Ahoj, o Vánocích se chystám koupit novy pc za 20 litrů (rád bych intel i5 a gk alespon 280 + win, takze predpokládám ze mi na monitor nezbyde), měl bych pár otázek:
1) Mohl bych pouzit monitor co mám v notebooku? A musel by být notebook zaplý aby šel monitor?
2) IPS vs. NT monitor - na diskuzích sem četl že TN monitor je špatný, že bliká a je nepříjemný na oči a má špatné barvy, je to pravda? Třebas herní monitory s 120hz jsou jenom TN co jsem koukal tak to snad tak zlý bejt nemůže...
3) jaký monitor do 3 litrů (byl bych rád kolem dvou) by jste mi doporučili? Nechci žádnou nudli, ale ani čtverec.
4) nepovinná otázka - myslíte že se mi do těch 20 litrů vejde i monitor?
1. Ne to nejde. NTBnemá žádné vstupy a TN obrazovky NTB jsou ty nejhorší, to snad musíš vidět že ty barvy stojej za *****.
2. Ano TN je nejhorší technologie, špatné podání barev a pozorovací úhle. Herní monitory nejsou vůbec dělaný na hezkej obraz. Spousta z nich jej má dokonce schválně špatnej, ala vyzvihujou temné barvy aby bylo v hrách lépe vidět ve tmě a pod. Další jsou zase optimalizované pro 3D brýle a pod.
Monitory co nejsou TN a jsou dobré na hry (dobrejch je hodně mluvíme tu o vynikajících) se dělaj, třeba euzo dělá 120HZ PVAčko, umí až virtuálních 240hz + lightboost. Dále existuje i 27" 2560x1440 IPSko co jde taktovat ke 120hz, vyrábí to Korejskej "Overlord" třeba.
Obecně:
TN = Rychlá odezva, špatné barvy, úhly, kontrast.
IPS = OK odezva, nejlepší barvy, špatnej kontrast.
PVA = Špatná odezva, nejlepší kontrast, dobré barvy.
3. Žádnej. Hledej v bazarech a kup tam ňáký lepší 22" trinitron CRT. A ne nedělám si srandu. Za 3000 novej dobrej monitor fakt nekoupíš.
4. Ano. Dle mého názoru máš špatné priority, prioritizuješ sestavu před monitorem. Má to bejt přesně na opak. Monitor má bejt dobrej, do toko koukáš, oči máš jen jedny a monitor je základ požitku ze všeho co na PC děláš, od psaní přes hraní po filmy. Je lepší připlatit na monitoru a ořezat HW než naopak. Třeba grafika v PC zastarává nejrychleji a mění se jak ponožky, monitor ne. Je lepší na ní ušetřit a v budoucnu udělat upgrade než šetřit na monitoru.
Nemusí bejt dobrej ale aspon průměrnej, já mám notebook a ty pozorovací uhly jsou děs běs, ale jinak jsem s tim spokojený a to mám už asi 4 roky stary notebook
Ten první z těch monitorů co jsi jmenoval je OK, ostatní ne. Asi by ti i vyhovoval, pokud zkousneš barvi notebookovýho TN co vůbec nemaj saturaci nebo gamut, tak ti tohle bude připadat úplně božský. I mezi IPS a PVV je tuna tipů, je to mnohem složitější. Tyhle levné E-IPS nemaj tak pěkné barvy jak plné S-IPS / H-IPS / PLS. Ty další benQ s VA panely neber, používaj CPVA panely. Nejsou to zlý monitory, na práci jsou naopak dost OK díky velkému kontrastu moc neunavujou oči, ale v hrách je ta jejich horší odezva prostě znát, jde o to co by byly priority.
Oproti E-IPS má nádherný barvy je to jak nebe a dudy ale taká stojí skoro svojnásob. Dle mého názoru to ale stojí za to, radši bych oškubal CPU a GPU a sebral tohle. Protože prostě, je nádhera s tim dělat.
Je to sice furt C-PVA, ale ta druhá generace a ta už je o dost rychlejší a když si s tim člověk trochu pohraje dá se zněj vytahnotu fakt pěknej obraz. Uhlopříčku moc neosekávej přicházel bys tím o dost uživatelskýho komfortu. I při 24" vypadá 16:9 monitor dost malej.
Jaké slevy? V IT obvykle slevy nejsou, staré produkty mizí, nezlevňují se. A žádné slevy se nečekaj. Pokud teda nemyslíš papírové, ala Alza style dále tam nálepku sleva 60% ale přitom to stojí stejně jak v jinejch Eshopech že.... a stejně jak předtim.
Monitory levnější nikdy nebyly. Třeba ten 24" 1920x1200 BenQ je za svou cenu božskej monitor, nebliká a barvy nádherný. Monitor s takovou kvalitou stál 2 roky dozadu 12 klacků. Levnějš už to skoro nejde. Monitory co jsou pod ním už jsou opravdu kompromisy.
qwerty14 píše:a ještě jednu otázku - že r9 280 tolik netopí, že ne?
Krom R9 290 řady či GTX780TI neni moc karet které by topily více, R9 28x řada je levná a má fajn poměr cena/výkon právě proto že žere a topí což je její velké negativum.
Takže by možná bylo lepší počkat až vvyjde nová řada? Přemášlel jsem o gtx 960 nebo r9 285, měl by zlevnit na cenu r9 270...
A kdy to má vůbec vyjít? Ten komp si asi nikdy nekoupim... mezi polovinou října... Ta si holt budu muset ty tři litry připlatit... chtěl sem to celý za 20 litrů.