OS na taktování
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- UncleCz
- Začátečník
OS na taktování
Dobrý večer!
Tož jsem si pořídil opět nový HW a skoro celý den jsem taktoval (sestava v podpisu). A opět, jako už xkrát, jsem skončil s nefunkčním systémem, a k 6 hodinám taktování mohu připsat 6 hodin reinstalu.
Jak to děláte vy? Máte na flashce systém zvlášť, u kterého vám nevadí, že ho zničíte? Nebo se vám to snad ještě nikdy nestalo?
Tak trochu přemýšlím, že bych si na další taktovací kolo dal na flashku ubuntu a tam si zjistil nějaké alternativy zátěžových programů atp. Jen pak přijdu o možnosti SW výrobce a budu muset zase po staru vše dělat jen v BIOSu.
Hmm?
P.S. Pokud to někdo považuje za špatné téma, kam jsem to dal, tak se omlouvám, ale sem se mi to hodí asi nejvíce.
Tož jsem si pořídil opět nový HW a skoro celý den jsem taktoval (sestava v podpisu). A opět, jako už xkrát, jsem skončil s nefunkčním systémem, a k 6 hodinám taktování mohu připsat 6 hodin reinstalu.
Jak to děláte vy? Máte na flashce systém zvlášť, u kterého vám nevadí, že ho zničíte? Nebo se vám to snad ještě nikdy nestalo?
Tak trochu přemýšlím, že bych si na další taktovací kolo dal na flashku ubuntu a tam si zjistil nějaké alternativy zátěžových programů atp. Jen pak přijdu o možnosti SW výrobce a budu muset zase po staru vše dělat jen v BIOSu.
Hmm?
P.S. Pokud to někdo považuje za špatné téma, kam jsem to dal, tak se omlouvám, ale sem se mi to hodí asi nejvíce.
Naposledy upravil(a) UncleCz dne sob 20. zář 2014, 20:29, celkem upraveno 2 x.
- Krteq
- Čestný člen
-
Re: OS na taktování
Jak si taktováním CPU/MEM/GPU můžeš poškodit OS? To že může být někdy nestabilní, to je jasné, proto se hledají limity, ale poškozený?
- Butch
- Středně pokročilý
Tak muze se stat ze diky moc velkemu pretaktu se system sekne a musi se naprikral natvrdo vypnout.
System to v 99% pripadech prezije, ale uz jsem i zazil ze pomohl az reinstall.
Coz tedy se nemusi stat jen pri OC.
System to v 99% pripadech prezije, ale uz jsem i zazil ze pomohl az reinstall.
Coz tedy se nemusi stat jen pri OC.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
OS se necha sestrelit snad jen prilisnym OC sata radice - zhavaruje file system. Nic dalsiho me nenapada.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- UncleCz
- Začátečník
Stalo se mi to už xkrát, do teď (kromě teď) to bylo většinou tak, že nenaběhly Win. Při startu mi to hlásilo, že chybí nějaký soubor.
Teď to pro změnu bylo tak, že se mi během taktování (při restartu) xkrát dělala nějaká minioprava systému. Když jsem uznal, že pro dnešek bylo taktování dost, tak jsem zjistil, že ve win nebohu hýbat okny, minimalizovat ani je zavírat. Také se mi někdy objevilo graficky mimo (bez fontů) okénko pravého myšítka (akce).
Chtěl jsem to vyřešit jednoduchým refreshem win, ale řeklo mi to, že chybí soubory, tak jsem si musel vytvořit recover drive na usb, protože mám jen upgrade 8.1. A pak jsem bohužel zjistil, že win8 refresh smaže stejně skoro všechno
Možná taktuji moc agresivně, ale stejně...
Teď to pro změnu bylo tak, že se mi během taktování (při restartu) xkrát dělala nějaká minioprava systému. Když jsem uznal, že pro dnešek bylo taktování dost, tak jsem zjistil, že ve win nebohu hýbat okny, minimalizovat ani je zavírat. Také se mi někdy objevilo graficky mimo (bez fontů) okénko pravého myšítka (akce).
Chtěl jsem to vyřešit jednoduchým refreshem win, ale řeklo mi to, že chybí soubory, tak jsem si musel vytvořit recover drive na usb, protože mám jen upgrade 8.1. A pak jsem bohužel zjistil, že win8 refresh smaže stejně skoro všechno
Možná taktuji moc agresivně, ale stejně...
- UncleCz
- Začátečník
Jako důvod vidím to, že systém zrovna pracuje s nějakým souborem a "lockne" ho. A v té chvíli mi spadne systém kvůli přehnanému OC a je to tu...
- Krteq
- Čestný člen
-
Přesně takhle se projevuje nestabilita OS. Netřeba přeinstalovávat OS, ale stačí jen snížit takty.UncleCz píše:Když jsem uznal, že pro dnešek bylo taktování dost, tak jsem zjistil, že ve win nebohu hýbat okny, minimalizovat ani je zavírat. Také se mi někdy objevilo graficky mimo (bez fontů) okénko pravého myšítka (akce)...
- UncleCz
- Začátečník
A o výsledcích taktování, kterých jsem zatím dosáhl radši pomlčím. Buď mám opravdu špatný kus CPU, nebo jsem lama nebo obojí
- UncleCz
- Začátečník
To mne samozřejmě také napadloKrteq píše: Přesně takhle se projevuje nestabilita OS. Netřeba přeinstalovávat OS, ale stačí jen snížit takty.
Kdepak. To už nijak nepomohlo. Fakt to už v té chvíli byl systém v ****.
- r34ktor
- Začátečník
Se závažným poškozením OS vlivem přílišného přetaktování jsem se nesetkal už dlouho (naposled snad u Duronu).
Každopádně je dobré nainstalovat na stabilním PC OS + záplaty + ovladače + příslušné aplikace a pak udělat záložní image. Tu v případě nouze obnovíš během několika minut.
Každopádně je dobré nainstalovat na stabilním PC OS + záplaty + ovladače + příslušné aplikace a pak udělat záložní image. Tu v případě nouze obnovíš během několika minut.
Knowledge is power
- UncleCz
- Začátečník
Tak dlouho? Tak to u mne se to stane pokaždé, když si s tím hraju více než 2 hodiny .. tzn. vlastně každý rok 1-2x
Přijde mi jako lepší varianta mít čistý systém bez x věcí, které tam normálně mám. I by to mnohem rychleji bootovalo, což mi pro OC připadá jako značka ideál.
Přijde mi jako lepší varianta mít čistý systém bez x věcí, které tam normálně mám. I by to mnohem rychleji bootovalo, což mi pro OC připadá jako značka ideál.
- r34ktor
- Začátečník
Značka ideál je SSD. Rychle padne, rychle najede.
Taktuješ v OS, nebo v BIOSu?
Taktuješ v OS, nebo v BIOSu?
Knowledge is power
- UncleCz
- Začátečník
Něco v OS, něco v BIOSu. Stejně to skoro vždy je ze začátku stabilní a pak se něco po*...
Jinak SSD samozřejmě mám.
Jinak SSD samozřejmě mám.
- PKBO
- Moderátor
no já už jsem si teda systém rozmrdal taktováním xkrát. Nebo také častou změnou grafickejch karet..
- r34ktor
- Začátečník
Já používám prakticky výlučně BIOS a tam když něco přeženu, PC zpravidla nenajede vůbec.
Ale těžko věštit, kde je problém. Leda by sis nějak hodně blbě hrál s paměťmi.
Ale těžko věštit, kde je problém. Leda by sis nějak hodně blbě hrál s paměťmi.
Knowledge is power
- flanker
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak ono z retailového kusu Haswell-e prostě nevymáčkneš o moc více, než máš v podpise. Řekněme průměrný retail dá 4.4 GHz stabilně a pokud pak jedeš na benchmarky, může držet do 4550 až 4700 MHz (Cinebench vs superpi) a to ještě s o dost navýšeným napětím na těch 4700 (cca 1.45-1.5V pro superpi)
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora