Pomoc se "stavbou" sítě

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Casari
Nováček
Nováček

Pomoc se "stavbou" sítě

Příspěvek od Casari »

Zdarec, potřeboval bych poradit s pár věcma :)
Mám doma takovou malou síť a občas mě zlobí tak bych byl rád za tipy na nastavení.

Mám doma Router od poskytovatele na optický kabel, z něj mi jde jedno UTP do IPTV, druhe to switche a ze svitche mi jdou kabely do dvou PC, jedne TV (pouze pro internet a stream) a jeden do Wifi AP která mi slouží pouze jako ip vysilač.
- Plánuju připojit IPTV k internetu, nejpíš pomocí další wif která bude přijmat signál z té puvodní a kablem ho posilat do tv, ale to se jeste uvidí..

A co chci po vás?
Chtěl bych nastavit všude pevné IP adresy,
- akorát aby zařizení připojené na wifi měli automatické DHCP
Potřebuji opravdu vypsat konktrétní nastavení IP, DNS, v. brán a všeho okolo. na každý přístroj

Zde je schéma mé sítě
To horní mi ukazuje pc, to spodní je skotečné.Chtěl bych aby se zařízení v zelenén poli navzájem viděli.
Intel core i5 4570S | Gigabyte GTX 650 Ti OC | Kingston Blu 8GB DDR3, 1600mhz | WD 750GB | Evolveo 550w
crazzykiller
Začátečník
Začátečník

Re: Pomoc se "stavbou" sítě

Příspěvek od crazzykiller »

Konkretni nastaveni ti nikdo nenapise, protoze zalezi jak to mas zarizene u sebe.

Obecne vzato, ip adresu si zvolis sam, jen je potreba byt v jedne podsiti (typicky 192.168.1.x)

maska podsite se odvyji od ip adresy, to moc resit nemusis (pro ip vyse to bude 255.255.255.0)

vychozi brana je "lan" ip adresa tveho routeru, jednoduse lze zjistit tak ze do prikazove radky napises "ipconfig" a je to polozka "default gateway" u tveho aktivniho pripojeni (typicky 192.168.1.1)

dns je opet na tobe, jake budes pouzivat, muzes nastavit dns tveho ips (zjistis zpravidla v confg routeru), nebo muzes pouzit nejake public (napr. google 8.8.8.8 / 8.8.4.4)

btw obrazek se schematem nefunguje. ;o

btw2, jestli ti moje rady prijdou spise matouci, nepoustel bych se do toho ;o)
Casari
Nováček
Nováček

Re: Pomoc se "stavbou" sítě

Příspěvek od Casari »

ne ne, doclea jsi mi poradil. dal jsem si tu praci a dokonce jsem dal pryč jeden switch takze ted uz mam jen krabici na optiku od poskytovatele a jednu wifi :) dík za rady. zatím to všechno jede :D
Intel core i5 4570S | Gigabyte GTX 650 Ti OC | Kingston Blu 8GB DDR3, 1600mhz | WD 750GB | Evolveo 550w
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“