Rozdělění HDD- kolik kam

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Rozdělění HDD- kolik kam

Příspěvek od Ankar_23 »

Ahoj,
jak byste mi doporučili rozdělit HDD? Mám 1TB disk, při inicializaci jsem vybral GPT (předpokládám, že GPT je modernější a lepší). Prostě, kolik GB mám dát kam, HDD rozdělím na 2 oddíly. Nějaké doporučení pro puberťáka, co hraje a má nějaké ty hry a je na internetu :).
Další otázka je, mám OS na SSD ale programy atd chci házet na HDD, stačí v HDD udělat jen složku Program Files a do té to ukládat nebo jak?
CPU AMD Ryzen 5 5600X MB ASRock B550 Pro4 RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB SSD Samsung 860 EVO 250GB GK MSi GTX 1660Ti PSU Seasonic S12II 620W Case Fractal Design Define R4
Sk1X1
Začátečník
Začátečník

Re: Rozdělění HDD- kolik kam

Příspěvek od Sk1X1 »

Pokud máš k tomu HDD ještě SSD, tak je asi zbytečný ho dělit na oddíly. Rozdělil bych ho jenom pokud máš nějaký stálý data, který se nemění (zálohy fotek, filmů apod).
K druhé otázce, stačí když při instalaci prostě jen změníš cestu (obecně stačí změnit jen písmeno disku).
Corsair 400R Carbide Series, EVGA SuperNova G2 750W, MSI Z170A KRAIT GAMING, Intel Core i7-6700K, Scythe SCMGD-1000 Mugen MAX, Sapphire Radeon RX 470 NITRO+ 8GB DDR5, CRUCIAL Ballistix Sport LT Single Ranked 2400MHz CL16 2x8GB, LG 23MP75HM, Trust GXT 280, ConnectIT CI-78
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

No, ale já už mám systém nainstalovaný, tak jakoby, jak udělat, že stahování atd bude na HDD a na SSD bude "jen" OS ? Třeba složky Stažené soubory, plocha atd. bude na HDD, to mám změnit písmeno HDD na "C"? Já totiž na SSD nic dávat nechci, jen OS :)
CPU AMD Ryzen 5 5600X MB ASRock B550 Pro4 RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB SSD Samsung 860 EVO 250GB GK MSi GTX 1660Ti PSU Seasonic S12II 620W Case Fractal Design Define R4
petrxp
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petrxp »

Další otázka je, mám OS na SSD ale programy atd chci házet na HDD, stačí v HDD udělat jen složku Program Files a do té to ukládat nebo jak?
Přesně tak, při každé instalaci programu hry a atd. se tě to ptá kam chceš ukládat. Pokud tam na tom HDD oddílu ta složka není, tak si ji to vytvoří.
Ale nedávat automatické instalace, to ti potom nedá na výběr a háže to na systémový disk..

Stahování si musíš nastavit v prohlížeči, kam to bude stahovat.
PC:i5 3470@4-4.2Ghz, Gigabyte GTX 960 G1 Ganing,16GB Kingston Savage 1600@1890 CL10 1.5V
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

a petrxp, ty bys mi doporučil rozdělit HDD na dva oddíly když mám SSD, které nebudu s veeelkou pravděpodobností používat nebo ne? Já myslel, že bych rozdělil svých 931GB, a to tak, že disk A/475GB a B/475GB a na jeden dávat třeba Hry, programy a na druhý soubory, data, filmy atd..
A druhá otázka, jak udělám, aby se mi i složky atd vytvořené systémem(mnou v OS) dávali na HDD? nebo to nejde a musí to být na SSD?
petrxp
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petrxp »

Já bych si 1TB rozdělil na 2 až 3 oddíly, to ničemu nevadí, pokud se potom v tom vyznáš. Já mám dva disky a 6 oddílů. Mi to problém nedělá, horší když k mému PC sedne někdo jiný :) .
Na hry jeden oddíl, ten celkem pravidelně formátuju, když přeinstálovávám systém. Na další si můžu dát download a na další třeba nějaké soubory co si chci nechat déle..
Pořád tě nechápu. Složku program files můžeš mít klidně na všech oddílech nebo na dvou to je jedno, kam budeš instalovat, nemusíš instalovat na sytémový disk. Tam můžeš mít jenom systém. Nebo když tam máš místo, tak nějaké nejčastěji používané aplikace/hry, aby se ti načítaly rychleji. Ale na systém si nech dost místa, časem se roztahuje..
PC:i5 3470@4-4.2Ghz, Gigabyte GTX 960 G1 Ganing,16GB Kingston Savage 1600@1890 CL10 1.5V
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

Díky, rozdělím si teda HDD na 2 oddíly. Myslel jsem to tak, že třeba vytvořím složku, ale ta samotná složka je na disku C (OS disk), složka sama o sobě nemá nic, ale do té složky potom nemohu dát data z jiného disku, našel jsem na Microsoftu, jak se to dělá, změní se cíl například složky "Plocha" a pak se to ukládá na daný disk, to co dáte na plochu :) No, nebudu to komplikovat.
Kam bys dal antivirus? Na HDD nebo SSD?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“