Taktování nebo upgrade ?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Pitaval
Nováček
Nováček

Taktování nebo upgrade ?

Příspěvek od Pitaval »

Ahoj všem,

v současné době řeším možnosti přetaktovat moje Core2Duo 3 Ghz E8400, deska Asus P5Q EM rev 1.03 G, paměti A-DATA VITESTA EXTREME EDITION 4x2Gb DDR2 1066+ CL 5-5-5-15 2T, zdroj be quiet! Pure Power L7-300W 80plus, disk SSD 128 Gb

problém je v tom, že mi to nějak BIOS neumožnuje a můžu změnit jen FSB strap to NORTH BRIDGE na 400 MHz.

Přiznám se, že jsem totální amater a tak mě prosím nekamenujte. Chci jen vědět zda je tuto sestavu možné přetaktovat na nějakou rozumnou hodnotu nebo se to nevyplatí ?

Uvažuju totiž o koupi i7 4790K + http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 098DTK2MZN + http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1Y51SR2LEC + http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NMVR0

Dělám převážně fotopostprodukci v Lightroomu, který neumí využívat více jader.

Otázka tedy zní taktovat pomůžu si něco nebo prostě jít do novéhop a o jak moc si pomůžu :)

Díky moc za jakékoliv informace.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jurawood
Začátečník
Začátečník

Re: Taktování nebo upgrade ?

Příspěvek od Jurawood »

Ahoj, tak jsem otevřel LR a krásně rovnoměrně vytížený všechny jádra.
Při načítání rawu 1:1, při odšumování i při exportu do jpg.
Pouze při exportu se jádra vytížila na 100% jinak navím na čem ty vyselo... asi na HDD.
Ramky si načte něco přes 1GB.
Já mám C2D oc na 3,7 Ghz, taky uvažuji nad obměnou, ale 5 litrů za procesor bych nedal :-)
maximálně půjdu do G3258 a ten poletí co nejvíš.
Ano taktování se vyplatí, ale spíš by se vyplatil i5. Musíš pohnout FSB Frquency+CPU ratio.
Jo a na ten SSD si dej knihovnu LR!!
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

No problémem je, že mi prostě za boha nejde pohnout CPU ani RATIo takže někde bnude zrada nebo deska prostě nepustí :(
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Začni tím, že naflashuješ aktuální BIOS 2203: http://www.asus.com/Motherboards/P5QEM/ ... _Download/
A pak v téhle kapitole BIOSu, kterou ukazuješ, změníš FSB Frequency na 400 MHz, CPU Ratio Setting na 9, frekvenci a časování pamětí nastavíš ručně a dole zakážeš ty 4 položky počínaje DRAM Static Read Control. CPU Voltage 1,3625V, DRAM Voltage podle toho, co potřebují paměti, Loadline Calibration Enabled, CPU a PCI-E Spread Spectrum Disabled.
Pak F10-Yes-Enter.
A budeš na 3,6 GHz frekvence procesoru, což už ti nějaký výkon navíc přinese.
Dej si záležet hlavně na správném nastavení frekvence a napětí pamětí.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pitaval píše:No problémem je, že mi prostě za boha nejde pohnout CPU ani RATIo takže někde bnude zrada nebo deska prostě nepustí :(
Používáš pro změnu + a - vpravo na klávesnici?
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

Takže dneska jsem na základě rad provedl flashnutí BIOS uspěšně :)

Obědnal jsem chlazení http://www.alza.cz/gelid-solutions-tran ... 342666.htm

A ted tedy zatím s boxem mám vyzkoušet FSB freq. = 400 MHz, CPU ratio 9 po tolika jsem ok., ale frekvence pamětí když přepnu na manual tak mam vyber DDR - 801 Mhz zbytek povypinam ale jeste mam dotaz teda Voltage CPU mam misto AUTO dat na tvrdo 1,3 ... ?

Trochu i kdyz jsem procetl veci kolem taktovani mi unika jak mam taktovat ty RAMKA zda cim vice MHz je lepe souvisi to totiz cim vyssí FSB Strap to North Bridge tim nizsi Mhz ramek muzu dat.

Díky za objasneni
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Do 1600 MHz frekvence FSB (frekvence genarovaná chipem desky 400 MHz) má obvykle nejlepší stabilitu Strap na 333 MHz.
Měnit něco v téhle děličce frekvencí severní můstek/paměti má obvykle smysl až pak.
Výrobce procesoru doporučuje nepřekračovat napětí 1,3625V, tak bych se tím řídila.
Ta nastavení, jejich změny, které jsem ti psala, jsou vztažené k tomu původnímu screenu BIOSu jak jsi ho postnul.
Podívej se do údajů výrobce pamětí, ale standardně by měly běžet s napětím 1,8V na 800 MHz s časováním 5-5-5-15.
Nepovažuji za vhodné taktovat současně procesor i paměti.
V případě nestability pak nevíš, kde hledat příčinu.
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

Takže co se týče Strap nechám ho na 333 tak jak je původně a budu jen zvedat FSB řekněme s tím novým chladičem na nejakých 420 a pak se pustím pokud to bude stabilní do snižování pomalinku napětí tak aby to bylo stabilní ? V podstate na pametech mi nezáleží, jde mi hlavně o zvednutí rychlosti procesoru a zrychlení práce v Lightroomu.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Jak bych postupovala já jsem ti napsala.
Tak to opakovat nebudu.
Ty pochopitelně postupuj jak uznáš za vhodné.
jakubom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jakubom »

To se to fakt vyplatí tohle taktovat a kupovat na to chladič v polovině ceny nového cpu které je výkonnější ?
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

[quote="jakubom"]To se to fakt vyplatí tohle taktovat a kupovat na to chladič v polovině ceny nového cpu které je výkonnější ?[/quot

Chladič mi zústane už na i7 4790K, chtěl jsem si ještě zkusit taktování, ono těch 700 Kč už mě nezabije.
jakubom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jakubom »

Jasne tak v tom případě určitě jo :)
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

Takže jsem se snažil po hodinovém taktování s novým chladičem a výsledek tady ten. Když zvednu CPU FSB Fre. treba na 430 pocitac najede ale jak ho restartuju nenajede počítač tedy jede ale monitor jako by neměl proud a nereaguje, musím pak resetovat BiOS. Když zvednu Vcore na 1.3 pořád to dělá to same. Přikládám fotky jak to mám ted nastavene otázka nechat to tak už nebo neco jeste jde poladit ? Teploty viz foto . Díky za rady

Teploty jsou v klidu .
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Ta teplota procesoru je pochopitelně nesmysl, to víš, že?
Stejně není v pořádku vypínat v BIOSu Thermal monitor, když Virtualizaci - pokud ji nepoužíváš by bylo zase možné klidně vypnout.
Není zřejmá frekvence pamětí, které vždy podezřívám nejdřív.
Takže v CPU-Z na kartě SPD ukaž co navrhuje výrobce pamětí (projdi všechny obsazené sloty) a na kartě Memory ukaž jak nastavené ty paměti opravdu jsou.
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

přikládám fotosy z CPU-Z . U dvou pameti ukazuje trochu rozdile udaje

Thermal monitor jsem zapnul a Virtualizaci ? No ani nevím k čemu je :)

Teploty jsem myslel že jsou ok :(
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Jsou to 2 různé sady pamětí, ale to nastavení, které mají, je pro obě sady v pořádku.
3,8 GHz při 1,24V ?
To je prostě nízké napětí.
Je nějaký důvod proč nenastavit v BIOSu 1,3625V ?
Stabilitu si otestuj v OCCT 4.4.1 v CPU testu: http://www.ocbase.com/index.php/download
Jaké jsou teploty jader a jaké je napětí procesoru v zatížení?
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

No s tím napětím, mám trochu strach aby mi to nezačlo totalně topit :( nejvice mam obavu z teploty chipsetu , mam tam pasivni chladič a když na neho dam ruku je docela horky. Kde mužu tedy z jistotou sledovat teplotu ? BIOS ?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak samozřejmě pro severní můstek chipsetu je to pochopitelně docela záhul - frekvence 1600 MHz místo 1333 MHz, které měl původně.
Máš ve skříni přídavný chladič na odsávání teplého vzduchu ze skříně vzadu pod zdrojem?
Co se týče teploty jader procesoru, doporučuji OCCT 4.4.1
Nastavení Automatic a Large Data Set, tak 5 minut a budeš vidět jestli jsi přes 72 st.C.
Výrobce procesoru doporučuje nepřekračovat 1,3625 Voltu.
Tak to nastav tak a uvidíš v OCCT v CPU testu kam teploty vylezou.
Když nebudou vysoké a stejně to na nějaké frekvenci nebude stabilní, je v podezření ten severní můstek.
A zase je jedna věc teplota a jiná věc, že má na starost celkem 4 paměťové moduly. Tak mu můžeš zkusit přidat tak 0,15V napětí a uvidíš jestli to stabilitu zvýší a dovolí ti posunout se dál, nebo jestli věc vyšší napětí zhorší. Pak je v podezření teploty.
Ale hlavně měj na mysli i to, že máš spíš kancelářskou základní desku s integrovanou grafikou než desku určenou k taktování. Takže cokoliv bude stabilní je fajn a ber to jako neočekávaný bonus...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

t
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne ned 21. zář 2014, 21:42, celkem upraveno 3 x.
Pitaval
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pitaval »

Ok, zkusim tedy jeste si pohrát s paramatrama. Jinak chlazení mam ventilator v predu a v zadu oba 12 mm takže pruvan tam je :) ono tech 3.8 Ghz je docela super ale prece jen jsem chtel zkusit co to dá :D
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“