PC pro grafickou tvorbu

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

kocab22
Nováček
Nováček

PC pro grafickou tvorbu

Příspěvek od kocab22 »

Ahojte,

Pokouším se sestavit si PC sestavu na práci převážně 2D grafiky / do budoucna i lehce 3D grafiky. Jená se hlavně o 2D programy : Photoshop CS6, Adobe Ilustrator, Sketchbook Pro, Verve.. plánované 3D programy : hlavně Zbrush (MudBox), Sketchup, Blender (MODO).

Sestava by neměla přesáhnout cenovku 35 000 kč bez DPH i s monitorem. Tady je co jsem zatím složil, díky za případné poznámky ohledně kompatibility, výkonu atd. Už je to nějaká doba co jsem naposledy skládal PC..

case: FRACTAL DESIGN Define R4 Black Pearl
Zdroj: Seasonic zdroj (Energy knight) SS-350ET T3 350W BRONZ
motherboard: MB GIGABYTE Z97-D3H
procesor: CPU INTEL Core i7-4770K
chladič: SCYTHE Mugen 4
pasta na procesor: ARCTIC Cooling Thermal Pasta MX-4 (4g)
HDD: SAMSUNG SSD disk 250GB, 840 EVO
RAM: DIMM CRUCIAL DDR3, 2x8GB, 1600 MHz
GPU: HP NVIDIA Quadro K600 1GB
Monitor: DELL 24" UltraSharp U2413 / 24" LED
BR mechanika: BD LG BLU-RAY Writer BH16NS 16x SATA
klávesnice: GENIUS GX GAMING IMPERATOR
myš: RAZER Taipan Expert

V zelené jsou kompopnenty co se mi líbí a přál bych si je zachovat, v červené jsou komponenty co bych mohl vyškrtnout úplně. Chladič na procesor by mi teoreticky mohl stačit základní dodávaný (neplánuji taktovat), GPU - tam si nejsem jistý jestli by Quadro byla dobrá volba, možná bych ze začátku mohl u 2d fungovat jen na integrované Intelácké grafice a časem dokoupit výkonnější graf kartu. U zbytku se nebráním změnám. Zajímá mě hlavně názor na základní desku a jestli by 350W zdroj měl stačit.

Díky
arach
Začátečník
Začátečník

Re: PC pro grafickou tvorbu

Příspěvek od arach »

jo na grafiku to je dobry, ale jestli neplanujes taktovat, tak usetri za procesor - dej tam 8 vlaknovyho xeona + nejakou levnejsi desku a za usetreny prachy bych koupil jeste ramku

http://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1230v3/ ... 20864=d8.0

jestli deska umi i novejsiho xeona 1231 tak ten, ale neni uvedenej v support listu

http://www.czc.cz/asus-b85m-e-intel-b85 ... sIntel+B85

a za usetreny prachy bych koupil dalsich 16gb ramky

zdroj by mel stacit, ale radsi bych tam dal 400w pro jistotu, rozdil neni zas tak velkej
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

HP urcite nechces, protoze za tu samou cenu koupis PNY s 3 letou zarukou a bez toho rezimu profuku, ktery maji a zvedaji cas od casu otacky nad maximum, aby se procistil ventilator. Samsung 850 Pro, Crucial M550, protoze EVO nechces (strasne SSD). My treba mame v praci hrozne zkusenosti s Asus P8C WS a P9D WS neni o nic lepsi (pro nase pouziti), jenze pro tebe je to temer idealni deska.

Dell nevim, ja bych koupil Nec, Eizo nebo Viewsonic.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
kocab22
Nováček
Nováček

Příspěvek od kocab22 »

Diky za odpovedi. Par dotazu na Springa..

Kde nakupujes komponenty? PNY jsem nenasel ani na Alfacomp ani na TSBohemia - tj dve firmy kde uz jsem nakupoval a mam s nimi zkusenost. Budu kupovat pres typka na firmu bez dph, takze potrebuji vse nabrat v jednom obchode.

Dik za SSD, to vymenim za Crucial..

P9D WS je specialka na aplikace typu PS, AutoCad.. Jaka je jeji vyhoda? Kdyz bych treba shodil cenu na procesoru, ma porad cenu brat takovou specialni desku? S tim co jsi doporucil se nevlezu do budgetu, zelezo je to dobre ale vse jde cenove nahoru, takze bych musel nekde slevit.. Zatim jsem to nacvakal bez GPU do TS BOHEMIA takto:

MB ASUS Sc LGA1150 P9D WS, Intel C226, 4xDDR3, VGA 1 4 055.00 Kč
CPU INTEL Core i7-4790K (4.0GHz, 8MB, 4j, HT) LGA1150 Haswell 88W, VGA 1 6 932.38 Kč
DIMM CRUCIAL DDR3,16GB(2x8GB),1600MHz,CL9-9- 1 3 314.00 Kč
ZD ZDROJ Seasonic zdroj (Energy knight) SS-400ET T3 400W BRONZE 80PLUS OEM 1 825.00 Kč
HD CRUCIAL M550 SSD 256GB 2.5", SATA 6Gb/s MLC ( 1 3 017.00 Kč
BD LG BLU-RAY Writer BH16NS 16x SATA černá BULK 1 1 890.00 Kč
CA Case FRACTAL DESIGN Define R4 Black Pearl USB3.0, midi ATX 1 2 143.93 Kč
MO DELL 24" UltraSharp U2413 / 24" LED/ 16:10/ 1920x1200/ 1000:1/ 6ms/ AH 1 10 450.00 Kč
MG A4tech BLOODY V8 herní myš, až 3200DPI, V-Track technologie, 160KB pam 1 361.31 Kč
COL ARCTIC Cooling Thermal Pasta MX-4 (4g) - teplovodivá pasta 1 133.88 Kč

celkoívá cena 33 324.70 Kč

to arach: dik za tip, ja se v tom hardware uz nevyznam. Složil jsem toho kompa tak nějak podle jinych PC po netu. Jedine co vim ze na grafiku potrebuju hlavne cpu a RAM, takze tvuj tip dava celkem smysl. Pokud to jen pude nechal bych kvalitnejsi komponenty. Libi se mi napriklad ta deska co pice Spring, myslim ze deska je zaklad na kterym se stavi a proto by mela byt kvalitni - druha strana mince je cena.. Vzdy je to o tom najit idealni kompromis. Co mi muzes rict o tom xeonu? V cem se lisi od 4790k a jak citelne to pujde poznat v aplikacich? Nejak sem toho o nem moc nenasel ..

Diky
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Ja se radim mezi spokojene dlouhodobe zakazniky Czech Computers a po dohode mi vzdy vysli vstric (na Haje to mam kousek). Kdyz neco nedokazou obstarat, tak nakoupim u Abacus, ty umi ruzne speciality, avsak CZC po dohode mimo katalog sezenou hodne. Hadam, ze Alfacomp po dohode (zeptej se) umi i PNY, protoze pred nekolika mesici je normalne prodavala.

Kdyz uz si davas i7-4790k, tak si nedavej P9D WS, ale takove ty siditka Z87/Z97, nebo Z87/Z97 "WS". Stejne bych si koupil E3+1241v3, P9D WS a se stejnou cenou si doprat luxus ECC pameti. Ale jestli te tankuje i7, tak Z87/97 chipset. Zdroj ny si to zaslouzila Seasonic 400 - 460W X/Platinum.

Jako vsechny Asus mrchy, dlabou na podporu virutalizace, NIC atd. Tobe to vadit nebude, fyzicky s ni neni nic v neporadku, ale s KVM/XEN/VMWare/HyperV pro nas vyvojare je to peklo nejvetsi. Proste Asus no.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

spring: uplne zbytecne mu pletes hlavu....

kocab22: xeon je puvodne urcenej do serveru pro provoz 24/7, zjednodusene receno : -)))

jestli nebudes taktovat, coz celkem postrada logiku, kdyz potrebujes pracovni pc, tak je zbytecny brat predrazeny i7 s K (odemceny k taktovani)

co se tyce ty grafiky, tak klidne muzes vzit i nejaky firepro, ale doporucil bych to quadro od HP
kocab22
Nováček
Nováček

Příspěvek od kocab22 »

Pro mě je toho hodně. Skládám PC po dlouhé době, a tohle je první pracovní pc. Neříkám že si nechci zkusit občas nějakou hru, ale hlavní důvod nákupu je má snaha zprofesionalizovat se v oboru grafiky (časem bych to rád dělal na plný úvazek). Takže primárně musí být pc schopno zvládat velké formáty a spoustu vrstev ve Photoshopu- tj hlavní cíl. Věnuji se digitální malbě a chci dělat i matte painting jestli víte o co jde..
Jak říkám zároveň bych si rád zahrál i nějakou gamesu a učil se tzv. digital sculpting, takže sochaření ve software jako je ZBrush nebo MudBox. - proto původně zařazeno Quadro K600, jinak bych možná složil PC bez GPU a nechal jen integrovanou Intel 4000..

Tady je poslední verze, co tak experimentuju. Není tam GPU a dal jsem tam ty ECC RAM - mohly by eliminovat případné chyby při renderech?, ale nevím jestli se to děje - zatím nemám zkušenost..

CPU INTEL Xeon E3-1231 v3 (3.4GHz, 8MB, 4j, HT) LGA1150 Haswell 80W 1 5 310.00 Kč
COL chladič CPU GELID Tranquillo rev.2, 4xH/Pipe pro Intel 775/1 1 543.95 Kč
HD CRUCIAL M550 SSD 256GB 2.5", SATA 6Gb/s MLC ( 1 3 017.00 Kč
MO DELL 24" UltraSharp U2413 / 24" LED/ 16:10/ 1920x1200/ 1000:1/ 6ms/ AH 1 10 450.00 Kč
MB ASUS Sc LGA1150 P9D WS, Intel C226, 4xDDR3, VGA 1 4 055.00 Kč
DIMM KINGSTON DDR3,8GB,1600MHz,ECC,CL11 2 1 909.00 Kč
ZD ZDROJ Seasonic zdroj P-400FL (SS-400FL2 F3, X-400) 400W FANLESS 85PLUS PLATI 2 335.00 Kč
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Dělám denně ve 3D grafice a zde platí, že pracovní výkon je dán počtem jader (výpočetních vláken) a jejich frekvencí a velikostí RAM. Ideální platformou takové pracovní stanice by byl socket LGA 2011 a za pár dní vycházející nástupce LGA 2011-3, tedy alespoň šestijádra Ivy Bridge-E a Haswell-E. Jenže se dostáváme do vyššího cenového limitu. Proto bych pracovní stanici postavil na taktovatelném čtyřjádru s HT a začal bych tímto: http://www.czc.cz/e0eamlutmugd4bs0vhqmght8l2/seznam

1/ Procesor Intel Core i7-4790K - má 8 výpočetních vláken a dá se lehce přetaktovat nad 4GHz. Při taktech okolo 4,2 GHz podává ideální výkon ještě při relativně nízké spotřebě a teplotách.

2/ Základní deska ASUS Z97-A - Intel Z97 - solidní výrobce a velmi kvalitní deska za rozumnou cenu.

3/ Chladič procesoru Scythe SCMGD-1000 Mugen MAX - sice je již trochu předimenzován výkonem, ale zato bude moci fungovat v nižších otáčkách velmi tiše.

4/ RAM Crucial Ballistix Sport 16GB - osvědčené moduly s nízkou latencí a napětím. Tento objem považuji pro plynulou práci za minimum. Zejména 3D aplikace jsou na objem paměti velmi náročné. Na předchozím PC jsem měl jen 8GB a užil jsem si dost nervů s neustálým swapováním na HDD. Momentálně mě občas sotva stačí 32GB.

5/ SSD disk Crucial M550 - 256GB - kvalitní výrobek za slušnou cenu.

6/ Napájecí zdroj Seasonic SS-620GM2 Evo 620W - je pro danou sestavu předimenzován, ale umožní jakýkoliv pozdější upgrade. Navíc bude v nižší zátěži chladný a tichý. Má modulární kabely.

7/ Skříň Fractal Design Define R4 je klasika, prostorná a tichá skříň. Dal jsem do seznami verzi s oknem, která je překvapivě levnější.

8/ Monitor Dell UltraSharp U2713HM - LED monitor 27" jsem navrhl opět z vlastní zkušenosti z práce ve 3D grafice. Používá WQHD rozlišení 2560 x 1440 bodů. Já mám momentálně 24" monitor v rozlišení 1920 x 1200 bodů a zrovna v programu Zbrush je pracovní plocha nedostatečná. K práci jsou bezpodmínečně nutné poměrně široké palety nástrojů po obou bocích obrazovky, takže na pracovní plochu (canvas) moc nezbývá. Je nutné neustále posouvat upravovaným objektem a zoomovat. Už bych si stejný monitor nekoupil a uvažuji o upgrade, zřejmě přímo 4K.

9/ Klávesnici a myš jsem zvolil kvalitní, ale levné základní verze. Za herní verze nemá smysl utrácet. U myši to chce vyzkoušet, která padne dobře do ruky. Pro práci ve Photoshopu a ve Zbrushi bude dobré uvažovat o koupi tabletu. Úplně pro začátek postačí nejmenší Wacom Bamboo.

Grafickou kartu jsem nenavrhl žádnou. Zde bude důležité se dobře rozmyslet, které aplikace její výkon využijí a na jakém rozhraní fungují (OpenGL, Cuda). Předpokládám, že v začátcích si vystačíš s integrovanou. V mém případě například nejvíce používaná aplikace používá OpenCL a renderuje pomocí OpenGL, takže mě potřebný výkon za velmi slušnou cenu poskytuje obyčejná herní grafika.

Do sestavy jsem také nezahrnul DVD nebo BR mechaniku, kterou považuji za přežitek, který pouze zabírá místo ve skříni a mírně zvyšuje spotřebu. V případě potřeby bych zvolil externí řešení.

V brzké budocnosti by se měla sestava doplnit o klasický HDD pro zálohy a na bezpečné uložení objemných dat, ke kterým se často nepřistupuje. Navrhoval bych tichý disk WD Red o objemu alespoň 2GB.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

pet5: nechapu, proc mu cpete kackovy i7, jasne pise ze bude delat prevazne 2D = hodne ramky a hodne jader a 3D jen okrajove
jestli ma tolik penez na vyhazovani z okna tak at si to koupi, ale nesuli to kvuli tomu na grafice

das mu 10bit monitor s integrovanym intelem na grafiku = nesmysl
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

kocab: jestli to myslis s tou grafikou aspon trochu vazne, tak vsechno je odvisly od toho co vidis na monitoru, jestli tam budes mit 2,5ghz 8 jader nebo 4ghz 8 jader s dostatkem ramky to zas az tak podstatni neni

a k tomu bych tvoje rozhodovani smeroval
ps: photoshop nepodporuje cudu, jen opencl
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@arach: Při volbě káčkového i7 jsem uvažoval tak, že oproti Xeonu je příplatek 18 stovek bez daně. Za to dostane základní frekvenci 4GHz a turbo 4,4GHz s možností trvalého zvýšení té základní frekvence. Mám vyzkoušeno na své i7, která měla základ na 3,9GHz, že po zvýšení na 4,4GHz dochází k citelnému urychlení výpočtu renderované scény. A z toho mi vychází, že ten příplatek za to stojí. Je pravda, že se Xeonem se dá ještě ušetřit na základní desce, ale pro pracovní PC bych raději zůstal i tak u té kvalitní Asusky.
Také jsem si kdysi myslel, že 3D půjde spíše kolem mě a nakonec je to má stěžejní činnost. Postupně nastupuje trend, že ilustrátoři pracují primárně se 3D objekty, které po úpravě tvaru a pózy s patřičným nasvícením vkládají do 2D plochy výstupního produktu. Ohromně to zvyšuje produktivitu práce při použití stejných objektů. Právě Zbrush je na to ideálním nástrojem a proto se o něm říká, že je 2,5D aplikací.

O grafické kartě jsem jasně napsal, že integrované řešení považuji za prvotní základ. Uvedené aplikace s ní pojedou a nějaká dedikovaná karta se přikoupí později, podle nároků dominujících aplikací. Při výběru monitoru jsem nehleděl na bitovou šířku, ale primárně na velikost zobrazované plochy. Samozřejmě jsem navrhl monitor, který je dostatečně kvalitní.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

jo pockej, tys mu tam dal 8bit panel, no tak to vubec, to nema se seriozni grafickou praci nic spolecnyho....zvlast jestli se tim treba bude zivit

to pak to quadro nebo firepro opravdu nepotrebuje
kocab22
Nováček
Nováček

Příspěvek od kocab22 »

Super sestava PET 5, ta se mi fakt líbí.. Pravda cena je naknap a je to bez grafiky, ale snad bych mohl zezačátku fungovat jen z integrované.. Jak je to s aplikacemi Photoshop a Zbrush vs. Intel 4000 ? Vím že Zbrush nefunguje jako klasický 3D ale používá pixoly namísto polygonů, bude mi stačit pro začátek (hodlám hlavně skulptit busty a anatomické studie) integrovaná grafika? V PS budu malovat na velký canvas, řekněme delší strana 5000pixelů a víc, mnoho vrstev, filtry (půjde používat např. liquify filtr?)

Monitor se mi taky líbí, díky za tip. Já zvažoval 24 palců, protože 27 už mi příjde megalomanské, ale jak říkáš praxe asi ukáže opak..

Když nedáváš BR /DVD jak potom instaluješ OS? Z USB? Když jsme u OS, jaký doporučuješ? Já bych nejradši WIN 7, je nějaký důvod dávat 8.1 ?

Jinak vlastním Intuos M, takže graf. tablet už mám..

Díky moc pánové za info, je to pro mě opravdu velká pomoc :thumbsup:

Díky !
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Photoshop ani Zbrush nebudou dělat integrované grafice žádný problém. Právě v případě Zbrush mě udivuje, jak je pohyb v jeho 3D prostoru krásně plynulý i za použití objektů se stovkami milionů aktivních bodů. Tato aplikace je skvěle optimalizovaná i pro slabé PC. Ve Photoshopu využiješ hlavně velikost RAM. S Liquify filtrem nemám zkušenosti, ale předpokládám, že je počítán pomocí procesoru bez vlivu grafiky.
Co se týče instalace OS, tak ten se dá instalovat z USB. Pokud by jsi chtěl mít k dispozici mechaniku DVD, považuji za výhodnější pořízení externí, která může ležet někde v šuplíku a použije se jen v případě potřeby. Windows si pořiď rozhodně nejnovější 8.1, nevidím důvod pořizovat starou verzi.

Ještě jsem zapomněl dodat, že z integrované grafiky bude rozlišení 2560 x 1440 při 60Hz dostupné pouze na DisplayPortu a HDMI konektoru základní desky. Proto bych doporučil využít DP a odpovídající kabel přikoupit.
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Tiež sa prikláňam k tej PET5ovej zostave. i7 4790K je dosť atraktívny CPU všeobecne a Intel po v podstate nadsadil a prispôsobil pre všeobecné použitie. Má v podpore všetky nové inštrukcie (ktoré Intel časom zakazuje mikrokódom pre nich nie dosť korektnú funkčnosť, ale to je iný príbeh), nastavenie taktov v základe i Turbe je tiež nastavené (možná správna korekcia nastavení, skôr ako to má každý bios dosky pre lepšie a správne fungovanie Turba bude potrebné manuálneho zásahu) na top model. Vlastne ho ktokoľvek môže využiť i ako sériový CPU (i tak, mnohé nastavenia pre presné nastavenie nižšieho napätia, či optimalizácie Turba majú i mnohé H97 dosky). Prípadný spätný predaj bude tiež viac atraktívnejší pre mnohé oblasti a kúpi ho skôr väčšia vzorka užívateľov. Xeony sú už menej atraktívne s príchodom Haswellu Refresh. A po pravde, ja by som už CPU bez integrovanej GPU v ňom v takej cenovej relácií nekúpil (aspoň pre ten pocit, keď mi prdne grafika a neprídem o celý počítač iste stojí za to).

Na druhej strane je Haswell všeobecne v 1150 dosť šetrná platforma v oblasti spotreby. Vyššie takty 4790K síce zvýšili spotrebu, ale všeobecne priemerná spotreba tej platformy počas 8-9 hodinovej dennej práce sa prejaví na hodnotách watthodín a možno sú to titerné centy za týždeň, či mesiac, ale ono sa to zbiera, a zbiera... :)

Nuž so zdrojmi je to samozrejme ťažké, keďže v ponuke chýba kvalitný platinový 400W zdroj v cenovkou okolo 80 Eur a i tá mierna ponuka SuperFloweru, Enermax už tiež nejak nie je čo býval, tiež skôr stagnuje, preto asi nič iné ako Seasonic nevybavíte. Nuž, prípadne, jedine si priplatiť ďaleko nad 100 Eur. Alebo stihnúť výpredaj SF GoldenKing, ktorý je a bol skôr populárny u Slovákov kvôli lepšej distribúcií tejto firmy u nás. http://www.tichepc.sk/Super-Flower-SF-5 ... rg1=001020 .
Skriňa je fajn, sám mám zväčšený Define 4 v podobe Define XL R2 je iba málo detailov, ktoré by som tejto skrine mohol vyčítať. Ale ako pokladajú referencie užívateľov, tak i mňa, tie dodávané 140mm ventilátory sú strašné! Oni nie že by mali zlý prietok vzduchu aj pri 5V, ale neuveriteľne im rapkajú ložiská. Postupom času som sa zbavoval všetkých troch týchto ventilátorov, a odkazu cítim, že vlastne mám i nejaké HDD, lebo predtým som počul len tie všivavé ložiská. Jeden ventilátor bol zlý už keď som ho kúpil. Druhý degradoval a posledný vydržal donedávna (teda skoro rok), a keď som sa zbavil, tak som pocítil ako keby mi padol kameň zo srdca. A to som nemenil za nič unikátne, vpredu mám staršiu P12 1300 Noctua a jednu taký atypický Scythe, čo sa krúti v smere hodinových ručičiek na 5V okolo 600rpm (12cm Grand Flex). Takže, buď to počítať tie ventilátory vymeniť v krátkom slede (lebo predpokladám, že ich bude treba meniť), alebo po nástupe Nanoxie DS3 by som šiel do nej. http://www.tichepc.sk/Nanoxia-Deep-Sile ... rg1=001022

Je však treba poznamenať, že je si to potom zistiť dostupnosť. A čo sa týka toho SF, tak prebieha výpredaj GoldenKingov za 100Eur a prakticky tu v okolí to ponúka TichéPC a ešte ďalšia košická firma. U vás v Čechách som to nevidel. Ale pozrieť sa po tej Nanoxií DS3 by stálo za ten čas.

Čo sa týka iGPU, tak hlavne viem, že PS je i na Intel HD (novšie verzie a updaty CS5, kde v predošlých verziách hlavne v tak pred dvoma, až troma viac rokmi bola zlá optimalizácia akcelerácie pomocou GPU, resp. pomocou OpenCL štandardu) sú na tom dosť dobre hlavne u CS6. Intel Software má o tom artikel tu https://software.intel.com/en-us/articl ... s-graphics Možno tiež, ak by bol záujem je vhodné si tam naťukať presnú svoju aplikáciu. Prebieha tam veľa programov a vývojári, ak je záujem sa venujú týmto aplikáciám od matematických, až po neviem čo. je tam vidieť zrýchlenie, i hlavne v Irisom Pro v tých rôznych štetcoch, priblíženiach a rôznych drobnostiach. Nuž, len čakať, že Broadwell bude mať Irisy i v Desktope a bude to dosť lepšie. :)

U monitorov by som dal do pozornosti, že Eizo plánuje počas výstavy Photokina v Septembri vydať nové monitory v rôznych segmentoch http://www.eizo.cz/o-spolecnosti/tiskov ... 9da66ccfbd a mám za to, že to bude pravdepodobne i v záujem segmentu. Aktuálne, i ja som veľmi chcel, ale to až tak nevadí keďže sa tomu venujem iba záujmovo by som šiel, ak je mojou prioritou presná reprodukcia obrazu, výstupu, a možnosti nastavenia (HW kalibrácia, všeobecné nastavenie, kvalitný základ a možnosti a nie len nejaké ICC profily nahraté do systému a baštrnkovanie LUT hodnotách tabuliek bez možnosti nastaviť a presne nakalibrovať a nahrať daný výstup cez sondu rovno do pamäte monitora, či nastaviť bielu farbu, či korigovať farebnú teplotu, alebo i tú sprostú gamu) a ak by som mal preferenciu štandardného rozsahu farieb v sRGB, tak zvolím Eizo CS230. Nuž, škoda, že tých monitorov v kategórií CS nie je viac ako len tento FullHD 16:9, ale práve to najskôr podľa avizovaných správ môže Photokina zmeniť. Recenzia je tu: http://www.svethardware.cz/recenze-eizo ... onal/36554
A je tam výhoda v podobe upgradu, následne i na PRO GPU. Keďže cez DP môže mať 10bit výstup. A rozhodne, i tak, ten panel každý ocení i v 8bit výstupe. :) Hej, je to pracovný priestor takého rozmeru, ale záleží na preferenciách. Povedzme si pravdu, nič sa nezmenilo, takéto monitory v 4K sú drahé ako šlak, a ak to má naozaj stáť za to, tak i 1440p či iné 16:10 sú drahé. Alebo to riešiť dvomi monitormi. ;) :)

A práve, postupne, ak sa všetko naplní by som riešil tú grafiku a prípadne by som na ňu pripravil. A ak bude treba, či už z pohľadu výstupu, alebo akcelerácie, tak potom nebude problém si ju kúpiť. A budete mať všetko. :)
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

ten i7 ma o cca 10-15% vyssi vykon proti xeonu, v ps tech 600 mhz navic nepoznas tam to chce mit co nejvic ramky hlavne
a pri nejakym renderu, kdyz bych chtel opravdu setrit cas, tak nepujdu do 1150 platformy obecne...
jestli mu to staci za priplatek pres 2 tisice jen na procesoru, tak at si ho koupi, ale do pracovniho kompu tomu nerozumim
i integrovanyho intelu nejde ani tak o vykon nebo nejaky akcelerace, ale o to, ze z toho nedostanes 10bit vystup, coz teda nepotrebujes, kdyz nemas 10bit monitor : -)

ostatni no comment, tomu kompu akorat chybi nejaka gtx780 a muze na tom hrat, to neni pracovni komp na grafiku

s tim eizem souhlas, super monitor, akorat to je 23 a 16:9 :-(

jinak je daleko rozumnejsi pohodlnejsi nez jeden velkej 27 monitor mit dva na praci, treba i 24 nebo 23
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@arach: Co na to říct. V cenové kategorii 35 tisíc to pracovní PC vždy bude obdobou herního. Zde se přes čtyři jádra nedostaneme a samotný Xeon na tom také nic nezmění. Nicméně jeho použití nezatracuji, jen by se musela hned pořídit dedikovaná grafická karta. Její volba je v tuto chvíli složitá, takže proto také považuji klasickou i7 s integrovanou grafikou pro začátek za výhodnější volbu.
Pochopil jsem, že náplní práce bude nejvíce malování a modelování. To jsou činnosti, kde absolutně přesné zobrazení barev nehraje významnou roli a tudíž bohatě stačí 8bitové zpracování.
Co se týče použití více monitorů místo jednoho většího, tak jsem zastáncem jen jednoho velkého než dvou vedle sebe. U modelovacích aplikací je většinou pracovní plocha lemována širokými pásy s rozbalovacími paletami nástrojů po obou bocích (i když by šly přesunout na jednu stranu). Kvůli těmto paletám je ideální mít co největší výšku obrazovky monitoru, protože se tím omezí nutnost rolování. Dva monitory vedle sebe na výšce nic nepřidají, pouze umožní rozšíření pracovní plochy. Jenže široká pracovní plocha není pro modelování vůbec praktická, protože je nutné si uvědomit, že potřebujeme modelovaným objektem otáčet a pozorovat jej ze všech směrů. A pozorování úzkým průzorem jak z tanku není zrovna pohodlné. Ideálním tvarem pracovní plochy by v tomto případě byla čtvercová plocha. Tím jsem chtěl říct, že přesunutím palet nástrojů na vedlejší monitor si teoreticky moc nepolepšíme, protože pouze rozšířenou plochu nedokážeme aktivně využít tak aby byla přínosem pro přehlednost a rychlost práce. Pokud více monitorů, tak jedině tři s tím, že ten uprostřed bude dominantní velikosti.
kocab22
Nováček
Nováček

Příspěvek od kocab22 »

@PET: ok tak to vypadá že udělám build bez grafické karty a postupem času budu upgradovat, doufám že všechen software mi pojede vklidu jen z te integrovane. Nikdy jsem nestavel PC bez GPU.. :)

K te mechanice. To jako že nedoporučuješ mechaniku kvuli spotřeby? Proto tu externi?

S využitím DP počítám, jen mě nenapadlo že ho vlastně asi budu muset přikoupit. Dobrá poznámka :)

@BubakB: Dik za tvuj nazor. Ten monitor se mi moc libi, jen porad zvazuji jak je pro me dulezite mit "10bit". EIZO dela jedny z top monitoru, to vime vsichni. Pri digitalni malbe je prace s barevnou paletou dulezita, nicmene se stale vychazi z jednoduchych principu klasicke malby kde clovek vyuziva omezene barevne palety.. Neni to jako prace s fotografii, kde mam jiz zaklad jasne dany fotkou a jen retusuji a ladim.
Dik za info o skrini. Dival jsem se po te tvoji doporucene, vypada fajn ale neni az tak moc dostupna. Asi zustanu u Define 4 a dej se vule bozi. Vymenit pripadne ty vetraky az takovy problem nebude..

@arach: jeste to CPU poradne promyslim.. Musim jeste jednou dukladne projit vsechny mozne sestavy a naladit si pomer cena / vykon. Jen pro zajimavost prikladam odkaz na video od Feng Zhu- chlapik co dela grafiku pro Hollywood a jine a ma na YouTube vlastni kanal s vyukovymi videi. Popisuje zde svoje pracovni PC z roku 2011..

https://www.youtube.com/watch?v=eaH_WlD ... zVKSoUYzJO
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

....vlastne co resim, jeho penize, jemu to pc bude vydelavat, ne me : -) kdyz myslis ze na tohle neni potreba poradnej monitor s grafikou tak budiz, je to na nem
jediny v cem je pridana hodnota ty i7 je v 10-15% vetsim vykonu, vsechno ostatni je k profi praci s grafikou velkej kompromis

Pro mě je toho hodně. Skládám PC po dlouhé době, a tohle je první pracovní pc. Neříkám že si nechci zkusit občas nějakou hru, ale hlavní důvod nákupu je má snaha zprofesionalizovat se v oboru grafiky (časem bych to rád dělal na plný úvazek).

kocab: uvedom si, ze poradnej monitor (a i grafika) ti budou slouzit x roku, je to ta nejlepsi investice co muzes udelat
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

kocab22 píše:@PET: ok tak to vypadá že udělám build bez grafické karty a postupem času budu upgradovat, doufám že všechen software mi pojede vklidu jen z te integrovane. Nikdy jsem nestavel PC bez GPU.. :)

K te mechanice. To jako že nedoporučuješ mechaniku kvuli spotřeby? Proto tu externi?

S využitím DP počítám, jen mě nenapadlo že ho vlastně asi budu muset přikoupit. Dobrá poznámka :)

@BubakB: Dik za tvuj nazor. Ten monitor se mi moc libi, jen porad zvazuji jak je pro me dulezite mit "10bit". EIZO dela jedny z top monitoru, to vime vsichni. Pri digitalni malbe je prace s barevnou paletou dulezita, nicmene se stale vychazi z jednoduchych principu klasicke malby kde clovek vyuziva omezene barevne palety.. Neni to jako prace s fotografii, kde mam jiz zaklad jasne dany fotkou a jen retusuji a ladim.
Dik za info o skrini. Dival jsem se po te tvoji doporucene, vypada fajn ale neni az tak moc dostupna. Asi zustanu u Define 4 a dej se vule bozi. Vymenit pripadne ty vetraky az takovy problem nebude..

@arach: jeste to CPU poradne promyslim.. Musim jeste jednou dukladne projit vsechny mozne sestavy a naladit si pomer cena / vykon. Jen pro zajimavost prikladam odkaz na video od Feng Zhu- chlapik co dela grafiku pro Hollywood a jine a ma na YouTube vlastni kanal s vyukovymi videi. Popisuje zde svoje pracovni PC z roku 2011..

https://www.youtube.com/watch?v=eaH_WlD ... zVKSoUYzJO
ono to si klidne tu i7 kup, ale hlavne kvuli tomu neosekej monitor s grafikou : -)))
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“