Procesory u telefonů

Mobilní telefony, PDA a MDA zařízení.

Moderátor: CageJ

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Procesory u telefonů

Příspěvek od DOC_ZENITH »

crashPC píše:Otázka potřeby a volnejch financí. Jako pokud někdo jenom browsí po netu, tak mu to notebook samozřejmě nahradí. Pak jsou věci, kde to samozřejmě nenahradíš. Stejně tak je nesmysl nahrazovat notebookem čistě herní stroj nebo server.
Zatím bohužel nenahradí. Leda kdyby člověk jel jen facebook seznam a youtube. Tyhle věci otevřou ztěží složitej HTML a jakmile chytnou video co nemá GPU akceleraci (typicky kdekolid jinde než youtube) tak jsou naprosto ztracený. Zatim to neni plnohodnotné ani na ten browsing.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Jak jsem psal, otázka potřeby. Než abych tahal notebook, tak to právě na ty videa a browsení radši tablet/větší mobil, a právěže mi to stačí až až. A Notebook nekoupím skoro za žádnou cenu. Nechci to vidět :-)
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

DOC_ZENITH píše:Zatím bohužel nenahradí. Leda kdyby člověk jel jen facebook seznam a youtube. Tyhle věci otevřou ztěží složitej HTML a jakmile chytnou video co nemá GPU akceleraci (typicky kdekolid jinde než youtube) tak jsou naprosto ztracený. Zatim to neni plnohodnotné ani na ten browsing.
Zde bych si dovolil lehce nesouhlasit. Na svém Nexu 7 (2013) jsem ještě nenarazil na stránku, která by ho viditelně zasekala. Tohle byla věc, kterou jsem poměrně dlouho testoval - nakonec se jako zásadní projevil výběr browseru.

Jako nejvýkonnější se ukázal standardní prohlížeč Androidu, který jsem musel u Androidu 4.3 zprovoznit tweakem a u dalších verzí už bohužel vůbec zprovoznitelný není. Nevím, které prohlížeče vyhrávají benchmarky, ale třeba takový Firefox nebo dnes standardní Android Chrome byl otřesně pomalý a při každém rychlejším pohybu kostičkoval. Standardní browser Androidu vykresluje bleskurychle (srovnatelné s desktopem). Tenhle prohlížeč je taky jedním z důvodů, proč jsem vynechal následujících 5 aktualizací s KitKatem. Dalším byl Flash. Nemám vůbec instalovánu YouTube aplikaci (stejně jako veškeré služby Google) a videa zde můžu pustit přímo v prohlížeči v desktop verzi stránky ve FHD plynule, stejně jako jiná videa ve vysokém rozlišení na jiných stránkách. Tablet brutálně hřeje, ale vše jede plynule. Problém bych viděl spíše v pohodlí - tablet je opravdu jen na prohlížení stránek, pokud chci pracovat s nějakou složitější stránkou nebo něco někam napsat, tak to si radši pustím PC - na tabletu je to s bezstylusovým kapacitním displejem porod.

Dále se v předchozí diskuzi motalo několik věcí dohromady. Grafický výkon (zodpovědná GPU část), počet jader a výkon na jádro. Podle mého názoru stěží najdeme aplikaci na Androidu, která by využila více než jedno/dvě jádra (benchmarky nepočítám). Tzn. osmijádro je úplná blbost. Řekněme, že jedno jádro využije systém a aplikace na pozadí, druhé jádro aplikace na popředí. To je všechno. Takže bude platit to, co platí v desktopu i dnes - nejdůležitější je stále výkon/jádro, což zatím hraje do karet Intelu a jeho mobilním CPU. Nějaký osmi nebo šestnáctijádrový Mediatek se může jít zahrabat, protože pro klasickou single thread aplikaci bude mít několikanásobně méně výkonu, než výkonné dvoujádro. Možná by se to využilo při masivním multitaskingu, ale to bych ten tablet dříve rozšlapal, nebo si musel připojit myš a klávesnici, což by potom lehce nabouralo koncept postelového zařízení.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ověřil jsem si, že dvě jádra už ne vždy dostačují. 3-4 ideál, zbytek na standartní záležitosti souhlasím - dost k ničemu. Problém je v tom, že s málo jádry nemůžeš škálovat výkon tak dobře, a s příliš mnoho jádry také ne. Potřebujem mnohem větší SW optimalizaci.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Odpovědět

Zpět na „Mobilní telefony a PDA/MDA“