Nový externí box na starý HDD - inicializace a formátování

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Dava_C
Začátečník
Začátečník

Nový externí box na starý HDD - inicializace a formátování

Příspěvek od Dava_C »

Ahoj,

koupil jsem si nový externí box na můj starý HDD. Připojil jsem ho k PC pomocí USB, disk to nevidělo, tak jsem ho ve správci disků inicializoval, jenže ho to stále nevidí a chce to po mě formát, což ale vážně nechci. Tak jsem ho připojil normálně přes SATA k PC a stále není vidět. Ve správci je rozdělen na 3 části, když nikdy předtím rozdělen nebyl. Jak se dostat k souborům? Děkuji
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Nový externí box na starý HDD - inicializace a formátová

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Už jsi to podělal- "inicializace" defakto znamená vytvoření nového MBR. Formátování tvoří až samotné partition. Už tou inicializací jsi si zničil původní data.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

O data clovek prijde v okamziku, kdy jsou skektory fyzicky prepsany a stale existuje realna sanze, coz ovsem chce vedet co delam a umet si poradit, ze nejakou cast nebo vetsinu vylovis treba testdiskem. Necekej zadne zazracne jednotlacitko s obrazkem a reklamou na modre pilulky.

Mozna, ze jsi o ne prisel, ale zase se na to divej pozitivne, protoze ses naucil zalohovat a to se bude v budoucnu hodit.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano přesněji, o data fyzicky na těch sektorech ještě nepřišel, ale přišel o začátek disku MBR a filesystem/tabulky souborů, ala co z toho vyláme budou soubory ale nemusí se podařit obnovit strukturu a názvy, do takové situace už jsem se jednou dostal a v praxi to bejvá pro většinu lidí konečná.
Dava_C
Začátečník
Začátečník

Re: Nový externí box na starý HDD + aktualizováno nový probl

Příspěvek od Dava_C »

Nějaká data jsem z toho dostal ovšem né všechny. Mám pocit, že ten box zkousne jen 2 TB a proto se to podělalo.

Mám nyní další problém. Chtěl jsem mít jistotu funkčnosti, tak jsem si koupil WD Elements Desktop - 4TB, jenže když na něj chci kopírovat, tak po chviličce přestane reagovat a nepíše, že kopírování selhalo, protože není zařízení k dispozici a disk se odpojí. Vytáhnutí z USB nepomůže, chce to komplet odpojit od sítě, jelikož tlačítko na vypnutí/zapnutí nereaguje. Toto už je vážně na palici. Nevíte čím by to mohlo být?
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

To neni zase tak neobvykle a starsi boxy takove proste jsou. Ovsem jsou to boxy a HDD se pri recovery a diagnostice dava primo na radic, USB jsou totiz strasne problematicka a vysoce nespolehliva zarizeni s neumernou rezii a chybovosti.

Podivej, protoze se ptas jak se ptas, tak nejlepsi reseni bude slusny servis treti osoby s know-how. Chyby se hladeji velmi primitivne, nebo slozite. Vyhledat prislusny log je oproti sniffnuti toho disku/radice mnohem trivialnejsi operace. Muze byt vadny MB, integrovany radic, kabel, nebo jen nezvlada USB radic, coz taky neni neobvykle. Bez znalosti HW, jeho firmware a ovladacu se nehneme z mista.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Dava_C
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dava_C »

Data jsem z disku samozřejmě dostával přes SATA v PC. Už jsem to dělal stejně jako přidávání disku ve správci ať už přes SATA tak přes USB, ještě nikdy se mi nestalo, aby mi takto disk "odešel".

Nicméně k tomu problému s novým WD elements. Tady něco o mém PC.

http://s11.postimg.org/h6550a7gj/image.jpg

Situace je stejná, když disk připojím přes USB 2 na bedně, tak i přes USB 3 vzadu na desce. Po pár zkopírovaných GB prostě disk vytuhne. Zkoušel jsem ho připojit k notebooku, ale tam nemám data, které bych tam kopíroval, tudíž jsem zkoušel pouze zkopírovat soubory přes síť, nejsou to stejné podmínky, ale zdá se, že v notebooku funguje OK, jelikož jsem přenesl 20 GB bez problému. To ale nemusí nic znamenat.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Takhle, USB bych se vyhnul, to že se odpojí a do restartu samotného disku (elektronika na něm vytuhla) bude klidně vada na něm, to že je od WD nic nemění, USB disky jsou obecně hodně poruchový.

Bejt tebou koupim si interní disk. když jako driver použiješ intel rapidstor, tak můžeš na AHCI naadresovat i nad 2,2TB disky i když deska nemé EFI, Intel to přes tehnhle driver zařídil, ne bootování a tak to samo sebou ne, ale použít jako datovej jej můžeš. Viděl jsem to chodit i na Core2 s ICH8.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“