HDD spomaluje SSD, lze to upravit?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Ripper6
- Začátečník
-
HDD spomaluje SSD, lze to upravit?
Od doby co jsem koupil SSD se me porad zdalo ze po najeti loga Win 7 to stejne nejak dobu najizdi.
Najede logo a dobu bylo na obrazovce a potom sup uz na plochu.
Asi 25sec.
Nyni jsem tu daval pryc 2x HDD PATA a vyndal jsem na test taky WD Black SATA disk.
Pustim pc a najednou to bylo znatelne rychlejsi, logo najedlo a sup hned na plochu.
Opet jsem tam vratil ten WD Black. Je to zas pomalejsi ale lepsi.
Je tedy mozne ze HDD blokuje rychlost SSD? Mam to vse v rezimu AHCI v biosu.
Lze to nejak nastavit, upravit aby treba ten WD Black start nebrzdil?
Najede logo a dobu bylo na obrazovce a potom sup uz na plochu.
Asi 25sec.
Nyni jsem tu daval pryc 2x HDD PATA a vyndal jsem na test taky WD Black SATA disk.
Pustim pc a najednou to bylo znatelne rychlejsi, logo najedlo a sup hned na plochu.
Opet jsem tam vratil ten WD Black. Je to zas pomalejsi ale lepsi.
Je tedy mozne ze HDD blokuje rychlost SSD? Mam to vse v rezimu AHCI v biosu.
Lze to nejak nastavit, upravit aby treba ten WD Black start nebrzdil?
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
Re: HDD spomaluje SSD, lze to upravit?
Máš ten WD Black připojený na Intel SATA port, JMicron JMB363 SATA port, nebo Marvell SATA port?
Inicializace řadiče JM363 a PATA disků na něm určitě znatelnou prodlevu udělá.
Inicializace řadiče JM363 a PATA disků na něm určitě znatelnou prodlevu udělá.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- Ripper6
- Začátečník
-
PATA disky jsem dal prave pryc.
Mam to na SATA 2 tedy Intel zapojeno. Vse bude nejspis zapojeno jak koukam na tom JMicron.
Protoze ten 6GB SATA 3 neni prilis vhodnej pro SSD.
Mam to i postupne, takze SATA 1 uplne prvni slot SDD,
dalsi tam jde tusim do bedny jako vystup pro eSATA.
Pak je SATA 3 tam je ten WD Black,
Takhle na preskacku to mam.
Mam to na SATA 2 tedy Intel zapojeno. Vse bude nejspis zapojeno jak koukam na tom JMicron.
Protoze ten 6GB SATA 3 neni prilis vhodnej pro SSD.
Mam to i postupne, takze SATA 1 uplne prvni slot SDD,
dalsi tam jde tusim do bedny jako vystup pro eSATA.
Pak je SATA 3 tam je ten WD Black,
Takhle na preskacku to mam.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
- r34ktor
- Začátečník
Nic označené SATA1 deska nemá. Popiš to pořádně.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Knowledge is power
- Ripper6
- Začátečník
-
Tohle tam takto znaceno nemam. Normal do tech modrych a je tam jasne psany SATA_0, SATA_1, SATA_2 pod sebou az po ty sedy co uz je Marvell SATA 6Gb/s.
Takze proste to je na Intelu zapojeni klasika.
Takze proste to je na Intelu zapojeni klasika.
- r34ktor
- Začátečník
Moje, chyba. Přehlédl jsem, že deska má ještě dva SATA konektory vedle pamětí. V tom případě je to OK.
Knowledge is power
- Ripper6
- Začátečník
-
jj je to tam vejs, takze tam treba mam ten SSD hned na prvnim.
Pak jak je tu ten planek tak 3/4 to taky normal disk a pak ten WD.
Spis se divim ze by to tomu tak vadilo a hned to brzdilo ten SSD.
Tehdy jsem to zkousel i hodit ten SSD do toho SATA 3, mno lepsi to nebylo.
Rozdil byl jen ten ze ty 4k soubory to melo pomalejsi rychlosti a nabralo to na sekvencnim cteni / zapisu.
Pak jak je tu ten planek tak 3/4 to taky normal disk a pak ten WD.
Spis se divim ze by to tomu tak vadilo a hned to brzdilo ten SSD.
Tehdy jsem to zkousel i hodit ten SSD do toho SATA 3, mno lepsi to nebylo.
Rozdil byl jen ten ze ty 4k soubory to melo pomalejsi rychlosti a nabralo to na sekvencnim cteni / zapisu.
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
A ty řadiče JMicron a Marvell jsi zkusil v Biosu vypnout? (pokud na nich aktuálně něco není)
Nějaká prodleva tam ale asi pořád bude.
Nějaká prodleva tam ale asi pořád bude.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- Spring
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Odpoj mechaniku LG
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- Ripper6
- Začátečník
-
Nezkusil, samozrejme na radicich mam disky takze treba ten pro SATA 2 to je pokud se nepletu JMicron tak ten vypnout nemuzu. Marvell kterej ridi nejspis SATA 3 (6Gb/s) ten asi muzu.
Problem je ale jinde a to v disku WD Black. Odpojil jsem vse tedy na SATA II Seagate 2TB a WD Black + mechaniku. Cumim a je to do 20sec. Znovu zapojim tedy ten WD Black 1 TB a cumim system najizdi na plochu 41-42sec! Me lidi rekli ve foru, ze ten disk je ok, proto jsem ho ted nechal, ale vecne me to nedalo. Ma zaruku zakoupen 4.1.2013. Zkusil jsem ho vsude i do ramecku a porad tam ta chyba je. Je to na reklamaci?
Pripadne lze nekde dat ignoraci toho CRC aby to nebrzdilo?
Problem je ale jinde a to v disku WD Black. Odpojil jsem vse tedy na SATA II Seagate 2TB a WD Black + mechaniku. Cumim a je to do 20sec. Znovu zapojim tedy ten WD Black 1 TB a cumim system najizdi na plochu 41-42sec! Me lidi rekli ve foru, ze ten disk je ok, proto jsem ho ted nechal, ale vecne me to nedalo. Ma zaruku zakoupen 4.1.2013. Zkusil jsem ho vsude i do ramecku a porad tam ta chyba je. Je to na reklamaci?
Pripadne lze nekde dat ignoraci toho CRC aby to nebrzdilo?
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
A co se ti na tom nezdá?
Ty chyby se ti už nikdy nevynulují, to je normální. Jen by neměly narůstat.
Ty chyby se ti už nikdy nevynulují, to je normální. Jen by neměly narůstat.
- Ripper6
- Začátečník
-
Nagant: nejde mi vo vynulovani chyb tj 436, disk je funkcni. Problem je ten ze prave tento disk WD Black co vidis foto, zpomaluje vyrazne SSD pri bootu Windows.
Jelikoz napr jiny disk to nedela, treba Seagate ale je to jen s timhle diskem, tak resim ze nejspis je to tou chybou CRC 436. Jak to ignorovat? Jak to nastavit aby to pri bootu SSD nebrzdilo netusim.
Zkusil jsem i v Biosu zakazat ty HDD disky na boot, nechal jsem tam jen boot SSD ale nepomohlo.
Jelikoz napr jiny disk to nedela, treba Seagate ale je to jen s timhle diskem, tak resim ze nejspis je to tou chybou CRC 436. Jak to ignorovat? Jak to nastavit aby to pri bootu SSD nebrzdilo netusim.
Zkusil jsem i v Biosu zakazat ty HDD disky na boot, nechal jsem tam jen boot SSD ale nepomohlo.
- MV
- Začátečník
-
To se mi nedávno stalo taky, ale infarktovější. Prostě zapnu počítač, bootuje asi dvě minuty a datový disk nikde. No celkem mě polil pot Protože jsem ale předtím do PC lezl a čistil, tak koukni na sata kabel, jestli je pořádně dockvanutý. Můj sice docvaklý byl, ale už nedoléhaly některé piny - přitom jsem kabel nějak extra nepoužíval, ale byl ještě ze staré desky.
Pokud to nebude kabel, tak odchází řadič desky, nebo elektronika disku. Zkusit jiný kabel a píchnout do jiného portu.
PS: můj disk bohužel už ty chyby má taky, sice to v provozu nevadí, ale smart disku má status warning a už se ho nezbavíš.
Pokud to nebude kabel, tak odchází řadič desky, nebo elektronika disku. Zkusit jiný kabel a píchnout do jiného portu.
PS: můj disk bohužel už ty chyby má taky, sice to v provozu nevadí, ale smart disku má status warning a už se ho nezbavíš.
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
- Ripper6
- Začátečník
-
MV: Vim ze toto myslis dobre a dekuji za radu ale jak my vysvetlis nasledujici...
-disk hozen na jiny kabel a jinej SATA port, to stejne.
-disk vyndan z pc a zapojen do druheho starsiho pc pres jiny kabel a na uplne jinou desku pres SATA
(ta deska a jeji disk co tam je 120GB mel pouze tuto chybu CRC 1x)
-disk zas vyndan a dan do ramecku Evolve USB 3.0
-v pc kde byl disk, jiny disk nema problem presne na tom stejnem SATA!
Potom bych musel mit vsude vadnou elektroniku, je pak lepsi elektroodpad sestrotovat a jit ven
-disk hozen na jiny kabel a jinej SATA port, to stejne.
-disk vyndan z pc a zapojen do druheho starsiho pc pres jiny kabel a na uplne jinou desku pres SATA
(ta deska a jeji disk co tam je 120GB mel pouze tuto chybu CRC 1x)
-disk zas vyndan a dan do ramecku Evolve USB 3.0
-v pc kde byl disk, jiny disk nema problem presne na tom stejnem SATA!
Potom bych musel mit vsude vadnou elektroniku, je pak lepsi elektroodpad sestrotovat a jit ven
- MV
- Začátečník
-
Já už poslední dobou věřím čemukoliv Pokud je to tak, jak píšeš, disk není v pořádku a chyba bude dost pravděpodobně v něm. Jaký má ten druhý počítač řadič? Nejede tam třeba jen na SATA I? Stoupá ten počet CRC chyb na tvém PC i na tom druhém?
Vykazoval ten disk CRC chyby ještě před nákupem SSD? Když už jsi nabootoval do win se SSD i HDD, jaké rychlosti má ten pevný disk?
Že se to projevilo až po připojení SSD může být náhoda ale třeba taky nemusí, je otázka, jak se s tím deska sžije. Klidně to může být nějaká hodně divoká forma nekompatibility, třeba SSD nějak ruší SATA sběrnici a disku se to evidentně nelíbí.
Na USB3 se ta chyba prostě projevit nemusí.
Vykazoval ten disk CRC chyby ještě před nákupem SSD? Když už jsi nabootoval do win se SSD i HDD, jaké rychlosti má ten pevný disk?
Že se to projevilo až po připojení SSD může být náhoda ale třeba taky nemusí, je otázka, jak se s tím deska sžije. Klidně to může být nějaká hodně divoká forma nekompatibility, třeba SSD nějak ruší SATA sběrnici a disku se to evidentně nelíbí.
Na USB3 se ta chyba prostě projevit nemusí.
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
- Ripper6
- Začátečník
-
Tak to poznam podle toho ze treba Seagate a jinej disk ok.
Radic ten presne nevim, pac jsem to pc dostal. Spis to bude SATA I ale to neni podle me tolik podstatny, kdyz tam soupnes disk, jinej kabel a mas tam zas CRC 436 porad to stejny.
Nestoupa, je zajmavy ze to porad drzi tu hodnutu vsude stejne.
Nevykazoval, byl koupen dost dopredu ja koukam do HdTune zda nahodou novej disk nema chybu. Akorat jeste jsem nedelal foto tou dobou.
Je taky zajmavy ze tehdy spolecne to skutecne zvladlo za nejakych 27sec to presne vim, pac jsem to meril. Potom co nastala takova chyba, pripadne az prubehu pozdeji, zjistil jsem ze najednou to bootuje znatelne dyl.
Rychlosti, mno ted tezko rict ale vim ze tehdy mel sekvencni treba 180Mb/s nekde a to byl skoro plnej, ted co je prazdnejsi tak dosahoval nejakych 100Mb/s.
Tohle se me zda ale nesmysl, jak by mohl SSD rusit sbernici? Pokud vezmes v potaz to, co jsem psal ze tam treba je Seagate 2 TB a v poho. Jsem to zkusil na vsechny zpusoby... SSD do SATA 3 a zvlast pod SATA II HDD jen. Pak zas vobracene. Zkusil jsem vse vyndat, nechat jen WD, pak zas jen Seagate.
Nezda se me ze by specialne WD Black byl nekompatibilni.
USB 3 projevit? Vzdyt tam neni zadnej kabel, nic poskozenyho a mas to stejny CRC 436. Proto jsem to dal do ramecku, protoze kdyz uz by byl vsude spatnej SATA kabel, tak ramecek vim ze na 100% je ok kdyz tam funguje WD RED disk.
Radic ten presne nevim, pac jsem to pc dostal. Spis to bude SATA I ale to neni podle me tolik podstatny, kdyz tam soupnes disk, jinej kabel a mas tam zas CRC 436 porad to stejny.
Nestoupa, je zajmavy ze to porad drzi tu hodnutu vsude stejne.
Nevykazoval, byl koupen dost dopredu ja koukam do HdTune zda nahodou novej disk nema chybu. Akorat jeste jsem nedelal foto tou dobou.
Je taky zajmavy ze tehdy spolecne to skutecne zvladlo za nejakych 27sec to presne vim, pac jsem to meril. Potom co nastala takova chyba, pripadne az prubehu pozdeji, zjistil jsem ze najednou to bootuje znatelne dyl.
Rychlosti, mno ted tezko rict ale vim ze tehdy mel sekvencni treba 180Mb/s nekde a to byl skoro plnej, ted co je prazdnejsi tak dosahoval nejakych 100Mb/s.
Tohle se me zda ale nesmysl, jak by mohl SSD rusit sbernici? Pokud vezmes v potaz to, co jsem psal ze tam treba je Seagate 2 TB a v poho. Jsem to zkusil na vsechny zpusoby... SSD do SATA 3 a zvlast pod SATA II HDD jen. Pak zas vobracene. Zkusil jsem vse vyndat, nechat jen WD, pak zas jen Seagate.
Nezda se me ze by specialne WD Black byl nekompatibilni.
USB 3 projevit? Vzdyt tam neni zadnej kabel, nic poskozenyho a mas to stejny CRC 436. Proto jsem to dal do ramecku, protoze kdyz uz by byl vsude spatnej SATA kabel, tak ramecek vim ze na 100% je ok kdyz tam funguje WD RED disk.
- MV
- Začátečník
-
Jenže těch 436 crc errorů tam bude prostě pořád, jsou zapsány ve smart statusu a nebudou klesat i když ho dáš do úplně jiného PC (pokud je disk v pořádku a bylo to jen nekompatibilitou s deskou nebo něčím jiným). Jde jen o to, jestli ty chyby průběžně rostou (i jenom mírně) za předpokladu, že disk používáš u sebe v počítači.
A právě na SATA I se disk přepne do nižší rychlosti a tam klidně může fungovat bez chyb, běžně se tak projevuje třeba vadnej ethernet (kabel/síťovka), kdy na full speed to běží divně nebo neběží, ale na nižší linkové rychlosti je to ok.
Taky by to nasvědčovalo tomu, že kdysi měl disk rychlosti 180MB/s a teď jen 100MB/s. Pokud budeš mít čas, udělej benchmark sekvenčního čtení toho disku ve tvém PC a pošli screenshot. Za předpokladu, že není systémový je úplně jedno, jak je plný a rychlost by měla být jak u nového kusu.
A právě na SATA I se disk přepne do nižší rychlosti a tam klidně může fungovat bez chyb, běžně se tak projevuje třeba vadnej ethernet (kabel/síťovka), kdy na full speed to běží divně nebo neběží, ale na nižší linkové rychlosti je to ok.
Taky by to nasvědčovalo tomu, že kdysi měl disk rychlosti 180MB/s a teď jen 100MB/s. Pokud budeš mít čas, udělej benchmark sekvenčního čtení toho disku ve tvém PC a pošli screenshot. Za předpokladu, že není systémový je úplně jedno, jak je plný a rychlost by měla být jak u nového kusu.
- Ripper6
- Začátečník
-
Zde to je, muzes videt jak Seagate polozil na lopatky drazsi tolik rychlej WD Black
a zde WD Black:
a zde WD Black:
- Ripper6
- Začátečník
-
a rozdil je ze WD Black je z roku 2013 a ten Seagate ma 2 plotny je to 2 TB zakoupen letos 2014