Otázka zní lehce. Jakou GPU pořídit! R9 280X nebo GTX 770?
Využití bude hlavně ke hraní her. Chci je ale i natáčet a přetaktování by taky nebylo špatné.
Jinak budu pracovat i s grafikou a nerad abych byl nějak moc limitován. "Slyšel jsem, že některé pluginy AE CS6 nejsou na GPU od AMD."
Takže, rozhodování je vcelku složité. + použiju CPU i5-4670K
Tak a baby raďte ...
Musíš brát i to, že 280X trpí častými artefakty... proto se jich lidi někdy i zbavují.
Nesmíš brát že chci natáčet "hodně"... pokud by už šlo o výkon za 7,5k-8k bych mohl pořídit bazarovou R9 290...
GTX 770 si vede hůře než R9 280X např. v BF4 při některých misích a navíc má GTX 770 malou VRAM jen 2 GB
Nejenom artefakty. To se kombinuje i s cernou smrti. Snad nejnespolehlivejsi rada karet za poslední leta. Pokud uz bazar a kartu od AMD, tak vzit neosulenou HD7970 a ne zmrzačenou 280x, ale pruser asi bude zaruka. Ja se jinak nebudu opakovat co doporučuju při koupi fungl novy karty a jak jsem ti uz psal, ty 2GB VRAM nejsou omezujici a odpovidaji vykonu karty a jejimu pouziti (zadny 4K apod.). Vytahnu obecnou kvalitu driveru, horsi kvalitu AF filtrace u AMD, zvyseni vykonu u CPU bottleneck her i bez Mantle.......nebo si hod minci když porad nevis.
xPIXELx píše:Takže jsme pořád tam kde jsme byli! ... jsem bezradný
A ještě dlouho budete jestli se nenaučíte číst mezi řádky. Pravda je, že v tuhle dobu má Nvidia navrch, ale zapřísáhlí "AMĎáci" si to nechtějí připustit. Dokonce znám jednoho AMDčkového Don Quijote, který si koupil taky EVGA 780, ikdyž ostatním doporučuje nadále AMDčko. No rozpoutal jste válku červených proti zeleným. To bude počteníčko tohle vlákno!
AMD ma problematické ovládače, to uznávam a NVIDIA je aktuálne pre obyčajného užívateľa výhodnejšia hlavne kvôli ovládačom.
Ak máš peniaze, pokojne chod do NVIDIE, no ak chceš ATI, možno len „u určitých hier“ budeš musieť nainštalovať „staršie ovládače“, lebo nové ovládače „u určitých hier“ spôsobujú artefakty a to nemôžeme poprieť.
Chyby u ATi sú mnoho krát spôsobované ovládačmi a ľudia ich kvôli tomu reklamujú, taká je žiaľ realita.
Ak si kúpiš ATi a nainštaluješ najnovšie ovládača 14.4 a pri surfovaní a pozeraní youtubu ti zrazu začne „náhodou“trhať obraz, riešenie je v instalácii staršieho driveru, napr. 13.10 alebo 13.11 9.5 beta, ktoré sú u mňa overené a stabilné.
Pri reinštalácii ovládača je striktne dôležite odisštalovať staré ovládače, použiť driver sweeper na úplne odstránenie driverov ATI, použiť napr. ccleaner a vymazať registry, vymazať priečinok ATI na diku C.
Potom mať vždy nainštalovaný aktuálne net frame Works, reštartovať PC a po reštartu zapnúť Windows update, ktorý vyčšinou nájde dáku ktitickú aktualizáciu pre správnu funkčnosť nových driverov.
Ja ešte kontrolujem a cez štart- počítač – vlastnosti – správca zariadení aktualizujem voľby Display adaptors a Sound, Video and game controllers
i5-3570K@4,4 GHz@1,285 V, Asus P8Z77-V , NOCTUA NH-U12P SE2, SAPPHIRE R9 270X VAPOR-X OC BOOST 2 GB, SSD 2,5" 120GB Adata , BD-COMBO LG CH10LS, Kingston 8GB Kit (2x4GB) DDR3 1600MHz, Fractal Design Define R4 Black Pearl, 3 extra ventilátory NOCTUA NF-P12-1300, Enermax NAXN 82 + 650W Bronze, 23"LCD iiyama X2377HDS, myš Logitech G400, podložka SteelSeries QcK, Genuine Windows 7 64 bit Home premium
No neviem co hras Ivan, ci nejake gameboy emulator hry ale artefakty sposobene ovladacom som este nevidel a to som mal z 20 gpu minuly rok cca 60-70% amd a ovladacov som vystriedal tiez pozehnane
To se kombinuje i s cernou smrti.
Pravda
horsi kvalitu AF filtrace u AMD, zvyseni vykonu u CPU bottleneck her i bez Mantle
Pravda (kolko % ludi z tych co sa radia do skupiny uzivatelov co ziadaju o radu s kupou GK uvidi rozdiel v tej AF, detail pre vacsinu z nich nepodstatny)
AMD ma problematické ovládače
Obe strany maju samy o sebe problematicke ovladace.
Pre neho dalsie + k Nv je cuda ak ju ten sw dokaze vyuzit
Já se rozhodoval před pár měsíci. Nakonec jsem šel do AMD, protože:
1) minimálně o litr levnější
2) o giga víc paměti
3) do budoucna Mantle, podpora ve Frostbite a Cryengine se bude hodit
4) Výkon dle benchmarků přibližně na stejno
5) nVidii jsem měl (spokojeně) 6 let a už byl čas na změnu
Zatím nelituju, ikdyž hlavní prověrka přijde spolu se Zaklínačem 3. Pokud ten nepojede 1080p/60fps/high, tak budu nasrán a budu znovu upgradovat, třeba i na nvidii
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Paul Tak ten 1GB paměti pry nerozhodu a nerozhoduje ani velikost sběrnice výkony obou karet se lyší max o 10FPS a to jen v extrémech a často chybou měření...
Pak mám ještě jednu otázku... AMD lze taktovat lépe..teda krom 290
U Nvidie je to prý těžší a složitější...
Dosáhnu s Nvidií stejných taktů jako s AMD? tedy i stejného výkonu? AMD má prý lepší chladič...
Kedysi slo amd taktovat lepsie, teraz je to na rovnako, ked boli ref. 7970 tak to platilo, teraz po ghz ediciach a preznacovani/zvys. frekvencii je to na rovnako.
AMD ma vraj lepsi chladic? Na to si prisiel ako? Kazda karta/model ma chladenie ine.