Lagy Systému při zapisování na SSD
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Chepa
- Nováček
Lagy Systému při zapisování na SSD
Ahoj,
Mám takovy divný problém. Mám SSD Crucial M4 128 GB. Všechno funguje bez problémů, ale když začnu instalovat nějakou velkou hru, nebo kopíruju velký objem dat začne se celý systém lagovat. Rychlost kopirování pomalejší není.
Už jsem zkoušel hodně věcí a jsem si zcela jist, že PC jede na AHCI a TRIM mám aktivovaný taky. SSD není zaplněno ani z poloviny při testování.
Dělal jsem ještě Secure Erase celeho SSD.
Tady je CrystalDisk
AS SSD Benchmark
//edit morke - přesun z disků
Mám takovy divný problém. Mám SSD Crucial M4 128 GB. Všechno funguje bez problémů, ale když začnu instalovat nějakou velkou hru, nebo kopíruju velký objem dat začne se celý systém lagovat. Rychlost kopirování pomalejší není.
Už jsem zkoušel hodně věcí a jsem si zcela jist, že PC jede na AHCI a TRIM mám aktivovaný taky. SSD není zaplněno ani z poloviny při testování.
Dělal jsem ještě Secure Erase celeho SSD.
Tady je CrystalDisk
AS SSD Benchmark
//edit morke - přesun z disků
Main PC - Intel Core i7 3770k, MSI GTX 670 Power Edition, MSI Z77a GD55, Kingston HyperX Blu 4x2GB, SSD Crucial 4M 128GB, HDD Seagate 1TB 7200rpm, Seasonic M12II-620 Bronze 620W, Cooler Master Silencio 550
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Lagy Systému při zapisování na SSD
Lagovat stylem že je high CPU load a seká se i myš a neb lagovat že se ti prostě slow otevíraj programy a disk je busy?
Pokud to druhé a ten zápis co provádíš je více jak těch 184MB/s write ala rychlost toho SSD, tak se neni čemu divit. Můj Samsung 840pro 240GB se taky zahltí když na něj kopíruju z ramdrive. To je prostě princip, consumer controllery nejsou zrovna hvězdné ve čtení když jsou zároveň zahlceny zápisem, M4 ka je dobrá ale server enterprise SSD to neni.
Pokud to druhé a ten zápis co provádíš je více jak těch 184MB/s write ala rychlost toho SSD, tak se neni čemu divit. Můj Samsung 840pro 240GB se taky zahltí když na něj kopíruju z ramdrive. To je prostě princip, consumer controllery nejsou zrovna hvězdné ve čtení když jsou zároveň zahlceny zápisem, M4 ka je dobrá ale server enterprise SSD to neni.
- Chepa
- Nováček
To druhé, a spíše sem kopiroval z HDD na SSD rychlostí cca 100MB/s. Ted jak jsem udělal ten Erase tak je to možná o něco lepší, ještě uvidím jak se to bude chovat dál.
A nejde jen o to, že by se slow otvirali programy, ale třeba spuštěný chrome se začne zadrhávat (přecházení mezi záložkamy atd.)
A nejde jen o to, že by se slow otvirali programy, ale třeba spuštěný chrome se začne zadrhávat (přecházení mezi záložkamy atd.)
Main PC - Intel Core i7 3770k, MSI GTX 670 Power Edition, MSI Z77a GD55, Kingston HyperX Blu 4x2GB, SSD Crucial 4M 128GB, HDD Seagate 1TB 7200rpm, Seasonic M12II-620 Bronze 620W, Cooler Master Silencio 550
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník
strelba na slepo - SWAPovani na disk behem intenzivniho kopirovani?
- Chepa
- Nováček
Mno nejsem zas takový znalec systému. Jak se to dá nastavit?
- Spring
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jako laik prijmy odpoved "nejde to", protoze bez znalosti adresace a spravy na takoveto urovni jsou znalosti cele problematiky nezbytne. Ackoliv se swap nemusi aktivne "uzivatelem" vyuzivat, stale muze byt vyzadovan v software. O potrebe se presvedcil nejeden hrac, ktery koncil svum milovany Battlefield s chybou PAGE_FAULT_IN_NON-PAGED_AREA bez ohledu, jestli meli 4GB nebo 128GB RAM.
Swapfile, nebo-li strankovaci soubor pokryva procesy vymeny stranek mezi sekundarni a primarni pameti. Do pagefile jsou ukladana data, ktere nejsou v primarni pameti pouzita. Moderne nemyslici cast populace (obzvlaste od rozmachu ssd) neustale radi celkove vypinat. Z pohledu konstrukce systemu nelze chapat tento krok jako plus, ale naopak vyrazne minus, ktere zatrese od zakladu se sytemem. Neco jineho je zmenit velikost napr.: 512MiB (konzervativni).
Swapfile, nebo-li strankovaci soubor pokryva procesy vymeny stranek mezi sekundarni a primarni pameti. Do pagefile jsou ukladana data, ktere nejsou v primarni pameti pouzita. Moderne nemyslici cast populace (obzvlaste od rozmachu ssd) neustale radi celkove vypinat. Z pohledu konstrukce systemu nelze chapat tento krok jako plus, ale naopak vyrazne minus, ktere zatrese od zakladu se sytemem. Neco jineho je zmenit velikost napr.: 512MiB (konzervativni).
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- zombux
- Odborník PCT
když nastavím hodně malý pagefile, tak systém zase neustále řve že je třeba ho zvětšit. já osobně vůbec nechápu proč bych měl s SSD pagefile vůbec nějak řešit, prostě to nechám na default a užívám si jak všechno funguje bleskově.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- Spring
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
To nechapu ani ja, ackoliv vim, proc a v jakych pripadech se ke zmene pristupuje. Patrim k tem lidem, pro ktere je nemyslitelne, aby fungovalo na kompromisnim defaultu (duvod, proc jedine Gentoo). Nanestesti to nedelam proto, abych setril tu OEM plecku Samsung/Dell s Win7Pro. Tezko vypatrat, kdo spustil lavinu paranoii a obav o SSD, ale dela se to a mnoha fora si v tom vyslovne libuji.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Já tohle zas chápu. Default aktivovanej swap zabere 75% velikosti ram, hiberfile pak ekvivalent velikosti. Tzn s 32GB ram budete mít hned +- 48 zabráno těmahle kravovinama. Navíc swap má by default nastavenou možnost expanze, nemá pevnou velikost, tzn kdyby v ňákém SW nastal memory leak ještě se rozleze. Nechávat tyhle věci by default je hodně špatné rozhodnutí. By default je optimum pro stroje s 2-4GB ram a normální HDD.
Já swap nechávam rovnej na 4095MB případně jen 2045 a hážu jej na jinej disk. To je u lidí co maj málo ram, stroje kde je hodně ram tak tam mam ramdisk a vrazim jej tam.
Aby swap přepisovánim stejného místa poškodil SSD, musel by se používat pravidelně a intenzivně. Tzn musel by bejt nedostatek ram, a tam swap neni záchranou, resp ano, místo pádu aplikací přinese utrpení. ale swapování i na SSD je neúnosně slow.
Já swap nechávam rovnej na 4095MB případně jen 2045 a hážu jej na jinej disk. To je u lidí co maj málo ram, stroje kde je hodně ram tak tam mam ramdisk a vrazim jej tam.
Aby swap přepisovánim stejného místa poškodil SSD, musel by se používat pravidelně a intenzivně. Tzn musel by bejt nedostatek ram, a tam swap neni záchranou, resp ano, místo pádu aplikací přinese utrpení. ale swapování i na SSD je neúnosně slow.
- zombux
- Odborník PCT
s 32GB RAM snad má uživatel dost peněz na 250GB+ SSD, na tom je místa dost. hiberfil a krávovina, no to asi úplně ne, hibernace je hodně užitečná věc (a když vím co dělám, tak ji vypnu - předpokládám že když do toho rejpu a řídím se názory odněkud z internetu typu "swap určitě omezit na 2GB" tak tomu rozumím)
Pfizer & Moderna inside