Nechce načíst HDD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
ondatra123
Začátečník
Začátečník

Nechce načíst HDD

Příspěvek od ondatra123 »

Zdravím, rozhodl jsem se ponechat HDD (WD2000) ze staršího PC a po zapojení do jiného PC se nechce načíst. Disk se rozjede, vibruje (plotny se točí), ale BIOS ho nedetekuje. Taktéž není ani ve správce zařízení. V sestavě již mám jedno SSD (Samsung 250Gb) a jeden HDD (WD2500) a ty v BIOSu načteny jsou. Poznamenám, že tyto oba disky jsou zapojeny přes SATA, ale WD2000 je zapojený přes ATA. V kabeláži ATA by problém byt neměl, jelikož mám přes něho zapojenou mechaniku a funguje bez problému.

Má někdo tušení čím by to mohlo být?
Děkuji za tipy a rady.
ondatra123
Začátečník
Začátečník

Re: Nechce načíst HDD

Mohl by být problém jak píše kotas v tomto threadu http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &hilit=ATA ?
kotas píše:A v BIOS to mas nastavene prosim te jak? Musis mit pro zarizeni prepnute na IDE/COMPATIBLE nesmis mit S-ATA nebo AHCI :arrow:
v Biosu mám totiž nastavené AHCI kvůli SSD.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Pokud ho máš na stejné kšandě s CD/DVD mechanikou, musíš mít správně nastaveno Master/Slave na obou zařízeních, eventuálně Cable Select.
http://wdc.custhelp.com/app/answers/det ... l-wd2000jb

Pokud na dalším IDE konektoru, nemusí být patřičným nastavením v Biosu povolen (různé kombinace SATA a IDE) - a pak není dostupný.

Jaká je to základní deska? A jak to máš přesně v tom BIOSu nastavené?
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
ondatra123
Začátečník
Začátečník

Zkoušel jsem i zapojení bez mechaniky a problém přetrval. Základní desku mám Asus P7P55D Pro a co jsem koukal do Biosu tak nastavení pro disky mám Compatible a IDE. Tentokrát jsem však měl zapojený pouze jeden HDD přes SATA a ten druhý (problémový) přes ATA. Výše zmíňované Master/Slave, popr. nastavení kabelů jsem nenašel.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“