Děkuji společnosti ASUS.CZ za zapujčení routeru.
Dostal sem do rukou router od asusu

Obsah balení je Router sám , napájecí kabel , jeden standartní WAN/LAN kabel , DVD a Manuál.

Klasické balení zbavené zbytečností a nevyužitých prvků..
Zadní pohled na router nám odhalí klasické 4/1
Tedy 4 LAN a 1 WAN port – nadstandartem je zde ovšem USB rozhraní 2.0 a 3.0
Slouží ke zdílení dat v domácí síti tzn "Domácí Cloud" , jednoduše připojíme flashdisk nebo externí disky a pak můžeme zdílet soubory.Je to však nutné aktivovat a odsouhlasit v administraci routeru jako "AICloud."

Připojím flashdisk o kapacitě 4 GB – napsalo mě to kde mám hledat cloud , ovšem firefox to blokoval tak jsem mu přidal vyjímku a poté mě to úspěšně přesměruje .
Je nutné administrační heslo – admin , admin .

Poté již mohu prohlížet soubory .
Těžko říct jaká je obtížnost , mě to přišlo zcela jednoduché a v češtině .
Někteří uživatelé to však mohou považovat za složitější postup.
Router jsem testoval jak doma tak i mimo u příbuzných a všude vše bezproblému.
DMZ (Forwarding portů přes nat na jeden pc , vhodné pro herní servery atd.) funguje dobře a je možné pokud vlastníte veřejnou ip adresu přesměrovat snadno packety do jednoho počítače a hostovat tak server na libovolnou hru.
Moje oblíbená hra Star Wars JK3 Jedi academy , běží o něco lépe díky nižší latenci .
5GHZ Wifi je super v místě kde je hodně sítí a tím pádem i rušení .
Vyplatí se také pokud je na síť připojena spousta aktivních náročných uživatelů, hraní online her, Streaming HD videa, vysokorychlostní stahování apod.
Tento nový a moderní standard jednou nahradí stávající 2.4 GHZ standard.
Datová propustnost byla velmi dobrá při stahování jsem se dostal na 15 MB/S
Při uploadu na 10MB/S
byl jsem určitě omezen linkou co mám .
Streamoval jsem zaráz Full HD Video, stahoval a hrál online hru a musím říci, že vše bylo téměř bezproblémové.
Test dosahu - router proklamuje , že má 150% pokrytí oproti jiným.
Vezmu notebook a jdu o pár pater níž.
Oproti starému routeru můžu ještě o cca patro a půl sejít a pořád chytám síť.
Takže má opravdu lepší dosah signálu.
Režim který mě zaujal , bylo využití routeru jako Regeneračního Zesilovače, prostě ho připojíte na již existující wifi a její dosah se prodlouží a signál se vylepší.
Pomocí funkce QoS můžeme upravovat šířku pásma a dovolit maximální zatížení sítě, v základním nastavením dovolí hlavní prioritu pro hraní her a procházení webu , p2p funkce jsou na druhém místě.Vhodné pro náročné pařany.
U starších verzí routerů to bylo známo jako Bandwidth Control.
Klady a Zápory.
Klady
- Spousta Funkcí pro pařany a náročné uživatele
- Hezký design , stojící takže nemusí zabírat tolik místa
- Vynikající podpora aktualizací firmwaru
- Podpora 802.11ac Standardu.5 GHZ Wifi-Nejrychlejší současná WI-FI
- Šifrování a bezpečnost v pohodě
Zápory
– Cena (Možná odpovídá kvalitě, ale obyčejný běžný uživatel tolik zřejmě nezaplatí.
- Pro obyč uživatele až moc přetechnizovaný.
- Semtam maličko nepřehledný.
Zhodnocení.
Router bych doporučil každému kdo chce kvalitu a nemá hluboko do peněženky protože3-4.5 tisíce není zrovna malá cena , žádná lidovka.
Takže pokud máte doma pařany děti a náročné IT pracanty tak neváhejte.
Také pokud jste v lokaci s hustým osídlením a spoustou wifi sítí, je 5G lepší cesta jak se vyhnout rušení.
Samozřejmně mohou router využít i běžní uživatelé , takže pokud se Vám nezdá finančně nedostupný a zrovna potřebujete nový router, protože starý už dosloužil je tenhle dobrá volba.
(Běžní nenároční uživatelé se ale přesto radši poohlédnou po něčem méně náročném a levnějším.)
Podrobnější FotoGalerie Zde.
http://polki.rajce.idnes.cz/Asus_RTAC56U
M.J.P
P.S.
Prosím o kritiku a komentáře.
Děkuji
Fotopřehled