3 pc, linux, winXP a win98SE
Moderátor: Don
- johny128
- Začátečník

3 pc, linux, winXP a win98SE
nazdar, mam taky problemik, doteraz som mal winXP a mal som to nastavene tak ze zo vsetkych ostatnych 2 pc na sieti sa dali pozerat fotky a mp3 na mojom disku(lahko povedana,dal som to zdielat
) lenze teraz som presedlal na linux mandrake 10.0 community edition (LINUX RULEZZZ chlapci) a neviem ako na nom nastavit toto zdielanie.Proste ako dam zdielat nejaky subor v linuxe?
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- johny128
- Začátečník

no,uz som sa ako tak niekam dostal,problem by som ale videl v tom ze ja potrebujem zdielat nieco co je na starom deecku(D:/) a to mi vypise ze mozem dat zdielat iba moje osobne priecinky.Cize ako uzivatel jj mozem dat zdielat iba to co je v home/jj a to je mi akurat tak na prd.Neviete ako dat zdielat aj to na tom starom decku?pavel.minarik píše:No tak na "běžné sdílení" tak jako dřív mezi Windows - Windows teď mezi Linux - Windows zapomeň. Lze to řešit např. přes tzv. Samba klienta, ale užt nebude tak jednoduché.(flame?!)
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ale prd, pánové... 
Nasdílet to jde v pohodě. Nainstaluj Sambu. To je démon, který obstarává sdílení pomocí SMB protokolu, tedy s Windows. A v jejím konfiguračním souboru ( obvykle /etc/samba/smb.conf) pak nastavíš, jaké složky se budou sdílet, bez ohledu na to, komu patří...
Pak nepotřebuješ nic nastavovat jako user, takže tě nebudou omezovat přístupová práva. Samba běží, jak už jsem říkal, jako démon, což je obdoba služeb ve Windows - běží pořád, bez ohledu na to, jestli je někdo přihlášenej, nebo ne... Tu jednou nastavíš a dál se o ní nestaráš.
Nasdílet to jde v pohodě. Nainstaluj Sambu. To je démon, který obstarává sdílení pomocí SMB protokolu, tedy s Windows. A v jejím konfiguračním souboru ( obvykle /etc/samba/smb.conf) pak nastavíš, jaké složky se budou sdílet, bez ohledu na to, komu patří...
Pak nepotřebuješ nic nastavovat jako user, takže tě nebudou omezovat přístupová práva. Samba běží, jak už jsem říkal, jako démon, což je obdoba služeb ve Windows - běží pořád, bez ohledu na to, jestli je někdo přihlášenej, nebo ne... Tu jednou nastavíš a dál se o ní nestaráš.
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- johny128
- Začátečník

na teba sa da vzdy spolahnut TomV, som ale zvedavy co povies na toto:TomV píše:Ale prd, pánové...
tak trocha som sa v tom subore porozhliadal a zistil som ze nieco su tam poznamky(asi 95%) tie hovoria o tom ktore funkcie co robia a potom su tam samotne prikazy.Tak som tam jeden-dva povytvaral,presna na to co potrebujem a dal som ulozit.Vypisalo:
Dokument sa nepodarilo ulozit, lebo nie je mozne zapis do ....bla bla bla.....(tue ma byt cesta k tomu suboru smb.conf) Overte ci mate dostatocne prava pre zapis tohoto suboru a ci mate dostatok miesta na disku:) .Tak, co hovoris teraz?V priehliadaci na pri subore nie je ziaden zamok ani nic take.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pošli mi na mail celý smb.conf. Kouknu na to. Někde tam asi děláš chybu, ale nemůžu přijít na to, kde...johny128 píše:na teba sa da vzdy spolahnut TomV, som ale zvedavy co povies na toto:
tak trocha som sa v tom subore porozhliadal a zistil som ze nieco su tam poznamky(asi 95%) tie hovoria o tom ktore funkcie co robia a potom su tam samotne prikazy.Tak som tam jeden-dva povytvaral,presna na to co potrebujem a dal som ulozit.Vypisalo:
Dokument sa nepodarilo ulozit, lebo nie je mozne zapis do ....bla bla bla.....(tue ma byt cesta k tomu suboru smb.conf) Overte ci mate dostatocne prava pre zapis tohoto suboru a ci mate dostatok miesta na disku:) .Tak, co hovoris teraz?V priehliadaci na pri subore nie je ziaden zamok ani nic take.
2 p.m. : To jo, ale netvrdil bych o tom, že to "nebude už tak snadný", vždyť ten konfigurák je přehlednější, než klik-klik...

- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Klid, flamovat se mi dneska nechce...pavel.minarik píše:2 TomV: kdyby to bylo tak snadný, tak by tam si někde nedělal chybu na kterou nemůžeš přijít(no flame, prostě mi to tak snadný nepřijde)
//EDITED BY pavel.minarik: jsem klidný, mě se taky nechce v žádném případě flamovat, dál už se k tomu nebudu vyjadřovat, jen si prostě stojím za názorem že pro nezkušeného uživatele jsou ty wokna přece jen víc friendly. Jelikož jak nastavit správně tu sambu naprosto netuším, takže přenechávám prostor zkušenějším

- johny128
- Začátečník

TomV píše:Klid, flamovat se mi dneska nechce...pavel.minarik píše:2 TomV: kdyby to bylo tak snadný, tak by tam si někde nedělal chybu na kterou nemůžeš přijít(no flame, prostě mi to tak snadný nepřijde)
Já hlavně nevím, co si ten MDK vymyslel a co se mu kde nelíbí, já MDK nikdy neměl v ruce...
//EDITED BY pavel.minarik: jsem klidný, mě se taky nechce v žádném případě flamovat, dál už se k tomu nebudu vyjadřovat, jen si prostě stojím za názorem že pro nezkušeného uživatele jsou ty wokna přece jen víc friendly. Jelikož jak nastavit správně tu sambu naprosto netuším, takže přenechávám prostor zkušenějším
uz som ti to poslal TomV,dufam ze z toho nieco spravis, ja neviem co by tam mohlo byt zle
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- johny128
- Začátečník

- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- johny128
- Začátečník

eeee, anoTomV píše:Když se přihlásíš jako root, tak ti jsou všechna práva ukradená, ne ? Root může všechno.
pri instalaci som si vytvoril ucet JJ a bez ziadneho hesla a cez ten sa prihlasujem.Vcera som konecne prisiel na to ako sa da prihlasit pod rootom
Sorry ze nedorozumenie
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
V pohodě...
Jen malé upozornění na chybu, kterou dělá spousta začátečníků v Linuxu -> přihlašují se totiž pořád jako root a všechno dělaj pod rootem. To je špatně, roota používej jen, když je to nezbytně nutné (když potřebuješ něco nastavit, nainstalovat, atp.).
Jinak, jak jsi psal, že ho XPčka nevidí v Okolních počítačích, máš dobře nastavenou pracovní skupinu ?
Jinak, jak jsi psal, že ho XPčka nevidí v Okolních počítačích, máš dobře nastavenou pracovní skupinu ?

- johny128
- Začátečník

TomV píše:V pohodě...Jen malé upozornění na chybu, kterou dělá spousta začátečníků v Linuxu -> přihlašují se totiž pořád jako root a všechno dělaj pod rootem. To je špatně, roota používej jen, když je to nezbytně nutné (když potřebuješ něco nastavit, nainstalovat, atp.).
no, ja som sa prihlasil pod rootom prvykrat vcera ked som to nastavoval
A tu skupiny neviem kde nastavit
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- johny128
- Začátečník

che che, to je pekne, lebo ja som ju nikde nemenil a mal som defaultne MKDGROUP, asi sa to meni podla distribuci.TomV píše:Skupina se nastavuje hned na začátku konfiguráku Samby :
workgroup = NAZEV_SKUPINY
, defaultně je tam WORKGROUP (jako ve Win).
to workgroup = NAZEV_SKUPINY som si v tom konfiguraku vsimol az teraz,dik