si vytvoří další oddíl pro obnovu a je tam, kde byl (až na oddíl s bitovou kopií a OEM oddíl výronce ntb). U disku rozděleného v GPT stylu, navíc skončí příkaz ACTIVE chybou, jelikož GPT oddíl se nedá nastavit jako aktivní.
Také myslím, že v libovolném partition manageru zlikvidovat poslední dva oddíly a zbytek ponechat, je nejjednodušší řešení.
Co se týká tvého řešení, tak pro UEFI je nepoužitelné, v legacy modu osobně preferuji oddělení systémového a spouštěcího svazku, a to již od Windows XP, kde byl systémový svazek zároveň spouštěcím. Má to několik výhod.
Pokud by měl tazatel zájem, samozřejmě mu postup vysvětlím. Je to mým zvykem.
A konečně, některé problémy vyžadují složité postupy.
Je na uživateli, zda to zvládne sám nebo to přenechá zkušenějšímu.
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *obelix* »

naposledy jsem používal tohle a bez problému
http://www.slunecnice.cz/sw/acronis-disk-director-home/
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

MiliNess píše: Což je kravina neb Windows v UEFI potřebují EFI oddíl formátovaný ve FAT32..
Můj postup je pro instalace v legacy mod! To jsem snad psal ne...zbytek netřeba komentovat. A pak tím jsem chtěl říct ať nemá obavy ze přešel z uefi na legacy...Jestli dokáže instalovat win tak ví snad který disk smazat,formátovat...

''Pokud by měl tazatel zájem, samozřejmě mu postup vysvětlím'' to jste mel udělat dávno místo tady tech jízlivých a zdlouhavých poznámkách...vice mate v sz

Můj výsledek který si myslím že chtěl taky tazatel dosáhnout mate na screenu...
Odpovědět

Zpět na „Windows 8 a 8.1“