Notebook na AutoCAD,SolidWorks etc...

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Notebook na AutoCAD,SolidWorks etc...

Příspěvek od Nitram »

Ahoj, stavil se za mnou kamarád a potřeboval by poradit s výběrem ntb pro grafické aplikace (Solidworks, AutoCAD etc...).

Tohle není zrovna moje oblast zájmu (AutoCAD etc.) tak jsem se přišel poradit za vámi. Cena do 20.000 Jde hlavně o co největší výkon v těchto aplikacích.

Máte nějaké tipy na notebooky, popřípadě na co se při výběru dívat. Vesměs mu jde jen o co nejrychlejší práci ve zmiňovaných programech.

Děkuji
ICEBRETON
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook na AutoCAD,SolidWorks etc...

Příspěvek od ICEBRETON »

hlavně co nejrychlejší cpu a hodně ram. Z mé zkušenosti, SW a třeba i ProE nedokáží využít vícejádrá cpu. Např. v práci mám xeon 8 vláken a vytížené mám většinou jedno, vyjímečně dvě (PRoE W5.0). Velké sestavy o stovkách dílů se sekají jak prase. Tzn. hlavně co nejvyšší frekvenci a intel. Nenechat se zlákat profi grafikou na úkor cpu. Profi grafika je u tohoto software dost preceňovaná věc. Opět vlastní zkušenost. Nějaká obyč geforce, poté upgrade na quadro a složité sestavy se dál sekají naprosto stejně.
NTB: ProBook 4740s
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Tady je to jednoduché. Cokoliv za GPU s CAD certifikací.

Ale jelikož Tvůj rozpočet je hodně omezený, tak buď přišetřit na tento:
http://www.czc.cz/dell-precision-m4700- ... ePro+M4170

nebo vzít použitý z aukra. -je tam hodně workstation kolem 20tis.
Asus Rog Strix G18
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

Takže z toho co píšeš my vychází nejlíp nějaká i5 protože jak říkáš nejsou to aplikace co by využívaly hodně jader a 8gb+ram no a grafika buď Geforce, idealně quadro.

//Edit: Když tak koukám na ceny notebooku s quadro grafikama tak nevím jestli se v téhle cenové relaci vůbec vyplatí kupovat Quadro a nekoupit radši rychlejší cpu a vetší ram?

//Edit_2: Tak z toho co jsem načetl by to chtělo aspoň nějaké quadro + i5 s co nejvyšším taktem a 8gb ram. Souhlasíte?
ICEBRETON
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICEBRETON »

na profi grafiku se vykašli. Vždyť jsem ti jasně napsal, že jsem nepoznal rozdíl obyč/profi grafika na vlastní pracovní stanici. Nevím, na co profi grafiky jsou, ale pro proE nebo solidworks určitě ne. Jsou to vyhozený peníze.

edit/ a jestli to kamarád myslí s cad vážně, tak ať zapomene na 15" displej. Všechny ovládací panely zabírají tolik místa, že by tam ty svoje výtvory vůbec neviděl. Mám ntb 17" a je to i tak bída.
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

A co za grafiku bys tedy doporučil? Já bych preferoval nvidii z toho co jsem se dočetl ale nechám si poradit. Z článků jsem vyčetl že prostě quadra jsou lepší ovšem v jiné cenové relaci...
roman2277
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od roman2277 »

Jedině bazar v této ceně.
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

S tím nemám problém, ovšem z výběrem si mi neporadil :)

//Edit: jen bych rád slyšel názoru více lidí pokud možno, jeden říká že není zase až tak potřeba.. tudíž se ptám co doporučujete... prostě debatuju a sbírám informace...ale to že mi napíšes jedině bazar co na to říct, to mi došlo vzhledem k ceně workstation.
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Podľa môjho názoru sú určité vyššie spomenuté prvky glorifikáciou a mystifikáciou určitých prvkov založených v konečnom dôsledku len na tom, že spokojný užívateľ je taký, ktorý aplikuje čo najvyšší operačný výkon silou a jeho potreby sú založené na aktuálnosti.

Okej, úvodom strelím taký príklad rovno od prdele. :mrgreen: V roku 1995 vydal zelený výrobca traktorov John Deere nástupcu ťažkých poľných ťahačov - traktorov série 8000 a tie boli (okrem ich pekných vlastností ťahovej sily, prevodovky, a skvelej hydrauliky) celkom pozitívne i k obsluhe a funkcionalite hlavne v tomto smere. Idea s náznakmi do budúcnosti sa stále zlepšovať a zlepšovať. U daného produktu počas jeho životnosti, teda i jeho nástupcov vo výrobnom segmente.

Prakticky tu sa dostávame k tomu, čo som tým chcel naznačiť. Primárne, v akomkoľvek programe (CADE, GISu, foto či video renderu atď) ide o pracovný priestor (worklook,out,workspace, to je snáď aj jedno ako to nazveme). Síce niektorý spotrebný book bude mať pripadanú hodnotu vo väčšom rozlíšení než má základný Precision M4700 (je to jeden z lacných modelov, v podstate najlacnejší možný s takou kombináciou http://www.dell.com/us/business/p/precision-m4700/pd ), pridaná hodnota u Dellu (okrem záruky, i keď čo pozerám, tak ten základný nemá Dell NBD on-site extra prístup, asi je si treba priplatiť) a celkovo takom booku je v jeho funkcionalite. Primárnou úlohou akejkoľvek grafiky je nakoniec to praprodivné a najjednoduchšie, aby poslala informácie do výstupného zariadenia (či už v 6bit, či 8bit, alebo v 10bit) a dokázala to jednoducho vykresliť grafiku, monitora zasa zobraziť všetky tóny v danej hĺbke. Veď to všetci isto vieme. Funkcionalita takéto booku, tu spomenutého Dellu je v tom, že si dokáže implementovať taký pracovný priestor, aby vám vyhovoval. Cez DP pripojí akýkoľvek monitor a K2000M dokáže zobraziť až 4K monitor ( http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-Qua ... 893.0.html bodaj by stačilo i v 30hz), alebo pripojiť dokinu a podobne. Iste, NTB má byť mobilný i jeho prac. priestor určitým smerom. Každopádne nakoniec záleží o zvyklostiach. To, že si niekto adaptabilne povie, že jemu stačí 1600x900 displej na nejakom spotrebnom booku pri takom či onakom DPI, bodoch na palec na príslušný displej je otázkou zvyklostí (veď, nakoniec, vyrábajú sa displeje s 4K a majú 24 palcov, ale asi v typickom rozhraní 96dpi vo Wine, či 72 pokiaľ si správne spomínam v MACu na to nikto poriadne nebude vidieť na nejaké lišty optimalizované pre 0,272mm na pixel). V konečnom dôsledku vlastnosti oka sú nejakým spôsobom dané, ako ich relatívna ostrá zobrazovacia schopnosť (teraz ma nenapadne v rýchlosti ako sa ten optický jav volá) na vzdialenosť cez 60mm. Ono, príklad, veľmi populárne na 35mm kinofilmy sú ohniská 85mm s minimálnou schopnosťou zaostriť na 75 až 90cm. Zo skúseností je to typická vzdialenosť dvoch osôb, ktoré vedú konverzáciu a človeku sa to nezdá byť ešte nepríjemná vzdialenosť. Samozrejme, určité vlastnosti podliehajú obecnému vkusu - adaptovaným zvyklostiam, alebo trendom segmentu (o lobby retiny by sa dali určite viesť teoretické, i praktické debaty).

V konečnom dôsledku je to o presných preferenciách. Detaily zavážia. Dajme tomu displeje. Ak viem, že budem dlho pracovať v noci, tak budem požadovať i nastavenie nižších jasov (alebo úplne žiadneho, resp. skoro žiadneho) s určitou svietivosťou na určitú jednotku plochy (najskôr asi také štandardizované 120 cd (kandela) na meter štvorcový, či 50, 25, ale i 1). Resp. jej znesiteľnosť (iste, displeje a PWM na určitej hodnote tak nízkej frekvencie a nízkom jase). Tajme tomu. Či zobrazovacej schopnosti. Iste, dosť to nezaváži ako u videa či fotografie, či medicíny. Ale dajme tomu, že ak ja v GIS na modelu sklonu nevidím všetky hodnoty daných farieb, či to sa môže stať v modely v CAD tiež zaváži tiež dosť! Tam zaváži displej. A nakoniec, cena. Hej, mobilné spracovanie niektorých ľudí je naozaj potrebné, ale v konečnom dôsledku do toho investovali nemalé peniaze. Veď nakoniec, ten Dell Precision sa dodáva i s Ultrasharpom i s lepšou garanciou. Je to vstupný segment takýchto pracovných nástrojov v cenou začínajúcou na približne 25 000 kč. Samozrejme, drahšie veci poskytnú kvázi viac.

Tak je jasné. Ohľadom SW je to tak, že áno, na určité spôsoby vykreslenia určitých scén s využitým textúr, či masiek (teda nástrojov na akceleráciu) sa zohľadní i grafika. A nielen grafika, ak sa to naprogramuje dajme tomu pre nové inštrukcie pre Haswell CPU podporujúce lepšie paralelné výpočty dajme tomu, tak sa to zlepší. Záleží od programu a programovacieho jazyku. Prakticky nám môže byť jedno, či je pomocou CUDA, v OpenCL či určitej grafickej simulácií v OpenGL naprogramovaný pomocou programovacieho jazyka Fortran, C++, v OpenMP či OpenCL pomocou x86 CPU, grafickej karty zapojenej do výpočtov alebo koprocesora Xeon Phi (ktorý teda prakticky spája typickú x86 architektúru jednoduchej masy procesorov na jednom čipe, teda many core, pomocou programovania v otvorenom štandarde na jednoduchej báze pretvorenej pre mnohé jadrá). Sorry, beriem to dosť skepticky a ako kritiku daných SW, že ak nevyvinuli také rozhrania, aby sa vôbec či už len adaptovali na multi-core, a nie many core, či to ešte akcelerovali cez nejaký otvorený štandard pre čipy venujúce a obsahujúce i grafické jednotky (teda, on ich mal i Xeon Phi v Larrabee, ale to je iný príbeh už...) a debugovali, respektíve teda i robili vývoj i pre akceleráciu pomocou grafických čipy. Tak tieto firmy to budú mať vážne, vážne vážne v budúcnosti že také ťažké.

Neviem, v konečnom dôsledku je vhodné sledovať stránku venujúcu sa SW u Intelu, https://software.intel.com/en-us a možno si tam nájdete ovládače či testovací program i pre svoji danú aplikáciou dajme tomu kombináciou slov svojho HW, OpenCL a požadovaného SW. Osobne sa orientujem na svoju domácu grafiku, a tam vidím i do budúcnosti celkom pekné veci, ktoré mi budú napomáhať a nebude mi to robiť len CPU, či grafická karta v určitých smeroch a moduloch. Príklad za všetko, v DxO Optics Pro (veru, i to je, nie sú len samé Adobe Lightroomy :D ) pri zapnutej akcelerácií OpenCL a akcelerácie GPU sa neprejavil ani tak zrýchlený proces spracovania dát, ale samotná práca, hlavne 100% zväčšenie.

A ak program proste podporu nemá...tak čo dodať. :lol: :mrgreen:

Záverom. Môj názor je proste taký, ak to ten daný užívateľ berie naozaj seriózne a chce ucelenú pracovnú stanicu, ktorá sa bude dať modulovať a lepšiť, tak nech ide do toho Precisiona M4700 či viac. Kúpi si dokinu, monitory, na prácu doma, na von či doma TrackBall, touchpad s perom, pero, rieši zálohy. A tak. Čo som i tu v príspevku udávanom odkaze, tak M4700 má tuším (vraj) až 4 sloty na pamäte. Je sa treba spýtať prípadne v obchode (veď šak, od toho tie obchody ako CZC či alza sú a nepredávajú to nejaké garážové firmy) aký ten daný model je presne zostavený. Napríklad v alze udávajú zostavu s iným CPU http://www.alza.cz/dell-precision-m4700-d2123113.htm než v CZC ( http://ark.intel.com/products/71257/Int ... o-3_40-GHz v CZC verzus http://ark.intel.com/products/76342/Int ... o-3_30-GHz v alze ak som to nepoplietol). Tak, ak už tá aplikácia bude vyžadovať vyšší jednovláknový výkon, tak i týmto spôsobom vyberať. Zaoberať sa detailmi.

Inak príspevok neprešiel korektúrou, takže sa tam môžu objaviť prípadné chyby. Na to som už dosť hladný aktuálne a idem vymiesť chladničku ešte takto v noci. :mrgreen:
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Tady mas dva vyborne kousky.

http://aukro.cz/lenovo-thinkpad-t520-42 ... 59051.html

http://aukro.cz/dell-precision-m4600-mo ... 73079.html

Jinak k tem GPU s certifikaci na CAD. I ty nejlevnejsi rady maji nasobne vetsi vykon v techto aplikacich nez nejvykonejsi mobilni grafiky bez teto podpory.

Takze ty kraviny co pise postizeny ICEBRETON radeji necti.

Doporucuji ten Dell + dokoupit SSD.
Za tu cenu neni o cem.
Asus Rog Strix G18
roman2277
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od roman2277 »

Z Aukra bych volil Lenovo kvůli delší záruce a prodejce má i lepší hodnocení.
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

To Lenovo vypadá pěkně... Jinak mohl bych poprosit tedy o ještě jednu radu... Lze najít nějaké výkonosti těchto pracovních karet? řekněme že se nevyznám v tom či jak je daná starší novější a různé porovnání mezi nimi, nevím jestli bude daný človek chtít koupit notebook tento týden či za 14 dní tak abych byl schopen vybírat mezi takovými grafickými kartami?
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Asus Rog Strix G18
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

Tak jsem zjišťoval a bazarovka nepřipadá v úvahu, má to do práce hradí zaměstnavatel, takže i budget vzrostl na 30.000. Dá se např sehnat Dell Precision M4700 s FHD displayem nekde? popřípadě otevřeli se možnosti na něco jiného?

// Edit: tak jsem našel jen FHD s nV Quadro K1100M 2GB a i7 coz mi neprijde tak zajimave jakoi5 a nV Quadro K2000M 2GB... Je tam velkej rozdil ve vykonu nebo nasel nekdo podobnou konfiguraci nekde s tou i5 a K2000? nebo jsou si karty vykonnostne podobne?
slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slaava »

Musim se zastat ICEBRETONa. V praci na Solidworks a ACAD mame Quadro 4000. Doma mam AMD 6950 (pred ni 3780) a zadny rozdil nepozoruji. Ano, kdybych chtel zapnout RealView, tak to na klasicky "hracsky" karte nezapnu. To samy v ACADu.. Jinak nejsi, az na par ficur, nijak limitovan. Proto bych se vazne na profi grafiku z vysoka vykaslal...
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

Věřím vám pánové ale nevím na co vše bude dotyčný NTB vyžadovat tudiž jsem se již rozhodl pro profi kartu. Spíš by mě zajímala odpověd na muj predchozi dotaz ohledne výkonnosti a pokud někdo neviděl m4700 s FHD a K2000

//Edit: Tak jsem našel že K2000 je vlastně die-shrink K1100 s tím že jsou si výkonnostně dost podobné. Tudíž bych šáhl pravděpodobně po K1100.

//Edit2: Tak najít tenhle book s FHsnad nejde? popisky se liší v jednom obchodě různě... Jinak předpokládám správně že na práci je ergonomičtější FHD nez jen HD
ICEBRETON
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICEBRETON »

orgasmic píše:Tady mas dva vyborne kousky.

http://aukro.cz/lenovo-thinkpad-t520-42 ... 59051.html

http://aukro.cz/dell-precision-m4600-mo ... 73079.html

Jinak k tem GPU s certifikaci na CAD. I ty nejlevnejsi rady maji nasobne vetsi vykon v techto aplikacich nez nejvykonejsi mobilni grafiky bez teto podpory.

Takze ty kraviny co pise postizeny ICEBRETON radeji necti.

Doporucuji ten Dell + dokoupit SSD.
Za tu cenu neni o cem.
Bez urážek by to neslo? Jaké zkušenosti mas ty? Evidentně žádne, když mu doporucujes ntb s 15" displejem na kterým pres všechny ovládací panely bude mít tak 15x20cm místo na praci.
Nitram
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nitram »

Pánové nehádejte se, rozhodl jsem se pro profi grafiku z důvodu že nevím v jakých konkrétních aplikacích bude notebook využit. Velikost displaye dořeším s kamrádem sám jde mi spíš o vnitřnosti... a stale bych rad nasel ten dell s FHD pokud by mel nekdo nejakej peknej odkaz
slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slaava »

Ano, panel s FHD je lepsi - vejde se ti tam vice ikonek :D Na svym domacim monitoru s rozlisenim 1650x1080 uz celkem trpim oproti praci (2 FHD monitory vedle sebe...) :(
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“