Jaký xeon na střih videa?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Kkozi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Jaký xeon na střih videa?

Příspěvek od Kkozi »

Zdravím,

konečně se dokopávám ke stavbě počítače pro střih videa, úpravu animací a zpracování fotek (vše ADOBE CS6)

Už jsem si nějak tak asi udělal jasno, že vezmu pro svoje potřeby procesor Intel Xeon

Mám možnost mít Xeon E5-4620 s deskou Asus P9X79 za skvělý peníz

Případně do nově skládané sestavy jsem se rozhodl pro Xeon E3-1231v3 nebo E3-1240v3.

Co pro mě bude lepší varianta? Cenově mě to vyjde víceméně nastejno, takže cenu neřešme (Vím, že ta 4620 má cenu kolem 40 tisíc. Jen se bojím, že vzhledem k frekvenci nepodá v určitých situacích takový výkon.

PC bude sloužit výhradně k práci. Hry vůbec!
Využije balík Adobe CS6 osmijádro, nebo mám jít raději do toho čtyřjádrového, novějšího?

Moc díky za rady.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký xeon na střih videa?

Příspěvek od X-COM »

Ty E3 1xxx Xeony mají omezení paměti na 32GB, tomu bych se vyhnul.
Samozřejmě, že v případech, kdy bude používat jednojádrovu zátěž, bude víc vláken na nižší frekvenci slabší, ale Adobe CS obecně velké množství vláken využije, takže bych bez ohledu na cenu mezi těmi to Xeony volil tu E5.

Mimochodem i7 4930K je ještě výkonnější (obzvlášť po přetaktování) a to jak v jednovláknu tak ve vícevláknu. Omezení má jen maximálně 64GB RAM (pokud to pro tebe je omezující) a nemožnost použití ECC pamětí.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Kkozi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kkozi »

Myslím,že víc než 64GB ram dávat určitě nebudu. Spíš bych chtěl 32, a to by snad mohlo stačit.

Víceméně mi jde o to,aby se na tom pohodlně pracovalo s videem a výhledově, aby to dokázalo přechroustat editaci 4K.

S xeonam podobnejch parametrů jsem pár zkušeností našel,ale vyložene s touhle čtyřkovou řadou jsem nikde nic nevyčet.

4930K by se mi taky líbil, ale stál by mě výrazně více než ta E5
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

S tou osmijádrovou potvorou nemam zkusenosti a ani nevim, zda 16 threadu dokazi všechny programy v Adobe optimalne vytížit. Je to i na o dost mensim taktu. Zkus pogooglit, zda nizko taktovany, ale 16 threadovy Xeon zamava s vysledky v Premiere.
Kkozi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kkozi »

googlim jak to jenom jde,ale nemůžu nic najít :-(
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Googlis spatne :) http://ppbm5.com/DB-PPBM5-2.php Vyhrali to spis dost pretaktovany i7-4930k
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Pozrite, upresnime si to a zosumarizujme.

Všetci sa určite zhodneme, že tu kolega Kkozi využije možnosti socketu LGA2011, s viac PCI-E linkami, takže si pripojí i nejaký ten radič do dosky a podobne. I keď dnes už možno trošku opusteného socketu (keďže ho má nahradiť Haswell-E s DDR4), ale nové dosky sa ešte stále predávajú a DDR3 pamäte (i keď možno nie v top špecifikáciách, ale po pravde to je vždy akurát tak na dve veci). Procesory sa budú predávať i dlhé obdobie potom (ako i dnes dokazujú LGA771 modely, či 1366). A v konečnom dôsledku tu kozi navrhol možnosť Xeon E5-4620 s doskou Asus P9X79 s dobrou čiastkou / cenou.

Teda, v prvom rade, bolo by vhodné vedieť aká je to dobrá cena. Dajme tomu, že ak je to 15 000 kč či aj menej za komplet, tak prečo do toho neísť? Trh sa po Haswellu-E u staršej DDR3 chtiac nechciac pohne smerom nižšie. Tak, ak by chcel, tak si môže to Káčko kúpiť potom. Skôr by som riešil to, že či má vôbec ten SB Xeon E5-4620 podporu i pre P9X79, keďže je to CPU do viac CPU zostáv s viac linkami QPI. Asus síce podporuje kódy Xeonov, ale priznám sa, že EP/EX či ako sa vôbec tie mrchy volajú som nikoho aspoň ja riešiť nevidel. Ale tak, dajme tomu, že ten uCode (CPU, CPUID) tá doska tak ako ostatné má, a bude ju podporovať. Keďže je to čipset X79, tak ECC či iné registrované pamäte nad 64GB riešiť nebude, takže dajme tomu taký E5-1650 v2, ktorý by mal byť iba preznačenou verziou i7-4930K (snáď vo všetkých revíziách) riešiť nemusí. A nakoniec, ak by mal/chcel tu kolega napríklad dvojsocketovú Z9PE-D8 WS, tak či tak musí riešiť aspoň 2xxx sériu Xeonov E5.

Takže, ak doske nič nie je a má záruku (tá Asuska je vo všeobecnosti jednou z najviac kvalitných dosiek pre 2011 i za svoju cenu), podpora je zaručená (treba overiť, alebo ak si si istý, tak no problemo). Xeon sa prípadne časom predá a ide sa / pôjde sa na vyššie taktované Káčko, či nejaký Ivy Bridge.
Žite výhodou server CPU i platformy dlhé roky po jej zániku, ktoré ak nepredáva žiadny priekupník v bazároch sa dajú zohnať za slušný peniaz a odslúžia vám ešte lepšie! :)
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Kkozi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kkozi »

Díky za odkaz ;-)

Nakonec to dopadlo trošku jinak a asi nejlíp jak mohlo.

Chlapík,co sháněl přesně tenhle procesor (asi do serveru) mi nabídl výměnu za novej i7 3930k, takže nakonec skončim u i7 a budu si hrát i s taktováním :-)

Deska nakonec bude: http://www.czc.cz/gigabyte-ga-x79-up4-i ... 26/produkt

Povedlo se mi to tak zamotat a tak se zakecat s určitejma lidma,že to dopadne asi nejideálnějš :-)

Řešim ještě operační paměť. Jaká bude dobrá? Počítám nějaká 1600Mhz s co nejnižším časováním.

Celá sestava by měla vypadat tedy následovně:

procesor: Intel core i7 3930k
deska: Gigabyte GA-X79-UP4
Zdroj: Corsair HX650

SSD disk: HP 256GB SED (Micron)
HDD: HP 2TB SATAIII

Asi to všechno přeskládám ze Zalmana Z1 do téhle skříně: http://www.czc.cz/corsair-750d-obsidian ... 95/produkt

Ještě vybrat grafiku: buď nějaké GTXko nebo sehnat Quadro4000 a výše. (Kvůli podpoře od adobe, mám CS6)

Ještě pořešit ty paměti. Chladič na CPU, který by zvládl i přetaktovaný procesor (pakliže to na té desce půjde:-))
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Tak "pytačky" teda nakoniec dopadli celkom dobre! Máš nakoniec šesťjadrový procesor! :mrgreen:

Ohľadom základnej dosky neviem, s GB som sa tak nestretával, často sa spomína, že Asus je skôr viac top, i keď štatistiku reklamácií má na CZC najhoršiu. Čo som pozrel toho GB, s ohľadom na chladič CPU má táto základná doska (i s podporou od Noctua, ktorá to podkladá) dosť blízko prvý PCI-E slot, teda širšie chladiče kolidujú s prvým slotom a je ich treba otočiť o 90 stupňov. Je to typický neduh niektorých WS dosiek pre 2011, ktoré majú viac nahustených slotov. Možno i preto by som skôr zvolil Asusa P9X79, ak teda máš možnosť. A proste, ja som v tomto smere Asusák. :lol:

Ohľadom RAMiek ti najskôr asi i ostatní budú radiť nejaké nové Kingstony Fury. V podstate všetky (A-Daty, Patrioty, Kingstony, Crucialy, Corsairy) splnia svoj účel. Skús nájsť nejaký lacný kit, či 4 pamäte, teda CL9 1600Mhz. Najskôr i tak je to skôr o tom, či náhodou nebudú robiť problémy či by boli odlišné. Pretestovať cez Memtest a ide sa. Ja by som zvolil najskôr nejaké od Crucialu.

Obsidian je fajn, aká je vlastne iná možnosť? Môžeš ísť do Fractalu, čo by som dosť neodporúčal, alebo Nanoxie DS5 (ak ma modelové číslo neklame a nie je to tá mATX skrina, proste i ten ich Full tower), ktorú asi ťažko zoženieš.

Chladič na CPU nuž Mugen 4 celkom dobre vychádzal na 2011, prípadne možností od Thermalrightu je tam veľa. Ak na to máš, tak ja by som volil Noctua NH-U14S čo je taký pekný kompromis a nie je to také macaté a ťažké ako dvojvežové. NH-D15 je fajn, ale drahšia, prípadne ak by si za dobrý peniaz zohnal NH-D14 verziu pre Socket 2011. Možností je veľa, je veľa nových výrobcov. Určite by nestál za škodu ani Raijintek, mnohí nedopustia na Alpenföhn, v konečnom dôsledku je tu Phanteks. Ja by som išiel do "ryšavej Rakúšanky". :lol:

///edit: A samozrejme, čo sa týka grafickej karty, tak v tomto prípade jednoznačne ísť radšej do Quadra. Už len kvôli výstupom.
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“