Core i5 - přetaktování, problemy, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
susperian
Začátečník
Začátečník

Re: Core i5 - přetaktování, problemy, rady

Příspěvek od susperian »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat. Jsem celkem laik a zkusil jsem si přetaktovat mé core i5 2500K. Zvyšoval jsem násobič až na 46x a počítač se už nezapnul. Pokud jsem snížil na 45x, tak ještě vše šlapalo. Přijde mi to divné, protože jsem četl, že se dá taktnout až na 5 GHz vzduchem, takže nevím v čem je problém. Mám chladič Gelid Solution Tranquillo rev. 2 a desku Gigabyte Z68XP UD3P Z68. Paměti Dimm DDR3 8192 MB 1600MHz Kingston Hyper X Non. A zdroj Seasonic X-560 560W. Taky nechápu, proč ve Windows mi to ukazuje vždycky o jeden násobek míň. V Biosu nastavím třeba 44, ukazuje to 4,40 GHz a ve Windowsech mi to ukazuje jen 4,30 GHz, může mi to někdo vysvětlit? Děkuji moc.

P.S. Teploty jader cca po 1,5 hraní The Evil within maximálně 55 stupňů.
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

třeba ti kolísá bclk
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Teplotu jader máš super. To že máš o .1Ghz míň bych taky tipnul na sníženou bclk(default je 100). Jinak podle mě už deska nechce jít s napětím výš. Koukni do CPU-Z a napiš jaké máš napětí na jádru, také by to možná chtělo zvýšit LLC
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Aha díky. A jak mám nastavit to bclk. sem fakt amatér. V biosu umím nastavit jen základní věci. Tak jsem spustil CPU - Z a nevím přesně kde je ta voltáž, ale jestli myslíte Core voltage, tak to kolísá, ale nejmín je pořád 0.996 V. Používám ještě Hw monitoring tam mi to ukazuje min. 1.006 V a max 1.366V. Jinak jak jsem psal, že po hodině a půl vše v pořádku, tak cca za 10 minut potom modrá smrt. Něco collecting data for crash dump. Takže nezvládl ani těch 4,40 GHz.
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

musíš zjistit voltáž v zátěži, ne v idle. tzn ideálně pusť prime95, pak zjisti voltáž
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Ok zkusím to. Jinak jsem se díval do nastavení v biosu a ten BCLK jsem měl disabled. Tak jsem dal enabled a nechal to na těch 100, ale stejně windows stále ukazuje o 1GHz mín. Zkusím ten program Prime 95

Edit: Tak ten program Prime 95 bohužel vůbec nechápu. Nevím jak tam zvolím test. Je tam nějaký torture, ale to je na paměti pokud se nepletu. Tak jsem zkusil OCCT, ale přesně nevím na co se mám dívat. Hodím tady screen. http://photo.uloziste.com/?fotka=8be6a7 ... 563&size=3
Naposledy upravil(a) susperian dne ned 26. říj 2014, 19:00, celkem upraveno 1 x.
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

ten by ti měl vytížit procesor na max, i tím otestuješ stabilitu
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Hodil jsem tu screen (příspěvek nad tvým) tak se prosím mrkni, ale myslím jestli jsem to dobře pochopil, tak se jedná o cpu vcore a maximálně tam bylo 1,32 V. a chtěl jsem se ještě zeptat jestli mám tedy nechat ten BCLK enabled a defaultně, nebo to mám nějak změnit.
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

bclk dej na těch 100. 4,5GHz je dobré na 1,32; já to na 4,5 ani nevytáhnu, nemusíš se bát. jinak jsou i lidi kteří jedou i 4,8 na tvém napětí. všechno záleží na kusu křemíku. tady se můžeš kouknout na tabulku statistik http://cdn.overclock.net/4/49/510x600px ... Cstats.png
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Díky, tak to vypadá, že můj křemík je na tom bídně :( Zkusil jsem 4,40 Ghz spustil OCCT a po 38 sekundách modrá smrt. Tak zkusím ponižovat, kde to bude stabilní. Zatím to vydrželo na těch 4.10 Ghz. A ještě jsem se chtěl zeptat jak mám nastavit paměti. Jestli ty to nedělají. Mám položku System Memory Multiplier nastaveno na auto. A celkově jestli v Biosu nemám něco špatně co způsobuje tu modrou smrt.
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

paměti nech normálně na auto, tak jak byli původně. jestli chceš taktovat procesor pořádně, dej napětí na 1,25 a násobič na 38, pokud to bude třeba pět minut stabilní, zvyš násobič, když to spadne, zvyš napětí. postupně až dosáhneš třeba 1,4 Vcore tak zastavíš, najdeš poslední stabilní hodnotu a necháš běžet delší dobu. pokud to spadne, zvýšíš napětí. Je to sice dlouhá práce, ale pak to budeš mít přetaktované správně a budeš si jistý stabilitou. tady ještě návod v angličtině - http://goo.gl/UyjYWM . jestli se s tím nechceš babrat, určitě na gigabyte nějakou utilitu na automatické taktování
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Díky moc zkusím to :)
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Tak v biosu jsem nastavil 1.380 V, frekvenci 4,40 GHz Load Line Level 5 a 25 minut stabilní, pak jsem to vypnul. Akorát to házelo voltáž až 1,42 V a teploty jader 61,62,64,66. Tak nevím jestli to mám nechat, nebo zkusit menší napětí, zdá se mi to moc. Co myslíte?
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

pokud se v tom nechceš moc vrtat, nech to takhle. To nastavení load line level by mělo určovat (omezovat) výchylky napětí, měl bys najít takovou úroveň, která bude nejbližší nastavené v biosu. Tvůj výsledek mi nějak nesedí. Zkoušel jsi to tou technikou postupného zvyšování?
btw. stabilní to po 25minutách na 98% nebude, nech to běžet alespoň přes noc. já to nechávám klidně 50h
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Aha, a kde to zjistím v biosu jestli ten load level je blízko tomu nastavení. No já jsem to zkousel od 4,2, ale jen na auto a potom jsem dal hned 4.40 a nastavil jsem tu voltáž. Asi bych to teda měl dělat postupně, ale to je teda makačka:) Zkoušel jsem easy tune a dal jejich profil a ten spadnul. Tak přemýšlím, že to nechám jen na 4,20 Ghz voltáž auto a load line asi vypnuté. Tak jsem to měl předtím a šlapalo to. Neob ten Load level musí být zapnutý, když už taktuji?
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

myslím že ne. asi jsem si spletl Load Line Level s Load Line Calibration co je na asus deskách. tak to nech jak jsi to měl původně, třeba skus jen zvýšit násobič jestli půjde
susperian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od susperian »

Ok díky moc. Prosím tě a ještě poslední dva dotazy. Když mi to v těch zátěžových testech a v biosu ukazuje 4.20 GHz, ale ve Win 7 pořád o ten stupeň níž, tedy 4.10 GHz jak to tedy jede reálně? Řekl bych, že těch 4.20 Ghz a jen Win to zobrazuje blbě. To BLCK mám standartně na těch 100. A druhá otázka, jestli ten procák na 4:20 Ghz utáhne MSI GTX 970 Gaming. Chci si ji pořídit. Teď mám GTX 760.
michondr
Nováček
Nováček

Příspěvek od michondr »

1) skusil bych víc programů, pak se ukáže co říká pravdu, popřípadě update biosu (což by měla být první věc když děláš OC)
2) myslím že nebude mít problém. jen si nejsem jistý jestli se to vyplatí. na to bych se radši zeptal někoho zkušenějšího, můžeš založit téma v sekci grafické karty, tam ti odpoví
lubo22
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lubo22 »

ahojte uz sa mi to konecne podarilo s taktovanim CPU. Aspon si myslim: uz mi soft ako CPU-Z a OCCT ukazuju overclock original 3400MHz a current cca 4200MHz +23% oc.

predtym mi to padalo a dalo modru obrazovku. po resete bios a flashnuti novsej verzie to zatial vyzera slubne :)
tak som to taktol v aplikacii od gigabyte co mam dostu z87-hd3. na 4,2Ghz.
uz nejaky den to ide stabilne hral som v noci hry a teploty boli do 70°C na jadre a uz sa ozval aj vetrak na CPU :D

len mam par otazok chcel by som to dat este vyssie aky postup mam zvolit? Napetie cpu mam v auto a cpu-z ukazuje ze tam ide 1,392V sa mi to zda uz trosku vela co vy na to? skusit zmensit napetie alebo este zvysovat frekvenciu?? ide o i5 4670K
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Tak především se vyprdni na tyhle aplikace a jdi do biosu, nastav si Vcore na ,1,36 a pak násobič na 44 případně můžeš zkoušet jí vejš, nicméně větší vcore už bych do toho nepral..
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“