Chlazení PC
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Dough
- Nováček

-
Chlazení PC
Dobrý den,
mám vybrány následující komponenty:
CPU: i5 4460
Chladič: silentium pc Fera2
MB: GIGABYTE GA-B85M-D3H rev. 1.1
GPU: Sapphire r9 290 Tri-X
Otázka je zda bude možné rozumě uchladit následující komponenty ve skříni Nanoxia Deep Silence 4, což je micro tower skřín, za předpokladu osazení pouze jednoho intake ventilátoru a jednoho exhaust ventilátoru. Ventilátory Arctic F12 PWM.
Nebo zda je nutné vzít např. FD Define Mini a dát 2x intake a 2x exhaust (1 IN přední strana, 1 IN spodek, 1 OUT zadní strana, 1 OUT vrchní strana nad cpu chladičem).
Větší skříně se mně dost dobře nevejdou do prostoru určeného pro pc. Rovněž je kladen důraz na co nejvyšší utišení sestavy.
Děkuju za přínosné rady.
mám vybrány následující komponenty:
CPU: i5 4460
Chladič: silentium pc Fera2
MB: GIGABYTE GA-B85M-D3H rev. 1.1
GPU: Sapphire r9 290 Tri-X
Otázka je zda bude možné rozumě uchladit následující komponenty ve skříni Nanoxia Deep Silence 4, což je micro tower skřín, za předpokladu osazení pouze jednoho intake ventilátoru a jednoho exhaust ventilátoru. Ventilátory Arctic F12 PWM.
Nebo zda je nutné vzít např. FD Define Mini a dát 2x intake a 2x exhaust (1 IN přední strana, 1 IN spodek, 1 OUT zadní strana, 1 OUT vrchní strana nad cpu chladičem).
Větší skříně se mně dost dobře nevejdou do prostoru určeného pro pc. Rovněž je kladen důraz na co nejvyšší utišení sestavy.
Děkuju za přínosné rady.
- Blue Storm
- Odborník PCT

Re: Chlazení PC
Ve hrách by to mohlo být ok, ale v maximální zátěži CPU i GPU počítej s tím, že ti teplota procesoru poletí naprosto v pohodě i k 80 °C a výše, jelikož ta grafika zaplní skříň ohromným množstvím tepla. Na intake ventilátorech až tak nezáleží, jako spíše na těch outtake, jelikož vzduch se do skříně už nějak samovolně podtlakem dostane, ale ty ho potřebuješ co nejvíce dostávat ven, takže bych asi spíš šel do toho Fractalu Define Mini.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Rockystar600
- Žlutá karta Bazar

-
80C určitě mít nebude měl jsem to v kombinaci s přetaktovanou r9 280x která topila taky jako blázen v ještě menší skříni (bitfenix prodigy) s 1x intake a 1x outake (obojí 120mm) a teploty cpu v klidu kolem 30C a v zátěži nešli přes 65 stupnů, měl jsem chladič Cooler master Hyper103. Tenhle procesor je fakt super topí velmi málo.
- Dough
- Nováček

-
BlueStorm: Tak za předpokladu, že je potřeba dostat teplý vzduch ven, není FD Mini oproti DS4 o nic lepší (jednoduše řečeno). Má taky dva výfukové větráky - vzadu a nahoře. FD Mini má navíc pouze sací boční, spodní a přední ventilátor...
Nebudu na tom dělat žádné orgie, žádné hraní 5 hodin v kuse Crysis 3 ani žádné jiné smažení komponent. Myslím, že DS4 bude v pohodě.
Nebudu na tom dělat žádné orgie, žádné hraní 5 hodin v kuse Crysis 3 ani žádné jiné smažení komponent. Myslím, že DS4 bude v pohodě.
- Rockystar600
- Žlutá karta Bazar

-
kup hlavně nějakej dobrej ventilátor dozadu na outtake, pokud by se teploty drželi výš. Nevím jak to bude se stockama na tou DSku.
- Blue Storm
- Odborník PCT

Jenže rozdíl je v tom, že Prodigy je celkem dost prodyšná na rozdíl od FD Define Mini a Nanoxie. Tam se to teplo dostává ven samovolně naprosto bez problémů. Jenže jakmile to má člověk třeba v NZXT H230 (kombinace Core i5-4460 a R9 280X), tak teplota procesoru jde s chladičem SilentiumPC Fera 2 naprosto v pohodě na 80 °C, protože H230 má jen jeden outtake otvor a ten větrák nestíhá to teplo dostávat ven. Jakmile jsem tuhle sestavu přemístil do prodyšnější skříně, teplota procesoru klesla o 8 °C. Ještě je také potřeba vzít v úvahu rozdíly mezi jednotlivými procesory, protože mám dva 4770K a každý z nich topí úplně jinak (stejné podmínky, nejspíš to je i o tom, jak se Intelu povede nanést už tak ne zrovna dobrou pastu mezi IHS a jádrem).Rockystar600 píše:80C určitě mít nebude měl jsem to v kombinaci s přetaktovanou r9 280x která topila taky jako blázen v ještě menší skříni (bitfenix prodigy) s 1x intake a 1x outake (obojí 120mm) a teploty cpu v klidu kolem 30C a v zátěži nešli přes 65 stupnů, měl jsem chladič Cooler master Hyper103. Tenhle procesor je fakt super topí velmi málo.
Aha, já z nějakého důvodu (asi z toho, že jsi psal o jednom intake a jenom outtake ventilátoru) usoudil, že to má jen jeden outtake otvor. V tom případě není Fractal potřeba a normálně akorát osaď i ten druhý outtake otvor ventilátorem a mělo by se to uchladit.Dough píše:BlueStorm: Tak za předpokladu, že je potřeba dostat teplý vzduch ven, není FD Mini oproti DS4 o nic lepší (jednoduše řečeno). Má taky dva výfukové větráky - vzadu a nahoře. FD Mini má navíc pouze sací boční, spodní a přední ventilátor...
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- Dough
- Nováček

-
OK, děkuju za rady.