Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- BananSK
- Černá karta
-
Re: Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti
Vie mi niekto odpovedat na otazku preco ma 290X 2* vyssiu variabilitu frameov ako 7970 vo Watch Dogs a defakto skoro rovnaky comparable framerate podla vysledkov z FLACu?
- maltra
- Začátečník
@Banan: Nejaky odkaz nemas na predstavu?
PC: R9 5900X | 32 GB DDR4 | X570 Aorus Master | ASUS RTX 4070 Ti TUF | WD_BLACK SN850X 2TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | AX860 | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB[
Coming soon: 9800X3D | 64 GB DDR5 CL30 | X870E Aorus Pro | ASUS RTX 4070 Ti TUF | WD_BLACK SN850X 1TB (OS) & 2TB (Games) | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB[
Coming soon: 9800X3D | 64 GB DDR5 CL30 | X870E Aorus Pro | ASUS RTX 4070 Ti TUF | WD_BLACK SN850X 1TB (OS) & 2TB (Games) | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak je to pořád CrossFire...navíc těžko říct jak si tam se vším ten PLX mústek poradí, tohle co píšeš je sice extrém ale neni to nijak vyjímečný, já mám momentálně dvě Tička v SLI a třeba v těch nových COD AW pokud to nenastavíš ručně tak to stutteruje jak kráva a lépe si zahraješ i na stařičké GTX580, možná tomu ten engine s dnešními ovladači prostě nesedne. Co si pamatuju z dob HD5970 tak to vždy doháněli pár měsícú po vydání her...není se čemu divit, ta karta není příliš rozšířená a důležitější je aby to co nejlépe šlapalo na tom co se prodává, což budou asi R9 280,285,290,290X... btw nevíš třeba jestli to klasickej Crossfire dvou R9 290X nezvládá lépe? potom by se dalo hodit na ten PLX šit, případně na nějakou nedostatečnost PCIe 8x 3.0 na jedno jádro ale to spíš věřím v problém v tom PLX mústku, nebo driverech.BananSK píše:Vie mi niekto odpovedat na otazku preco ma 290X 2* vyssiu variabilitu frameov ako 7970 vo Watch Dogs a defakto skoro rovnaky comparable framerate podla vysledkov z FLACu?
- Krteq
- Čestný člen
-
Podle tebe je R9 290X CFX karta? Přečti si pořádně o čem píše
@BananSK: zkus hru spustit v Borderless window módu, mělo by to dost pomoct.
- Hladis
- Moderátor
Při prvním precteni to muze evokovat, ze mluvi o Crossfire. Jinak na vine muze byt CPU limitace.
- BananSK
- Černá karta
-
Obrazok uplne dole. S HD7970 tam mam toto... Img o chvilu dolozim
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 8&t=103516
Toto mi vyslo so 7970
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 8&t=103516
Toto mi vyslo so 7970
- Krteq
- Čestný člen
-
Takže chápu dobře, že to není na stejné sestavě a ve stejné lokaci?
- BananSK
- Černá karta
-
Podmienky merania su uplne rovnake. Ta ista zostava, ta ista lokacia. Mozno akurat ine auto, to uz si nepamatam
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
já tu hvězdičku s dvojkou bral jako X2...jestli teda 290X suxuje oproti 7970 tak to je ale hard epic fail v tom případě...Krteq píše: Podle tebe je R9 290X CFX karta? Přečti si pořádně o čem píše
- Krteq
- Čestný člen
-
Proběhla před výměnou odinstalace driveru skrze DDU? Jak byl nastaven powerlimit v obou případech?BananSK píše:Podmienky merania su uplne rovnake. Ta ista zostava, ta ista lokacia. Mozno akurat ine auto, to uz si nepamatam
Zkoušel jsi to v tom borderless window módu?
- oneb1t
- Začátečník
musi bejt fullscreen mode a odinstalace pres DDU jinak se to kazi
Naposledy upravil(a) oneb1t dne čtv 13. lis 2014, 23:35, celkem upraveno 1 x.
- BananSK
- Černá karta
-
Uvidim, skusim to este raz cez DDU a nahodim pre istotu aj novsie ovladace, nie tie 14.9
Nevedel by to tiez niekto skusit premerat?
No driver odinstalovany cez DDU, nahodeny 14.11 a vysledok ten isty. Clovek si pomaly lepsie wd zahra na 7970 ako na 290X...
Nevedel by to tiez niekto skusit premerat?
No driver odinstalovany cez DDU, nahodeny 14.11 a vysledok ten isty. Clovek si pomaly lepsie wd zahra na 7970 ako na 290X...
- smht
- Začátečník
-
Hoj,Hoj..chcem sa spýtať či sa oplatí testovať Gpu po OC ešte v Furmarku kvôli teplotám..alebo sa tým len priblížim umrtiu svojej Gf.a keď tak tak ako dlho
- AllowedCry
- Začátečník
Furmark je k ničemu, testuj při běžném hraní, větší nestabilitu odhalí, lehčí ne a především sleduj frekvence, protože jakmile spadnou, tak to nemusíš ani poznat.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC 400W || M2 VP4300 4TB || HDD 3TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- smht
- Začátečník
-
Neviem či teraz napíšem do zlého vlákna ale nevie mi niekto povedať pri r9 290 po OC výsledok na Valley bench ?..nejaký priemer..kľudne aj gtx 780..len na porovnanie
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- tomascaba
- Nováček
-
Zdravim,rozhoduji se koupit R9 290,ale stalé nevim jakou nereferenční verzi vybrat,líbí se mi gigabyte windforce 3X,máte s ní někdo nějáké zkušenosti?Všude chválí safire vapor-x tri-x,ale ten se mě moc nezamlouva.Poradíte mi trochu z výběrem?Bojim se trochu těch vysokých teplot.Skřín mam Fractal Design DEFINE XL R2 a zdroj Seasonic G-550 550W Gold Modular.Předem díky
- Ingamacek
- Červená karta
-
Jedina vec ta musi pri tychto kartach zaujimat a to je zaruka. Cim dlhsia tym lepsie
- prograw
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
koupil jsem nedávno tady na fóru Radeonku R9 290 se stock AMD chladičem od [img=http://www.asus.com/cz/Graphics_Cards/R92904GD5/]Asusu[/img].
Chtěl bych se zeptat na nějaké nesrovnalosti, které vyplynuli na povrch během pár dní používání.
(Jen doplním, že přecházím na 290tku z EVGY 780ti s ACX chladičem.)
1. Hlavním problémem je hlučnost stock chladiče od AMD. Já osobně bych v tom neviděl takový problém, protože ventilátor na kartě se roztočí nad 3500 rpm až při vysoké zátěži = hraní her. V tomto případě mám na uších dobře zvukově těsnící sluchátka.
Ovšem karta ruší i přes zavřené dveře zbytek domácnosti (zatím mám PC bez bočnice, kterou jsem až dnes upravil k obrazu svému a čeká na mě s vysychajícím lakem v garáži).
Řešením prvního bodu mohou být, podle mě, tyto možnosti:
a) Buď mohu dobře zvukově vytěsnit skříň, pomocí tlumivého materiálu, což se mi zdá jako nejméně efektivní řešení, vzhledem k tomu, kolik perforace jsem do skříně udělal.
b) Koupím na kartu nějaký aftermarket chladič. Díval jsem se po Acceleru, ale docela mě zklamaly výsledné teploty. Dále jsem se zajímal o chladič Raijintek Morpheus (který mám možnost koupit za docela příznivou cenu) a teploty jsou (hlavně u napájecí kaskády VRM1) mnohem lepší, jako u AX4.
c) Seženu někde chladící backplate + dodatečný ofuk, čímž pomohu kartě chladič čip (se kterým má mimochodem ref. řešení největší problém).
Na druhou stranu, ref. chlazení má excelentně vyřešené chlazení napájecích kaskád, kdy je na čipu 80 stupňů, ale na VRM1 65 a VRM2 50 stupňů. Vzhledem k nenažranosti 290tky mám trošku obavu osadit kartu aftermarket chladičem.
2. Druhým problémem je opět teplota a to teplota v IDLE. Vypozoroval jsem, že se karta snaží držet ventilátor v nízkých otáčkách za každou cenu.
Co z toho plyne?
a) Při prohlížení internetu má karta okolo 45 - 50 stupni.
b) Při přehrávání HD, nebo Full HD videa se teplota čipu pohybuje mezi 60 - 65 stupni.
V těchto případech se ventilátor stále drží na 20% (dle CCC), čili cca 1100 rpm (dle HWiNFA). Pokud v CCC nastavím maximální teplotu karty 50 stupňů (méně nejde), tak se karta dokáže udržet v obou případech okolo 45 stupňů.
Zatím mě nenapadlo, jak řešit tento problém, ale podle mě se karta naprosto zbytečně zahřívá na úkor tichosti. Možná lze něco nastavit v jiných programech, možná něco v BIOSu..
(Ještě dodám, že se teploty VRM1 a VRM2 v těchto dvou případech drží do 35 stupňů)
Doplňující dotazy:
Pokud má někdo reálnou zkušenost (ne jeden screen z becnhmarku) s chladičem Raijintek Morpheus, byl bych rád, kdyby mi napsal něco ohledně IDLE teplot, zda se mu kartu daří držet v rozumných mezích.
Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně musí, při výměně chladiče, odstranit ocelová výztuž okolo čipu, zajímalo by mě, jak je to se zárukou. Na jednou ze čtyř šroubků je totiž bílá samolepka (pečeť), která po poškození automaticky ruší záruku.
Jde mi hlavně o nějaký fígl, jak dostat nálepku ze šroubku neporušenou
Omlouvám se vám za trošku delší příspěvek. Budu rád za každý názor, který se vztahuje k čemukoliv, co jsem napsal
koupil jsem nedávno tady na fóru Radeonku R9 290 se stock AMD chladičem od [img=http://www.asus.com/cz/Graphics_Cards/R92904GD5/]Asusu[/img].
Chtěl bych se zeptat na nějaké nesrovnalosti, které vyplynuli na povrch během pár dní používání.
(Jen doplním, že přecházím na 290tku z EVGY 780ti s ACX chladičem.)
1. Hlavním problémem je hlučnost stock chladiče od AMD. Já osobně bych v tom neviděl takový problém, protože ventilátor na kartě se roztočí nad 3500 rpm až při vysoké zátěži = hraní her. V tomto případě mám na uších dobře zvukově těsnící sluchátka.
Ovšem karta ruší i přes zavřené dveře zbytek domácnosti (zatím mám PC bez bočnice, kterou jsem až dnes upravil k obrazu svému a čeká na mě s vysychajícím lakem v garáži).
Řešením prvního bodu mohou být, podle mě, tyto možnosti:
a) Buď mohu dobře zvukově vytěsnit skříň, pomocí tlumivého materiálu, což se mi zdá jako nejméně efektivní řešení, vzhledem k tomu, kolik perforace jsem do skříně udělal.
b) Koupím na kartu nějaký aftermarket chladič. Díval jsem se po Acceleru, ale docela mě zklamaly výsledné teploty. Dále jsem se zajímal o chladič Raijintek Morpheus (který mám možnost koupit za docela příznivou cenu) a teploty jsou (hlavně u napájecí kaskády VRM1) mnohem lepší, jako u AX4.
c) Seženu někde chladící backplate + dodatečný ofuk, čímž pomohu kartě chladič čip (se kterým má mimochodem ref. řešení největší problém).
Na druhou stranu, ref. chlazení má excelentně vyřešené chlazení napájecích kaskád, kdy je na čipu 80 stupňů, ale na VRM1 65 a VRM2 50 stupňů. Vzhledem k nenažranosti 290tky mám trošku obavu osadit kartu aftermarket chladičem.
2. Druhým problémem je opět teplota a to teplota v IDLE. Vypozoroval jsem, že se karta snaží držet ventilátor v nízkých otáčkách za každou cenu.
Co z toho plyne?
a) Při prohlížení internetu má karta okolo 45 - 50 stupni.
b) Při přehrávání HD, nebo Full HD videa se teplota čipu pohybuje mezi 60 - 65 stupni.
V těchto případech se ventilátor stále drží na 20% (dle CCC), čili cca 1100 rpm (dle HWiNFA). Pokud v CCC nastavím maximální teplotu karty 50 stupňů (méně nejde), tak se karta dokáže udržet v obou případech okolo 45 stupňů.
Zatím mě nenapadlo, jak řešit tento problém, ale podle mě se karta naprosto zbytečně zahřívá na úkor tichosti. Možná lze něco nastavit v jiných programech, možná něco v BIOSu..
(Ještě dodám, že se teploty VRM1 a VRM2 v těchto dvou případech drží do 35 stupňů)
Doplňující dotazy:
Pokud má někdo reálnou zkušenost (ne jeden screen z becnhmarku) s chladičem Raijintek Morpheus, byl bych rád, kdyby mi napsal něco ohledně IDLE teplot, zda se mu kartu daří držet v rozumných mezích.
Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně musí, při výměně chladiče, odstranit ocelová výztuž okolo čipu, zajímalo by mě, jak je to se zárukou. Na jednou ze čtyř šroubků je totiž bílá samolepka (pečeť), která po poškození automaticky ruší záruku.
Jde mi hlavně o nějaký fígl, jak dostat nálepku ze šroubku neporušenou
Omlouvám se vám za trošku delší příspěvek. Budu rád za každý názor, který se vztahuje k čemukoliv, co jsem napsal
- tomascaba
- Nováček
-
Takze radeji volit mezi gigabyte,asus a msi,ale kterou z nich?Co ten gigabyte windforce 3x?8200kc je super cena.Jak je na tom s chlazenim?Udrzi teploty pod 80st?BananSK píše:Jedina vec ta musi pri tychto kartach zaujimat a to je zaruka. Cim dlhsia tym lepsie