Budúcnosť lokalizácie hier
Moderátor: Baneshee
- Snajper2
- Nováček

Budúcnosť lokalizácie hier
(nevedel som, kam to mám zaradiť, tak som to dal sem)
zaujímavý článok pre všetkých neangličtinárov, alebo tých, ktorý majú radi lokalizované hry
http://games.tiscali.cz/tema/mracna-nad ... aci-245220
zaujímavý článok pre všetkých neangličtinárov, alebo tých, ktorý majú radi lokalizované hry
http://games.tiscali.cz/tema/mracna-nad ... aci-245220
- TankGeorge
- Začátečník

-
Re: Budúcnosť lokalizácie hier
Škoda, že 99% těch, kterých se to týká, jsou tupci a ignoranti, takže si to nepřečtou .) Nicméně nic nového se tam nepíše:
- Česko je malý trh
- Překlady RPG typu DA:I jsou neuvěřitelně náročné = tisíce stran textů
- Překlady obsahují směšné chyby a nesmysly poškozující zážitek ze hry
- Lidi - obzvláště čechoušci - jsou extrémně nevděční za překlady
- Na překladech se nesmí vydělávat bez povolení autora originálu
Videohry jsou jeden z nejlepších a efektivních způsobů tréninku a samovýuky AJ. Má to svoje mouchy, bo slovní zásoba se točí hlavně kolem zabíjení na tisíc způsobů a člověk je pak úplně mimo, když má mluvit třeba o vaření =D
PS: +1 za narážku na "Shepard, bloody icon". Vzpomínám, jak si ME2 hned v intru vysloužil ALT+F4 a přenastavení lokalizace. Lidé ani neví, že stupidity typu "credits = autoři" (ME3 narážka v článku), se běžně objevují i na plakátech AAA filmů.
- Česko je malý trh
- Překlady RPG typu DA:I jsou neuvěřitelně náročné = tisíce stran textů
- Překlady obsahují směšné chyby a nesmysly poškozující zážitek ze hry
- Lidi - obzvláště čechoušci - jsou extrémně nevděční za překlady
- Na překladech se nesmí vydělávat bez povolení autora originálu
Videohry jsou jeden z nejlepších a efektivních způsobů tréninku a samovýuky AJ. Má to svoje mouchy, bo slovní zásoba se točí hlavně kolem zabíjení na tisíc způsobů a člověk je pak úplně mimo, když má mluvit třeba o vaření =D
PS: +1 za narážku na "Shepard, bloody icon". Vzpomínám, jak si ME2 hned v intru vysloužil ALT+F4 a přenastavení lokalizace. Lidé ani neví, že stupidity typu "credits = autoři" (ME3 narážka v článku), se běžně objevují i na plakátech AAA filmů.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
- Alfajk
- Začátečník

-
zrovna preklad ME2 ma na svedomi myslim oficialne EA...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- Svata_Oresky
- Začátečník

-
Nejlepší je ten konec: lidi by měli hry KUPOVAT, a to co nejdříve, aby poslali signál vývojářům a vydavatelům. Tak v ČR se asi nikdy moc kupovat nebude.
Česko je malý trh, to je pravda. Ale pokud je fakt, že náklady na českou verzi jsou dejme tomu třeba cca 1 000 000 Kč, jak se uvádí v článku, tak při normální ceně při vydání hry okolo 1 000 Kč, stačí prodat 1 000 kopií a tato suma je zpět. A věřím tomu, že hráčů je tady v republice mnohem více. Nikdo si samozřejmě nekoupí všechny hry, ale u velkých titulů se určitě najdou desetitisíce lidí (bohužel zřejmě většina hru stáhne).
Česko je malý trh, to je pravda. Ale pokud je fakt, že náklady na českou verzi jsou dejme tomu třeba cca 1 000 000 Kč, jak se uvádí v článku, tak při normální ceně při vydání hry okolo 1 000 Kč, stačí prodat 1 000 kopií a tato suma je zpět. A věřím tomu, že hráčů je tady v republice mnohem více. Nikdo si samozřejmě nekoupí všechny hry, ale u velkých titulů se určitě najdou desetitisíce lidí (bohužel zřejmě většina hru stáhne).
CPU:AMD Ryzen 7 5800X3D + Be quiet! DARK ROCK PRO4 MB:ASUS ROG STRIX X570-F GAMING RAM:G.SKILL 32 GB DDR4 3600MHz CL16 TRIDENT Z GPU:ASUS DUAL GeForce RTX 4070 12 GB OC Zdroj:Be quiet! PURE POWER 12 M 850W SDD:Samsung 870 EVO, M.2 250 GB + Samsung 860 EVO 1 TB HDD:WD -Blue EX 1 TB CASE:Be quiet! SHADOW BASE 800DX Black Periferie: ASUS ROG STRIX Flare Cherry MX Red, CZ + Corsair Scimitar PRO RGB
- iOioo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ľudia hry kupujú viac ako kedykoľvek predtým, problém je, že tu máme samé alpha, beta verzie, nedorobky, zabugované ... atď., lokalizácia je tá posledná vec, ktorá by mala ľudí trápiť, aha ja som zabudol, ľudia sú leniví sa aj učiť a angličtina je tak ťažká ...
Intel i5 3570K @ 4,2GHz | MSI Z77A-G43 | 16GB DDR3 Kingston | GTX 760 OC | Corsair TX650 V2 | Kingston SSDNow V +200 120GB + 1TB WD Black | Zalman Z11 Plus | Benq GW2320 + Dell P2414H | Razer Abyssus + Razer Kabuto + Ozone Strike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
- Vlastik80
- Začátečník

-
Je třeba prodat více her, protože pokud je cena hry 1000,-- kč, tak celá částka z prodeje nejde jen na lokalizaci, ale je to třeba jen zlomek ceny. Osobně podporuji lokalizátory jak to jen jde- fin. dary, podpisové akce za lokalizace (petice) apod. a hry si samozřejmě kupuji, ale věřím že problém je v malém trhu a právě tam je pirátství zřejmě více znatelné a také to chce pak více prodaných her co nejdříve po vydání, protože s klesající cenou a slevovými prodeji to opět spíše škodí. Ale tak snad nebude tak zle aby hry byly jednou zcela bez lokalizace do cz/sk, no uvidíme, snad lidé co podporují lokalizace i vysoké prodeje hry po vydání (to je klíčové pro zájem vydavatele/autorů) budou v dostatečném počtu i do budoucna či lépe budou jejich řady širší, jinak holt pak jen snad spoleh na amatéry a jejich strojové překlady apod.. Ale uvidíme... Je ale dobře že se o tom píše, je třeba se občas nad tím zamyslet.
- TankGeorge
- Začátečník

-
Můj pohled je zkreslený tím, že AJ neřeším, ale zkrátka komerční překlady spjaté s launchem dělají víc škody jak užitku na všech frontách. Mluvím hlavně o náročných RPG překladech, ne o FIFĚ aspol. Vydavateli se nevyplatí ta práce, bo náš trh je směšný jak proti Německu, Francii, Španělsku, Rusku, tak i proti "menším" trhům aka Itálie, Polsko.
I když si tu práci dá, tak zkrátka překladatelé nejsou nadšení hráči a nasekají tam hovadiny typu "placení autorama" = credits. Chodit do kina na "šmakovu dračí poušť = desolation of Smaug" je taky kapitola sama o sobě. Ulítlé názvy jsou jen špičkou ledovce. Drtivá většina vtipů a slovních hříček, ke kterým existují ekvivalentní česká přísloví, je přeložena otrocky doslova a totálně ztratí pointu. Někdy jsou překlady tak špatné, že to poškozuje logiku děje - to mluvím o TV vysílání seriálů např.
Zkrátka, "credits, nístěj, smrťáci aspol" u ME3 nejsou žádnou ojedinělou bombou, ale naprostým standardem a přijde mi, že dost lidí nechápe, jak děsný stav v překladech obecně panuje. Katastrofa nekončí u názvů, vlastních jmen a neshodným hlasem originálu... to je teprve začátek.
Smysl mají možná tak fanouškovské překlady (/wave Fallout, Planescape), ale ty trvají měsíce/roky a v dnešní době ani nejsou možné, pokud vývojáři neposkytují podpůrné nástroje - viz článek.
Koukejte se zkrátka učit .) I můj taťulda 55+ co uměl max rusky pozdravit, se do toho pustil - především po tom, co se vydal sám do Kanady za bráchou a ve 3 ráno mi splašeně volal, že mu v Londýně ulítlo letadlo a že ho dovlekli na imigrační =D
I když si tu práci dá, tak zkrátka překladatelé nejsou nadšení hráči a nasekají tam hovadiny typu "placení autorama" = credits. Chodit do kina na "šmakovu dračí poušť = desolation of Smaug" je taky kapitola sama o sobě. Ulítlé názvy jsou jen špičkou ledovce. Drtivá většina vtipů a slovních hříček, ke kterým existují ekvivalentní česká přísloví, je přeložena otrocky doslova a totálně ztratí pointu. Někdy jsou překlady tak špatné, že to poškozuje logiku děje - to mluvím o TV vysílání seriálů např.
Zkrátka, "credits, nístěj, smrťáci aspol" u ME3 nejsou žádnou ojedinělou bombou, ale naprostým standardem a přijde mi, že dost lidí nechápe, jak děsný stav v překladech obecně panuje. Katastrofa nekončí u názvů, vlastních jmen a neshodným hlasem originálu... to je teprve začátek.
Smysl mají možná tak fanouškovské překlady (/wave Fallout, Planescape), ale ty trvají měsíce/roky a v dnešní době ani nejsou možné, pokud vývojáři neposkytují podpůrné nástroje - viz článek.
Koukejte se zkrátka učit .) I můj taťulda 55+ co uměl max rusky pozdravit, se do toho pustil - především po tom, co se vydal sám do Kanady za bráchou a ve 3 ráno mi splašeně volal, že mu v Londýně ulítlo letadlo a že ho dovlekli na imigrační =D
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
- Vlastik80
- Začátečník

-
... osobně mi angličtina nevadí, ale stejně raději hry vidím v CZ/SK, takže přístup typu "pohřbíme to, stejně je nej originál" se mi prostě nelíbí i když je jistě z velké části pravdivý.
Jasně, lepší je když je překlad profi, ale prostě ho uvítám a věřím že nejsem sám, takže dokud to nebude zcela nutné, tak jsem pro lokalizace. Ale chápu že je dost lidí zcela proti, jelikož jak je obecně známo a jak je psáno - lokalizace kazí původní myšlenky, narážky, názvy a další věci... Může být...
Jasně, lepší je když je překlad profi, ale prostě ho uvítám a věřím že nejsem sám, takže dokud to nebude zcela nutné, tak jsem pro lokalizace. Ale chápu že je dost lidí zcela proti, jelikož jak je obecně známo a jak je psáno - lokalizace kazí původní myšlenky, narážky, názvy a další věci... Může být...
- Alfajk
- Začátečník

-
kdyby sis mel vybrat mezi "nístěj" a placeni autorama,nebo tim,ze by sis hru proste nezrahal (neuzil), myslim ze bys to v klidu prekousl...TankGeorge píše:
kazdopadne to placeni autorama je bezna chyba,pri prekladu vidis jen holej text a kdyz vidis "Credits" taky tam urcite napises autori a ne "kredity"...to ze to proslo testovanim je vec druha,ale spis to ani zadnej naslednej test prekladu nemelo v ramci uspor
a porad nechapu,co maji lidi proti lokalizacim,nuti je snad nekdo,aby je pouzivali? copak ve hrach neni na vyber dalsich 10 jazyku vcetne anglictiny?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- killerek
- Začátečník

-
Radeji slovnik v ruce nez nejake preklady, co jsem zazil. U oddechovek muze byt preklad klidne spatny, ale hlavne u RGP by mel byt bud dokonaly nebo zadny. Uz ani nevim kde, ale v nejake hre sem proste ten cesky text nepochopil, ten rozhovor nedaval vubec zadny smysl.
Obcas je vtipne, jak spatne jsou oficialni titulky v kine. A to mame, bych řekl hodne kvalitni titulkáře.
Uz je tolik let po revoluci, tak by se lidi nejaky další jazyk naucit mohli. Cestina opravdu není zadny svetovy jazyk.
Obcas je vtipne, jak spatne jsou oficialni titulky v kine. A to mame, bych řekl hodne kvalitni titulkáře.
Uz je tolik let po revoluci, tak by se lidi nejaky další jazyk naucit mohli. Cestina opravdu není zadny svetovy jazyk.
- 1Pupik1989
- Začátečník

-
Mě amatérský překlad nevadí. Zvláštní překlad měl třeba i Skyrim, kde o muži mluví v ženském rodě. Jenže ten měl na to nástroje, takže si to člověk opraví. Další věc, která mi vyloženě vadí, je překlad názvů lokací. Tam jsem pro je nepřekládat a neskloňovat. Zkrátka jsem hráč, kterého nebaví překládat z angličtiny, když se soustředím. Něco mi pak v rozhovoru uteče a jsem marný. Proto také překlady podporuji.
CPU: AMD Phenom II x4 955BE @ 4GHz FAN: Arctic Cooling Freezer Xtreme rev.2
MB: MSI 760GM-E51
RAM: Kingston 2x4Gb RAM DDR3 1333 @ 1466MHz
GPU: Gigabyte Radeon HD 6850 OC 985/1260MHz
HDD: WD Caviar Green WD10EARX 1TB SATAIII/600, ZDROJ: Fortron FSP550-APN (550W)
MB: MSI 760GM-E51
RAM: Kingston 2x4Gb RAM DDR3 1333 @ 1466MHz
GPU: Gigabyte Radeon HD 6850 OC 985/1260MHz
HDD: WD Caviar Green WD10EARX 1TB SATAIII/600, ZDROJ: Fortron FSP550-APN (550W)
- TankGeorge
- Začátečník

-
Kdybyste si četli ten článek, tak tam autor víceméně brojí za větší podporu komerčních překladů - tz v době vydání. Takové překlady jsou naprd právě proto, že si zaplatí "profíky". Problém jsou ti "profíci" = zaprdění dědci a báby učitelé/učitelky (s nadhledem ofc, taky jednou budu dědek .)), co v životě nedohráli ani minesweeper. Pak ten překlad podle toho vypadá. Kdyby filmy a hry překládali 20tiletí nerdi, tak mají titulky několikanásobně větší kvalitu (opět podotýkám... s nadhledem pro pointu). Nevím, jak je to v Německu, Francii... ale v Česku je zkrátka titulkové peklo.
a) Kdybych byl autorem hry, tak bych ani nechtěl, aby ji někdo doprasil špatným překladem. TJ, jako bych byl malíř, někdo můj obraz přemaloval a prezentoval, jako moje dílo. Spousta režisérů běžně zakazuje dabing svých děl.
b) OFC mě nikdo nenutí překlad trpět a je hloupé upírat lidem možnost překladu. Na druhou stranu, hra je o to dražší, aby měla překlad a jsem nucen to zaplatit, i když mě pak překlad ojíždí ptákem do oka.
=>>> Ať si ti, co překlady chtějí, sami u vydavatele připlatí za extra službu.
a) Kdybych byl autorem hry, tak bych ani nechtěl, aby ji někdo doprasil špatným překladem. TJ, jako bych byl malíř, někdo můj obraz přemaloval a prezentoval, jako moje dílo. Spousta režisérů běžně zakazuje dabing svých děl.
b) OFC mě nikdo nenutí překlad trpět a je hloupé upírat lidem možnost překladu. Na druhou stranu, hra je o to dražší, aby měla překlad a jsem nucen to zaplatit, i když mě pak překlad ojíždí ptákem do oka.
=>>> Ať si ti, co překlady chtějí, sami u vydavatele připlatí za extra službu.