Zamrzávání PC po startu Windows 8
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zamrzávání PC po startu Windows 8
Mám tu zvláštní problém s dvěma počítači s Windows 8.1 Update
Když počítače zapnu a spustím Coretemp/CPU-Z, tak počítač třeba v 20% případů divně zamrznou
- CPU-Z většinou zamrzne na spouštěcí obrazovce s jedním nebo dvěma obdélníčky načtenými.
- Coretemp se v takovém případě ani nezobrazí
- jde hýbat myší
- když na ploše kliknete a táhnete obdélník, občas zůstane na obrazovce označený
- například Prime 95 je možné spustit
- občas se zobrazuje pravý chram, občas se ani nezobrazí. Když už se zobrazí a vyberu Restartovat, počítač se nerestartuje
- třeba Průzkumník nefunguje
Jeden počítač je:
Intel i5 4690K
Gigabyte Z97-D3H
8GB RAM
RAID0 (2x Samsung 850 Pro 256GB)
GeForce GTX750 Ti
Wifi karta PCIe
Druhý počítač je:
Intel i7 4790K
Gigabyte Z97-D3H
16GB RAM
Samsung 840 Evo 120GB
HDD 2TB
Quadro K620
Wifi karta PCIe
Oba počítače mají Windows 8.1 Update. Jedná se o čistou instalaci přímo z CD.
Děje se to s instalovanými aktualizacemi i s instalací pouze z CD a zakázanými aktualizacemi.
Děje se s přetaktováním i bez něj.
Coretemp i CPU-Z mám aktuální.
BIOS základní desky jsem zkoušel F6 i F7, beze změny.
Memtest OK
Asi dvakrát mi Windows zahlásily problém se zaváděním systému, byl potřeba restart a pak to šlo hladce. Jednou na jednom počítači, jednou na tom druhém s RAIDem.
Zkusil jsem nainstalovat Windows 7 (SP1 bez vyhledaných aktualizací, protože to by hrozně trvalo) a tam se problém neprojevil ani jednou.
Zkusím ještě během dneška experimentovat se závislostí zamrzávání na restartování vs. vypnutí a taky různém pořadí, ve kterém se programy spouští a taky, jeslti se to děje při spuštění jiných programů bez Coretempu a CPU-z
Společné znaky počítačů: Windows 8, stejná základní deska, wifi karta. Takže asi někde mezi nimi bude viník.
Když počítače zapnu a spustím Coretemp/CPU-Z, tak počítač třeba v 20% případů divně zamrznou
- CPU-Z většinou zamrzne na spouštěcí obrazovce s jedním nebo dvěma obdélníčky načtenými.
- Coretemp se v takovém případě ani nezobrazí
- jde hýbat myší
- když na ploše kliknete a táhnete obdélník, občas zůstane na obrazovce označený
- například Prime 95 je možné spustit
- občas se zobrazuje pravý chram, občas se ani nezobrazí. Když už se zobrazí a vyberu Restartovat, počítač se nerestartuje
- třeba Průzkumník nefunguje
Jeden počítač je:
Intel i5 4690K
Gigabyte Z97-D3H
8GB RAM
RAID0 (2x Samsung 850 Pro 256GB)
GeForce GTX750 Ti
Wifi karta PCIe
Druhý počítač je:
Intel i7 4790K
Gigabyte Z97-D3H
16GB RAM
Samsung 840 Evo 120GB
HDD 2TB
Quadro K620
Wifi karta PCIe
Oba počítače mají Windows 8.1 Update. Jedná se o čistou instalaci přímo z CD.
Děje se to s instalovanými aktualizacemi i s instalací pouze z CD a zakázanými aktualizacemi.
Děje se s přetaktováním i bez něj.
Coretemp i CPU-Z mám aktuální.
BIOS základní desky jsem zkoušel F6 i F7, beze změny.
Memtest OK
Asi dvakrát mi Windows zahlásily problém se zaváděním systému, byl potřeba restart a pak to šlo hladce. Jednou na jednom počítači, jednou na tom druhém s RAIDem.
Zkusil jsem nainstalovat Windows 7 (SP1 bez vyhledaných aktualizací, protože to by hrozně trvalo) a tam se problém neprojevil ani jednou.
Zkusím ještě během dneška experimentovat se závislostí zamrzávání na restartování vs. vypnutí a taky různém pořadí, ve kterém se programy spouští a taky, jeslti se to děje při spuštění jiných programů bez Coretempu a CPU-z
Společné znaky počítačů: Windows 8, stejná základní deska, wifi karta. Takže asi někde mezi nimi bude viník.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- HunterGtNet
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zamrzávání PC po startu Windows 8
neco podobneho se me delo na taky na sestave co jsem mel na opravě system havaroval pricitaly jsme to spatnemu hdd tak se vymenil a nakonec to byl myslím zdroj nebo deska
- Wiruz
- Pokročilý
zajimave, ze zkusenosti muzu doporucit zkusit zvolit jiny typ Wifi karty... nebo ji alespoň vyndat a reinstalnout Windows. Třeba s Cisco Aironet kartou jsem mel nejeden problém se zamrzem po nabehnuti a pripojeni se do site. Neprisel jsme na to co to bylo ale beznej airlive tim netrpel.
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Gigabyte Aorus RTX 3070 8GB @ 1800MHz/0,825V > 170W SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
- Alfajk
- Začátečník
-
nehral sis s prioritou procesu? nevim,jestli to maji i win8 ale kdyz jsem si hral s programem,kterej po spusteni nastavoval ruzny priority,tak me ty programy delaly presne to,co popisujes
zkus vyhodit na chvili tu wifi kartu,je nejmin pravdepodobna ale nejlip se to na ni ozkousi...
zkus vyhodit na chvili tu wifi kartu,je nejmin pravdepodobna ale nejlip se to na ni ozkousi...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Žádné priority jsem neměnil. Jsou to prostě čisté instalace.
Řeším teď jen jeden počítač (ten s Quadrem), až vyřeším ten, zkusím totéž na druhém.
Ten původně řešený problém se mi zdá, jakoby to byla kombinace CoreTempu a Win 8.1u. Nicméně jsem už několik počítačů s touto kombinací stavěl (i v kombinaci s touhle deskou a procesory) a nesetkal jsem se s tímto problémem, a nyní se projevuje u dvou počítačů zároveň (taky proto jsem zkoušel to otestovat na čisté instalaci vs. aktualizovaném systému).
Párkrát jsem během poslední hodiny vyzkoušel Realtemp a ten zatím vypadá bezproblémově.
Navíc jsem objevil problém (nejspíš nezávislý na zatuhávání s CoreTempem), že když se počítač vypne (ne restartuje), trvá mu pak něco přes minutu, než po zapnutí naběhne. Počítač se rozjede, monitor se rozsvítí, jakoby přijímal černý obraz, a teprve po té minutě pípne a pak normálně bootuje. Takže se mi zdá, jakoby to byl možná i nějaký HW problém .
Wifi kartu jsem vyndal a chová se to furt stejně.
Jdu pokračovat.
Řeším teď jen jeden počítač (ten s Quadrem), až vyřeším ten, zkusím totéž na druhém.
Ten původně řešený problém se mi zdá, jakoby to byla kombinace CoreTempu a Win 8.1u. Nicméně jsem už několik počítačů s touto kombinací stavěl (i v kombinaci s touhle deskou a procesory) a nesetkal jsem se s tímto problémem, a nyní se projevuje u dvou počítačů zároveň (taky proto jsem zkoušel to otestovat na čisté instalaci vs. aktualizovaném systému).
Párkrát jsem během poslední hodiny vyzkoušel Realtemp a ten zatím vypadá bezproblémově.
Navíc jsem objevil problém (nejspíš nezávislý na zatuhávání s CoreTempem), že když se počítač vypne (ne restartuje), trvá mu pak něco přes minutu, než po zapnutí naběhne. Počítač se rozjede, monitor se rozsvítí, jakoby přijímal černý obraz, a teprve po té minutě pípne a pak normálně bootuje. Takže se mi zdá, jakoby to byl možná i nějaký HW problém .
Wifi kartu jsem vyndal a chová se to furt stejně.
Jdu pokračovat.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- iOioo
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Aku verziu coretemp mas ?
Na win 8.1 mi coretemp 1.0 RC6 sposoboval mrznutie systemu, vyriesene je to az vo verzii 1.0 RC7
Na win 8.1 mi coretemp 1.0 RC6 sposoboval mrznutie systemu, vyriesene je to az vo verzii 1.0 RC7
Intel i5 3570K @ 4,2GHz | MSI Z77A-G43 | 16GB DDR3 Kingston | GTX 760 OC | Corsair TX650 V2 | Kingston SSDNow V +200 120GB + 1TB WD Black | Zalman Z11 Plus | Benq GW2320 + Dell P2414H | Razer Abyssus + Razer Kabuto + Ozone Strike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Mám RC6, která je dostupná na oficiálních stránkách. I "check for update" říká, že je aktuální.
Po tvé informaci o RC7 jsem ji hledal na internetu a našel jsem verzi, která píše, že je RC7. Jdu ji zkusit. (mimochodem taky při updatu říká, že je aktuální).
Takže to vypadá, že viníkem asi fakt bude CoreTemp.
Jinak u spouštění to zatím vypadá, že se jedná o problém s přetaktováním, protože bez něj nabíhá systém rychle a s ním má tu minutovou prodlevu.
Po tvé informaci o RC7 jsem ji hledal na internetu a našel jsem verzi, která píše, že je RC7. Jdu ji zkusit. (mimochodem taky při updatu říká, že je aktuální).
Takže to vypadá, že viníkem asi fakt bude CoreTemp.
Jinak u spouštění to zatím vypadá, že se jedná o problém s přetaktováním, protože bez něj nabíhá systém rychle a s ním má tu minutovou prodlevu.
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Díky, moc jsi mi pomohl, RC7 funguje.iOioo píše:vyriesene je to az vo verzii 1.0 RC7
Vypadá to, že ke zmiňované prodlevě při startu dochází, když se sáhne na základní frekvenci nebo napětí procesoru.
Zajímavé je, že přetaktování pomocí zvednutí turbo frekvencí jednotlivých jader funguje. Jen to napětí je hrozně vysoké.
Někdo nějaké nápady?
- iOioo
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Rado sa stalo tiez som s tym bojoval a najlepsie bolo ked som si to dal spustat po starte
Intel i5 3570K @ 4,2GHz | MSI Z77A-G43 | 16GB DDR3 Kingston | GTX 760 OC | Corsair TX650 V2 | Kingston SSDNow V +200 120GB + 1TB WD Black | Zalman Z11 Plus | Benq GW2320 + Dell P2414H | Razer Abyssus + Razer Kabuto + Ozone Strike Pro mx red