Jedna síť, dva routery

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
mir77
Začátečník
Začátečník

Jedna síť, dva routery

Příspěvek od mir77 »

Chystám se v blízké době dělat revizi sítě na chalupě. Současný stav je takový, že mám na střeše 5 GHz anténu a v obýváku starej wifi router StraightCore WRT-312. Internet tam nelítá žádnými závratnými rychlostmi, takže plán byl takový, že dokud bude sloužit, tak tam tenhle dědeček zůstane.
Problém mám v tom, že budova má masivní kamenné zdi a signál mi neprojde z obýváku na zahradu do místa, kde je běžně letní posezení a kde bych potřeboval mít signál :)
Přemýšlel jsem, jak situaci řešit a proto se obracím na vás. První co mě napadlo bylo přidat další router. Akorát nevím, jak to funguje, pokud chci, aby jeden router byl jakože primární, přiřazoval přes DHCP adresy a zároveň na obou routerech běžela stejná wifi síť a odpadla tak situace, že bych měl v jedné lokalitě sítě dvě.
Další, co mě napadlo, bylo koupit venkovní access point. V případě třeba níže odkázaného TP-Linku bych nikam nemusel tahat napájení, řešit kam přístroj umístit, aby nemusel být venku, ale opět. Nevím jak to je "vysíláním jedné sítě přes více zařízení".
Předpokládám, že se tady najde někdo, kdo mi poradí a třeba vymyslí i lepší alternativu ;)
Díky, Míra
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
Omal
Začátečník
Začátečník

Re: Jedna síť, dva routery

Příspěvek od Omal »

Tvoje úvahy se ubírají správný směrem. Standardně by v rámci jedné sítě, či lépe řečeno v rámci jedné broadcastové domény, měl být pouze jediný DHCP server.
Na každém routeru by měl jít DHCP server vypnout a na Access Pointech (alespoň na těch levnějších) DHCP server standardně nebývá.

Pokud se rozhodneš pro koupi nového WiFi routeru, tak asi bude nejlepší ho zapojit jako AP (tzn. kabel do portů označovaných jako LAN a nebo přepnout do režimu bridge a kabel dát do portu značeného jako WAN).

Ne že by to v nefungovalo v režimu routeru, ale směrovat v rámci sítě na chatě je tak trochu zbytečnost.

Možná by také pomohlo najít pro WiFi router lepší umístění. Nevím, jak to tam vypadá, jak je chata velká, jak jsou silné zdi a jak daleko je to venkovní posezení, takže těžko radit.

Určitě ti ale řeknu kudy cesta nepovede - nákup silnějších antén a zvyšování vysílacího výkonu. To by tvou situaci spíše zhoršilo. Také nedoporučuji repeatery.
Naopak by mohlo pomoci snížení linkové rychlosti.

Pokud se rozhodneš pro nějaký nový WiFi router, tak něco s Atheros WiFi chipsetem, aby to podporovalo alternativní firmwary a nemělo to moc velký zisk antén. Určitě, aby to umělo 802.11n. Na počtu antén nezáleží, takže 1 nebo 2. 3 antény by byla zbytečnost. Stačí pásmo 2,4 GHz, dualband je zbytečnost. Pokud nemáš okolí chalupy zaručené WiFinami, tak 5 GHz postradá smysl (hůře leze přes překážky).

Nevím, jaký TP-Link myslíš, nedal jsi odkaz. Venkovní AP je dobrý nápad, ale ty, co jsou přímo určeny na ven jsou podstatně dražší. Možná by stačilo dát obyčejné AP hned k nejbližší stěně.
Aby se nerušilo s druhým AP, tak naladit nejméně o 5 kanálu dále. Energie z nastavených kanálů přelézá i do těch sousedních.

Ideální je samozřejmě, pokud je přímá viditelnost. Takže pokud by nešlo mít AP vevnitř, tak ho dát na střechu, nejlépe metr vysoko. Nemusí tam být celé AP (to může být pod střechou), mohou tam být vyvedené pouze pigtaily. Ale pozor, čím delší, tím větší útlumy.
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

Díky za rady. Co se týká umístění, tak nemám moc možností. V prvé řadě mi ústí kabel do obýváku, takže a router zde má své místo a ve druhé řadě pořádám párkrát ročně LAN Party, takže umístění routeru je v tomto případě neměnné. Co se týká samotné budovy, tak mám pokryty všechny místnosti, až signál jdoucí ven je problém. Je velmi nestabilní a slabý, takže když u grilovačky chci pustit něco z YouTube, tak je to dost problém :)
Odkaz na TP-Link mi vypadl, pardon ;)
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wa5210g-d178275.htm

Jestli to dobře chápu, tak v případě použití starého StraightCore jako AccessPoint venku bych musel jak tak na to koukám režim Bridge (návod, strana 10: http://www.uloz.to/xrnkruv/doc-wrt-312-manual-cz-pdf). Rozumím tomu, že mi vypne routovací funkce, že bude fungovat de facto jenom jako nějaký switch, akorát mi není jasné, jak potom bude fungovat WiFi, pokud chci jednu síť ze dvou zařízení.
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Tak kabel jde prodloužit nebo ideálně natáhnout nový.

Ten TP-Link sice umí jenom 802.11g, ale za ty prachy... Počítej ale s tím, že má docela dost směrovou anténu, 60°. Při krajích nebude signál zcela ideální.
Jestli to dobře chápu, tak v případě použití starého StraightCore jako AccessPoint venku bych musel jak tak na to koukám režim Bridge (návod, strana 10: http://www.uloz.to/xrnkruv/doc-wrt-312-manual-cz-pdf). Rozumím tomu, že mi vypne routovací funkce, že bude fungovat de facto jenom jako nějaký switch, akorát mi není jasné, jak potom bude fungovat WiFi, pokud chci jednu síť ze dvou zařízení.
Buď přepnout do režimu bridge (ze směrovaného portu se stane přepínaný port) a nebo zapojit kabel do směrovaného portu (značeného jako LAN) a směrovaný (WAN) port nechat neobsazený.
To lze učinit za předpokladu, že routování, respektive NAT obstará anténa od providera. Pokud je anténa v módu AP a neroutuje/neNATuje, pak musíš mít svůj router.
Případné vypnutí routování nemá na WiFi vliv. WiFi je něco jako switch, nebo spíše hub, akorát bez drátů.
Router pracuje s IP adresou a směruje mezi sítěmi. Switch a WiFi AP s IP adresou vůbec nepracují, pracují s MAC adresami. Slouží pro komunikaci v rámci jednoho subnetu.
Pokud máš například síť 192.168.0.0/24, pak může být komunikace mezi všemi zařízeními s IP adresami v rozsahu 192.168.0.1 až 192.168.0.254 zajištěna pomocí switche nebo WiFi AP. Pokud chceš komunikovat se zařízením, které má IP 192.168.1.1/24 a tys měl 192.168.0.1/24, pak potřebuješ router, protože se jedná o zařízení v samostatných sítích.
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Já bych za sebe doporučil Nanostation M2 od Ubiquiti, minule sem ji ve městě dával v městě na dům jako vykrejvač zahrady a o pár dní později sem ji chytal v půl-kilometru vzdáleném paneláku v obýváku :).
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“