Zvýšení napětí z USB pro chladící podložku?
Moderátor: L4mka
- spoofik
- Nováček

-
Zvýšení napětí z USB pro chladící podložku?
Zdravím, mám chladící podložku do USB. Chci se zeptat když propojím 2 USB kabely dohromady jako Y kabel, sečte se proud nebo napětí? Asi paralelně zůstává napětí stejné že. Větrák je jako 5V. Co zvýší otáčky chladiče? Když jsem připojil adaptér tak fungovalo zvyšování napětí 5, 6.5, 7V. Propojením dvou USB získám 5V 1000mA? Bude to mít vliv na rychlost větší než zvětšení napětí?
- faugusztin
- Začátečník

-
Re: Zvýšení napětí z USB pro chladící podložku?
Samozrejme budes mat vyssi iba prud, a rychlost to samozrejme nezvysi. Na vyssiu voltaz a otacky potrebujes externy adapter, samozrejme iba v pripade ze ventilator je stavany na viac nez 5V.
- oneb1t
- Začátečník

2usbcka sectou proudy
kdyz si koupi step up convertor z 5 na 7V tak se mu rychlost zvedne otazka je jenom jestli ma dostatecne proudove silny usbcko aby to utahlo
proud nema na rychlost zadnej vliv (jedine jeho nedostatek protoze pak klesa zaroven i napeti)
priklad podlozka bere 500mA na 5V:
USB 5V 500mA = 100% rychlost
USB 5V 400mA = pri pripojeni podlozky spadne voltaz a rychlost vetraku bude tak jako na cca 4V
USB 5V 1000mA = 100% rychlost
USB 5V 1000mA + konvertor na 7V = cca 130% rychlost odber z usb ale uz nebude 500mA ale diky konvertoru cca 800mA (lze spocitat ale jsem linej
)
kdyz si koupi step up convertor z 5 na 7V tak se mu rychlost zvedne otazka je jenom jestli ma dostatecne proudove silny usbcko aby to utahlo
proud nema na rychlost zadnej vliv (jedine jeho nedostatek protoze pak klesa zaroven i napeti)
USB 5V 400mA = pri pripojeni podlozky spadne voltaz a rychlost vetraku bude tak jako na cca 4V
USB 5V 1000mA + konvertor na 7V = cca 130% rychlost odber z usb ale uz nebude 500mA ale diky konvertoru cca 800mA (lze spocitat ale jsem linej
- spoofik
- Nováček

-
Děkuji, skvěle vysvětleno teď už rozumím co má jaký vlivoneb1t píše:2usbcka sectou proudy
USB 5V 1000mA + konvertor na 7V = cca 130% rychlost odber z usb ale uz nebude 500mA ale diky konvertoru cca 800mA (lze spocitat ale jsem linej)
Jinak na větráčku se uvádí 5V - 170mA. Takže třeba v případě použití toho konvertoru bych mohl využít 2porty USB. Případně mám plno nabíječek k mobilům 5V 1000mA.
Hledám ale nacházím set up converter pořád jen z 3 do 5V. V obvyklých IT eshopech to asi nebude že?
- oneb1t
- Začátečník

nejjednodusi je to koupit na ebayi nebo aliexpress tam najdes od cinanu tyhle ruzny konvertory za par korun
jeden usb konektor ti bude pravdepodobne stacit oni sice udavaj 500mA ale to vetsinou aspon u notebooku neni pravda a ty porty maj tak 800mA (aby slo napajet externi disk z jednoho usbcka)
ten konvertor je treba tohle
http://www.ebay.com/itm/1PC-HCJ-IPM-V5- ... 2ec8164949
jeden usb konektor ti bude pravdepodobne stacit oni sice udavaj 500mA ale to vetsinou aspon u notebooku neni pravda a ty porty maj tak 800mA (aby slo napajet externi disk z jednoho usbcka)
ten konvertor je treba tohle
http://www.ebay.com/itm/1PC-HCJ-IPM-V5- ... 2ec8164949