Vyplatí se investice do core i7?

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

tmaven
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyplatí se investice do core i7?

Příspěvek od tmaven »

Blue Storm: ze se vubec rozcilujes. Kdyz chce nekdo dat 2500 za chladic na xeon, misto toho aby radsi dal ty penize na -k cpu, tak je to jeho vec.
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

A to vážne odpor vzduchu a rotor, ktorý vám tak vadí nevyhnutne vadí než vlastnosti a to všetko, čo je uložené v statore?

Myslím si, že to FrankOM až moc rieši. Podľa možností by som si kúpil kvalitnú dosku, o ktorej očakávam počas celého procesu používania, čo fungovať bude, že mi poskytne všetky možnosti pripojiť všetko, od radiča, prídavných kariet a diskov, a všetkého možného a bude pokoj. Kľúčová je polemika, ktorú tu naznačil hlavne maXXmilian, ktorá Franka trápi asi najviac a osobne môžem povedať, že pre túto oblasť mám pomerne dosť odlišný názor, ktorý tu napríklad povedal maXXmilian. Minimálne čo sa týka určitej oblasti elektroniky, ktorá nie je až taká spotrebná. Je totiž možné, že pri následkom spätnom predaji o pár rokov síce zostatková cena síce nižšia, čo je presné. Ale záujem bude nepatrný. Príklad: Ja by som nechcel lacnú 1150 dosku za pár rokov z bazáru. Totiž i prečo. Najskôr sa bude nejaká ešte ponúkať i v obchode a koľko bude stáť tá z bazáru? Pár kaček? Z97 predá podľa mňa lepšie, špeciálne ešte niečo také, osloví to väčší podiel trhu a potencionálnych kupujúcich celého spektra a nielen jednorázovú oblasť záujmu. A v konečnom dôsledku niekoho i viac poteší si myslím.

A netreba zabúdať, že mnohé podpory základných dosiek v oblasti Biosu dosť rýchlo idú do ústrania a skôr sa orientujú ešte ako tak na mainstream. Na druhej strane Frank, ja som zažil ešte doby a sám ešte mám dosku z takej doby, kedy sebemenšia zmena špecifikácie napäťového regulátora (VRM) znamenala príklad to, že mnohé revízie PCB dosiek neboli vôbec schopné podpory CPU bez zmeny ani budúcej generácie, či i dokonca CPU vydaných iba o pár mesiacov neskôr. A v konečnom dôsledku čo by si chcel, do dosiek dávať o 3-4 generácie lepšie CPU? To sa nikdy, nikde nestalo a ani nestane (evolúcia a optimalizácia procesu). Príklad za všetko: Asus P5LD2. Celkom slušná doska mainsteamu, dokonca podporovala AHCI (ako mnohé dosky čipsetu 925X), takže i na takej starej "prčke" môže celkom fungovať SSD disk a regulátor napájania CPU určite v prvých revízií (treba zohľadniť určitú časovú líniu a následnosť) určite neumožnili tam dať C2D, či C2Q (i keď to teoreticky mohlo ísť, keďže malo rovnakú odberovú skupinu ako Pentiá 4 / D 05A/05B, ale to je už skôr na kutilskú polemiku podpory uCodov biosu a určitej modifikácie.)

Buď spokojný. Je to fajn. :)

Ohľadom toho chladiča. Nuž no, Noctua sa kupuje kvôli značke. A teraz to vyznelo blbo,ale nie preto, že je to značka so gréckou či akou sovou (to prenechajme spotrebným hipsterom). Ale preto, že ten chladič poviem to tak tvrdo môžeš mať po celý život, skapeš a bude ho môcť po tebe ešte niekto používať. :-D :mrgreen: Preto sa i zastáva v recenziách taký názor (a taký názor, ktorý mnohí entuziasti zastávajú), že v konečnom dôsledku je návratnosť toho chladiča rentabilná. V rozsahu koľko, 10-15 rokov? Vidím mnohých užívateľov, ktorí majú ešte prvé generácie pasívov Noctua, či Thermalright Ultru 120. Ak sa k nim bude dodávať montážny kit (čo v mnohých prípadoch zabezpečí aspoň Noctua zadarmo) = máte vystarané.

Tak či tak, môj názor je taký, že pasív a ventilátor sú dve odlišné veci a najlepšie by boli, ak by už všetci začali raziť názor (a dupľom si to myslím v prípade grafických kariet, kde by proste mali prestať robiť blbosti a dať možnosti si osadiť vlastný ventilátor), že tí všetci výrobcovia by to mohli spraviť tak, že by tie pasívy mohli predávať za 15-20 eur so sponami a kitom na montáž a ventilátor by som si kúpil samostatne a bolo by.
Alebo utopická predstava zabezpečiť unifikáciu montážnych kitov pre všetky chladiče (pasívy) úplne rovnaké. (čo je proste :lol: :mrgreen: )
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Spring píše:Nikdy jsi neslysel opravdu tichou sestavu.
Ne... a proto druhou sestavu, co mi stojí u vedlejšího stolu, mám kompletně pasivní s SSDčkem, ale opravdu jsem tichou sestavu nikdy neslyšel :lol: Jestli sis všiml, nepsal jsem nic o tom, že je sestava neslyšitelná. Psal jsem jen to, že je hodně tichá, což pro 95 % lidí je... jestli slyšíš kvalitní větrák na 600 ot./min. v odhlučněné skříni a ještě někde pod stolem, tak ti gratuluji, ale vůbec o ničem to nevypovídá... a upřímně o tom velmi pochybuju. Btw slušnou desku... procházejí mi testováním víceméně všechny high-endové desky, momentálně mám na recenzi Rampage V Extreme, kdy Asus je na tom s regulací větráků nejlépe. Jinak nějaké video těch 213 ot./min. u té 990FXA-UD3? Mám totiž UD7 a vím, jak špatně na tom s regulací je, tak si říkám, jestli Gigabyte neudělal lepší regulaci na UD3 jak na UD7.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
FrankOM
Nováček
Nováček

Příspěvek od FrankOM »

BubakB: Děkuji za názor.
------
Bohužel, co jsem zjistil, tak ta levnější verze xeonu e3 nemá zabudovanou int. grafický čip, což je pro mě problém. Novou graf. kartu budu kupovat až za tři měsíce, takže bych to musel vyřešit nějakým jiným způsobem.

Každopádně, byl by tam nějaký znatelný rozdíl, pokud bych přetaktoval i5 na 4,2Ghz+?
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Nuž, ja to stále hovorím, že tá iGPU v CPU je v každom prípade vždy že riadne kurevská výhoda, ktorá sa niekedy prejaví naozaj razantným spôsobom (počítač funguje a nestojí kvôli nejakej novej, hipsterskej, grafike :D ) ! :)

Subjektívne môžem povedať, že v akomkoľvek prípade to tých pár MHz nezachráni a rozdiely nepocítiš. Tak v pohode do i5 K. Alebo už našetriť a ísť do tej úvodom z každej strany ohovorenej 4790K a procesora sa už v tom sockete nebudeš musieť nikdy pohnúť ak ho tam už raz založíš, tak tam bude ako v BGA (či tých všetkých letovaných srandách to bude po celú životnosť žiť v symbióze s príslušnou základnou doskou). :whaasup:
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“