Chybný disk nebo základní deska?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Rypi
Začátečník
Začátečník

Chybný disk nebo základní deska?

Příspěvek od Rypi »

Ahoj,

řeším takový problém u počítače, který nemám aktuálně doma, takže budu informace nemusí být úplně přesné.

Počítač je přibližně půl roku starý, obsahuje ASRock H81M-ITX, Seagate Desktop SSHD - 1TB.

Nyní si jeho uživatelé stěžují na zasekávání a pomalost. Občas mu trvá dlouho dobu spuštění aplikace, někdy se vůbec nespustí (chyba), a v zápětí se spustí ihned. Po restartu je počítač jako nový, časem se zpomaluje a zasekává víc a víc. Vypadá to, jako by nemohl číst z disku, četl vadná data atd...

V událostech jsem našel hodně chyb, nejzajímavější byly 2 z února a 2 z března (NFTS problém). Pak se tam ještě někde přímo chyba disku. Zajímavé je, že za poslední měsíc a půl se žádná taková chyba nevyskytla. Nyní je tam hodně chyb typu: Nepodařilo se spustit server DCOM, počítač byl nečekaně zastaven... (Nepamatuji si přesné hlášky).

Z předchozích chyb si myslím, že jde o vadný HDD, nebo MB. SMART nevykazuje žádné problémy, různé kontroly disku proběhly také v pořádku, kopírování filmů a fotek na externí disk bylo rychlé a bez problému.

Máte prosím nějaké nápady, co zkusit? Napadla mě reinstalace windows, pokud by byl jen nějak poškozený filesystem.

Předem díky
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Chybný disk nebo základní deska?

Příspěvek od Nagant »

Úplně nejdřív bych zkusil dát jiný (kvalitní) SATA kabel, kabely dodané s MB bývají všelijaké, po nějaké době se začnou rozevírat koncovky.

Jinak bych asi nejvíc podezíral disk, že nějak zlobí ta jeho SSD část.
Nejsem si jist, ale myslím, že i na takovémto disku by se měla vypnout defragmentace (pokud ji Windows nevyply samy během instalace).
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Pustil si na tom checkdisk?
Zkusil bych prendat disk do druheho SATA portu a zkusil bych.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Po nějakých testech, které by nic neodhalily, by asi nebylo od věci nahrát nový BIOS MB.
http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-ITX ... ad&os=BIOS

Z těch testů - zkus i SeaTools:
http://www.seagate.com/support/internal ... rid-drive/
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Rypi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rypi »

Přehodit do jiného portu jsem zkusil, v seatools jsem také spustil několik testů. Až se k PC zase dostanu, zkusím přehrát BIOS, vyměnit kabel...

Co se týče té defragmentace, tak na PC jsou WIN8, kde je místo obyčejné defragmentace optimalizace a ta by neměla SSD defragmentovat. Jak je to s hybridními, to nevím. Každopádně tu SSD partition systém ani nevidí, takže je to spíš otázkou firmwaru disku. Zkusím ještě kontaktovat seagate support, protože jsem na internetu nenalezl žádnou pořádnou odpověd.

Prozatím díky.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“