Jak je v tom článku zmíněno, GTX 970 jsou všechny zatím nereferenční, takže je chyba u samotných výrobců, kteří si s tím neporadili dobře. Z GTX 980 reference vychází i mnoho nereferenčních, třeba EVGA GTX 980 ACX 2.0 je reference s ACX chladičem.
Pískání fakt není nic příjemnýho. Je potřeba si uvědomit, že každej vnímá takové zvuky jinak a zrovna já je teda slyším docela dost, už na GTX 770 mi to při mega vysokých fps v tisícech dělalo ( v menu a tak ) ale to ještě není problém. Ale to pískání mi vadilo, představa, že by mi to mělo dělat klidně o něco míň pořád je trochu děsivá.
Tak ten chladič je doslova brutální
Na to se ani MSI TFV absolutně nechytá... 55°C ve furmarku při necelých 1500 otáčkách. A ve hře teplota 48°C... mazec.
mimochodem jak už jsem zmiňoval, tak jsem si všiml zvláštního chování ventilátorů na mojí MSI... nemám problém s tím, že by se ventilátor(y) neroztočil, ale už podruhé jsem si všiml, že se při hraní méně náročné hry dostavil stav nekonečného vypínání a roztáčení se obou ventilátorů někde při teplotě 60°C. člověk, co nesleduje v jednom kuse hodnoty v afterburneru přes OSD ve hře si toho nemůže všimnout. jakoby se grafika nedokázala rozhodnout, jestli se teda má už začít fakt točit a pak se točit až dokud to nespadne pod 50°C nebo se neroztočit vůbec, protože je teplota na těsné hranici 60-62°C pro roztočení se
Ano to je standard, ona se pod 60 zastaví a pak se zase hned zapne jakmile to vyleze o stupeň a pak zastaví... nehledej v tom věcu a neni to ani problém co by bylo třeba řešit.
DOC_ZENITH píše:Infrateploměr má jednu vlastnost, čim blíže je kmoběktu tím vyšší teplotu má tendenci naměřit. Nicméně tak či tak se Evga moc nepochlapila.
Napadlo mě to, ale nepředpokládal jsem, že pár centimetrů udělá rozdíl 10°C. Tím test na Guru3D postrádá smysl.
ghostdog32: Tak si změň hraniční teplotu, když máš tak nízké teploty při hraní.
no podle mě je to nějaký bug. mě se právě líbilo na řešení od msi, že se fany roztočí od 62°C a vypnou od 50°C... takže zůstává prostor pro dochlazení grafiky přes airflow ve skříni
v afterburneru jde nastavit roztočení a vypnutí na jednu jedinou hodnotu a tam je pak tedy to roztáčení/vypínání v jednom kuse víc pochopitelný
jinak k těm VRM teplotám. Psal mi Mirpal, že na své MSI na VRM taky naměří 80°C v apocalypse demu, takže bych věřil spíš guru3D.
já to bohužel nezměřím, nemám čím. Kdy jsem testoval ve furmarku, tak teplota na jádře nepřesáhla 61°C, takže jsem to pak bez obav nechal jet 8 hodin jako test stability. asi to neumím nastavit pořádně, když jinde mají ve furmarku kolem 70°C a později díky apocalypse demu jsem také zjistil, že je na zjištění stability je to naprosto k ničemu.
ghostdog32 píše:já to bohužel nezměřím, nemám čím. Kdy jsem testoval ve furmarku, tak teplota na jádře nepřesáhla 61°C, takže jsem to pak bez obav nechal jet 8 hodin jako test stability. asi to neumím nastavit pořádně, když jinde mají ve furmarku kolem 70°C
Já mám teploty taky do 68-70°C .. možná je to i airflowem... Až budu mít novou case tak se to třeba srovná
ghostdog32 píše:
..tak jsem si všiml zvláštního chování ventilátorů na mojí MSI... nemám problém s tím, že by se ventilátor(y) neroztočil, ale už podruhé jsem si všiml, že se při hraní méně náročné hry dostavil stav nekonečného vypínání a roztáčení se obou ventilátorů někde při teplotě 60°C. člověk, co nesleduje v jednom kuse hodnoty v afterburneru přes OSD ve hře si toho nemůže všimnout. jakoby se grafika nedokázala rozhodnout, jestli se teda má už začít fakt točit a pak se točit až dokud to nespadne pod 50°C nebo se neroztočit vůbec, protože je teplota na těsné hranici 60-62°C pro roztočení se
DOC_ZENITH píše:Ano to je standard, ona se pod 60 zastaví a pak se zase hned zapne jakmile to vyleze o stupeň a pak zastaví... nehledej v tom věcu a neni to ani problém co by bylo třeba řešit.
ghostdog32 píše:no podle mě je to nějaký bug. mě se právě líbilo na řešení od msi, že se fany roztočí od 62°C a vypnou od 50°C...
The temperature cut-off points are similar to the ASUS card – between 60 and 65°C, the fans will spin up; once the GPU drops to about 50°C, they're no longer needed.
The MSI GTX 970 Gaming Twin Frozr V design also has what MSI refers to as Zero Frozr technology. When the GPU is under 50C, the fans stop spinning, resulting in silent operation, and there are times when you basically end up with a passively cooled GPU
Takže podle recenzentů a zkušeností ostatních uživatelů na netu by větráky měli zapnout okolo 60° a vypnout při dosažení 50°, u mně se to rovněž takhle chová. Nevím zda je tohle vypínání, zapínání v rozmezích 2°-3° normální.
Na MSI fórum jsem našel lidi co popisují tak trochu podobný problém a někteří se domnívají, že by mohl být problém v posledním Nvidia driveru