Jaký HDD a box nebo NAS pro připojní k routeru?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
jamaica

Jaký HDD a box nebo NAS pro připojní k routeru?

Příspěvek od jamaica »

Chtěl bych si udělat domácí síťové úložiště. Sloužit bude hlavně pro stream filmů do TV přes wifi a pak jako občasný cloud pro přístup zvenčí.
Jaký koupit HDD a box? (jestli to tak může být)
Disk sem vybral tento Seagate - http://interlink.tsbohemia.cz/seagate-d ... 42636.html ale nevím jaký k tomu box. Připojený bude k routeru přes USB. Router mám TL-WR1043ND v.1.

Nebo je lepší koupit hotový NAS, třeba tento - http://interlink.tsbohemia.cz/seagate-b ... xtword=nas
Naposledy upravil(a) jamaica dne pát 21. úno 2014, 12:55, celkem upraveno 1 x.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký HDD a box pro připojní k routeru?

Příspěvek od Igoreso »

no takhle,
počítej že obě řešení budou dost pomalé a to na urovni max 10 MB/s,čili hruza.

Pokud chceš HDD zapojit do routru tak si nekupuj zvlášt HDD (a určitě ne 7200ot) a k tomu box,ale hotové řešení.

Nas nemá v 1ks HDD smysl

Kvalitní 2a více HDD NAS bude mít rychlost okolo 50-60 MB/s ale cena je bez HDD okolo 5000kč a výše..
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
jamaica

Re: Jaký HDD a box pro připojní k routeru?

Příspěvek od jamaica »

Takže je lepší koupit nějaký NAS. Co třeba tento Zyxel? - http://www.czc.cz/zyxel-nsa325-home-sto ... wwodQ3AACA
Nebo který NAS za levný peníze pořídit?
A jaký HDD tedy do toho nasu? Vybíral sem podle ceny a ten Seagate mi přišel nejlepší v poměru cena/výkon.
Myslel sem si že jednodiskový by mi stačil když by měl sloužit hlavně jako madia server.
K routeru ho můžu připojit přes kabel.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký HDD a box nebo NAS pro připojní k routeru?

Příspěvek od Igoreso »

Ano, je lepší koupit NAS.
jde o to jak do budoucna budeš myslet a jak hluboko máš do kapsy :)

Jako HDD se nejvíc vyplatí série disku WD RED které se dělají v kapacitě 1,2,3,4TB a mají 3 roky záruku.

Nasík podle ceny, požadované rychlosti a možností do budoucna.
z levnějších není špatné řešení vzít Synology DS214

nebo v 4HDD variantě DS413

Koukni na

Kód: Vybrat vše

http://www.synology.com/cs-cz/products/index
Synology má jednu obrovskou výhodu.. Expanzní jednotky.. K vetšině NASu připojíš expanzku do které dáš další HDD bude li to potřeba.. NAS podporuje dvě naráz. i z 2HDD NASu udělás max 12HDD nas :)

já osobně začínal na levnějším 4HDD řešením.. postupně s nástupem Bluray a 1080p seriálu jsem přešel přes 5ti HDD až k dnešním 10ti HDD řešenímu :) zatím to stačí..
s nástupem 4k videla přestane :(
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
jamaica

Příspěvek od jamaica »

No ty Synology vypadají fajn, ale cenou je to uplně jinde než moje představa. Když do toho koupím 2x HDD tak už se dostanu na cenu přes 10k a to do toho nechci dát.
NAS bych chtěl do 3k max 3,5k a do toho pro začátek 1 HDD. Chci to spíš jako úložnou kapacitu pro dočasný data (filmy,seriály,osobní cloud). Nehodlám archivovat stovky giga multimediálních věcí. To si to raději jednou za čas znovu stáhnu.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

no nevím,ale ten synology DS214se seženu do druhého dne za 3733kč
HDD WD RED
1TB - 1695kč
2TB - 2525kč
3TB - 3205kč
4TB - 4510kč

ten nas umí i 1HDD a pak doplnit

při 3TB jseš na ceně 6938kč :)
jamaica

Příspěvek od jamaica »

Prolejzám net a nejnižší cenu na Synology 214 sem našel 6500,-. Kde si ho viděl za 3700?
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

máš to ve zprávě.
jamaica

Příspěvek od jamaica »

Jak na to koukám tak pro moje potřeby bude bohatě stačit ZyXEL NSA325 v2 - http://www.svethardware.cz/zyxel-nsa325 ... -nas/38786
Teď ho ještě sehnat za nákupku a k tomu jeden HDD za nákup a budu spokojený.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Za kolik ho budeš mít?
podle mě se to nevyplatí ani náhodou.

ušetříš max petistovku a máš pomalejší řešení (stačí si pročíst testy) a bez možnosti rozšíření do budoucna.
ale jak chceš
jamaica

Příspěvek od jamaica »

U mě asi nějaký rozšíření do budoucna nehrozí. Podivej jak mám starý PC.Už nějaký ten pátek si říkám že koupím něco novějšího a nakonec z toho pokaždé sešlo. Takže s tím NASem si vystačím do smrti.
Kdybych ušetřil na tom Zyxelu pětikilo oproti nejnižší ceně na netu tak bych byl spokojený. Ta verze2 se prodává za nějakých 3100. Když ho seženu za nákup bez daně tak se dostanu na nějakých 2200 - 2500. A pro moje potřeby bude dostačující.
Spíš ještě nemám jasno s tím HDD.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Tak to jo :)
na HDD se podívej do Compatibility listu výrobce nasu.
A pokud tam bude WD RED vem ten
jamaica

Příspěvek od jamaica »

Potřebuji ještě radu. K routeru TP-Link TL-WR1043ND v.1 - mám připojený 2xpc lan a wifi anténu viz. obrázek. Mohu do něktéro z volných lan portů připojit NAS a bude to fungovat - obousměrná komunikace? Nebo to jde u tohoto routeru pouze do USB a v tom případě budu muset předsadit switch do kterého dám anténu wifi a do WAN na routeru připojit NAS?
V tomhle se vůbec nevyznám a tak potřebuju poradit jak co zapojit aby NAS byl funkční.
TL-WR1043ND.jpg
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Nas zapojíš normálně do LAN portu
jamaica

Příspěvek od jamaica »

Díky za rychlou reakci. Sem rád že to jde takto.
Bottero
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bottero »

jamaica píše:Prolejzám net a nejnižší cenu na Synology 214 sem našel 6500,-. Kde si ho viděl za 3700?

Za 3700 ho beru hned z fleku. Včera jsem koupil WD RED 4 TB
takže bych ten NAS hned zprovoznil. Mohl bych prosim take dostat odkaz kde bych jej sehnal za zminenou cenu?
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

za 3740kč ti ho prodají třeba v Comforu.
do druhého dne,dodavatel má skladem.

Kód: Vybrat vše

http://www.comfor.cz/synology-ds214se-disc-station
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“