Pripojka internetu

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Pripojka internetu

Příspěvek od RendyCZE »

Zdravím, mám doma internet klasickou vesnickou wifi ( na strese NanoStation 5 ), problém je že jakmile jsou 2 pc zapnuté, tak internet je nepoužitelný, aspoň na multiplayer odezvy aj sekundové,nebo mi to ani nic nenajde.
Zajímalo by mě, jestli by se nerušily navzájem, kdybych udělal, další přípojku pro sebe jen pro mě, že bych byly 2ks NanoStationy na jeden vysílač natočené a připojené .
Prostě 2 internetové připojení nezávislé na sobě ale byly by v jednom domě .

Dík za případné odpovědi.
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Pripojka internetu

Příspěvek od morke »

Myslím, že switch by ti to měl rozdělit dostatečně. Sám mám stejné připojení se dvěma PC.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Takže, jestli to dobře chápu, tak stačí z NanoStation, to hodiit do switche a ze switche jit na svůj a druhý router a na svůj si jen přikoupit další ip adresu?
Takto nakonec vyjde lenej, než ještě kupovat dalši NanoStation.
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Ne, další IP se ti nejspíše nepodaří přikoupit. Kdo ví, jestli máš vůbec veřejnou IP. A když už bys ji měl, tak se to řeší tak, že se na Ubiquitce nastaví NATování.
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Veřejnou nemám, aj když jsem o ni žádal, vím to protože mi nefunguje multiplayer u ubisoft her.
Tak jak se by se to dalo udělat, abych měl dva rozdílné internety, nezávisle na sobě, aby např. brácha začal stahovat a mě by se nespomalil internet. A do ubiquitce se nedostanu protože neznám přihlašovací udaje a original tam nefungují.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

verejnou ip na multak nepotrebujes,to je nejaka blbost...

ten router by mel podporovat QoS,takze by lagy pri hrani nemeli bejt,pkud ten druhej nezatezuje sit treba stahovanim,zavolej ISP at to vyresi on,kdyz ti ani nedali pristupovy udaje do routeru
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Další IP nemusíš přikupovat. :)
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Alfajk píše:verejnou ip na multak nepotrebujes,to je nejaka blbost...
Potřebuji jednou jsem to řešil. pokud ji nemám, tak se nedokáži připojit na určitý druh ip adres počítačů, kvůli nějakému NAT, měl jsem veřejnou na týden, a můj problém s připojováním na multiplayer přestal, pak mi zas vrátili statickou a už mám ten samý problém zas, takže ji musím mít .
Jednoduše oni nevidí mojí IP adresu, ale adresu poskytovatele tak nějak, moc si to nepamatuji .
Omal píše:Další IP nemusíš přikupovat. :)
A jak teda ? :)

Nějak mě to nebaví furt jen řešit problém, že mi buď nejde internet, nebo pomalu s vysokým pingem apod.. Tak bych to rád nějak vyřešil a zas nemám takové znalosti v sítích, abych věděl řešení .

Jde mi o to abych nějak udělal domá 2 nezávislé internety na sobě (že nebude jiný pc zpomalovat ten druhý ), ale neomezilo to rychlost kterou mám.

Internet mám takoví, teď je to ok, protože je zaplý jen můj pc, ale jakmile se přidá druhý např bráchův, tak už je to u multiplayer her nepoužitelné.
Obrázek

Můj HW je Nanostation 5, do routru WD My Net 750(takový hlavní ) z toho je to na switch a další router, abych zvýšil dosah Wifi signálu.
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Dáváš moc málo informací. Tak třeba, v jakém režimu pracuje Ubiquitka, router nebo AP? Jak máš zapojený WD router? Kabel od Ubiquiti jde do WAN portu nebo do LAN? Jaká zařízení a kolik se jich připojuje (a hlavně jakým způsobem - kabel/WiFi)? Tipuju, že na Ubiquitce jede NAT a zároveň i DHCP server. V takovém případě bys opravdu nemusel přikupovat další veřejnou IP. Oba počítače budou vystupovat pod jednou veřejnou IP.

Pro hraní té hry potřebuješ přesměrovat segmenty/datagramy, co jsou posílány na určitý port na IP tvého počítače. Musí se to nastavit na routeru, kde se dělá NAT, protože ten ví o privátní síti uvnitř a může paket poslat na zvolenou IP.
Říká se tomu port forwarding. Zjisti, které porty tvá hra využívá a zeptej se ISP, jestli by ti je přesměroval na privátní IP tvého počítače.

Dvě přípojky do Internetu jsou blbost. Pokud ti tvá nestačí, tak si zaplať vyšší tarif. 25 Mb/s download není špatný a pro dva lidi by měl stačit. Pokud bude jeden z vás stahovat z torrentů plnou rychlostí, tak je jasné, že na toho druhého moc nezbude.
Buď to řeš domluvou (aby si tvůj bratr omezi rychlost stahování v download manageru) a nebo na routeru nastav QoS.
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Prostě je mi to divné, když jsem na pc sám, tak internet de normálně, ale jakmile zapne někdo jiný pc, tak to je už nesnesitelné.

Myslím jako AP, ale do nanostation se nedostanu, poskytovatel mi tam změnil udaje, pro přihlášení.
Zapojení mám klasicky, z nanostation do napájeni PoE a pak do routru WD (WAN) z tama jde UTP z LAN na můj pc a TV pak na switch z kterého je pc otce a routr v spodním patře, pro rozšíření signálu .
Bratr a veškeré mobilní zařízení je přes wifi.

Bratr nestahuje vůbec, jen hledí na twitch, ale aj když ho vypne tak mám pořád vysoký ping, to jen já, ale jen přes večer, abych si nespomałovat internet.

A tipuješ dobře, pokud vím "dobře" tak DHCP dělá to, že si routr přiřazuje ip adresy počitačům sám.

To natováni portu, přes port forwarding jsem zkoušel, ale nefungovalo to a sám IT, to neuměl rozchodit, tak mi sám navrhl, jako jedinou možnost veřejnou ip.

Ps pokud zresetuji nanostation, mac adresa se nezmění že? Takže bude potom, jen stačit nastavit ip adresy, od poskytovatele?

PS; nenaším psaní s diakritikou na ipadu :)
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Pokud se zhorší odezva po připojení dalšího počítače, když jsi připojený kabelem. Vypadá to na nějakou vadu. WD router je taky providerův?
Pro jistotu bych prověřil i kabely, i když to nevypadá, že je chyba v nich.

A ten další router je zapojený jak?

Forwardování portů je zcela běžná věc. Pokud to nešlo, tak mě napadají 3 důvody, proč tomu tak mohlo být:
1) NATuje se vícekrát
V takovém případě by se musel dělat port forwarding na každém NATu. Dej do CMD tracert zive.cz tak bychom snad měli poznat, kolik je na cestě NATů.
2) IT tomu nerozumí
3) řekl to tak schválně, aby sis koupil veřejnou IP

Ne, resetem (ani továrním resetem) se MAC adresa nezmění. :-D Nechápu, jak jsi to myslel s tím nastavením IP od poskytovatele.

Nejlepší by bylo, kdybys nakreslil schéma. Jak je co zapojené, jaké to má adresy, do jakých portů jsou připojeny kabely, co je to za zařízení, v jakém režimu pracuje a jestli je tvoje nebo od ISP a jestli do něj máš přístup.

Psaní diakritiky na iOS mi vyhovovalo víc než psaní diakritiky na Androidu. :) Jestli nechceš, tak piš bez diakritiky, já to přežiju. :)
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Omal píše:Pokud se zhorší odezva po připojení dalšího počítače, když jsi připojený kabelem. Vypadá to na nějakou vadu. WD router je taky providerův?
Pro jistotu bych prověřil i kabely,.....
Zde je moje "odborná kresba" :D
http://i140.photobucket.com/albums/r19/ ... kresba.png

Veškerý HW je můj od Nanostation po moje zařízen,jako pc apod..
Tou IP sem myslel že bych si vytvořil přístup do OS nanostation, tím že bych resetoval nastavení tudiž aj heslo atd.. a mohl si to líp nastavit .. Při objednání internetu mi poskytovatel přiřadil ip adresu tu jsem myslel nastavit, nebo tak nějak

IP adresy se změní po odpojení routru z elektriky, prostě routru "WD" jsem nastavil rozsah 192..168.1.101 až 192.168.1.150 ( to už je na routru jak si umane jakou IP dá pc ) a samotná "WD" má http://192.168.1.1/ a "asus" http://192.168.1.10/.

S veřejnou adresou mám to odzkoušené. U Ubisoft to mají nějak divně, jak jsem to jednou řešil, tak byly 3 typy NAT OPEN, MODERATE a STRICT, já mám zrovna typ co se připojí jen na hráče se stejným typem co má nejméně lidí a na MODERATE a OPEN (nevím přestě, prostě ještě když jsem měl xbox tak na 80% hráčů na Friends listu sem se nedokazal připojit jak Live Party tak s nimi hrát, musely jsme to řešit, vždy přes prostředníka, kdo měl NAT typ který fungoval na všechny typy) se nedokáži připojit, takže hry jako Assassins creed Ghost recon apod.. čekám aj 30 minut na připojení kdežto na veřejné ip adrese kde tento problém odpadá se připojím do minuty .

Kabely by měly být ok, ale když tak popřemýšlím, tak mi občas blbnou routry spodní asus mě zas tolik netrápí ten je jen pro mobilní zařízení ( občas si řekne, že nebude fungovat, tak ho musím zresetovat) ale WD mi občas odpojí kabel do pc .. je nějaký příkaz nebo tak, kterým se otestuje LAN v routru ?

Dík za tvůj čas, že máš nervy se se mnou otravovat :)
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Nádherná kresba. :) Ten druhý router není router, ale Access Point.

S resetem Ubiquitky do továrního nastavení bych ještě počkal. Riskuješ, že ji potom nenastavíš a nepůjde ti net.
Máš Nanostation koupenou od providera? Heslo jsi znal a zapomněl a nebo ho nastavoval provider?

Mám podezření, že NAT se dělá na Ubiquitce i na WD routeru. Je potřeba zjistit, co jak funguje. Zkus přepojit kabel z Nanostation z WAN (WD routeru) do LAN. A pak napiš, jestli ti pořád jde Internet a jestli se připojí i ostatní počítače.

DHCP se dá nastavit tak, že rezervuješ pro konkrétní MAC adresu jednu IP adresu.

Nastavení port forwardingu se dělá na routeru, který NATuje. Je možné, že jste nesměrovali všechny potřebné porty. Některé hry komunikují třeba i na 5 portech. O jakou hru se jedná?
Základní předpoklad, že ti to bude fungovat je ten, že počítač má pořád stejnou IP adresu. Při směrování totiž říkáš: segmenty/datagramy, co přijdou na port 27015 na veřejnou IP adresu se budou přeposílat na IP adresu z vnitřní sítě 192.168.1.20 na stejném portu. Jenomže pokud dostane od DHCP serveru pokaždé jinou adresu, tak to fungovat nebude.
Nejdříve vyzkoušej, jestli nepomůže port forwarding a pokud ne, tak si rozmysli veřejnou IP. Kolik za ni vůbec chtějí?

Integrovaný switch ve WD routeru se dá testovat pingem, popřípadě tak, že dáš na dva do něj připojené počítače nějaký soft (třeba iperf) a budeš testovat.
Zkus se podívat do logu WD, třeba tam něco bude.
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Mno tak routr je špatnej, stejně jsem chtěl koupit novej (jaký bys doporučil obhlídl jsem TP-LINK TL-WR1043ND) , ten WD má divnej OS, aspoň mám důvod.
Takže ping je vyřešený, dík.

+20Kč za ni platíme, po týdnu přestala fungovat a nechtěl jsem to řešit, ale teď když nastal zrovna tento problém s pingem tak jsem to k tomu šoupnul. To NATování je moc složité na mě, to je jednoduší hodit veřejnou, kde takové věci řešit nemusím . Takoví dotaz veřejná se dá zjistit např. ip adresa nastavena v pc musí souhlasit třeba na mojeip.cz ?

Pro jistotu ip adresa co mi poslaly na mail, že je veřejná se nastavuje na nanostation nebo na to WD ?

Nevím jak funguje multiplayer ubisoft her, ale jenom ubisoft hry mi nenajde žádný multiplayer, ale např CoD, bugfielda a ostatní to najde ihned .
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

TP-Linku a běžným ostatním značkám bych se vyhnul. Základní firmware nenabízí prakticky nic. Raději kup MikroTik. Základní nastavení je jednoduché a když se s ním naučíš, tak budeš moci dělat takové věci, o kterých by se ti s TP-Linkem ani nezdálo.

http://www.alza.cz/mikrotik-rb951g-2hnd-d429778.htm

Když tě stojí veřejná IP 20 Kč měsíčně, tak není co řešit, ber ji.

Záleží, jak máš nastavenou Nanostation. Pokud je v módu bridge, tak se veřejná IP nastavuje na WD. Pokud NATuje, tak se veřejná IP nastavuje jí.
Adresa PC nebude stejná jako tvoje veřejná. Teda mohla by být, ale to bys mohl mít připojené jen jedno zařízení a Ubiquitka by musela být v režimu bridge.
Veřejnou IP dostane jedno rozhraní routeru (toho routeru, na kterém se bude NATovat) a jeho druhé rozhraní bude mít privátní IP z rozsahu adres, do kterého se NATuje. A ty stejné privátní IP budou mít tvá zařízení.
Takže směrování portů se stejně nejspíš nevyhneš, pokud chceš mít připojeno víc než jedno zařízení.
Proč ti ta hra fungovala, když jsi měl veřejnou IP se mě neptej, netuším to. Teoreticky by jít neměla. Ale možná byla komplikace kvůli tomu, že se procházelo přes několik NATů.
Vyzkoušej to a uvidíš. Port forwarding není žádná věda.
Přijde mi zbytečné si kvůli tomu zřizovat další přípojku.
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Pokud sítím fakt nehovíš, tak bych se Mikrotiku vyhnul. Sám ho doma sice mám, ale není tak uplně pro každého. S TPLINKy mám dobré zkušenosti, jednoduchý management a v případě forwardování je možná o něco lepší značka Netis.

Jinak pokud s dalším PC se jeví net nepoužitelně třeba na hraní a podobně, vyskočí při otevírání webu druhým PC latence atd, hledal bych problém někde dál za NS5tkou ze strany providera. Zarušená frekvence, nekvalitní spoj na vysílač a podobně.
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

To není tak úplně pravda. Kdysi to třeba tak bylo, ale dnes se dá MK nastavit přes webovské klikátko stejně jednoduše jako cokoli jiného.
S TP-Linkem nebude moci téměř nic.

Já už hezky dlouhou dobu nevěřím továrním firmwarům běžných výrobců. Ukázalo se, že ZynOS je děravý jak řešeto a u ostatních se nedělám iluze.
Takže já doporučuji:
1) MikroTik
2) Něco, kam se dá nahrát OpenWRT
3) Linksys

Problém po připojení druhého PC na 100% nebude nekvalitním spojem a zarušením už vůbec ne. Kdyby to bylo způsobeno zarušením, tak by net nefungoval normálně ani na jednom PC:
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Díval jsem se na RouterOS DEMO (http://demo2.mt.lv/), ale plno kolonek tam vidím, ale snad bych to dokázal rozchodit po dlouhém zkoumání :).Zas ten TP link mi přijde intuitivní jednoduší .

Jak je to s dosahem signálu?
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Vystačíš si s tím, co je v Quick set. Vždyť je to nastavení stejné jako u TP-Linku, akorát u MK používají hlavu a necpou na první místo líbivost. U MK je na prvním místě funkčnost a ergonomie.

MK má slušný dosah, ale je to tím, že má v defaultu 10× vyšší vysílací výkon než povoluje norma. Po nastavení předpisových 100 mW je to spíše takový velmi lehký nadprůměr.

Když chceš TP-Link, tak ti ho vymlouvat nebudu. Ale můj názor na něj znáš.
RendyCZE
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RendyCZE »

Omal píše:Vystačíš si s tím, co je v Quick set. Vždyť je to nastavení stejné jako u TP-Linku, akorát u MK používají hlavu a necpou na první místo líbivost. U MK je .....
Ok, ještě dotaz a uzavřem to :)
Na fotkach jsem si všiml, že má misto WAN, PoE, to jako že to funguje rovnou jako ta černá krabička od nanostation (napájení).
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“