Lucas, rozpočet má už uvedený cez 7 až 8 kč. Keďže v rámci možností je prakticky veľa riešení ( či už od nákupu bazáru a rôznej platformy, ktorá by sa v rámci toho rozpočtu zmestila, to jest napríklad socketu 1156 a i5 7x0, 1155 nová doska plus starší CPU, prípadné nejaké ekvivalentné AMD cez celé to obdobie). Prakticky teda načrtnem sumár, ktorý by teda nestál skoro nič či stál čo najmenej.
Keďže som sám bol (a vlastne i som, niekde v domácnosti ešte stále funguje!) majiteľom C2D E6300, tak viem, že to bol vlastne úplne prvé základné C2D, čo sa ponúkalo v lete 2006 za najnižšiu cenu. Pri danom takte bolo ekvivalentom približne Pentium D na 3,5 až vtedajšie EE na 3,73Mhz. Nuž, to je i tak či tak jedno. Znamená to to, že má vysoký potenciál taktovania (prakticky s ohľadom na samotný takt takáto situácia vznikla snáď ešte v dobách Pentia III, kde bolo v rámci architektúry poznať nárast o 100Mhz. Coppermine dosahoval od 500Mhz až po 1100, C2D a jeho ekvivalenty na 65nm od 1,6 až 3Ghz). Prakticky s ním užívatelia dosahovali pri "extrémom" nastavení aj 100% takt. Bez problémov mohol bežať pri krásnych 2,8GHz a FSB 400 (1600) s prakticky jednoduchým nastavením Biosu (snáď sa tam nastavovala delička pamätí, niekedy i SPD pri starších verziách Biosu a skôr u P5B, mód chladiča CPU, ja som príklad bez problémov bežal na boxe pri danom takte, pekne nastavenom napätí pod 1,3V, čo zvládať určite každý bude). Sám som tak prevádzkoval mnohé roky kombináciu E6300 + P5B. A Deluxka s tým nebude mať problém.
Teda, citeľným limitom je procesor. Takže, i tou zmenou taktu si viditeľne polepší. Možno to stále bude dosahovať nejaké limity (najskôr, to sa pri danej aplikácii či hre prejaví v takom rozsahu, keď práve je viac tých hráčov, prípadne grafické textúry dosť presahujú i v rámci vykreslenia aplikácie, prípadne naopak, tam kde sú textúry jednoduché ak nie je nastavená synchronizácia FPS, či FPS limit by sa mali snímky za sekundu rapídne navýšiť a bla bla bla) Najlepším testom CPU je prakticky nastaviť čo najmenšie rozlíšenie obrazovky a grafiky a testovať jeho správanie.
Ďalšou možnosťou je investícia do bazárového C2D. Prakticky pre tvoje potreby nie je potrebné ani C2Q. Prirodzene záleží skôr od ponuky, lebo táto investícia je na úrovni toho či sa to oplatí (teda, skôr nie). Ale jedine vážne ak by to bola investícia v rámci naozaj len stoviek korún (maximálne snáď 400 Kč). I to by som bral ako dosť hraničné. Keďže P5B Deluxe obišla tak dobre, že všetky jej revízie dosiek podporujú prakticky úplne všetko (samozrejme s updatom Biosu a nových ukódov procesorov), ale prakticky doň je možné dať akýkoľvek CPU čo sa do 775 vyrábal + modifikáciou Xeony 771 (ale to je záležitosť následných mechanických úprav.)
Na druhej strane nie si na tom až tak zle. Mať 8GB RAM v 4x DDR2 2GB moduloch stálo už nejaké úsilie alebo investície, to prakticky nemám ani ja a mal by som mať

(vážne, ja už ďalšie žiadne DDR2 kity kupovať ani z bazáru už nebudem. Sám mám už plnú prdel DDR1 a za pár rokov bude mať ešte aj DDR3). Preto vynahradiť investíciu či už predajom a nákupom aspoň DDR3 (kde by ho 8GB rozhodne stáli okolo 2000Kč). Neviem, bolo by mi to ľúto. Ešte k ohľadom na rozpočet. A existovať na tom ak nie si úplný tyran jednoznačne ešte ide.
Prirodzene, nepoznám teda aké iné pomery máš. Ale prakticky nie je nikdy na škodu investovať do takých vecí, ktoré sú plne prenosné a dajú sa použiť i v nasledujúcom stroji. Preto by som svoje snaženie a investície smerovať v horizonte vyložene tam. A to je nasledujúce: zdroj (jednoznačne, ak je tam niečo ešte z dôb pred 8 rokov a vydržalo to doteraz, tak gratulácia, i keď to nie je zas nezvyčajné, ak to malo stály odber a nestálo to za starú bačkoru, tak oni tie zdroje vydržali), či PC skriňa. Prípadne by som osobne odporúčal investíciu do výmeny HDD, kde sú aktuálne prítomné z toho výpisu dva Seagaty ST3200820AS (epochou sú to disky tak staré 7 rokov, tak ak majú pekné prevádzkové hodnoty, tak si môžu gratulovať. Alebo skôr, že vôbec ešte fungujú

). Takže, prakticky čímkoľvek čo sa aktuálne predáva si automaticky polepšíš (či už 1TB diskom, prípadne SHDD diskom s "8GB SSD cache", alebo SSD). A všetky tieto veci bez problémov budeš môcť použiť i v budúcnosti o pár rokov v novom PC. Prípadne chladič ešte s ohľadom na šírku skrine (a keďže montážne kity sú od 775 po všetky sockety u Intelu okrem 2011 či takých, ktoré vás trápiť rozhodne nemusia, tak no problemo!).
Teda, posledná vec je stav samotnej dosky. Keďže všetky P5Bčky nemajú pevné kondenzátory (možno Deluxka a Commando malo v okolí napájania CPU, za to neručím!), najskôr odídu najskôr tie, že prirodzene vytečú. Takže to je potom buď na výmenu, alebo kontrolu.
Samozrejme, že s rozsahom znalostí sa určité záležitosti dajú spraviť úplne samostatne. A keďže Praha nie je mojou destináciou, takže odporúčania na nejaké servismana nemôžem nejak relevantne dať (i keď si tam sám niekedy sem tam zacestujem, ale to je pomerne nepravidelné

).
Takže v rámci rozpočtu by som preferoval:
1. Vymeniť HDD (to najskôr bude stáť v rozsahu okolo 1500 kč až 2500 či 3000 podľa toho do čoho by sa išlo)
2. Vymeniť zdroj ak by bolo potrebné (a aby to malo nejaký zmysel pri následnej obmene za pár rokov). To najskôr, keď zoberiem aspoň nejakého neOEM Seasonica na 500W by stálo okolo do tých 2000 Kč maximálne. Prirodzene, tejto zostave by stačilo i niečo OEM okolo 350 až 400W.
3. S tým sa postarať o skriňu, chladiče, ventilátory a podobné veci. Prípadne rozpočet na monitor, čo si myslím rozhodne bude zvládať nejakú i aktuálny HW. (ak je treba, záleží od toho čo máš doma!)
3. b) Keďže ta počíta s výmenou monitoru, tak to tiež niečo zoberie. Slušný 23 alebo 24 palcový monitor je možné zohnať tak od 3500 Kč. Či skôr povedané oveľa vyššie než 3500.
4. A podľa toho systémovo riešiť spomenuté veci Mr Lucasa (na to čas príde, s tým rozhodne súhlasím!). Otázkou prirodzene je koľko lóva potom na to zostane. Pár tisíc?