Počítač zamrzá po delším vypnutí

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Spalovac_mrtvol
Začátečník
Začátečník

Počítač zamrzá po delším vypnutí

Příspěvek od Spalovac_mrtvol »

Zdravím,

mám tento počítač už přibližně 6 let a v posledních pár měsících mi začal dělat následující problém:

Když počítač ráno zapnu, po tom co byl přes noc vypnutý, tak přibližně po jedné, nebo po dvou minutách kompletně zamrzne. Ani se nerestartuje, prostě zamrzne, obraz na monitoru zůstane, akorát se přestane hýbat. Nejde hýbat myší, počítač na nic nereaguje, prostě kompletní zámrz.

Pokud počítač hned potom natvrdo restartuju, tak se situace opakuje a znovu zamrzne.

Pokud však potom co počítač zamrzne počkám tak deset minut (a nechám počítač sedět v zamrzlém stavu) a až poté ho restartuji, tak poté už jede naprosto bez problému (a to i pod těžkou náloží jako hry) až do doby kdy je vypnut na delší dobu (třeba přes noc).

Nejdřív to tenhle problém dělalo tak jednou za měsíc, pak jednou za týden a teď už to dělá každý den ráno po tom co byl přes noc vypnutý.

V té době kdy problémy začaly jsem nepřidával žádný nový hardware.

Bohužel nevím kde ten problém může být.. nechci koupit nový zdroj, jen abych zjistil že problém je někde jinde a bohužel nemám k dispozici jiný zdroj abych to vyzkoušel. Nicméně zdroj je jen 2 roky starý takže si nemyslím že je to tím. Může to být třeba deskou? Jak to můžu zjistit?

Deska Gigabyte GA-EP35-DS4 - Intel P35 (6 let)
Procesor Q9300 (6 let)
Paměti 4x Corsair XMS2 2GB (6 let)
GPU: HD5850 vapor x (2.5 let)
Zdroj: Seasonic S12II-620W 80PLUS BRONZE (2 roky)

Děkuji za rady.

Hladis//Spatna sekce. Presun.
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Počítač zamrzá po delším vypnutí

Příspěvek od morke »

Ono to opravdu vypadá na zdroj. Nemusí být ani starý, jen se třeba projevila nějaká vada. Pokud máš poblíž nějaký servis, tak si tam zajdi vyzkoušet jiný zdroj.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
Spalovac_mrtvol
Začátečník
Začátečník

Pokusím se někde si zdroj vypůjčit, ale doufám že to tím není, protože to by mě pěkně naštvalo kdyby odešel měsíc po záruční době.
dark-han
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark-han »

Spalovac_mrtvol píše:Pokusím se někde si zdroj vypůjčit, ale doufám že to tím není, protože to by mě pěkně naštvalo kdyby odešel měsíc po záruční době.
A nemá náhodou ten Seasonic 36 měsíců záruku? Mám ten samý ale modulární a ten má 36 měsíců.
CPU:Intel i5 4670K,MB:ASUS Masimus VII Ranger,GPU:GTX260 216 ZOTAC AMP2,RAM: DDRIII Crucial Ballistix Sport 2x4GB 1600MHz,Zdroj:Seasonic MII520W,G5+qiip fabric L
Spalovac_mrtvol
Začátečník
Začátečník

No jo, máš pravdu, je na 36 měsíců. To je supr, doufám že se mi podaří zapůjčit nějaký náhradní protože reklamace trvá vždycky tak měsíc (jestli to bude tím zdrojem). Co sem koukal po internetu na lidi s podobnými problémy, většinou to svádějí na nafouklé kondíky na desce nebo ve zdroji.
Spalovac_mrtvol
Začátečník
Začátečník

Tak sem tam strčil jiný zdroj a jede to, takže musím reklamovat zdroj. Jenomže ten půjčený musím vrátit a jediný náhradní co mám má pouze jeden 6pin konektor a moje gpu (hd5850) chce 2 6 piny, je nějaký způsob jak ji přinutit fungovat jen s jedním 6pinem?
Ingamacek
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Ingamacek »

Narvi tam redukciu z ide napajania na 6 pin
Spalovac_mrtvol
Začátečník
Začátečník

A má ide napájení korektní voltáž? Velice nerad bych tu kartu upekl.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Žádný ide, ale redukci z molexu na 6-pin. Je tam jen 12V, takže nic nezničíš.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
JohnS_CZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od JohnS_CZ »

Děje se mi něco podobného - někdy počítač zamrzává na pár sekund při banální činnosti (prohlížení webu). Např. - kliknu (zamrznutí na 5 sekund - hláška neodpovídá), pár sekund ok, něco napíšu (zamrznutí 3 sekundy) atp. Ve hrách se to projevuje pomalým načítáním textur, zamrzáváním a pozdním načtením audia. Někdy se také PC zapíná !!!půl hodiny!!!.
Vypadá to na starý HDD, jelikož kontrolka skoro pořád svítí atp.
Stávající PC (kupuji kvůli tomuto nový, stejně je starý) - http://bit.ly/1fU8R0m
Změny: místo 2 gb ram 4 gb, grafika nvidia gt 630.
Spalovac_mrtvol
Začátečník
Začátečník

Tak sem vrátil ten náhradní zdroj a strčil tam zpátky ten "rozbitý" než budu mít šanci dostat se do obchodu koupit tu redukci a jako kouzlem po zasekávání ani stopa.. už druhý den po sobě naběhl ráno ze studena bez problémů a nezasekl se tak nevím.. možná někde nějaký studeňák ale každopádně velká úleva protože mám o starost méně
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“