AMD fx 6100 - zamrzávání/častý restart pc
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: AMD fx 6100 - zamrzávání/častý restart pc
Nic zkravenýhoi neni, tohle je u FX normální jen někteří si to stále nehodlaj připustit, oni běžně thrtlujou protože se nevejdou do svého TDP. Tohle je full load podobnej prime a tam prostě throtlujou. Pokud je to k číslům kolem 3,2Ghz je to thrttling CPU, pokud až k 1,4Ghz tak je to throttling napájecí kaskády. Throttling CPU se na této desce dá odstranit, musí se v biosu vypnout C6E a APM master mode.
- del42sa
- Pokročilý

jde o to jaký throttling to je, trochu se rozepiš jak se ti hýbala frekvence. Throttling napájecí kaskády je špatný, protože procesor potom ztrácí výkon a to dost výrazně. Pokud se jedná o krátkodobé "spikes" frekvence, tak se nic neděje. Je to normální chování power managementu, který se snaží udržet co nejnižší TDP. Některá jádra se podtaktují a u některých je naopak aplikováno turbo. Navíc se to dá vypnout úplně ( viz. AMP mode )Skoupe píše:
EDIT: Zapomněl jsem se zmínit, že jsem poslední měsíc počítal v programu BOINC projekty enigma a asteroid. Při těchto výpočtech jsem zjistil, že procesor throttluje. Při prolézání různých for mě ukonejšily příspěvky jiných vlastníků, že je to "normální". Asi to tak normální nebude a mám obavu, že to něco nakoplo.![]()
máš na desce chlazenou napájecí kaskádu nebo je to ten LE model, který chlazení nemá ?
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- r34ktor
- Začátečník

Primárně jde o mrznutí PC. I když procesor trotluje, počítač by zamrzat neměl.
Knowledge is power
- del42sa
- Pokročilý

tak to dotyčný řeší reklamací jak jsem pochopil.r34ktor píše:Primárně jde o mrznutí PC. I když procesor trotluje, počítač by zamrzat neměl.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- r34ktor
- Začátečník

Ano, jen mě nyní přijde zbytečné řešit trotling, když nemá funkční HW. Naše předchozí příspěvky je zaobíraly úvahami, proč to odešlo.
Cenová relace?Skoupe píše:Případně nějaké doporučení na zdroj jiný?
Knowledge is power
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
jaký byl chladič? Čistě na omak, zkoušel dotyčný jak teplo je na VRM a NB můstku?
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- Skoupe
- Nováček

-
Ahoj, neměl jsem čas odepsat. Zkusím odpovědět všem.
Chladím tranquillem rev. 2,0. Teploty byly kolem 50°C.
Tu desku mám s chladičem na kaskádě. je to přímo asus m5a97 r 2.0
O frekvencích se nerozepíšu, když jsem to chtěl začít pořádně sledovat, tak už mi PC nedal šanci. Jen jsem si všiml ve správci úloh, že během vteřinky vylítne vytíženost na 100%, spadne na 0 a pořád dokola, každou vteřinu se mění tyhle dvě hodnoty.
Dobrá, procesor přišel nový s vyjádřením technika CZC "vada odstranitelná, v rámci ekonomičnosti řešeno výměnou za nový." no, nevím, jak by to tedy chtěli opravovat, každopádně poslali nový. Ještě čekám na MB a uvidím. Zkusím si tedy pohrát s tím biosem. Pro jistotu jsem pořádil ještě větrák do bočnice, se kterým se chystám ofukovat desku, jestli to tedy pomůže :/
Chladím tranquillem rev. 2,0. Teploty byly kolem 50°C.
Tu desku mám s chladičem na kaskádě. je to přímo asus m5a97 r 2.0
O frekvencích se nerozepíšu, když jsem to chtěl začít pořádně sledovat, tak už mi PC nedal šanci. Jen jsem si všiml ve správci úloh, že během vteřinky vylítne vytíženost na 100%, spadne na 0 a pořád dokola, každou vteřinu se mění tyhle dvě hodnoty.
Dobrá, procesor přišel nový s vyjádřením technika CZC "vada odstranitelná, v rámci ekonomičnosti řešeno výměnou za nový." no, nevím, jak by to tedy chtěli opravovat, každopádně poslali nový. Ještě čekám na MB a uvidím. Zkusím si tedy pohrát s tím biosem. Pro jistotu jsem pořádil ještě větrák do bočnice, se kterým se chystám ofukovat desku, jestli to tedy pomůže :/
- amadjr
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
jako low-end beru gigabyte 990XA-UD3, cokoliv pod timto je knicemu.
jinak kazdej porad resi cpu cpu, ale zapomina se ze v FX je v cpu dost mizernej pametovej radic.. nahodne pady mohou delat i pameti, resp nastaveni jich, ci radice samotneho.
pokud mas rozumny takty a napeti pameti, povypinej vsechny pametove funkce jako interleaving, hole memory, ECC atd.. (teda pokud to na te asrock najdes
)
jinak kazdej porad resi cpu cpu, ale zapomina se ze v FX je v cpu dost mizernej pametovej radic.. nahodne pady mohou delat i pameti, resp nastaveni jich, ci radice samotneho.
pokud mas rozumny takty a napeti pameti, povypinej vsechny pametove funkce jako interleaving, hole memory, ECC atd.. (teda pokud to na te asrock najdes
Ryzen R7 1700 @ 4ghz, alphacool nexxxos black chrome, Gigabyte X370 Gaming K7, G.skill TridentZ@3200 CL12, VEGA 64, Samsung EVO 960 NVME, EVGA SuperNova 750 G2