GeForce GTX 980/970 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Re: GeForce GTX 980/970 - info, testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Adam Vágner »

U metra je prů***r, že to s výkonnějšíma kartama už neškálovalo, brzdil to procesor (a při náročnějším nastavení je to zase na houby na slabší karty). Redux 2033 jsem ještě ani neviděl. Ale jak to může mít na 1500 MHz 78 %, když to u mě má takové hodnoty (resp. 80 %) na defaultních taktech, viz

http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/970tf11.txt
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

V tom co si postnul se vubec nevyznam, ale GB ma asi vic posunutej power limit proti MSI.
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Tohle je log z gigabyte. Stačí to stáhnout, ne to prohlížet v prohlížeči. Hodím to do Google Docs.

Na 1490/3985 mám v Crysis TDP 98 %.
Natheron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Natheron »

Tak 970 od Gigabyte je doma. 1500/8000 - zvednul jsem pouze GPU a Memory clock. Ale při ukončování Unigine Valley lehké pískání i na deafault. Při zátěži také lehké pískání a zvuk viz. https://www.youtube.com/watch?v=k8g0b_m-Mc0

Chlazení je parádní 8-)
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Adam Vágner píše:Tohle je log z gigabyte. Stačí to stáhnout, ne to prohlížet v prohlížeči. Hodím to do Google Docs.

A mel si posunutej power limit v AB na 112%?
Napeti pak mam default 1.212v ale to asi neudela ten rozdil.
Taky sem to testoval s 16xHQAF ale tim to asi taky nebude.

natheron tobe taky piska jo?
Naposledy upravil(a) HEAD dne pát 26. zář 2014, 18:49, celkem upraveno 1 x.
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... -c/pubhtml

Je to určitě se stejným nastavením (bez AA) a bez nějakých OSD?

Default nastavení driverů, bez v-sync, a v ovládacím panelu ještě mám vypnuté adaptivní řízení spotřeby.

Vypadá to takto?

https://www.youtube.com/watch?v=3oH__mRoplQ#t=71

fakt je podstatné s tím nepohnout.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Nastaveni ve hre bylo stejny.Nepohnul sem s tim.
V ovladacich ale mam adaptivnispitrebu a 16xHQAF vynuceno.
Muzu to zkusit znova bez AF a s nastavenim na max vykon.

BTW muzes zmerit VRM teplotu na ty gigabyte zase tim laserem?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Adam:
Zase ber, kolik se nejvíce prodava skrini. Bezna cena kolem litru a mas tam jeden vetrak 120mm v baleni a tim to hasne. Ikdyz tam dokoupis druhy, tak tesna skrinka s dvěma 120 vetrakama ti nejaky extra pruvan neudela a bastlit tam kvůli karte další vetraky se mi zda vcelku nesikovny, když si muzes koupit kartu, která se s chlazenim moc nepare. Nehlede na skrine, který mají uz "chybu" v navrhu a to se tyka i tech drazsich. Dále tyhle nereferencni GPU mají tu vlastnost, ze v nekterych skrinich vytvori jen honeni teplyho vzduchu ve svém prostoru. Je i trochu divny kupovat kartu s ohledem na ticho a pak tam bastlit další fany, který tu vyhodu karty zabijou. Když se podivam na reseni 3tp2, tak jasne vidim zcela blbou skrin, kdy tam pro proud vzduchu ke karte jasne prekazi kos na disky a tak tam nabastlil další fan. Vtip je v tom, ze drtiva většina lidi nic nebastli. Ne každý je s tim proste obeznamen a koupi dobře resenou skrin. Koupi kartu, strci ji do buh vi jaky skrine a hraje. To ze se tam něco smazi, to nevedi. Teplota VRM na GPU se totiž vesmes neresi.

Jinak ja ziju v Recku. Zde v Recku a ve vetsine zemi, zadny 1 mesicni limit na vyrizeni reklamace není a o teplotních rozdílech v letnich mesicich radsi nemluvit :) Bez klimatizace jit hrat nejakou náročnou hru s OClou, třeba GTX780, je dost maso.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Adam Vágner píše:Ať se teda někam pohnem... Předně to video bylo s teplotou z Crysis, kde se to škvařilo půl hodiny na téhle jediné scéně. Vezměte někdo svůj hyper super uber nejnáročnější herní test (co do vytěžování/topení/spotřeby GPU) a porovnejte mi to, prosím, s tímhle sejvem v Crysis:

http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vag ... CRYSISJMSF
No nic moc, Shadow Warrior mě vetšinu času jede nad 100% a tady se to asi po 10ti minutách ustálilo na power 95-96% @ 1500MHz / 7800MHz

Takže Jako ukázka náročnější hry je to dobrý, ale popravdě power 95% mi tam skáče i ve Watch Dogs na venkově.
Rozhodně bych tedy v recenzi netvrdil, že se jedná o nějakou nereálnou zátež. Je to o něco náročnější než je běžné, ale rozhodně ne nereálný.

zde je screen:
http://abload.de/img/crysis64_2014_09_26_1erf4u.jpg
- nižší fps tam je kvůli vynucenému 16xHQAF a mam tam POM-AF mod aby filtrovaný byly i POM textury.
Naposledy upravil(a) Ache dne pát 26. zář 2014, 19:08, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Ráno jsem to přelíznul, mám tu video v RAWu (tak půlhoďka na to to zpracovat a uploadnout na YT). Ale jinak už s ní teď nezkusím vubec nic, protože to v jedenáct vyzvedlo DPD (stejně jako u 980 mi to doslova sebrali ještě během focení) je na cestě do Maďarska.

Ale imho je to stejně na pytel, protože to změří backplate a ne VRM

Ache: problém je v tom, že ve všech hrách to tam "skáče", tady to jede kontinuálně v tahu. A další věc je, že u většiny "skvělých úžasných moderních her" se jede na checkpointy, a nevím o ničom, kde by to člověka takhle vyhodilo na 100 % a stál tam, a bylo to pokaždé stejné. V tom blbém watch dogs se to liší dokonce jen podle toho, v kolik hodin to člověka vyplivne.

A do třetice – asi nejzávažnější, tohle funguje stejně dobře na R7 250 jako na R9 295 X2, používám to pět let a pořád to s novou generací grafik vytěžuje GPU na 100 % a ve SLI/CF škáluje prakticky na 100 %.
Natheron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Natheron »

HEAD píše:
Adam Vágner píše:Tohle je log z gigabyte. Stačí to stáhnout, ne to prohlížet v prohlížeči. Hodím to do Google Docs.

A mel si posunutej power limit v AB na 112%?
Napeti pak mam default 1.212v ale to asi neudela ten rozdil.
Taky sem to testoval s 16xHQAF ale tim to asi taky nebude.

natheron tobe taky piska jo?

Ano lehce píská - ASIC 66,2%

Bratrovi píská taky, ten má cca ASIC 59,4%

Nejvíce je to slyšet při ukončení Valley softu ...

Vracet to nebudem ...
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Zkusil sem to znova s preferovat max vykon a s 16AF na default a je to stejny jako predtim.
Obrázek
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Adam Vágner píše:A do třetice – asi nejzávažnější, tohle funguje stejně dobře na R9 250 jako na R9 295 X2, používám to pět let a pořád to s novou generací grafik vytěžuje GPU na 100 % a ve SLI škáluje prakticky na 100 %.
Taky i já tenhle test sem bral jako orientační jaký mají karty cca rezervy (ještě z testů na extraHW), ale taky sem v těch recenzích čel něco jako že je to téměř nereálná zátěž. Přitom klidně sem můžu začít sypat screeny z normálních her kde budu mít power přes 100% ;-)

Mimochodem Crysis s 4xMSAA + 4xSS-TRAA (bez toho na hi-end kartě hrát Crysis?) v džungli generuje zátěž dokonce o trochu vyšší. :!:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Já neříkám, že negeneruje, nebo že je to nejnáročnější hra, scéna a nastavení, bohužel nefunguju tak, že si vezmu padesát her, normálně je hraju, a měsíce loguju, sleduju, porovnávám, hledám nejnáročnější pasáže.

Třeba tohle u mě fungovalo tak, že jsem si vzal wattmetr, grafiku, čtyři hodiny jsem s tím blbnul, a pak jsem v tom porovnával padesát, sto, nevím... grafik :mrgreen:

V porovnání s většinou současných her to ale podstatně náročnější je. U hromady věcí výkonnější grafiky brzdí i procesor (v podstatě to platí třeba pro většinu testů, kde jakože "to sli a CF nějak špatně škáluje")

Naopak bych uvítal něco náročnějšího, co se dá podobně nastavit, načíst, pustit, a změřit, a bude to na všem od GT 740 po 3-way z GTX 780 Ti uvítal. Jenže o ničem takovém nevím.

Tady to je:

https://www.youtube.com/watch?v=RZpe2OH ... e=youtu.be
Naposledy upravil(a) Adam Vágner dne pát 26. zář 2014, 19:44, celkem upraveno 1 x.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Shadow warrior tam je jedno misto hned po startu :) Schvalne to zkusim testnout 10min na tom miste.
Jinak diky za video :)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Pěkný. A jakou má teplotu ta napájecí kaskáda schovaná pod tím plechem? :-D
3tp2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 3tp2 »

Podle tohodle testu http://www.tomshardware.com/reviews/nvi ... 41-15.html ten Gigabyte taky není žádná výhra. VRM 91°C při hluku 42 dB(A)
CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: Gigabyte B650 Aorus Elite Ax RAM: Corsair 2x16Gb Kit 6000Mhz DDR5 GPU: PNY GeForce RTX 5080 Triple Fan 16GB OC SSD: Kingston SSD FURY Renegade M.2 1TB PSU: EVGA SuperNova 750 G2 CASE: Nzxt H440 Monitor 27"OLED Gigabyte Aorus Fo27q2
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

To je to, co jsem říkal. Backplate jsem fakt neshazoval, nestíhal jsem to ani pořádně vyfotit. U GTX 980 WF3X budete prskat jak špačci, že tam není přetaktování (tentýž problém, DPD mi to rvala z ruky při focení, a fotil jsem to ještě teplé :D)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

nj. ten plech na tom Gigabyte zamaskuje co se děje pod ním stejně dobře jako zadní plech na GTX MSI 780 6GB :wink: (pod tím 90+°C inferno, přitom na plechu nějakých 50-60°C)

Mimochodem, tak mě napadlo udělat pro HEADa sceenshot z idle - opravdu to je jen na cca 34°C (tam by se to možná dostalo za dalších 5 minut)
http://abload.de/img/fdfdm8evw.gif
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

3tp2 píše:Podle tohodle testu http://www.tomshardware.com/reviews/nvi ... 41-15.html ten Gigabyte taky není žádná výhra. VRM 91°C při hluku 42 dB(A)
Az na to ze nejteplejsi misto neni VRM, ale HeatPipe na chladici
Je docela logicky, ze kdyz ma GB VRM chlazeny celou zakladnou chladice a ne jen malym pidi heatsinkem a k tomu ma daleko vyssi RPM, tak bude mit proti MSI nesrovnatlene lepsi teploty VRM.Proste u MSI nema to VRM co chladit.
Jinak shadow warriror 10min koukani na tom super narocnym miste.
Obrázek
Na testovani spotreby urcite lepsi jak ten crysis i kdyz tohle uz je extrem.
Naposledy upravil(a) HEAD dne pát 26. zář 2014, 20:40, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“