Po zapnuti bez odezvy

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Po zapnuti bez odezvy

Příspěvek od maXXmilian »

Ahoj,

PC v podpisu nedavno prodelalo upgrade z 2x4 na 2x8 GB ram. Vymena probehla - az trochu necekane - naprost obez problemu.
Po par tydnech ale narazim na problem, ze mi PC nestartuje, ted to doslo do faze, ze dokonce vubec. Zacal jsem "zonglovat" s ram, protoze jsem mel pocit, ze jeden modul je mozna vadny. Vysledek je ten, ze at dam jeden modul do jakehokoliv slotu normalne jedu, jakmile zapojim oba (cerna-cerna modra-modra modra-cerna), po zapnuti pocitace se 5 vterin toci vetraky a pak se PC samovolne restartuje (a tak porad dokola donekonecna). V prvpocatku jsem podezrival zdroj, ale ten myslim uz muzeme spolehlive vyloucit.

A ted... pameti? Nebo deska... ? A hlavne... myslite ze by pomohlo zvysit treba napeti, nebo zmenit casovani na tech modulech, nebo jsem proste v pasti?

Diky

//e jeste slusno dodat ze uz predtim byly naznaky techto problemu ale bylo to spis ve fazi ze jsem treba zapnul PC a to se jakoby jednou samo restarovalo a pak teprve normalne najelo. Jelikoz se to delo dost sporadicky nevenoval jsem tomu pozornost.

CPU: Ryzen 5900x + Fera3 RGB, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Po zapnuti bez odezvy

Příspěvek od Hladis »

Bios predpokladam aktualni. Projet to prvne klasickym memtestem. Klidne oba dohromady a pak každý modul zvlast. Zkontroluj nastaveni modulu v BIOSU a kdyztak rucne nastav tovarni nastaveni. Klidne moduly vyndej a procisti konektory kouskem alobalu. Zkontroluj i zda si při instalaci CPU neohnul nekde pin. To by mohlo byt méně pravdepodobne, ale uz jsem to několikrát videl. Muzes pak zkusit zvýšit voltaz. Dej sem pak výsledky z testovani.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

izigoneanu píše:Zdravím,
koupil jsem základní desku Asus Maximus VI Hero a vypadá to na nefunkční prvních 2 ram slotů. Paměťové moduly jsou Crucial Ballistix Elite 1600 MHz, 2x 4GB. Ram sloty jsou v následujícím pořadí: červený A1, černý B1, červený A2 a černý B2. Pokud osázím sloty do párů A1, A2, tak deska nenaběhne a končí hláškou 55, čili No memory installed, tj. česky - paměť nenainstalována. To samé i v případě slotů B1, B2. Pokud nainstaluju jen jeden modul ram, jedno který, do slotu A1 nebo B1, končí tou samou hláškou. Deska naběhne jenom při osazení jednoho slotu A2 nebo B2, anebo těchto dvou zároveň. Tím pádem ale nefunguje v dual chanellu. Podle mého názoru to vypadá na vadný A1, B1 slot (Bios je tam nejnovější). Nejsem si jistý, tak se tady ptám na názor těch z vás, kteří tomu rozumí. Existují ještě nějaké alternativy, které bych mohl vyzkoušet?
V tomhle případě deska byla v háji. Vyzkoušel sem taky pro jistotu jiné paměti jiné značky, se stejným výsledkem. Jestli máte možnost zkuste taky nové paměti. Podle popisu závady u vás vypadá, že nefunguje dual channel. Zkoušel bych taky vyndat a znovu nasadit procesor, jestli není náhodou v důsledku nějakého otřesu nějak posunutý v socketu.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Oba dohromady projedu tezko. Zatim jsem zkousel jeden modul projet memtestem jen chvili z casovych duvodu a zadnou chybu to nevyhodilo (ani zadnou necekam). Cim vic nad tim premyslim, tim vic mi to vychazi na desku :/.
Zkusim jeste zvysit voltaz, jestli to nahodou nepomuze, pak dam vedet.

CPU: Ryzen 5900x + Fera3 RGB, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Pameti jsem zkusil jine, vysledek je stejny, bud umrela deska, nebo zdroj (doufam ze zdroj), snad to doresim behem patku.

zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Tak zkuste, když pojede s jedním modulem zátěžový test v occt power supply a tím pádem se uvidí jestli je to zdrojem, ale existuje riziko že dorazíte tu desku úplně.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Spatne jsem to fornuloval, ted uz jsem skoncil na tom, ze se mi periodicky po peti vterinach po zapnuti restartuje PC

Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Restartuje se i s jednim modulem ? To uz ukazuje na desku nebo zdroj. Zkus zdroj jinde a vyrad z tech dvou co blbne.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Tak to samé dělala ta Assus Maximus VI Hero, když jsem dal paměti do jednoho z těch prvních dvou slotů. Stejně už moc na výběr nemáte tak bych zkusil vyndat cpu, podíval bych se na piny, vyndal bych baterku, udělal clear cmos na delší dobu, pak za 1 - 2 hodiny bych to složil zpátky. Jednou my tohle pomohlo když mi taky tak podobně blbnula jedna sestava, ale ten reset to chce opravdu na delší dobu, včetně vytáhnutí procesoru.
Jestli je to zdrojem tak nic z toho nepomůže.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Ano, restartuje se to ted uz jakkoliv to zkusim. CPU byl venku, clear CMOS udelan (jeste nez jste to doporucili :) ). Takze ted uz asi pouze deska nebo zdroj. Zkousel jsem to dokonce startovat uplne bez grafiky, ruzne odpojovat disky, cdromky, nic. Ja sazim spis na desku, v patek to zanesu do servisu...

maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Po vymene desky vse v poradku.

Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“