Watch Dogs, testy a technicka stranka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Hladis
Moderátor
Moderátor

Watch Dogs, testy a technicka stranka hry

Příspěvek od Hladis »

Takze je třeba vydelit technicky věci a testovani do samostatného topicu at se to nemota u diskuse k samotny hre. Zde davejte testy hry, testovaci videa a pomerovani hardware s technickymi tipy.

Po jezdeni po meste muzu spolehlive rici, ze hra je proste limitovana CPU a to dost brutalne. Nastavil jsem Acheho nastaveni ve hre a i i7-2600K na 4.5Ghz GTX 780 tam nenakrmi. Ta hra potřebuje nejakyho Haswella na 4.5GHz a vys a u nVidie pomuze i HT u i7. Kazdopadne CPU je hlavni brzda cely hry. Po pretaktovani z 4.2 na 4.5 se vytizeni GPU zvedlo, ale stále jsou situace s vytizenim kolem 77-85%. Kazdopadne je to vcelku hratelny na Ultra s nastavenim textur na High a minimalky nejdou pod 45fps. Spise se to drzi na 55-60fps v prumeru.
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Watch Dogs, testy a technicka stranka hry

Příspěvek od Paul »

Kéž by to předělali na Mantle, náročnost na CPU by mohla razantně klesnout. Ikdyž to by chtělo aby to nVidia začala taky podporovat.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Podle měření EHW to obecně běží o něco líp na Radeonech - link. Aby GTX 780 dotahoval dědeček R9 280X, to mi přijde jako celkem ostuda (obvzlášť s přihlédnutím ke GameWorks).
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Tak ono je to logický, když tam porovnávají R9 280X OC s default GTX780 (reference) - podívej se na výkon GTX780 která je naopak OC - takový rozdíl mezi GTX780 a GTX780Ti kdyby obě byly verze třeba od GB není. Ale jinak ty výkony sedí ne? Problém zde Radeony mají ve scénách co jsou limitovaný procesorem.

Stejně to zase testovali na BFU nastavení:
http://www.cnews.cz/sites/default/files ... a_290x.png
- To pan recenzent neumí zapnout AF? :-D Vždyť to pak vypadá hnusně - takhle bych to fakt nehrál.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
m1na
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od m1na »

Dle testu na EHW to na CPU narocny neni. Staci 4 jadro s rozumnym taktem.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ache píše:Stejně to zase testovali na BFU nastavení:
Je to normální test karet se standardním nastavením co je ve hře. To se teď podle tebe má testovat s tweakovanými konfigy, a různými nastaveními vynucenými v nVinspectoru/RadeonPro nebo jak?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Co to tam namerili :? Uz zase pomerovani OC verzi proti referakum :roll: To je na fackovani. Ty výsledky jsou stejne zvlastni. Vždy v tom jejich nastaveni na high me brzdi porad procesor a GPU jede jen na 70%. S nastavenim na Ultra a MSAA4x se nic u fps nemeni, krome vytizeni GPU na 95%, jelikož brzdou je stále CPU s ne GPU :? Stejne tak jestli pretaktuju GPU nebo ne, stále je brzdou CPU. i7-3960X tem fps zvlast nepomuze. U kolegy který GTX780Ti ma je to stejny. Zadnych 89 fps v prumeru nemá, jelikož to porad brzdi CPU. Vysledek 280x je uz hodne zvlastni.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Krteq píše:Je to normální test karet se standardním nastavením co je ve hře.
Jo, ale takhle hnusně rozmazaný to může hrát jen BFU. K čemu jsou mi ty super textury co ta hra má, když bych to nechal tak jak je to na tom screenu :roll:

Navíc zajmalo by mě jak dlouho vybírali testovanou scénu když i na referenci GTX780 to jede na 70fps. :) To jsou spíš maxima co sem tak nějak viděl. viz. to moje video.

Prostě recenze hadr. :lol:

EDIT: Krtku, nevim jestli se ti něco nestalo a nepřišel si o paměť, nebo já nevim, ale odjakživa se 16xHQAF dá aktivovat u NV i AMD přes ovladač a žádný radeonpro nepotřebuješ :lol:
Naposledy upravil(a) Ache dne stř 4. čer 2014, 13:10, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

nevim co s tema procesorama delate,ale ten muj dedecek to vetsinu casu stihal na vytizeni gpu 99%,propady jen na ulicich a jizda autem a nikdy to neslo pod 40 fps,takze porad dobry (v 1680x1050)
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Fakt by me zajimal testovany usek a zda aspoň testovali za stejného počasí a podminek. Schvalne jsem si projel jeden okruh několikrát s menenim detailu a ty výsledky na EHW absolutne neodpovidaji realite hry. Pretocil jsem grafarnu i za vykonostni uroven referencni GTX780Ti a na High je to jen o tom, jak se mi GPU flaka. Takze WTF ? Co to tam merili ? To hrali minihru sachy ne ? Jo tam to jede na plnej kotlik a CPU to nebrzdi a tam tech 90fps i dam :roll: Proti ostatním testum na netu je to uz uplne mimo a neshoduji ani priblizne. Co si uživatel neotestuje sam, jako by nebylo :x Proto vzniklo i tohle vlakno. Udelejte si nejaky referencni usek s nastavenim hry a schvalne to otestujte. Tedy v realnych podmínkách hry při jezdeni po meste.

Alfajku GTX 780 je jaksi vykonostne jinde nez GTX770. Me to s prehledem brzdi SB i7 na 4.5GHz.

Jinak pokud to někdo hraje se standartne nastavenymi drivery, tak ho uprime lituju. Si textury rovnou muze dat na low :D
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Ano, třeba ten můj úsek na kterým jsem porovnával drivery 334.89 vs 337.88 je asy opakovatelný. Je to jízda od motelu Sova do leva po silnici. + asi jedna zatáčka. :)

rozhodně ten test na ExtraHW je fakt fail. Oni fakt asi hledali někaou scénu kde to nebude CPU limitovat ani na 780Ti = asi nějaký pohled na vodu nebo já nevim. A ještě mají drzost si dát do názvu korektní souboj :-D

A že by lidem poradili jak si pomocí easy zásahu v ovladači výrazně vylepšit kvalitu obrazu se nedozví. Fakt pěkný test. :x
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Je to test a ne Tweak Guide :roll:

@Hladis: Můžeš postnout s jakými testy se to neshoduje? Vždyť výsledky jsou takřka totožné např. s těmi z PCGH a od Pšonků.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

K metodice je tam napsáno tohle (+obrázek pod textem):
Dalším háčkem testování Watch Dogs je výběr testovací lokace a způsob testování. Magazíny, jež spěchali s vydáním svého testu grafik ve Watch Dogs tak většinou kromě pouhý den platných výsledků odbyli celý výběr lokace tím, že prostě zapnuli Fraps po vyběhnutí ze dveří někde krátce po začátku hry. Jinde zase logovali několikaminutové ježdění autem po městě a pak takto srovnávali procesory!?

Kdo Watch Dogs hrál, dobře ví, že spousta věcí je tam náhodných, neopakovatelných a že tyto nahodilé situace mohou velmi rychle měnit aktuální snímkovou frekvenci. Do srovnání je ale potřeba jak náročná scéna (či jejich sled), tak opakovatelnost. A skloubit toto ve Watch Dogs není zrovna legrace.

Po dlouhém hledání jsme vybrali uloženou pozici z pokročilé fáze hry, ze které vždy doběhneme ke stejnému molu. Při běhu po chodníku tak, aby v záběru byla jak (mimochodem velmi zdařilá) voda, tak stromy, budovy, auta a samozřejmě chodci, logujeme Frapsem 22 sekund. Při delším běhu už by hrozil větší vliv náhodných prvků a také to není potřeba.
Nějak ale nevím, jestli to mám chápat tak, že CPU i GPU testovali v téhle sekvenci, nebo použili jiný úsek.
Hladis píše:Alfajku GTX 780 je jaksi vykonostne jinde nez GTX770. Me to s prehledem brzdi SB i7 na 4.5GHz.
Ani ne, ve WD je rozdíl 18% (ultra+MSAA), v průměru ze 17 her v metodice EHW pak 17%, což rozhodně není nějak dramatické. 780 má asi v průměru o trochu lepší OC, ale dle tvého popisu bych to chápal jako diferenci tak 40-50%, což není ani ve snu pod polštářkem.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

můžu se zeptát o jaký změně v ovladačích, kterou bych měl použít pro lepší dojem z obrazu, se bavíte ? grafika 6970 OC a druhej pc 7950 OC takže oboje radeon
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Testovanou sekvenci tam mají na obrazku a snazi se to nejak vysvětlit opakovatelnosti. Bezej tam 22sekund s pandulakem kolem vody. No ze to absolutne nevypovida o tom, jak to 90% casu ve hre bude vypadat, to je asi moc netrápilo a výsledky jsou dosti pochybny.

"Korektni souboj" bych si i predstacvoval i v tom, ze nebudou davat jen tak referaky s OC edicema do jednoho gulase a to tak blbe. Aspon to měli podtaktovat ci přetaktovat, aby to bylo jabka s jabkama. UZ ta pretocena GTX780Ti tam cni uplne blbe.

sobo: Fakt neberu rozdily jaky namerili EHW s referakem, který snad nikdo normalni nekupuje a to plati i pro ostatní testy na EHW. Prodavany GTX780 jako MSI, ASUS a Gigabyte jsou vykonem uplne jinde. GTX780 nemá ani o "trochu" lepsi OC, ale o asi dalších 400MHz od toho referaku. GTX770 je pomalejsi o nejakych 30%. Proti pretoceny GTX 780 je to jeste vic. Klidne ti reknu, ze pretocena GTX780Ti si da v prumeru i GTX770 ve SLI, ale to se uz netyka WAtch Dogs, kde SLI skoro neskaluje a cely to stále brzdi CPU.

Krtek: No to mi teda stejny s polakama nepripada http://pclab.pl/art57916-8.html když porovnám výsledky na Ultra s MSAA 4x, tak asi koukam na jiny grafy.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

sobo: fakt nevim kde testovali, ale já mam OC GTX780 (takže asi o 200MHz výše než jejich reference) a 70fps avg. mi to fakt neběží - možná fakt maximálně při pohedu na vodu a nebo někde na venkově. Voda je hezká a nenáročná. Já bych řekl že v průměru mám tak 60fps a jak řikam to mam OC - takže výkon někde u té 780Ti (asi něco pod, přece jen Ti má více jednotek).

Já bych si tipoval že to asi bude ta scéna jako na tom jejich screenu. A ty textury na default jsou protě humus.
Jestli to někdo hraje na grafice typu GTX780 / R9 290 Ultra, bez 16x HQAF, tak ho upřímně lituji, protože ta hra pak vypadá mnohem hůře než jaká ve zkutečnosti je.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Mas to tam Ache popsany. Na molu u vody tam par sekund bezej po chodniku. Pak jim vyjde i kravina, ze GTX770 s 2GB VRAM na Ultra vlastne nemá problem :roll: Chudaci lidi, co ten test vemou vazne a budou si myslet, ze ta hra takhle skutecne beha.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Hladis píše:Krtek: No to mi teda stejny s polakama nepripada http://pclab.pl/art57916-8.html když porovnám výsledky na Ultra s MSAA 4x, tak asi koukam na jiny grafy.
Jasně, je tam rozdíl v OS i CPU.

EHW používá Win 7 x64 a ....
procesor: Core i7-3960X (deaktivovaný HTT, C1E, EIST), 4,2 GHz na 1,36 V
...a pšonci Win 8.1 x64...
Core i7-4770K @ 4,5 GHz
...ale to rozložení karet je +/- odpovídající.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Jsem fakt pro tu udělat vlastní testy! Protože bez AF to bude na R9 290 / GTX 780 fakt hrát jen lama. Ale těm co si tyhle karty kupují kvůli kvalitě to nic neřekne.

A testovat by se mělo hlavně v náročné lokaci, kde to fakt jde o dost hůře, a né nějaký zmanipulovaný úsek kde se 99% času pohybovat nebudete. :wink:
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ví někdo, kde přesně ve městě to na EHW měřili? Hru nemám, ale zajímalo by mě srovnání např. s jízdou autem přes pár křižovatek s analýzou využití systémových prostředků (CPU, VRAM apod.). Třeba tady zjistíme něco použitelného, co by autora recenze na EWH donutilo tu metodiku přehodnotit (nebo alespoň opravit ten nadpis :-D ).
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“