Chladič CPU - problém

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Trixx
Nováček
Nováček

Chladič CPU - problém

Příspěvek od Trixx »

Koupil a nainstaloval jsem si nový hladič SilentiumPC fera 1224. Postupoval jsem dle návodu, vše se zdá funkční. Ale nejspíše je něco v nepořádku, protože se mi začaly sekat hry, které dřive šly. (každé 3 sec pokles tak na 8fps ). Nevím v čem jej problém, možná to špatně chladí, bez zátěže mám 48C teplotu CPU (AMD phenom II).
Dále po zapnutí počítače produkuje chladič docela nepříjemný kovový zápach (mědi nebo cínu). Ale neřekl bych, že se pálí.
No každopádně všem předem děkuji za rady :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Chladič CPU - problém

Příspěvek od DOC_ZENITH »

No... pokud ti phenom říká v idle 48 tak v praxi má tak 70 tudiž v loadu horří a ten smrad co jsi cejtil bylo jak se vypalovaly chemikálie z CPU a plastové patice z toho jak velké tam byly teploty....

S největší pravděpodobností ti chaldič nedosedá na CPU/něco si udělal špatně. doporučuji vše vymontovat rozebrat pořádně zkontrolovat a napřed zkusit na stole, ne v case.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

urcite to vypni rozeber a podivej zda je pasta co si nanesl na procesor obtiskla na chladici... Tak poznas ze chladic doseda tak jak ma..
Trixx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Trixx »

V zátěži má 90 :/. No ale ohledně toho zápachu, ten cítím hned po startu pc a je to zápach toho chladiče, je tam měděná část a ta šla cítit úplně stejně aji když jsem ji montoval dovnitř.
A co se týče instalace, tak jsem byl rád, že jsem nemusel vyjímat základovku, moje case jde otevřít i z druhé strany. Ale nevím přesně jak myslíte zkusit to na stole.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

v prvy rade to rozeber nez neco upeces... A podivej se zda chladic vubec doleha na procesor. nanesl si pastu ne?
Trixx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Trixx »

Ano nanesl, ne sice celou tub,u co byla k tomu, přišlo mi toho moc. Ale šel jsem podle návodu, který předpokládá, že mám jen holou základní desku bez case a to mi vše hodně ztížilo, v tom byl možná problém. Ale na vyjmutí základovky si netroufám :/
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Na to si netroufáš a hloupě instalovat chadič uvnitř case bez vyjmutí desky jsi si troufunul? Jak jsi moh lvůbec vidět jestli správně sedí a tak... Ach jo, dej to do rukou někomu kdo ví co dělá... :evil:
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

je pravda ze CPU instaluji vzdy s vyndanouo deskou a to jsem jich uz montoval doslova tisice.. Je to mnohem pohodlnejsi a mensi sance ze neco poskodis apod.. Tj taky se divim ze do toho sel nekdo "nezkusenej" :)..

tj idealne to rozeber cely tj vyndej ze skrine i desku.
Trixx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Trixx »

No nikde se nepsalo, že je nutné ji vyndat. Navíc mi to přišlo docela nad moje schopnosti to celé rozdělat. Můj case jde navíc zezadu otevřít a podle všeho to je uzpůsobené výměně chladiče v case.
Ale teda dobře, celé to rozdělám, vyndám desku a pokusím se to dát nějak dohromady i když jsem nepředpokládal, že pro výměnu chladiče toho tolik bude zapotřebí.
Zkrátka nevím jestli bych já, co tomu nerozumí, dokázal vydělat základní desku, zdá se to dost složité :/
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

pouze od desky odpojis veskerou kabelas a uvolnis cca 6-9 sroubku na kterych deska drzi ke skrini a pak ji lehce vyndas, venku si ji akorat poloz na nejaky antistaticky pytlik treba ten od zakladni desky a pod to jeste muzes nakej mekej material treba karton nebo bublinkatou volii nebo nejakou penovou hmotu. Pak s tim muzes pracovat dal tj zacit sundavat chladic.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ehm jak si tu psal ze si tam nedal celou tubu :D kolik si ji tam dal pulku? :D

namontovat chladic v bedne je mozny a nemelo by to mit na vysledek vliv pokud se to udela spravne

ted ten chladic zase vyndej celej podivej se jak dosedal

pokud pritlacis na spravne namontovanej chladic tak by se nemel vubec pohnout az do aplikace velkyho mnozstvi sily ktera hranici s ulomenim nejaky z casti montazniho mechanismu
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Taky si zkus sahnout na chladič, jestli chladí... jestli má v zátěži CPU 90 stupňů, tak by si na něm neudržel ruku....
Trixx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Trixx »

Jeden kabel opravdu nelze vypojit bez možného poškození je u něj napsané Epu
Trixx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Trixx »

A co když je problém v samotné desce, v návodu jim na začátku ty šrouby nepropadavaji ale u mě jsou ty otvory moc velké
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

no to jim nepropadavaj zrejme z duvodu ze maj na druhy strane nejakej backplate ve kterym to drzi :D

kdyztak si pomoz pridanim podlozek
Naposledy upravil(a) oneb1t dne sob 31. kvě 2014, 14:20, celkem upraveno 1 x.
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

Trixx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Trixx »

Všem vám mnohokrát děkuji, teploty 30C, při hraní 45C, nic už se neseká. Stálo mě to tolik nervů a práce, ale naštěstí se vydařilo.

Ještě jednou děkuji :)
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

A co mate proti tomu aby sa instaloval chladic v case? Mne to teda prijde praktickejsie nez nahanat dosku po stole. Samozrejme take veci ako napr. instalovanie tej zadnej montaze k Noctua chladicom spravim mimo case, ale uz samotne nasadenie chladica mi osobne prijde lepsie robit ked uz doska pevne sedi v case, takze neni riziko, ze bude lietat po stole pri dotahovani alebo ze ju poskodim tym jak sa ju budem snazit pridrziavat (a ze tie zakladne dosky vacsinou neni moc za co poriadne chytit). A to nehovorim ani o tom, ze napr. pri instalacii toho Intel chladica na 775 sa ta doska aj poriadne prehla, to by uz s backplatom asi nemal byt problem, ale aj tak mi to prijde osobne vhodnejsie aby ta doska uz bola poriadne zafixovana, ked sa tam ma nasadit chladic...
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

montaz v bedne je v pohode ale dost zalezi jak mas velkou bednu/chladic obcas se tam dost spatne dostavaj prsty :) treba s tim chladicem co mam ja se to v bedne montuje fakt blbe
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Trixx píše:Všem vám mnohokrát děkuji, teploty 30C, při hraní 45C, nic už se neseká. Stálo mě to tolik nervů a práce, ale naštěstí se vydařilo.

Ještě jednou děkuji :)
tak super ze se to povedlo :)

Kazdopadne neni zac od toho tu tohle forum prece je :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“