HighEndová grafická karta s čipem od AMD, konkrétněji R9 290X s 2816-ti výpočetníma jednotkama potěší téměř každého, převážně pro relativně nízkou cenu za vysoký výkon.

Na kartě můžeme nalézt dva DVI konektory, bohužel ani jeden nemá analogový výstup. Dnes je to teoreticky zbytečné, ale stále se může vyskytnout krizová situace, kdy je starý analog potřeba. Dále je zde jeden HDMI konektor a jeden DisplayPort.
Referenční provedení není zcela ideální, zejména kvůli vysokým teplotám a šílené hlučnosti při zátěži, ale za to má podle mě povedený design. Žebrování pasivu ofoukává jeden ventilátor, technologií Vapor chamber.

Délka grafické karty je lehce přes 28cm. Externí napájení je provedeno jedním 8-mi a jedním 6-ti pinovým PCI-E konektorem, tudiž vystačí kvalitnější 500W zdroj v závislosti na spotřebě procesoru. Doporučuji 600W.
Jednou takovou zajímavostí je absence CrossFireX můstku přesto, že grafika podporuje CrossfireX až pro 4 grafiky. AMD přišlo s efektivnějším řešením CrossfireX, které nyní pracuje přes základní desku, tudiž nejsou třeba další komponenty.

Grafický čip obsahuje 2816 výpočetních jednotek taktovaných v základu na 1000MHz, ale tato hodnota je proměnná v závislosti na aktuální teplotě a také na režimu biosu (Quiet, Uber)
Čipu sekundují paměťové moduly GDDR5 z dílny Elpida na taktu 1250MHz (5000MHz efektivně).
Paměťové moduly komunikují s grafickým jádrem po 512-bitové sběrnici, s propustností 320GB za vteřinu.
Jak jsem již naznačil, grafická karta má dva řežimy, lépe řečeno dva biosy, které si můžete přepínat přepínačem na hřbetu karty blíže k výstupním konektorům.
Quiet - režim, který snižuje takt v závislosti na teplotě čipu při zachování určité hlučnosti. Tudiž hledá kompromis mezi hlučností a výkonem.
Uber - režim, který zvyšuje otáčky ventilátoru v závislosti na teplotě čipu tak, aby se zachoval co nejvyšší takt.
ASUS ke grafické kartě přikládá ovladač (catalyst), ASUS GPU Tweak (utilitka pro monitování a taktování) a ASUS GPU Tweak Streaming pro streamování videa.
Grafická karta má podporu DirectX 11.2 a také API Mantle, AMD Eyefinity až pro 6 monitorů, AMD HD3D a CrossFireX.
Benchmarky:
Veškeré hry testuji při běžném rozlišení 1920*1080. Jak již je mým zvykem, u her se snažím ukázat nastavení, které je optimální pro hraní dané hry.

Call of Duty Ghosts - můj oblíbený herní titul, ostatně jako téměř všechny CoDčka, výjma BlackOps. Na této hře mi přišlo zklamáním náročnost a nejspíš i vada engine, to si však ukážeme v praxi.
Nejdřívě bych chtěl ukázat výkonové rozdíly mezi uber a quiet modem.
U těchto dvou testů jsem ještě používal své grafické nastavení hry.
CoD Ghosts - Vysoké detaily, bez vyhlazování, VSYNC - UBER: [FPS] Avg: 52.614 - Min: 33 - Max: 62

CoD Ghosts - Vysoké detaily, bez vyhlazování, VSYNC - QUIET: [FPS] Avg: 53.320 - Min: 30 - Max: 63

Rozdíly nejsou nijak extra vidět. Jde o to, že Quiet i Uber mode mají nastavený takt GPU na 1000MHz. Uber mode zvyšuje dle teploty jádra otáčky ventilátoru, zatímco Quiet se snaží udržet nízké otáčky a tedy snižuje takt jádra k zachování teploty. Rozdíly jsou pak patrné po delší době hraní.
Z grafů je patrné, že hra má šílené snímkové propady, což pro hraní není zrovna ideální. Propady nastaly převážně při zamíření ze zbraně. Ty nejvyšší nastaly při míření ze sniperů.
Využil jsem tedy funkci v aplikaci AMD Gaming Evolved pro optimalizaci hry. Zvolil jsem si "performance", tedy výkon.

A výsledky?
CoD Ghosts - Performance, bez VSYNC: [FPS] Avg: 82.022 - Min: 39 - Max: 93

A teď to horší. Míření ze sniperu v největší mapě. Na největší mapě zvané Stonehaven při stejném nastavení hra jede podobně jako na grafu výše, ale když zamíříme ze sniperu, problémy teprve nastanou.
CoD Ghosts - Performance, bez VSYNC - Sniper: [FPS] Avg: 34.300 - Min: 25 - Max: 50

Propad je šílený a to je to, co mi na této hře velmi vadí.
Sniper Elite Nazi Zombie Army 2 - hry, kde se střílí do zombie mě velmi baví a proto bych tuto hru sem rád zařadil. Nejraději hrajeme ve dvou až třech lidech kooperaci. Grafická karta se s touto hrou velmi dobře poprala až tedy na tzv. supersampling.

Testovat hru na nižších detailech než ultra nemělo smysl a tedy zde jsou výsledky:
Sniper Elite NZA 2 - Ultra detaily, bez supersamplingu : [FPS] Avg: 64.467 - Min: 45 - Max: 98

Sniper Elite NZA 2 - Ultra detaily, 4x supersampling : [FPS] Avg: 38.317 - Min: 23 - Max: 53

V multiplayeru jsou snímkové propady vyšší, záleží nejspíše i na procesoru a kolik si nastavíte nepřátel, tedy zombie.
Další hrou jsem vybral nový Sniper Elite 3, který má lépe optimalizovaný engine, než jeho předchozí verze. Nastavení grafických detailů jsem zvolil na maximum, tedy ultra detaily a pak stejně jako jeho předchozí verze je zde možnost SuperSamplingu až 4x. Oproti Nazi Zombie Army 2 je zde propad při 4x supersamplingu mnohem menší a hra je hratelná.
Sniper Elite 3 - Ultra detaily, bez supersamplingu: [FPS] Avg: 139.589 - Min: 104 - Max: 178

Sniper Elite 3 - Ultra detaily, 4x supersampling: [FPS] Avg: 53.856 - Min: 39 - Max: 66

Jak je možno vidět, tak hra i se 4x supersamplingem je velmi dobře hratelná a pokud někdo chce plynulých 60FPS, doporučuji ultra detaily s 2,25x supersamplingem a aktivovaným VSYNC.
Battlefield 4, téměř každý tuto hru bude znát, graficky povedená střílečka. Tuto hru jsem benchmarkoval 12.7. , necelý týden po update a jede znatelně hůře, nejsem si zcela jist, zda-li je to tím updatem. V každém případě při tomto nastavení je hra hratelná, propady jsou znát minimálně. Znatelné je to především, když před Váma někdo rozstřelí budovu, a tomu by mohl pomoct mantle, který jsem bohužel nebenchmarkoval, protože FRAPS je kompatibilní pouze s DirectX. Kdyby někdo věděl, jakým programem se dá obenchmarkovat Mantle, byl bych rád a příště bych to mohl přidat do testů.
Battlefield 4 - Ultra detaily, s vyhlazováním, DirectX 11: [FPS] Avg: 57.994 - Min: 42 - Max: 118

Counter Strike Global Offensive, pro tuto hru je grafika tak trošku overkill, ale je to poměrně nová a dosti hraná střílečka a někoho by to mohlo i zajímat jak, popřípadě jestli si s touto hrou grafika poradí.
Counter Strike Global Offensive - Nejvyšší detaily : [FPS] Avg: 198.939 - Min: 128 - Max: 300

Jako jednu z posledních her jsem vybral dlouho očekávaný Watch Dogs od, kterého jsme čekali více než je, ale co se týče grafické části, tak po této stránce je hra perfektní. Zde nemá moc smysl dělat rychlé závěry, jak tato hra pojede na grafických kartách, zejména od AMD. Nastává zde podobná situace, jako u Crysis 3. Nejsou zde plně optimalizované ovladače a kvůli této hře jsem byl nucen nainstalovat beta verzi ovladače catalystu 14.7, tedy nejnovější a rozdíl v plynulosti nebyl zrovna malý.

Watch Dogs 1920*1080 Střední detaily a textury, FXAA, Catalyst 14.4 WHQL:
[FPS] Avg: 52.183 - Min: 34 - Max: 100

Watch Dogs 1920*1080 Střední detaily a textury, FXAA, Catalyst 14.7 beta:
[FPS] Avg: 68.244 - Min: 41 - Max: 112

Watch Dogs 1920*1080 Ultra detaily a textury, 8xMSAA, HBAO+ vyšší, Catalyst 14.7 beta:
[FPS] Avg: 33.333 - Min: 19 - Max: 42

Skok mezi ovladači 14.4 a 14.7 je opravdu šílený ve Watch Dogs. Jak jsem již napsal, uvidíme kam nás posunou nové ovladače od AMD.
Předposlední hra, nejnovější Assassins creed IV Black Flag. Podle doporučeného nastavení AMD Gaming Evolved pro režim performance, to ubralo detaily téměř na minimum co to šlo.

Né, že by hra jela nějak extra dobře i na nejnižších detailech, ale když se podíváme na její grafiku, tak není čemu se divit.
AC IV Black Flag 1920*1080 Velmi nízké detaily, FXAA : [FPS] Avg: 60.789 - Min: 45 - Max: 64

AC IV Black Flag 1920*1080 Ultra detaily, 8xEQAA: [FPS] Avg: 27.094 - Min: 22 - Max: 36

A jako poslední hru jen tak ze srandy starší populární multiplayerovku Quake Live.
Quake Live 1920*1080: [FPS] Avg: 145.117 - Min: 68 - Max: 243

ASUS GPU Tweak a 3D Mark
Jak jsem se již zmínil, tato utilita slouží ke sledování chování grafické karty a ladění jejích vlastností.

Do taktování této grafické karty jsem se nepouštěl, jednak z důvodu nekvalitního chlazení a tedy teplot při zátěži, které dostahují 94°C. Nastavení otáček ventilátoru, respektivě grafu se dá dosáhnout teploty nepřesahující 80°C při základních taktech, což je již přijatelná hodnota za cenu opravdu vysoké hlučnosti, která přeřve sluchátka natolik, že v Call of Duty neslyším kroky
A druhým důvodem proč jsem netaktoval je, že z mi neznámého důvodu, po chvíli v některých hrách sem tam skočí nějaký artefakt.
Na spodní straně GPU Tweaku můžeme vidět profily, ve kterých je jeden přednastavený a to profil "G", který zvýší takt jádra o 20Mhz, GPU Voltage o 12mV, Memory Clock o 80MHz efektivně a Power Target posune na 110%.
3D Mark Fire Strike 1000/5000 MHz - Graphics Score 10 415 bodů
3D Mark Fire Strike 1020/5080 MHz - Graphics Score 10 464 bodů
Rozdíl je téměř neměřitelný, když vemem v potaz, že grafická karta nepodá pokaždé na bod stejný výsledek.
ZÁVĚR A ZHODNOCENÍ:
+Nejvyšší výhodou této grafiky je poměr cena/výkon oproti konkurenci, když si vemu , že výkonnostně je někde okolo GTX780Ti (v některých hrách lépe, v některých hůře) u, které cena začíná na 15 745kč viz. CZC.cz.
-Někomu by mohla vadit absence analogového výstupu.
-Hlavní a velikou nevýhodou je referenční chlazení, ale s tím se dnes téměř nesetkáme.
S referenčním chlazením přichází vysoké teploty a vysoká hlučnost z čehož soudím, že živnotnost grafické karty nebude žádným zázrakem.
-Další mínus jsou paměťové čipy. Při koupi můžete dostat buď kvalitní od firmy Hynix nebo méně kvalitní Elpidy.
Pokud tedy chce někdo HighEnd, tak pouze tuto grafiku v nereferenčním, dnes jediném prodávaném řešení.
Například tuto: R9-290X
Za 11 643kč a dostanete k tomu kupon na stáhnutí tří her z výběru AMD v ceně až 2697kč