NAS&ROUTER PC s nízkou spotřebou

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Maor
Začátečník
Začátečník

Re: NAS&ROUTER PC s nízkou spotřebou

Příspěvek od Maor »

@Noclaf: No třeba se povede to protlačit jako dárek do 47€, jinak ještě další 300,- :-(

@faugusztin:
To je fakt, že mě to nenapadlo
Těch 12V vytáhnu oklikou z dalšího adaptéru, pokud by byl problém, na 5V snad tolik baštit nebudou.

Využití plánuju, že by většinu času byly 2disky ve stand-by, když budu něco potřebovat, tak by je systém probudil. Další dva jsou na data, který potřebuju max. jednou do roka, takže bych je zapnul manuálně a jinak by byly trvale vypnutý.
Asi nejlepší by bylo přes sériák ovládat relé a tím postupně připojovat disky, abych ovešel odběrovou špičku. Akorát, jestli se mi s tím bude chtít dělat.

k G3258 se mi začala hodně líbit z97n-wifi 2xLan, 6xSATA ale nemá DP, což do budoucna může být škoda

EDIT: Tak jsem koukal, že ty nejlevnější karty používají starý intelí čipy a žere to 12W, což je vůči novým kartám co žerou 1W 3xtolik. Tak zkusim sehnat I350-T4 která má TDP jen 4,5W.

E2: dokázal by někdo najít datasheet k MikroTik RB44Ge, nebo Atheros AR8131M
dle absence chladičů bych čekal příznivou spotřebu, otázka je výkon
pak jsem ještě našel levnější od HP 331FLR s Broadcom BCM5719

Ta Mikrotik má výhodu, že se dá sehnat u nás pod 2000,- se zárukou.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

update, nakonec jsem se na to vykašlal a ještě chvíli trpěl, až jsem objednal banana pi a k tomu půjde spm 393.
na BPi je openSUSE, takže by nemělo být moc problematické rozjet GUI k té raid kartě.
Na normální použití pojedu přes Sambu, to snad bude o fous rychlejší než usb2 a na větší objemy pojedu přes ftp.
Zatim to pojede jako NAS, a pak přidám wan a wifi přes usb.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Huh. Ten port multiplier se mi uplne nezda. Snad te to nezradi...
Jinak ja doma rozjel (konecne) SAMBU na plny Gbit (huraaaa!!!!).
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Co jsem prolezl fóra, tak na levné multipliery a hwraidy nejsou stížnosti.
Do měsíce mi to všechno snad přijde, tak pak budu ladit sambu.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Mám základní díly, jen teď úplně nestíhám, abych to nastavil. Testoval jsem chvilku raid a při rebuildu to pořád zvládá 50-60MB/s write. Jen to nemá moc toleranci na vypadávající disky, tak snad se to nebude moc často rozsypávat.
Ještě mě čeká tisk skříně na 3D tiskárně a zkracování SATA kabelů. Pak ta samba a ftp.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

To neni spatna rychlost. Bohuzel na vetsi pole je to uz trochu pomaly. Mne to dava pres ~130MB/s rebuild.
Hodne stesti se Sambou, to je nejvetsi peklo ji vyladit tak aby chodila. Hlavne ti radim - nezapinej vsechno co na netu radi pro zrychleni najednou. Ja porad brecel nad tim jak to mam pomaly - a az jednoho dnes jsem se rozhodl zacit od nuly, smazal jsem vsechny tuningovy polozky a byl jsem rychlejsi. :) Pak uz stacilo jenom zapnout cast z nich zpatky a byl jsem na cca 2-3 nasobku puvodnich rychlosti.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Tak mám snad to nejlevnější řešení RAIDu,co to počítá po sektorech bez nějaký větší inteligence. Ten čip co to obstarává nemá ani žádnou externí paměť, takže je div, že vůbec zvládá rebuild a zápis najednou.
Rebuild má 250GB za hodinu :-D takže na RAID5 s 10TB disky bych to neviděl, ale klonování by mohlo ještě jít.
Až budu mít nějaké hodnoty ze zkušebního provozu, dám to sem.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“