Zamrzlý obraz - nutný reset

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
n-gager
Nováček
Nováček

Zamrzlý obraz - nutný reset

Příspěvek od n-gager »

Zdravím pánové/dámy

Sestavil jsem si nové PC. A nastal problém: Zamrzlá obrazovka (zaseklý obraz bez rušivých artefaktů, jako když si pustím fotku), Pokud se přehrával zvuk, tak při tomto zámrzu nastalo ticho. Dioda disku po záseku nesvítí. Větráky se točí. Nejdříve to začalo dělat při větší zátěži např. při hraní her, konkrétně Grid 2 a Grid Autosport. PC vydržel funkční cca 5-10 minut, potom zamrzl. PC byl primárně koupen na výpočty, zámrzy nastávají i ve výpočetních aplikacích, kde je zaměstnán jak GPU tak i CPU. Výdrž funkčnosti při výpočtech byla někdy i celou noc, někdy jen 5 min. PC občas zamrzne i při prohlížení webu. Jednou mi dokonce zamrzl na obrazovce "Restartování".

Sestava:
Základní deska ASUS M5A97 LE R2.0
Procesor AMD FX-6300
Operační paměť Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Blue Series
Pevný disk Seagate Barracuda 7200.14 2000GB s Advanced Format
Chladič na procesor ARCTIC Freezer 7 Pro Rev.2
Zdroj Cooler Master GX 550
WiFi síťová karta TP-LINK TL-WN851ND
Grafická karta SAPPHIRE R9 280X DUAL-X
přihodil jsem jeětě SSD Intel 330 120GB na systém.
BIOS aktualní, ovladače aktuální, Firmware SSD aktuální.
disky v režimu AHCI.

Provedené testy:
FURMARK
OCCT
MEMTEST 86+
Kontrola disků

Výsledky:
FURMARK - občas svislé šedivé pruhy přes monitor
OCCT CPU - někdy i celou noc bez problému, jindy po cca minutě vyhodí problém
GPU - bezproblému
MEMTEST -nenašel chyby - 3x přes noc
Disky v dobré kondici.
Teploty v průběhů testů nepřekročily na CPU 58°C a na GPU 72°C

Vyměněné komponenty: řešeno v tomto postupu
1. Koupen Seasonic M12II 620w - kvůli možnému slabému CM GX 550W
Problém přetrvával
2. Navrácen CM GX 550W - reklamována SAPPHIRE R9 280X DUAL-X a koupena MSI AMD R9 280 GAMING 3G
Problém přetrvával
3. Vyměněna RAM za nový kus
problém přetrvával
4. Systém nainstalován na Seagate Barracuda 7200.14 2000GB SSD vyhozeno
Problém přetrvával
5. Měněny sloty jak pro GPU tak i pro RAM na desce
Problém přetrvává

Zbývá Deska a Procesor, nechci na reklamaci vypadat jak idiot, přinést tam nejdřív Desku a potom ještě popřípadě CPU...

Mátě někdo nějaký přesnější tip, něž já 50/50? Nebo by to mohlo být například nějajé nastavení v BIOSU?

Hladis//Spatna sekce. Presun.
Kohyx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Zamrzlý obraz - nutný reset

Příspěvek od Kohyx »

Systém je legální? Co tam máš za OS? PS: ten zdroj je pořád slabý, to z 90% může dělat on. Pro tuto grafiku výrobce doporučuje 750W. Obecně procesor od AMD je žrout, tenhle si vezme skoro 100W (90 TDP), a to se nebavíme o přetaktování. Pro rezervu bych doporučoval zdroj o výkonu 900W, popřípadě 850W s nějakou lepší certifikací.
Naposledy upravil(a) Kohyx dne pát 10. říj 2014, 17:01, celkem upraveno 3 x.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

os nebo deska,procesor to urcite nebude,navic ta deska je hroznej srot,nema ani pasivy na VRM
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
endy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od endy »

Zdroj urcite staci i 650W, tam problem nebude, mas vse dobre pripojene ? Zkusil bych vymenit CPU, prvni pouze od nekoho vypujcit a zkusit a az podle toho resit reklamaci. Pak uz to muze delat jen deska, muzes mit spatny kus z vyroby... A kdyz tak koukam, tak na desce mas pouze 4 pin na napajeni.. Nejsem obeznamen, jake napajeni potrebujou FX procesory .. ale 4pin mam ted na svoji 4 roky stare Phenom II X4 955BE ... Muzes mit i slabe napajeni a jak se to zahraje tak to ma vetsi zatez a kousne se to ... zkusil bych vymenit desku za ASUS M5A99X EVO R2.0
MB: Asus Maximux VII HERO X97 | CPU: i7-4790K | RAM: Crucial Ballistix Sport 8GB | GPU: MSI GTX 970 GAMING |
SSD:
OCZ Vector 150 120GB | HDD: Seagate Barracuda 7200.14 2TB | PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2 | CASE: NZXT H440 |
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Pokud nemáš žádný HW konflikt ve Správci zařízení začni tím, že zkontroluješ nastavení pamětí - frekvence, časování , napětí.
Takže si stáhni CPU-Z a porovnej údaje na kartě SPD a Memory.
Pokud to bude OK, vyměň datový kabel mezi grafikou a monitorem.
Pokud používáš HDMI, použij DVI nebo VGA, prostě něco jiného než teď.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

To jsou rady panečku, 900W zdroj na 280x... 750W nakrmí bez problému 2x r9 290 proboha... V podstatě sis odpověděl sám, problém bude na 99% v desce.
Kohyx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kohyx »

Dle specifikace ukrojí GK 250 Watt. CPU 100 Watt, další komponenty v PC cirka 80 Watt. V max. zatížení tedy potřebuji 430 Watt. Pokud se budeme bavit o zdroji + 1/3 výkonu na víc = 570 Watt. Okey, kvalitní zdroj s certifikací Gold má účinnost 88%. Takže, 570 Watt potřebuji, zvolím certifikaci Gold, tedy - zdroj s výkonem 640 Watt.

Pokud máte jiný názor, určitě doplňte. Počítal jsem to nahoře odhadem, trochu jsem přepálil. Ale to určitě není na zmar. :)

PS: Zde mi to hodilo 570 Watt. Tady řeší i fan, další připojené karty, periferie a další.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

certifikacia je udaj efektivnosti na vystupe... t.j. odber..
Cize ak je zdroj 400W, on 400W dokonca lepsie zdroje dokazu dodat aj mierne viac... Output power bude ale aktualny vykon X ucinnost .... cize pri 88% a 400W teda 100% zatazi bude mat odber zdroj odhadom 440W ?!
Teda ak sa nemylim :lol: ...

Po prvom prečítaní by som to tipoval na grafiku. Zdroj je dostatočný. Ale keď nepomohlo vymeniť obe ostáva doska a cpu. Odporucam ešte skúsiť aktualizovať bios.
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
n-gager
Nováček
Nováček

Příspěvek od n-gager »

Díky moc za pomoc.
Desku jsem vymenil, problémy nepřestávaly. Procesor jsem vyloučil a posledním komponentem co byl v PC neměněn byla WiFi síťová karta TP-LINK TL-WN851ND. A ta svině to opravdu způsobovala :). vyměnil jsem jí za ASUS a cajk. Ještě jednou díky!
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“