Alfajk píše:ja mam ty setrici funkce vypnuty taky a na 4GHz me staci jen 1,240V z cpu-z,asi o trosku lepsi kousek nez ten tvuj
a kdyz jsou z ty frekvence windows i aplikace tak zmateny,vyuzivaji vubec toho,ze je to 4 a ne 3,8GHz?
To sotva, když sem měl nedostatečnej chladič jako ty a zkoušel sem 4GHz, tak sem to tvrdil taky, že mi stačí cca podobná voltáž, ale ten CPU se prostě přehřívá (LinX) a tak takty padaj, takže to nespadne a nebo nikdy není vytížen dost a proto ti to nepadá.
Navíc já to točil s těma 1.384V na 4,2GHz, tam potřebuju citelně víc šťávy, než na 4GHz, na to mi stačil otak 1.28V pokud si to dobře pamatuju.
Takže to, že ti stačí 1.24V na 4GHz zkoušej tvrdit, až si pořídíš pořádný chlazení, co to uchladí i v LinXu.
A jinak využívá se těch 4GHz, to je skutečnej takt, podle biosu, to co čtou aplikace / systém je jenom že čtou takt QPI a násobič o jeden nižší, výkon se tim ale nemění, viz AllowedCry - to co je v CPU-Z je pravda.
Ty tvoje spořící funkce by mě teda zajímaly, jestli ti jde i Speedstep a CPU se ti podtaktovává když není vytíženej (tj že v CPU-Z bez zátěže ti skáčou takty), ale ty sice máš desku hodně podobnou, jenže máš novější verzi - tj. P7P55D-E EVO, já mám tu bez "-E" prostě P7P55D EVO, tak jestli je ta moje timhle postižená, že neumí speedstep při OC...
Jinak sem zapl spořící funkce, ale jen některý, resp konkrétně jedna mi nefunguje - Intel Speedstep.
Mám zaplej C1E (enhanced halt state) a C-State tech, změnil sem voltáž z Fixed Voltage na Offset mode, a nějak mi s těma spořícíma funkcema nejde stabilbně 4.2GHz, resp ne se zmíněnou voltáží, jedu teda teď 4GHz s těma spořícíma funkcema a musim na 4GHz cpát asi 1.3V. Nejsem si teď jistej, jestli to je těma spořícíma funkcema nebo Offset modem voltáže, že to chce víc.