GeForce GTX 980/970 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
zigo
Černá karta
Černá karta

Re: GeForce GTX 980/970 - info, testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od zigo »

CZECHYa píše:Nový způsob testování grafik - strčím hlavu do casu a budu poslouchat zda nááááhodou tam něco lehce nebzučí, cool story BRO... :lol:
Ale no tak, to snad pochopíte, že jsem to dělal jen kvůli vyvracení některých tvrzení, a jelikož nemám bench table, tak do té bedny jsem musel strkat hlavu co nejblíže ke grafické kartě. Prostě mě zajímalo, jestli opravdu to dělá každá grafická karta, jak to někdo tvrdí. Jestli je to hodně rušivé nebo ne, to už je otázka, jak citlivě to kdo vnímá. Šlo prostě jen o vyvrácení nebo potvrzení tvrzení, že každá karta cvrliká.

á propos k jaké variantě by jste se naklonil vy kdyby jste to chtěl testovat?
Použil by jste lékařský stetoskop, aby jste se nemusel naklonit k té bedně?
Naposledy upravil(a) zigo dne ned 19. říj 2014, 21:11, celkem upraveno 1 x.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Reznas píše:
Ne, nepíská každá karta, zrovna jsem porovnal ASUS GTX 670, MSI GTX 780, MSI GTX 970. Takže 670 a 780 při použití V-sync v Crysis 3 jsou tiché jako hrob a není slyšet, ani když dám ucho cm od grafické karty, což se o MSI 970 nedá říct. A aby jsme uvedli věci na pravou míru, musím říct, že vlastně cvrčí, bzučí, ale určitě nepíská. Pískání si můžete poslechnout v případě, že pustíte Index uživatelských zkušeností se systémem Windows.
A ne, není to nafouknutá bublina a nejspíše bude nějaký problém nových 970tek, které se projevují v některých případech více, v některých méně, ale vypadá to, že je to celoplošné a to podle množství ohlasu na netu. Zde máte taky důkaz z několika druhů značek GTX 970, které se všechny projevují tím cvrkotem.

http://www.computerbase.de/2014-10/nvid ... rgleich/4/
No zrovna u tohoto testu to MSI nebzučí a nevydává žadné zvuky..
Jak to, že ne? Máte asi špatné bedny, ne? Jasně je tam slyšet cvrlikot a dokonce znatelnější než ASUS. Já jsem si pustil několikrát dokola tyhle dvě, a je tam jasný rozdíl, více bzučí MSI, ale jiným tónem. Samozřejmě, že tyhle pazvuky v takové míře v zavřené bedně nemáte šanci slyšet. Ale není tady otázka rušení, ale spíše, co je na tom špatně, proč to vůbec dělá a zda to má nějaký vliv na provoz kromě toho akustického rušení.
Reznas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Reznas »

No tak v bedně to asi těžko jde slyšet, ale v porovnání s ostatníma je ta MSI i ASUS tichá :)
MB: MSI H97 GAMING 3 | CPU: i7-4790 | RAM: Kingston HyperX Savage 16GB 1600Mhz CL9 | GPU: MSI GTX 970 GAMING |
SSD: Samsung SSD 840 EVO - 250GB | HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 2TB | PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2 | OS: Win 7 STEAM: Rezna$_!.:
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Já sem hlavu až těsně ke kartě nikdy nestrkal, takže fakt nevim zda to nějak mírně bručí/cvrliká když je absolutní ticho, ale cvrkot dělá i blbý adaptér k notebooku když k němu dam hlavu. :!: I to video ukazuje že ty GTX970 mají v plné zátěži hlučnější větráky než je to vrčení kaskády.
Nakonec přece v tom testu měří hlučnost grafik v zátěži a jak je vidět, že na měření hluku větráků nějaký bručení nemá vliv a hlavní hluk v zátěži stejně dělají větráky.

V normálním PC (zakrytá bedna) na normálním místě (někde pod stolem), nemá nikdo šanci minimálně to MSIčko slyšet. Vyjímkou je klasika 2000+fps, ale to dělají všechny grafiky.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Waleron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Waleron »

Chtělo by to vyzkoušet u jedné karty vice zdroju, to bzuceni preci nejsou civky. Civky piskaj u ukoncovani valley, to bzuceni je jiny zvuk.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Ache píše:Já sem hlavu až těsně ke kartě nikdy nestrkal, takže fakt nevim zda to nějak mírně bručí/cvrliká když je absolutní ticho, ale cvrkot dělá i blbý adaptér k notebooku když k němu dam hlavu. :!: I to video ukazuje že ty GTX970 mají v plné zátěži hlučnější větráky než je to vrčení kaskády.
Nakonec přece v tom testu měří hlučnost grafik v zátěži a jak je vidět, že na měření hluku větráků nějaký bručení nemá vliv a hlavní hluk v zátěži stejně dělají větráky.

V normálním PC (zakrytá bedna) na normálním místě (někde pod stolem), nemá nikdo šanci minimálně to MSIčko slyšet. Vyjímkou je klasika 2000+fps, ale to dělají všechny grafiky.
Ano souhlasím, z akustického hlediska ten cvrkot/bzučení je irelevantní. Já to neslyším ani v otevřené bedně, která je pod stolem asi metr ode mě, ale tady šlo spíše o to tvrzení, že to každá karta dělá což jsem právě vyvrátil.
A nemá cenu tady připomínat pazvuky jiných přístrojů, a plést si jablka s hruškami. Jsou tam slyšet jasné pazvuky u GTX970 oproti těm dalším dvěma testovaným kartám a to za použití V-syncu. Bez použití v-syncu u všech třech karet je slyšet pískot při vysokých fps.
Mě tady ten jev nezajímal z akustického hlediska, ale zda nemá nějaký vliv na životnost té karty dejme tomu.
MirpalCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od MirpalCZ »

Mirne jsem upravil svoji Msi GTX 970, po zmereni nejteplejsich casti ze zadni strany jsem kartu osadil par pasivama (samozrejme nejblize kam to slo, tak aby nemohlo nahodne dojit k nejakemu zkratu). http://img7.rajce.idnes.cz/d0701/10/105 ... .jpg?ver=3 Zatim jsem provadel mereni jen v apocalypse when s vypnutym vsync a pri 3 - 4 loopu, s takty 1490/8000MHz. 6x 140 ventilatory ve skrini bezely kolem 350 ot/min stejne tak i ventilatory na procesoru.

Nejprve jsem teploty meril ve spodnim PCI-E slotu , tedy bez ofuku z chladice procesoru. Pred nalepenim pasivu jsem nameril ze zadni strany karty nejvice 91 °C, po nalepeni pasivu pak 85 °C a to na automatickou regulaci. Nasledne jsem kartu vlozil do vrchniho slotu, tedy pod chladic Noctua NH-D15 a na auto jsem nameril 68 °C na jadre a 76 °C v oblasti napajeni, pote jsem nastavil otacky ventilatoru na 45% coz odpovida cca 1050 ot/min a teploty se drzely do 70 °C na jadre a do 79 °C v oblasti napajeni.

Pokud se toto opatreni osvedci i pri hrani, tak se da za cenu kolem 200Kc vyresit problem s teplotama napajeni a tim padem lze poladit otacky pri zatezi a ziskat tak opravdu velice tichou kartu.
CPU: R9-5900X + vodník, GPU: Evga rtx 3090 ftw 3 + hybrid cooling kit, RAM: 2x16GB, Zdroj: Corsair RM850x, Sluchátka: Logitech G PRO X Wireless, Monitor: 35" AOC AG352UCG6 @120Hz, Klávesnice: Tesoro Gram SE Spectrum, Myš: Logitech G402 Hyperion Fury
Cocroach
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Cocroach »

od kdy chladič procesoru fouká směrem na grafickou kartu?
MirpalCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od MirpalCZ »

Primo ne, ale ventilator neudela primy proud vzduchu a uz vubec ne ty, ktere jsou osazeny na nh-d15, ty maji docela rozptyl. Karta je pak umistena neco pres 2cm pod chladicem CPU, pasivy pak kolem 1,5cm http://img7.rajce.idnes.cz/d0701/10/105 ... .jpg?ver=0, takze ventilatory zadni cast karty a tedy i pasivy krasne ofukuji.
CPU: R9-5900X + vodník, GPU: Evga rtx 3090 ftw 3 + hybrid cooling kit, RAM: 2x16GB, Zdroj: Corsair RM850x, Sluchátka: Logitech G PRO X Wireless, Monitor: 35" AOC AG352UCG6 @120Hz, Klávesnice: Tesoro Gram SE Spectrum, Myš: Logitech G402 Hyperion Fury
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Chlazení 970tky nepředstavuje problém. To co děláte je spíše jen pro dobrý pocit z nízkých teplot. U karty, s takovým TDP, bych si s tím nelámal hlavu. Co by měli dělat u Radeonu, nasadit na zadní stranu ledové krychle?
MirpalCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od MirpalCZ »

izigoneanu píše:Chlazení 970tky nepředstavuje problém. To co děláte je spíše jen pro dobrý pocit z nízkých teplot. U karty, s takovým TDP, bych si s tím nelámal hlavu. Co by měli dělat u Radeonu, nasadit na zadní stranu ledové krychle?
Je to trochu OT, ale na r9 290 jsem mel osazeny raijintek morpheus a cast plechu referencniho chladice na chlazeni napajeni, chladic na vrm z baleni raijinteku jsem mel prisroubovany ze zadni strany a podlozeny 2 kusy thermal padu Phobya :P
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

No a? Myslíte ze bez toho ta karta by to nepřežila? 99 % uživatelů používají karty tak jak jsou z továrny a stále jim funguje. Maxwell to určité nepotřebuje.
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ghostdog32 »

nepotřebuje, ale ten dobrej pocit z nízkých teplot a ticha za těch 200 kaček stojí :-)
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
MirpalCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od MirpalCZ »

Presne, pokud diky nizsim teplotam muzu jit na nizsi otacky ventilatoru je to pro me docela vyznamne plus.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

No jo... zkuste s tím snížit otáčky ventilátoru na Gigabyte gtx 970 G1. Placate nesmysly a je to jen placebo efekt
MSI 970 tišší snad ani nemůže byt, tyhle kraviny nepotřebuje
Naposledy upravil(a) zigo dne ned 19. říj 2014, 23:35, celkem upraveno 1 x.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

k pazvukom toľko
osobne som hluchý jak peň ale to pískanie ma doháňa k šialenstvu
a neni nič lepšie ked sa vás niekto opýta čo to tu tak nepríjemne pištím nič len GK za 3 resp 5 stovak :|
ked to nikto nepočuje je to samozrejme ok inak je to na RMA
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Pískání čeho..už mate gtx 970?
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ghostdog32 »

izigoneanu píše:No jo... zkuste s tím snížit otáčky ventilátoru na Gigabyte gtx 970 G1. Placate nesmysly a je to jen placebo efekt
MSI 970 tišší snad ani nemůže byt, tyhle kraviny nepotřebuje
u gigabyte verze bych to chtělo razantnější tuning... třeba sundat ty ventilátory z heatsinku a chladit to noctuama s otáčkama natvrdo :-) pokud se nenajde způsob, jak těm origo snížit otáčky
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
knedla
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od knedla »

To pískání bych moc nebagatelizoval, že to nic není. Moje gigabytka 970 co šla na reklamaci pískala už od 100 FPS a bylo to slyšet v noci (bohužel mám počítač v ložnici) i ze zavřené skříně Fractal R4, která je pod stolem na 2 - 3 m. U vysokých FPS to museli slyšet snad i sousedi:
https://www.youtube.com/watch?v=PaxXF7PRmlk
Určitě některé karty bzučí víc a některé méně.
Gigabyte B 660 gaming X, intel i5 12 600, 850 W MSI, MSI RTX 4070 Ti trio Gaming X
Waleron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Waleron »

knedla píše:To pískání bych moc nebagatelizoval, že to nic není. Moje gigabytka 970 co šla na reklamaci pískala už od 100 FPS a bylo to slyšet v noci (bohužel mám počítač v ložnici) i ze zavřené skříně Fractal R4, která je pod stolem na 2 - 3 m. U vysokých FPS to museli slyšet snad i sousedi:
https://www.youtube.com/watch?v=PaxXF7PRmlk
Určitě některé karty bzučí víc a některé méně.
Jaky zpusob reklamace jsi zvolil ?
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“