Dotaz ohledně Gaming desek
- TOMIKK
- Začátečník

-
Dotaz ohledně Gaming desek
Zdravím mám celkem stupidní dotaz ale zajímalo by mě jaké vlastnosti mají desky s přiblblím názvem Gaming podle mého názoru je to jen prodejní "značka" aby se shitozní desky prodávaly líp třeba když se podívám na značku DFI lan party tomu říkám základní desky nebo dneska už jen EVGA a celkem se mi líbila značka Leet Gaming ale jinak s přídavkem jména Gaming je jen reklama ne? nebo jaké vlastnosti mají desky Gaming oproti obyčejným deskám a trošku dražším deskám které mají kvalitnější komponenty třeba kondenzátory, napájení nebo nejsou tak osekaný. Hodně mě zarazila teď dvě desky od ASUSu s chipsetem X99 a to přímo tyto:
http://www.alza.cz/asus-x99-deluxe-d2167262.htm
http://www.alza.cz/asus-rampage-v-extreme-d2167559.htm
Já osobně bych šáhl po verzi Deluxe a taky mě zaráží jak můžou dělat gaming desky bez doual lanu.....
http://www.alza.cz/asus-x99-deluxe-d2167262.htm
http://www.alza.cz/asus-rampage-v-extreme-d2167559.htm
Já osobně bych šáhl po verzi Deluxe a taky mě zaráží jak můžou dělat gaming desky bez doual lanu.....
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Dotaz ohledně Gaming desek
Většinou to jsou marketingové bláboly. Občas tam bývají o něco lepší síťovky nebo zvukovky.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- PKBO
- Moderátor

Ano je to jen marketing, moc ale nerozumim tomu, na co se tedy ptáš _?.
- TOMIKK
- Začátečník

-
no já se ptám jestli to vážně je jen marketing ale trošku složitě ale také by mě zajímalo jestli existuje nějaká deska co je dnes opravdu Gaming která má vše co má mít podle vzoru jak jsem již zmiňoval DFI lan party.
- Blue Storm
- Odborník PCT

A co je "opravdu Gaming"? Dneska tohle už neznamená vůbec nic, protože oproti normálním deskám není v podstatě co nabídnout navíc. Lepší síťovka je diskutabilní, protože Intel I218V jsou na tom hodně podobně jako ty Qualcomm Killer, lepší zvukovka je taky v naprosté většině případů jen pár lepších kondenzátorů, které rozdíl neudělají skoro žádný. Asi jediná deska, která má něco spešl gamingovaného, je v dnešní době MSI X99S Gaming 9 AC, která je vybavena enkóderem od AverMedie pro streamování, tzn. nezatěžuje to procesor, případně nějakou z grafik. Ono jde o to, že je diskutabilní, co je vlastně dneska gaming, když už je těžké vymyslet nějaké věci, kterými by se Gaming desky nějak výrazněji odlišily od těch normálních. Kompletní zvukovku, jako ji vidíš samostatně, na desku nenarveš bez toho, aniž bys neosekal výbavu a navíc taková deska by pro výrobce byla drahá a navíc i hodně málo prodávaná právě kvůli ceně.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ten ankodér je celkem useless, moc si s nim nezastremuješ, jeho reálné výsledky, ala bitrate vs kvalita jsou otřesné. Je to něco jako shadowplay od Nvidie, zhruba taková kvalita. Oproti SW enkódinguje je to nebe a dudy. Měl jsem od Averu zachytávačku s tímto enkodérem a zbavil jsem se jí a šel do jiné co HW akceleraci nemá. Jednak je mnohem více kompatibilní se stremovacím SW (v OBC a pod tam jde korektně měnit nastavení a seřizovat barvy) a druhak má lepší kvalitu obrazu, připadalo mi jako kdyby ta akcelerovaná nahrávala v 4:2:0 barevné kompresi a ta bez umí 4:2:2, ala v prudkejch přechodech červený to bylo hodně znát.
O to víc je to useless když se jedná o desku kam člověk muže narvat 8 jádrovou I7 nebo až 18 jádrovej Xeon. Člověk kterej kupuje takhle drahý věci se nespokojí s těžce kompomisní kvalitou videa.
O to víc je to useless když se jedná o desku kam člověk muže narvat 8 jádrovou I7 nebo až 18 jádrovej Xeon. Člověk kterej kupuje takhle drahý věci se nespokojí s těžce kompomisní kvalitou videa.
- Blue Storm
- Odborník PCT

Tak ono jiné alternativy, které nezatěžují procesor, na tom s kvalitou lépe nejsou, jak už jsi zmínil. Navíc kdyby to mělo mít nějaký vyšší model, tak to zase desku prodraží o x tisíc (Live Gamer HD stojí přes 3000 Kč). Sám používám na enkódování QuickSync, protože stejně tu integrovanou grafiku v procesoru pro nic jiného nevyužívám. Kvalita není sice nic extra, ale je o něco lepší jak u Nvenc (kodek od Nvidie, tebou označený jako ShadowPlay). Počítám, že to na té desce bude to samé, jako je AverMedia Live Gamer Portable.
Pořád je ale prostě ta myšlenka správná a je to něco, co je opravdu gamingovou přidanou hodnotou, byť teda jen pro určitou skupinu lidí. Ano, je to nedotažené, ale aspoň se o to pokusili.
Pořád je ale prostě ta myšlenka správná a je to něco, co je opravdu gamingovou přidanou hodnotou, byť teda jen pro určitou skupinu lidí. Ano, je to nedotažené, ale aspoň se o to pokusili.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Live Gamer HD je ta nekvalitní o které jsem mluvim že jsem se jí zbavil.
Game broadcaster HD je ta se kterou jsem nakonec spokojenej (když byla nová, dnes se daj na Ebay najít čínský klony co uměj to samý za 35-50 dolarů). A i kdybch třeba měl jen 6 jádrovou I7 a na enkóding dedikoval 2 jádra, už v tu chvíli budu mít značně lepší výsledky jak jakejkoliv "HW accelerated" low-cost enkodér. Lidi zapomínaj jak high bitrate high compression HW H264 akcelerátory vypadaj, ale krabice plné cellů a XDR pamětí. Sorry ale tohle se zatim fakt nedá nahradit miničipem a nebo malim blokem trazistorů v GPU. A u desky kam jdou rvát tunojádrové CPU to vidim jako hodně slabej marketing. Tohle by se naopak hodilo o niššim LGA1150 desek, kde člověk nemá CPU power nazbyt a mohlo by to občas být k užitku.
Game broadcaster HD je ta se kterou jsem nakonec spokojenej (když byla nová, dnes se daj na Ebay najít čínský klony co uměj to samý za 35-50 dolarů). A i kdybch třeba měl jen 6 jádrovou I7 a na enkóding dedikoval 2 jádra, už v tu chvíli budu mít značně lepší výsledky jak jakejkoliv "HW accelerated" low-cost enkodér. Lidi zapomínaj jak high bitrate high compression HW H264 akcelerátory vypadaj, ale krabice plné cellů a XDR pamětí. Sorry ale tohle se zatim fakt nedá nahradit miničipem a nebo malim blokem trazistorů v GPU. A u desky kam jdou rvát tunojádrové CPU to vidim jako hodně slabej marketing. Tohle by se naopak hodilo o niššim LGA1150 desek, kde člověk nemá CPU power nazbyt a mohlo by to občas být k užitku.